Paylaş
Centre Pompidou, Whitney Müzesi, Centro Botín, Beyeler Vakfı Müzesi gibi uluslararası pek çok müze ve sanat kurumunu tasarlayan, Pritzker ödüllü mimar Renzo Piano imzasını taşıyan bina henüz tamamlanmadan ödüller almış, New York Times ve TIME gibi uluslararası yayınların 2023’te mutlaka gezilmesi gereken yerler listesine girmişti.
Büyük bir beklenti oluştu kısacası. Açılışının da ses getirecek bir davetle yapılması bekleniyordu. Ancak yaşanan deprem felaketi sonrası bütün bunlardan vazgeçildi.
4 Mayıs Çarşamba sabahı sanki hiç ara vermemiş, kapıları bir gün önce mesai bitiminde kapanmışçasına yeniden açılarak ziyaretçilerini kabul etmeye başlayacak.
Müzenin eski binasının maskotu haline gelen kedisi Ayşe Modern de kapıda gelenlere sürtünerek “Hoş geldiniz” diyecek.
Yeni binanın açılışında kapsamlı bir İstanbul Modern koleksiyon sergisi, Nuri Bilge Ceylan’ın fotoğraf sergisi, “Kadın Sanatçılar Fonu” tarafından koleksiyona kazandırılan kadın sanatçıların yapıtlarının yer aldığı sergi ile Renzo Piano’nun mimari sergisi izleyiciyle buluşacak.
Uluslararası standartlarda bir müze olarak izleyiciyi merkezine alan İstanbul Modern’in yeni binasında, sergi salonları, eğitim atölyeleri, sinema, kütüphane, tasarım mağazası, etkinlik alanları, kafe ve restoran yer alıyor.
Galataport’taki Müze Adası da bu açılışla tamamlanmış oluyor.
Fotoğraf: Cemal Emden
EN İYİ POLİSİYE ROMAN: GÜLÜN ADI
NOTOS dergisi geleneksel olarak yaptığı yıllık soruşturmalarının on yedincisinin sonuçlarını açıkladı. Bu yılın konusu ‘En Önemli 40 Polisiye Roman’ olarak belirlenmiş ve soruşturmaya katılanlara dünya edebiyatından en önemli gördükleri 10 polisiye romanı yazmaları istenmişti. 319 yazar, araştırmacı, çevirmen ve editör tarafından önerilen 143 romandan ilk 40’ı belirlenerek sıralandı. Listenin ilk sırasında İtalyan yazar Umberto Eco’nun ‘Gülün Adı’ romanı yer aldı. Listeye Türkiye’den iki roman girdi. Orhan Pamuk’un 1998’de yayımlanan ‘Benim Adım Kırmızı’ romanı listeye 20’nci sıradan girerken Ahmet Ümit’in 1996’da yayımlanan ‘Sis ve Gece’si ise 35’inci sırada yer aldı.
EN ÖNEMLİ 40 POLİSİYEDE İLK 10 ROMAN
1- Gülün Adı, Umberto Eco (1980)
2- Doğu Ekspresinde Cinayet, Agatha Christie (1934)
3- Morgue Sokağı Cinayeti, Edgar Allan Poe (1841)
4- Sherlock Holmes: Baskerville’lerin Köpeği, Arthur Conan Doyle (1902)
5- On Küçük Zenci [On Kişiydiler], Agatha Christie (1939)
6- Büyük Uyku, Raymond Chandler (1939)
7- Trendeki Yabancılar, Patricia Highsmith (1950)
8- Sherlock Holmes: Kızıl Dosya, Arthur Conan Doyle (1887)
9- Malta Şahini, Dashiell Hammett (1930)
10- Yetenekli Bay Ripley, Patricia Highsmith (1955)
Ahmet Ümit
Orhan Pamuk
AFYON’UN ‘KLASİĞİ’ 22 YAŞINDA
AFYONLU bir müzik öğretmeni olarak 22 yıl önce yola çıktı Hüseyin Başkadem, doğup büyüdüğü kentte bir klasik ve caz müziği festivali yapmak üzere. Bir Anadolu kentinde böyle bir şeyin başarılabileceğine kimse inanmadı o dönem. “Bir hevestir, geçer” denildi. O dönem yaptığım habere, ‘Afyon’un kültür delisi’ başlığını koymuştum kendisiyle konuştuktan sonra. Deli cesareti gerektiriyordu yaptığı iş. Ve o bunu başardı.
Hüseyin Başkadem
Afyonkarahisar festivallerinde klasik ve caz olarak bugüne kadar toplam yaklaşık 700 ücretsiz konser gerçekleştirildi. Yalnızca Klasik Müzik Festivali’nde bugüne kadar toplam 9 bin izleyiciye ulaşan konserler verildi. Aynı zamanda okul söyleşi ve konserlerinde de geçtiğimiz 22 yılda yaklaşık 850 bin öğrenciye ulaşıldı.
Bu yıl Genel Sanat Yönetmenliği’ni üstlendiği Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali’nin 22’ncisini yapıyor 2-8 Mayıs tarihleri arasında.
Festivalin açılışı, Şef Naci Özgüç yönetimindeki Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası ve solist kemancı Matteo Hager ile NG Afyon Otel’de yarın akşam yapılacak.
Festivalin kapanış konseri ise, 8 Mayıs akşamı gerçekleştirilecek Prag Oda Orkestrası ve Solistler Konseri olacak.
Festivalin olmazsa olmazı Okul Söyleşileri ve Okul Konserleri bölümleri ise, yerli ve yabancı sanatçılardan oluşan çok zengin bir kadroyla yine Afyon’un köy ve kasaba okullarında gerçekleştirilecek.
Afyon Bolvadin doğumlu ressam Yusuf Taktak da festival kapsamında Nuh köyündeki bir köy okulunda sergi açarak öğrencilerle söyleşi yapacak.
Kurtuluş Savaşı’nda önemli bir yere sahip Afyon’da Cumhuriyet’in 100’üncü yılı, onun kültür idealine yakışır bir şekilde kutlanmaya devam ediyor.
Paylaş