Otizmin erken teşhisi genellikle zor oluyor ve çocukların çoğu beş yaşına kadar tanı almıyor. Washington Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu sorunu çözmek için yapay zeka ve fonksiyonel MRI kullanarak genetik belirteçleri yüksek doğrulukla tespit eden yeni bir yöntem geliştirdi. Peki bu umut verici gelişme, otizmde neleri değiştirebilir ve aileler için belirsizlik tamamen ortadan kalkabilir mi?
#SağlıkGünümüzde depresyon gibi düşük ruh hali ve çaresizlik semptomlarından şikayetçi olan insanların sayısı artıyor. Yapılan araştırmalar, her beş kişiden birinin depresif semptomlar yaşadığını gösteriyor. Finlandiya'da yapılan yeni bir çalışma ise depresyonun, soğuk algınlığı veya grip gibi bulaşıcı olabileceğini ortaya çıkardı. Bu durumun nasıl gerçekleştiği ve nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunu uzman Psikolog Deniz Mutlu ile mercek altına aldık.
#SağlıkO henüz küçük bir çocukken beynin büyüsüne kapılmış, ömrünü bilime adamış biri. Hem şifa dağıtıyor hem kendisi gibi hekimler yetiştiriyor. Prof. Dr. Türker Kılıç beynimizi geliştirmenin en önemli yolunun yaşamla etkileşim kurmak olduğunu söylüyor. Mesela piyano çalmayı veya son araştırmaların gösterdiği gibi video oyunu oynamayı öğrenmeye çalışmak yeni bağlantısallıklar kurmanın en iyi yolu. Prof. Dr. Türker Kılıç beynin nasıl geliştirilebileceğini anlattı.
#BeyinGeçen yıl Google’dan istifa ettiğini açıkladığında teknoloji dünyasında büyük bir yankı uyandırmıştı. Biliminsanı Geoffrey Hinton kararından hiç pişman değil. “Keşke varoluşsal tehdidin yakın olduğunu daha önce fark etseydim” diyen Hinton’a yapay zekâdan bu kadar korkmasının nedenlerini ve en feci senaryoların neler olabileceğini sorduk.
#Sibel ATEŞ Yenginİngiltere’de yaşayan 47 yaşındaki Nickie Davies, bir süredir ‘aşırı esneme’ sorunu yaşıyordu. Nickie’nin günlük esneme sayısı başlarda 10 iken zamanla günde 100’e kadar çıktı. Nickie önceleri bu durumun koronavirüsle ilgili olduğunu düşündü ancak semptomlar git gide arttı ve sonunda genç kadına yıkıcı bir hastalık teşhisi kondu. Peki her esneme tehlike işareti mi? Hangi durumlarda endişelenmeliyiz?
#SağlıkSon yıllarda ne yazık ki yaygın bir şekilde gündemde yer alan sma hastalığı için farkındalık yaratmak için çalışmalar devam ediyor. Ünlülerin de destek verdiği sma hastalığı ile ilgili vatandaşlar çeşitli soruların yanıtlarını arıyor. Bunların başında da sma anne karnında tespit edilir mi, hamilelikte belli olur mu soruları geliyor. Peki, SMA nedir, neden olur? SMA hastalığı tedavisi nasıl yapılır? İşte SMA belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilenler...
#SMA HastalığıBeyin Cerrahı Prof. Dr. Türker Kılıç, “Bağlantısal Bütünsellik” adını verdiği bilimsel yaklaşımı ile beynin nasıl düşünce ürettiğini anlamak için çalışmaya devam ederken, nöronlar arasındaki bağlantının matematiği üzerinden de yaşamın sırrına ışık tutmayı hedefliyor.
#BursaKrep harcına biraz ıspanak püresi ekleyin, salatalara veya makarnalara ceviz serpiştirin. Yumurtayı sadece kahvaltıda tüketip ona haksızlık etmeyin; sotelenmiş sebzeleri çırpılmış yumurta ve labneli karışımla harmanlayıp fırında kendinize mükellef bir akşam yemeği pişirin. Doyurucu, leziz ve güzel anılarımızı hep hatırlayabilmemiz için bize yardımcı olacak besinleri konuşalım...
#KrepGeçtiğimiz hafta Dr. Ender Saraç ile kaliteli yaşamın ipuçlarını, sağlıklı ve mutlu bir hayatın şifrelerini konuşmuştuk. Çok fazla geri dönüş aldığım yazımda, okuyucularımın değerli görüşlerine teşekkür ederim. En çok da gıdaların bizlerde bıraktığı etkileri konusunda geri bildirim aldım.
#BursaAvustralya’da bir grup biliminsanı yapay zekânın ilerleyişini kolaylaştıracak bir keşfe imza attı. Beyin gücünü bilgisayar devrelerine entegre etmenin yolunu araştıran ekip başarılı sonuçlara ulaştı. Böylece dünyada ilk kez bir bilgisayar düzeneği, beyin hücrelerini hem işlemci hem de hafıza olarak kullandı.
#Umut Fırat EroğluGeçtiğimiz günlerde bir annenin ağlayan çocuğuna kızıp ağlaması için odaya göndermesi ve çocuğun verdiği tepkiyi videoya çekip sosyal medyadan paylaşması çok konuşuldu. Kimi anneye sinirlendi, çocuğa üzüldü, kimi bu taktiğin işe yaradığını düşünüp kendi çocuğuna uyguladı. Peki pek çok kişiye çok da yabancı olmayan bu davranış hakkında uzmanlar ne diyor?
#ÇocukBaşka kültürlerde yetişen, farklı karakterlerdeki iki kişinin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan aile kurumunda çiftlerin uyumu, evliliğin kalitesini de belirliyor. Evlilikte uyumun en önde gelen şartlarından biri ise empati. Bizim kültürümüzde “diğerkâmlık” olarak geçen empatide karşı tarafın duygularını anlarken kendi duygularını da korumak gerekmektedir. Böyle bir ilişki kurulabiliyorsa bunun adı empatik ilişkidir. Bu ilişki modeli insanı hata yapmaktan korur, ilişkilerde doğru kararlar vermeyi sağlar. Empatik ilişki bir anlamda evlilik kurumunun sigortası olarak değerlendirilebilir.
#EmpatiABD'de 2006 yılında yayımlanan ve sonrasındaki yüzlerce Alzheimer çalışmasına temel oluşturan bir makalenin verilerinin manipüle edildiği iddiaları bilim dünyasını ayağa kaldırdı. Peki şimdi ne olacak? Onca emek ve yatırım boşa mı gidecek? Uzmanlar ne diyor?
#AlzheimerUyarılabilen hücreler, elektriksel olarak uyarılabilen ve depolarizasyon nedeniyle davranış değişiklikleri yaşayacak olan hücrelerdir. Uyarılabilir hücreler, plazma zarlarında iyonların içeri ve dışarı akışına izin veren iyon kanalları içerir. Peki, depolarizasyon nedir detayları ile derledik.
#DepolarizasyonSMA (Spinal Musküler Atrofi) sinir hücrelerini etkileyen genetik bir rahatsızlık. Anne ve baba adayının mutasyon genini taşıması, doğacak çocuk açısından riskli bir durum. Bu nedenle çiftlerin, bebek sahibi olmadan önce SMA testi yaptırması hayati önem taşıyor. Peki SMA testi nasıl yapılır? İşte konuyla ilgili detaylar...
#SMA NedirABD’de çalışmalarını sürdüren Doç. Dr. Hande Özdinler, Amerikalı bir doktorla birlikte yaptığı keşifle ölüm sürecine girmiş beyin hücrelerini canlandırdı. Doç. Dr. Özdinler, ALS’den parkinson’a birçok hastalığı iyileştirme umudu taşıyan buluşunu ve ilaç geliştirme çalışmalarını anlattı.
#Doç. Dr. Hande ÖzdinlerAmyotrofik lateral skleroz veya ALS hastalığı, beyin ve omurilikteki sinir hücrelerini etkileyerek kas kontrolünün kaybına neden olan ilerleyici bir sinir sistemi hastalığıdır. ALS hastalığı nedeni tam olarak bilinmemesinin yanında bazı vakalar kalıtsal olabilir. Peki, ALS hastalığı belirtileri nelerdir, nasıl teşhis edilir? İşte ALS hastalığı tedavisi ve merak edilenler...
#ALS HastalığıCOVID-19 sonrası beyin sağlığımızla ilgili daha çok şeyi merak eder olduk. Çalışmalarına Washington’da devam eden nöroloji uzmanı Dr. Sevda Sarıkaya “Beynimize ne kadar çok bilgi girişi olursa, nöronlar arasındaki iletişim o kadar kuvvetlenir” diyor...
#Covid-19Nörodejeneratif hastalıklar dünya çapında milyonlarca insanı etkilemektedir. Alzheimer hastalığı ve Parkinson hastalığı en sık görülen nörodejeneratif hastalıklardır. 2021 raporu itibariyle, Alzheimer Hastalığı Derneği, Alzheimer hastalığı olan insanların arttığını kanıtladı. Peki, Nörodejeneratif hastalıklar nelerdir detayları ile derledik.
#Sağlık