Paylaş
Farklı bölgelerden gelen meyve sebze bol, Trakya bölgesinde yetişen bir tek karpuz-kavun var. O da bir göletten vali su verince 500 dönüm kadar iyi cins karpuz yetişmiş. Tanesi en az 11 kilo geliyor. Yanına da bir kavun da alırsan 400 liradan fazla veriyorsun, herkes şaşırıyor.
Fasulye türlerinin en düşük fiyatı 70 lira. Biri alışveriş ederken,-öğretmen olabilir- bizim hanıma “1000 lira bütçe ayırıyorum, ne yazık ki yetmiyor” diyor. İki çocuğu için iki soyulmuş enginar almak istedi, 100 lira olunca vazgeçti. Bamya 100 lira. Şeftali de, kiraz da alamadığını söyledi. Tekirdağ köylerinde yazlık ürün bittiği için Bursa’dan getirildiğinden fiyatı da yüksek oluyor. Aydın’dan gelen incir 120 TL idi. Domates 20 lira civarındaydı, iyi ki üretimin çokluğundan fiyatı düşük sayılabilir. Tanıdık bir sebzecimiz vardı, iki yıl önce karısı kanserden öldüğü için hayata kırgın. Hiç keyfi yok bir yıldan beri. “Nasılsın?” diye sorunca “Ne yapayım, tezgâh bu, işi bırakacağım, müşterimiz geliyor, yarım kilo ya alıyor ya da alamıyor, onlara karşı çok mahcubuz esnaf olarak. Biz satıyoruz ama bu fiyatlar hem can hem de cep yakıyor. Kazancımız mazota gidiyor” diyor.
En üzücü tarafı bu koşullarda pazara alışveriş için gelenlerin, -çoğu yazlıkçı- en az yarısı küçük oranlarda alışveriş yaparak evine dönüyor ama bir sorsan neler söylediğini burada yazamayız. Yani pazar kalabalığı her iki kesim için ‘utanç pazarı’na dönüşmüş.
GÜNÜN SÖZÜ
“EMEKLİ, orta gelirli vatandaşlarımız Türkiye’nin temel direğidir. Bu temel direk kırılırsa Türkiye büyük zarar görür.”
(Sadettin TANTAN)
AVCILARA DUYURULUR
- “KEKLİK insan için önemli bir kuş türüdür. Çünkü bir keklik hayatı boyunca 1 milyon tane kene yer. Keklik yemezsen ölmezsin ama keklik olmazsa Kırım Kongo hastalığından ölebilirsin. Avcılara duyurulur.”
Dursun ÖZKAN
KÜRESEL ISINMA VE BETONLAŞMA ASTIM ATAKLARINI TETİKLİYOR
DÜNYA genelinde artan şehirleşme, sanayileşme ve ormansızlaşma çevresel tehditlerin yanı sıra hastalıkların görülme sıklığını da etkiliyor. Özellikle iklim değişikliği ile birlikte artan sıcaklıklar, yaz aylarında sağlıkla ilgili şikâyetlerin sayısını artırıyor. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Astım ve Alerji Çalışma Grubu’ndan Prof. Dr. Levent Cem Mutlu’nun paylaştığı bilgilere göre, küresel ısınma ve betonlaşma astım hastalarının ataklarını tetikleyebiliyor.
Elips Haber’den Sümeyye Aksu’ya konuşan Prof. Dr. Mutlu, yapılan tahminlere göre dünyada 300 milyon civarında astım hastası bulunduğunu belirterek hastaların iklim değişikliği kaynaklı hava değişimlerinden doğrudan etkilendiğini söyledi. Astım semptomlarının enfeksiyon, sigara dumanı, hava kirliliği, egzersiz, mesleki ajanlar, alerjen olarak adlandırılan ev tozu akarları, polenler, hayvanların deri döküntüleri ve mantar sporları gibi maddelerle şiddetlenebildiğini aktaran Prof. Dr. Mutlu, sıcak havanın da soğuk hava gibi astım ataklarına neden olabildiğini dile getirdi.
“Sıcak hava, bronşları doğrudan uyararak astım atağına neden olabiliyor” diyen Prof. Dr. Mutlu, “Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar ve nemle birlikte polen ve bitki tozu gibi alerjenlerin solunan havadaki oranının artmasıyla astım ataklarında artış görülüyor. Güneş ışınları nedeniyle atmosferdeki ozon miktarının artması da astım hastaları için bir diğer risk. Artan ozon, havayollarını uyararak astım ataklarına sebebiyet veriyor” dedi.
BİLİYOR MUSUNUZ PATRİKHANE’YE 15 AĞUSTOS TEPKİSİ
- TÜMAMİRAL Doç. Dr. Cihat Yaycı, “Fener Rum Patriği’nin (Patrikhane), Sümela Manastırı’nda 15 Ağustos’ta (aynı zamanda Fatih’in Trabzon’u fethettiği gün) yapılması planlanan ayine izin verilmemelidir” çağrısında bulunarak, “Cumhuriyet’in kuruluşundan 2010 yılına kadar 88 yıl boyunca, sadece müze olan Sümela’nın ibadet ve ayinlere açılmasının hiçbir mantıklı anlamı yoktur çünkü bölgede Ortodoks cemaat yoktur” dediğini...
MESAJ PANOSU
- NEDİM Gürsel’in 19. yy sanatçıları Monet, Sisley ve Van Gogh’un şövalelerini sokağa ve doğanın içine taşımalarına yakın mercek tutan ‘Doğaya Açılan Pencere’ kitabının, 14 Ağustos Pazartesi günü Taksim Pramit Sanat’ta Cem Erciyes, Nedim Gürsel ve Bedri Baykam’ın katılımı ile sunumunun ve ilk imza gününün yapılacağını...
-SAĞLIK Bakanlığı’nın yürütmüş olduğu ‘Sağlığı Geliştiren Belediye’ programı kapsamında Mersin-Mezitli Belediyesi’ne ‘Sağlığı Geliştiren Belediye’ sertifikasının verildiğini...
- TÜM Yerel-Sen Genel Örgütlenme Sekreteri Devrim Onur Erdağ’ın, memurları kapsayan 7. dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin 26 Ağustos’a kadar süreceğini belirterek ‘hükümeti emekçinin sesine kulak vermeye’ davet ettiğini...
- ESENYURT Belediyesi’nin 10-13 Ağustos’taki 2. Uluslararası Halk Dansları, Müzik ve Sanat Festivali’nin bugün 16.00’da görkemli bir kortejle başlayacağını...
- İRAN’da mollaların maaşını devlet vermez, mabede giden verir.
Namık Kemal ZEYBEK
YOZLAŞAN HALKÇI SİYASET
SİYASETİ, dibine kadar rant paylaşımı hesapları üzerinden yapan politika oligarkları kontrol ediyorsa, o partide tabanın ve parti teşkilatlarının demokratik iradesinden söz edilemez!
Yaşar ALTINTARTI
Paylaş