Nedim Gürsel haberleri sayfasında Nedim Gürsel hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 589 Nedim Gürsel haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Nedim Gürsel, bu defa çok farklı bir gezi kitabıyla okurlarının karşısına çıkıyor. ‘Son Fasıl’da Gürsel, Van Gogh, Leonardo da Vinci, Rubens, Tolstoy, Rilke, Sartre, Semprun, Nâzım Hikmet gibi büyük ustaların yapıtlarını etkilemiş kentleri ve coğrafyaları anlatırken onların son yıllarına da ışık tutuyor. Da Vinci’nin tablolarında, Van Gogh’un aklın sınırlarını zorlayan dünyasında ya da Nâzım’ın sürgün yaşadığı kentlerde okuru unutulmaz bir yolculuğa çıkaran Gürsel’le ‘Son Fasıl’ı konuştuk.
#Nedim GürselNedim Gürsel, son romanı ‘Aşk ve İsyan’da Voltaire’in ünlü kahramanı Candide’i İstanbul’a getiriyor ve bu ‘saf oğlan’ın parodisinin yanı sıra yazılı kaynakların ayrıntılarına girerek Sultan Ahmet’in ağzından sert bir Osmanlı eleştirisi yapıyor.
#Nedim GürselBrno, yeni adıyla Çekya eski adıyla Çekoslavakya’nın ikinci büyük kenti ama buraya pek uğrayan yok. Dolayısıyla müzelerin önünde kuyruklar, sokaklarda başıboş dolaşan turistler, toplu taşıma araçlarında izdiham da yok. Brno, başkent Prag’ın gölgesinde kalmış izlenimi veriyor; oysa tarihsel yapıları, mimari dokusu, müze ve heykelleriyle görülmeye değer bir kent.
#Nedim Gürsel‘Piramitlerin Gölgesinde’, yazarının deyimiyle “Okuru Mısır’a yolculuğa çağıran, onu eşsiz bir coğrafyada ve bu coğrafyadan kaynaklanan gizemli bir tarihin içerisinde dolaştırmayı amaçlayan bir kitap. Biraz iddialı olabilir ama, edebiyatımızda belki de bir ilk.”
#Nedim GürselHâle Seval, on iki yıl önce yayımlanan ‘Yeryüzünde Bir Yolcu-Nedim Gürsel’ adlı nehir söyleşi eserinden sonra, şimdi de ‘Nedim Gürsel’i Okumak-Kentler, Kadınlar Yalnızlıklar’ isimli kitabıyla karşımızda. Seval bu kez Gürsel’in eserlerini, bir ‘araştırmacı’ ve ‘felsefeci’ olarak inceliyor. Gürsel’deki değişimi, yaşam biçimini ve hayata bakışının eserlerindeki yansımalarının ipuçlarını veriyor...
#Kitap SanatBremen yalnızca, çocukluğumun masal kahramanları olan mızıkacılarıyla, yani eşek, köpek, kedi ve horozuyla değil mimari dokusu, 1200 yılık geçmişi ve savaşla yerle yeksan olmasına karşın koruduğu mimari dokusuyla gönlümde ve aklımda iz bıraktı. Bu kent hayvanlara duyduğu sevgi ve anlayış nedeniyle bile sevilebilecek bir yer.
#BremenYugoslavya’yı oluşturan altı cumhuriyetten Avrupa’ya en yakın olanı Slovenya’ydı. Tito’nun ülkesi parçalandıktan sonra bağımsızlığını da ilk Slovenya ilân etti (1991). Eskilerin deyimiyle bir ‘Rub-ı asır’ yani çeyrek yüzyıl geçmiş aradan. İtalya, Avusturya ve Hırvatistan’ın arasında sıkışıp kalmış, Macaristan’la da çok dar bir sınırı paylaşan iki milyon nüfuslu bu küçük ülke şimdilerde bağımsızlığının yirmi beşinci yıldönümünü kutluyor.
#Seyahatİtalyancaya ‘L’Angelo Rosso’ adıyla çevrilen romanım ‘Şeytan, Melek ve Komünist’in tanıtımı için Roma’daydım. Bu kez ‘ebedi kent’in müzelerini, anıt çeşmeleriyle kiliselerini, tarihsel yapılarını gezmeye vaktim olmadı. Bir öykümü adadığım Piazza Navona’ya bile gidemedim. Buna karşılık görülmeye değer, baştan aşağı sanat abidesi bir yapı keşfettim: Türkiye’nin Roma Büyükelçiliği Palazzo Gamberini.
#RomaYazar Nedim Gürsel’in yaşamında İtalya’nın çok önemli bir yeri var. “İtalya, yazarlığımı etkiledi, Ona bir kitap borcum vardı” diye özetliyor durumu. ‘Resimli Dünya’ romanını İtalya’da yazan Nedim Gürsel ile bozkırın ortasındaki başkent Ankara’da buluşup, sanatın, mutfağın, Rönesans’ın ülkesi İtalya’yı ve yeni kitabı “Bana İtalya’yı Anlat”ı konuştuk. Roma, Napoli ve Floransa gibi turistik güzergâhların dışında kalan İtalya’yı sanat ile harmanlayan Gürsel, İtalyan mutfağına da Bologna üzerinden ışık tutmuş.
#İtalya6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazCumhuriyet’in 100. yılında “Ulus, Cumhuriyet’ine sesleniyor” sloganıyla Doğan Kitap’ın başlattığı ‘Cumhuriyet’e Mektuplar’ projesi kapsamında dileyen herkes, Cumhuriyeti’nin anlamı ve başardıkları üzerine yazıp toplumla paylaşabilecek. Proje kapsamında yazılan mektuplardan derlenecek bir kitabı da yayımlanacak.
#Cumhuriyet’E MektuplarBUGÜN gazeteci, fotoğraf sanatçısı dostum Lütfü Dağtaş’ı dinliyoruz: “Bir zamanların İzmir’inin toplumsal yaşamında onca yoksunluğa karşın dayanışma görürüz. Yoksulluk ve yoksunluk denildiğinde barınma konusu önde gelir. Barınma, yoksul Müslümanlar için olduğu kadar, İzmir’in yerli halkından Yahudiler, Ermeni ve Rumlar için de büyük sorundu. Sorun ‘aile evleriyle’ çözüldü. Yoksul Müslümanlar aile evlerinde, Yahudiler yahudihanelerde, Rumlar rumhanelerde kalırdı. Bekar erkeklerin adresi bekar evleriydi. İzmirliler, yahudihaneye ‘Yavuthane’ derdi.
#1Türkiye'nin önemli çevirmenlerinden birisi olarak tanınan ve 100'den fazla İngilizce kitabı Türkçeye çeviren Osman Akınhay Fransızca bilmemesine rağmen Fransızca'dan Milan Kundera biyografisini çevirdiğini açıkladı. Akınhay'ın 'sözleri' edebiyat dünyasında da geniş yankı buldu. Kimi 'neden olmasın' dedi, kimi ise çalışmayı 'kabul edilemez...' buldu. İşte edebiyat dünyasındaki 'teknolojik çeviri' tartışması...
#Osman AkınhayKimisi çoktan editörüne teslim edilmiş, rafa çıkmak için gün sayıyor kimisi henüz çeviri sürecinde ya da yazarın masasında... 2022’de hem yerli ve yabancı edebiyat alanında hem de edebiyat dışında kimlerle buluşacağımızı öğrenmek için yayınevlerinin kapısını çaldık. Karşımıza heyecan verici bir liste çıktı. İşte yeni senenin kitaplarından bir seçki...
#KitapDerya Şensoy, kalp damar hastalıkları ve solunum yetmezliği nedeniyle 70 yaşında vefat eden babasını sosyal medyadan andı. Ablası, babası ve kendisinin yer aldığı bir fotoğrafı paylaşan Şensoy, "Meddahınız gidiyor, bir gün gene gelecek" notunu düştü.
#Derya Şensoyİstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'nde kalp damar hastalıkları ve solunum yetersizliği nedeniyle hayatını kaybeden ünlü tiyatrocu Ferhan Şensoy, dün son yolculuğuna uğurlandı. Usta tiyatrocu için ilk tören bir süre eğitim gördüğü Galatasaray Lisesi'nde düzenlendi. Buradaki törenin ardından Ferhan Şensoy’un Türk bayrağı ve Galatasaray bayrağına sarılı tabutu cenaze aracıyla İstiklal Caddesi’nde bulunan Ses Tiyatrosu’na getirildi. Şensoy’un tabutu indirildiği sırada cadde üzerinde bekleyenler alkışlarken, kızları Derya Şensoy ve Müjgan Ferhan Şensoy gözyaşlarını tutamadı. Derya Şensoy, veda konuşmasında babasına seslendi: "Baba kız aşkımız şimdi okyanusları, çok bulutları ve yıldızları aştı. Seni çok ama çok seviyorum."
#Ferhan ŞensoyNedim Gürsel, bu defa çok farklı bir gezi kitabıyla okurlarının karşısına çıkıyor. ‘Son Fasıl’da Gürsel, Van Gogh, Leonardo da Vinci, Rubens, Tolstoy, Rilke, Sartre, Semprun, Nâzım Hikmet gibi büyük ustaların yapıtlarını etkilemiş kentleri ve coğrafyaları anlatırken onların son yıllarına da ışık tutuyor. Da Vinci’nin tablolarında, Van Gogh’un aklın sınırlarını zorlayan dünyasında ya da Nâzım’ın sürgün yaşadığı kentlerde okuru unutulmaz bir yolculuğa çıkaran Gürsel’le ‘Son Fasıl’ı konuştuk.
#Nedim GürselAvrupa kıtasındaki önemli fuarlara gittim. Başta Frankfurt Kitap Fuarı olmak üzere Leipzig, Bologna, Selanik kitap fuarlarına katıldım. Neredeyse 40 yıldır Frankfurt’a gittiğim için fuarla ilgili yazılarım Türkçe/Almanca iki dilde yayımlandı, önsözü de fuarın direktörü Jurgen Boos yazmıştı.
#Frankfurt Kitap FuarıViola Davis’in Oscar’lık performansıyla ‘Blues’un Annesi’ Ma Rainey’e hayat verdiği Netflix filmi “Ma Rainey’s Black Bottom”, bir kaç ay önce kaybettiğimiz ‘Black Panther’ Chadwick Boseman’ın son filmi olmasıyla da dikkat çekiyor. George Clooney’nin yönettiği ve oynadığı bilimkurgu draması “The Midnight Sky”, Hindistanlı sinemacı Prantik Narayan Basu’nun ödüllü kısalarını buluşturan Kundura Sinema seçkisi “Zamansız Masallar” ve Peter Strickland’ın sarsıcı başyapıtı “Burgonya Dükü”, haftanın diğer seyir seçenekleri. Raflarda bu hafta, yeni baskısını uzun zamandır beklediğimiz Patricia Highsmith polisiyesi “Trendeki Yabancılar”, playlist’imizde de elektronik müziğin yeni keşiflerinden Alper Çağan’ın ilk albümü “The Things I Wait For” var.
#DiziAçılışından bugüne Başkent’in önemli bir sanat merkezi olan, ulusal ve uluslararası sanat performanslarının Ankaralılarla buluşmasını sağlayan Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi, sanat sezonunu “Leonardo da Vinci’ye Saygı” sergisi ile açtı.
#Leonardo Da Vinci