Notos haberleri sayfasında Notos hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 199 Notos haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Edebiyat dergisi Notos, yıllık geleneksel soruşturmasının on dördüncüsünde ‘yüzyılın 40 yerli oyun metnini’ soruşturdu. Edebiyatçı, dramaturg, yönetmen, çevirmenlerin yer aldığı 237 kişilik jürinin oylarıyla yapılan listede ilk sıraya Haldun Taner’in kült eseri ‘Keşanlı Ali Destanı’ yerleşti.
#NotosHoracio Castellanos Moya, yarattığı öfke ve düşmanlıkla kültleşen ‘Tiksinti’ romanında, ülkesi El Salvador’dan umudunu yitirmiş bir adamın iç döküşünü anlatıyor. ‘Tiksinti’, Roberto Balano’nun ifadesiyle “Bir üslup alıştırması, Moya’nın Thomas Bernhard’ın kimi eserlerine yönelik parodisi ve insanı gülmekten öldüren bir roman.”
#Horacio Castellanos Moyaİsmi yanıltmasın; ‘Süper-Erkek’, best-seller tarzı bir aşk romanı değil. Evet, hikâye aşk ve çağına göre çok cesur anlatımlarla cinsellik barındırmakla birlikte, romanın merkezindeki aşk ve cinsellik Jarry’nin çağının bütün fikirlerini kat eden dehasına özgü bir istihza ve karmaşıklıkta işleniyor. Alfred Jarry’nin 1902’de yazdığı bu eser, modern çağa ve romana dair bir manifesto niteliğinde.
#SÜPER-ERKEKYayın hayatındaki 10'uncu yılını tamamlayan edebiyat dergisi her yıl Şubat ayında açıkladığı Türk Sineması'nda 'Yüzyılın 40 Filmi' listesini yayınladı. Listenin başında, 1982 yapımı Şerif Gören filmi ‘Yol’ var. Diğer filmlerin neler olduğunu haberimizden öğrenebilirsiniz.
#Türk SinemasıGünlük hayatın koşuşturmasında kitap okumaya vakit bulamayanlar için yaz tatili iyi bir fırsat. Yol boyunca, deniz kenarında, bir ağaç gölgesinde okunan kitaplar hayatımızı güzelleştiriyor... Yola çıkmadan bavulumuza atacağımız kitapları seçmek de önemli. Kitap eki editörleri, eleştirmen ve yazarlara favori yaz kitaplarını sorduk. Kimi roman, kimi bilimkurgu, kimi polisiye okumayı seviyor.
#KitapBir zamanlar Macaristan entelektüel hayatına damgasını vuran Ferenc Karinthy, 1970 tarihli romanı ‘Epepe’de, bindiği uçakta uyuyakalıp bilinmeyen bir şehirde gözlerini açan dilbilimcinin yaşadığı çaresizliği anlatıyor. Baştan sona hem kaygılanarak hem eğlenerek ama her durumda merakla okunan bir hikâye anlatmış Karinthy.
#EpepeMeksikalı yazar Brenda Lozano’nun üçüncü romanı ‘Cadılar’, farklı dünyalarda yaşayan iki Meksikalı kadının hayatlarını anlatan iki paralel hikâye biçiminde kurgulanmış. Bu iki farklı sesi Meksika’da kadınlara yönelik baskı ve şiddet üzerinden bir araya getiren Brendon Lozano, cadıları savunmak için kaleme almış romanını, aslında kadınları savunmak için: “Bütün kadınlar içimizde biraz cadılıkla doğarız, bu savunma içindir.”
#CadılarEdebiyat dünyasında ‘Türk edebiyatı’ tartışması gündem oldu. Bazı yayınevlerinin ‘Türk edebiyatı’ yerine ‘Türkçe edebiyat’ ya da ‘Türkiye edebiyatı’ demeyi tercih etmesi tartışmanın fitilini ateşledi. Konu Twitter’da gündemin üst sıralarına kadar çıkarken ‘Türk edebiyatı’ diyemeyen yayınevlerini boykot çağrısı yapıldı.
#Türk EdebiyatıBanu Yıldıran Genç çok okuyan, okuduklarından bazılarının altını çizen ve bunları da paylaşmaktan sevinç duyan bir okuryazar. ‘Geri Döndüğüm Yerler’de iyi edebiyatın peşine düşmüş, unuttuklarımızı hatırlatmış, görmediklerimizi göstermiş ki, insan hemen kendine o kitaplardan kitap beğenmek istiyor!
#Banu Yıldıran GençBanu Yıldıran Genç çok okuyan, okuduklarından bazılarının altını çizen ve bunları da paylaşmaktan sevinç duyan bir okuryazar. ‘Geri Döndüğüm Yerler’de iyi edebiyatın peşine düşmüş, unuttuklarımızı hatırlatmış, görmediklerimizi göstermiş ki, insan hemen kendine o kitaplardan kitap beğenmek istiyor!
#Geri Döndüğüm YerlerArjantinli yazar Silvina Ocampo ‘Söz’de bir deniz yolculuğu sırasında transatlantikten düşen bir kadının zihninden geçen anılarını kısa hikâyeler aracılığıyla sergiliyor. Yazar ile yazdıklarının ‘okyanus’ içerisinde birlikte sürüklendikleri ve uyum içinde devindikleri etkileyici bir metin.
#Silvina Ocampo20. yüzyılın en önemli Çek yazarlarından biri sayılan Bohumil Hrabal, ‘Yetişkinler ve İleri Düzeyde Öğrenciler İçin Dans Dersleri’nde yaşlı bir adamın hayatını tek cümlede özetliyor. İmgeler, metaforlar, göndermelerle dolu, ironik, eğlenceli ve akıcı bir hikâye...
#Yetişkinler Ve İleri Düzeyde Öğrenciler İçin Dans DersleriYayın dünyasının gündeminde bir çeviri tartışması var. Yazar, yayıncı ve çevirmen Osman Akınhay’ın Twitter’daki sosyal medya hesabından paylaştığı bir mesajla başlayan bu tartışma “Google Translate çıktı, çevirmenlik öldü” noktasına kadar geldi.
#Google TranslateHürriyet Kitap Sanat’ın gelenekselleşen ‘Yılın En İyi Kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 20 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, Orhan Pamuk’un ‘Veba Geceleri’ kurgu kategorisinde birinci oldu. İşte jürimizin seçkisiyle, 2021’in kurgu kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#Yılın En İyi KitaplarıC.D. Rose, ilk romanı ‘Herkes Başka Biriyken Kim Kimdir?’de unutulmuş ya da ıskalanmış kitaplar üzerine konferanslar vermek üzere bilmediği bir kente giden araştırmacının eğlenceli hikâyesini anlatıyor. Belirsizlikler etrafında gelişen, yer yer komik ve absürd bir roman.
#C.D. Roseİlk kitabı ‘Yerin Dibinden Geliyorum’u yayımlayan Ayşe Özlem İnci’nin okurda bıraktığı temel iz, modern çağda söylencelerin tadını hatırlatmak, yeniden tanımlamak, geçmişle şimdiki zaman arasında gidip gelmek... Doğu’dan Batı’ya uzanan bu yolculuğun izleri, genel olarak inançlarla, arada bir de bilimle kaderi çizilen bu coğrafyanın bilinç akışı adeta.
#Yerin Dibinden Geliyorum