Paylaş
Yazar, eğitmen, yapımcı Fırat Devecioğlu’nun yeni kitabı “Lazarus-Tanrı Oyuncağı” Destek Yayınları etiketiyle okuyucuyla buluştu.
Yazara “Lazarus’u neden yazdın” diye sordum, işte cevabı:
“Bu kitabın ilk notunu, bir hastalık nedeniyle bir süre yaşamak zorunda kaldığım, Ege Üniversitesi’nin altıncı katında, Nöroloji Bölümü’nde kaleme aldım. Hikâyede karşılaştığınız, Lazarus hariç, tüm karakterler gerçek. Lazarus-Tanrı Oyuncağı’nı, öncesinde, 2020’de tiyatro metni olarak kaleme aldım. Şirketim THINK House ile oyunun yapımcılığını üstlendim. Bugüne kadar İstanbul’un önemli sahnelerinde, 70’in üzerinde gösterim yaptı. Oyunun metnine yönelen ilgi, beni Lazarus’un novellasını yazmam konusunda motive etti ve bugün onu edebiyatseverlerle buluşturmuş olmanın mutluluğunu yaşıyorum.”
Tara Kitap 10. yılını kutluyor
Kişisel gelişim, psikoloji, ebeveynlik ve roman türlerinde yayımladığı kitaplarla öne çıkan Tara Kitap 10. yılını kutluyor. Kitap seçkilerinde kadın okurların ilgi duyduğu alanlara yoğunlaştıklarını belirten yayınevinin kurucusu Selcen Gür, ‘Kadınlar için kadınlar tarafından kurulmuş bir yayınevi’ olduklarının altını çiziyor. Kitap okumaya ilgiyi artırmak ve edebiyatseverlerle buluşmak için kurduğu Tara Akademi’de çeşitli yazarlarla söyleşiler yaptığını kaydeden Gür, “Akademimizde bir yılı geride bıraktık ve bugüne kadar yaptığımız etkinliklerde edebiyat tutkunlarının bir araya gelmeye ne kadar hasret kaldıklarını gözlemledik. Önümüzdeki dönemde etkinliklerimize bibliyoterapiyi de ekleyecek olmanın heyecanını yaşıyoruz” diyor.
Heyecan verici bir fizik yolculuğu
Kronik Kitap’ın “Dakikalar İçinde” serisinden Fizik; çok hızlı okunabilen, okundukça hayret ettiren, oldukça zevkli bir bilim kitabı. Evrenimizin nasıl işlediğine dair sayısız konuda detay veriyor. Kökeni Antik Yunan’a kadar uzanan klasik mekanikten nasıl yararlanılıyor? Teleskop ve mikroskop nasıl çalışıyor? Sıcaklık ilk defa nasıl ölçüldü? Evren hakkında bilgi edinmemizin en önemli yollarından elektromanyetizma nedir? Madde, maddenin halleri, atomun yapısı, elektrik motoru, jeneratör, analog ve dijital elektronik, nükleer silahlar, kuantum fiziği, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, kozmoloji, ışık hızı, zaman makineleri, karanlık madde, evren ve daha pek çok fizik kavramı; çizimler, fotoğraflar ve 200 görsel eşliğinde tüm meraklılara en kolay biçimde anlatılıyor.
Zeki Demirkubuz filmlerinin analizleri
Doç. Dr. Ulaş Işıklar’ın akademik sinema incelemesi/biyografik anı türündeki “Demirkubuz Yolu Yok... Çekeceksin!” adlı yeni kitabı Doruk Yayınları etiketiyle çıktı.
Ulaş Işıklar, bu kitabında Demirkubuz filmlerinin felsefi analizlerinin yanı sıra, doktora tezi yazım aşamasındaki tanışmalarından başlayarak kendisiyle geçirdiği kimi zamanların anlatımına da yer veriyor.
Böylece, auteur bir yönetmenin sadece filmlerinden değil, o filmlerin yaratıcısı olarak bizatihi kendisinin yaşam serüveninden bazı kesitler aktarılıyor.
Işıklar, yönetmenin özellikle “Yazgı”, “Bekleme Odası” ve “Bulantı” filmlerine odaklanırken, filmografisinin diğer parçalarını da yine varoluşçu felsefi kanon çerçevesinde irdeliyor.
Bu doğrultuda, başta Nietzsche olmak üzere, Cioran, Deleuze, Camus ve Sartre gibi düşünürlerin felsefi öğretilerinden yararlanıyor.
Mart sayısıyla bayilerde
Türkiye’nin önde gelen yazarlarını ve çizerlerini bir araya getiren OT Dergi, The Truman Show filminden sahnelerin resmedildiği kapak tasarımıyla okurlarını karşılıyor. Derginin arka kapağında ise yakın zamanda hayata veda eden Füruzan’a yer veriliyor.
Kim Ne Okuyor?
∆ Zeki Demirkubuz, Şevket Süreyya Aydemir’in “Enver Paşa” adlı eserini okuyor.
∆ Merve Özbey, Gavriel Savit’in “Anna ve Kırlangıç Adam” adlı eserini okuyor.
∆ Nedim Gürsel, Louis Aragon’un “Aurélien” adlı eserini okuyor.
∆ Müge İplikçi, Afşin Kum’un “Kübra” adlı eserini okuyor.
Paylaş