mutluluk hormonu haberleri sayfasında mutluluk hormonu hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1065 mutluluk hormonu haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Mutluluk hormonu ya da bir diğer bilinen adıyla endorfin, günlük yaşantımızda en çok ihtiyaç duyduğumuz ve buna bağlı olarak en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki mutluluk hormonu (endorfin) nasıl artar, ne işe yarar? Mutluluk hormonu nedir? İşte mutluluk hormonu ile ilgili hayatınızı kolaylaştıracak önemli bilgiler…
#Mutluluk HormonuYaşamı anlamlı kılmak, hayatın anlamını kavrayabilmek, kişinin güçlü yönlerini fark etmesini sağlamayı hedefleyen pozitif psikoloji, tüm dünyada yeniden keşfedilen ve önemi anlaşılan bir alan. Küresel mutluluk, küresel barış için bunu öğrenmeli ve öğretmeliyiz. Daha yaşanılır bir dünya için bu şart!
#Pozitif PsikolojiGün içinde tüketilen bazı besinler mutluluk hormonu salgılanmasını sağlarken, bazıları da kişiyi strese sokabiliyor ya da tam tersi sakinleştirebiliyor. Doğru ve dengeli beslenme, beden sağlığı kadar ruh sağlığı için de büyük önem taşıyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Aslıhan Altuntaş, besinlerin insan psikolojisine etkileri hakkında bilgi verdi.
#Mutluluk Veren BesinlerKABAK çekirdeğinin, mutluluk hormonu olarak bilinen serotonini artırdığı ve antidepresan özelliği taşıdığına değinen Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Havva Kılınç, "Kabak çekirdeği mesane ve prostat sağlığı açısından da çok önemlidir. Özellikle menopoz sonrası kadınlarda ve ilerleyen yaşlarda erkeklerde tüketilmesi gereken bir kuruyemiştir" dedi.
#Havva KılınçSerotonini arttırmanın yollarına geçmeden önce serotonin nedir sorusunu cevaplayalım. Serotonin aslında bir nörotransmitterdir. Serotonin vücudun çeşitli kısımlarında üretildiği gibi beyinde de salgılanır. Serotonin hormonu bedensel ve ruhsal olarak birçok durumu etkiler. Bunlar arasında sosyal davranışlar, ruh hali, uyku, iştah, öğrenme gibi birçok durum bulunur. Bu yüzden ruh halimiz ve mutluluğumuz için oldukça önemli bir hormondur. Peki, serotonini doğal yollardan nasıl arttırabilir? Gelin hep beraber bakalım.
#SerotoninTürkçesi mutluluk hormonu olan serotonin, vücudumuzda sindirim sistemimizin düzgün çalışmasından uykumuzu almamıza, düzgün yemek yememizden duygusal dengemizi korumamıza kadar birçok önemli görevi yerine getirmemizi sağlayan bir hormon. Bu nedenle eksikliği; kaygı bozukluğu, depresyon gibi sorunları beraberinde getiriyor. Dışardan yapay yollarla alınması mümkün olmasa da neyse ki; spor, sağlıklı beslenme, meditasyon, psikolojik destek gibi birçok yöntemle vücuda salgılanması gerektiği tekrar hatırlatılabiliyor. Eğer aşağıdaki belirtileri gösteriyorsanız serotonin seviyenizde azalma olabilir ve siz de bu çarelerden birine başvurabilirsiniz.
#Mutluluk HormonuAvustralya’da yakın zamanda yapılan bir çalışma, seyahatlerle ilişkili olumlu deneyimlerin yaşlanma sürecini geciktirebileceğini gösteriyor. Gerçekten de seyahate çıkmak, yeni insanlarla tanışmak, yeni yerler görmek, sosyalleşmek bizi mutlu ediyor hem ruhumuza hem bedenimize iyi geliyor. Bir Sorudan Fazlası serimizde bolca seyahat edenlere sorduk. Seyahat etmek sizi neden mutlu ediyor ve sizce yaşlanmanızı geciktiriyor mu?
#Seyahat EtmekSevinç anlarında istemsizce zıplamamızın bir anlamı varmış, vücut biliyor demek ki kendisi için iyi olanı. Uzmanlar zıplamanın fiziksel ve zihinsel sağlığımız için çok faydalı bir hareket olduğunu, koşudan daha fazla kalori yaktırdığını söylüyor, eğlencesi de cabası. Fakat doktorlar kalp ya da göğüs hastalığı olanlara, gebelere ve epilepsi hastalarına bu aktiviteyi önermiyor.
#ZıplamaSimidi sevmeyen var mıdır? Hele bir de fırından yeni çıkmış ve çıtır çıtır ise aklımızı başımızdan alan o mis gibi kokusuyla tadından yenmez. Peki milli lezzetimiz simidin ne gibi faydaları olduğunu, yiyince neden mutlu olduğumuzu, kilo aldırıp aldırmadığını hiç düşündünüz mü? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda...
#Yelda Başaran“Aşk.” Leyla ile Mecnun, Kerem ve Aslı gibi... Mitolojilere, efsaneler, kitaplara, şiirlere konu olan... Filozofların, psikologların bir ömür anlamlandırmak için uğraştığı... Peki nedir “Aşk?” Tek bir tanımı olabilir mi? Bence olamaz, parmak izi gibidir aşk... Hayatı nasıl gördüğümüz ve kim olduğumuzla doğru orantılıdır, herkes kendince yaşar. Dolayısıyla biri için doğru olan diğeri için pekâlâ yanlış olabilir. Peki, aşkın bir kimyası ya da süresi var mı? Beyin mi yoksa kalp mi âşık olan? İlk görüşte aşk ne kadar mümkün? 14 Şubat Sevgililer Günü arifesinde psikolojik ya da romantik açıdan değil de nörobilimcilerin çalışmaları ışığında anlamaya çalışalım aşkı dedim. Prof. Dr. Derya Uludüz ile 7 soruda ele aldık.
#AşkKendinizi biraz gergin, biraz stresli, biraz mutsuz, hissettiğinizde eliniz sebepsizce çikolataya mı gidiyor? Peki yedikten sonra duygu durumunuzu hiç gözlemlediniz mi? Mutlu mu oluyorsunuz yoksa ölçüyü kaçırdığınızı hissedip ‘kilo alacağım’ diyerek suçluluk duygusuna kapılıp mutsuz mu? Acaba çikolata yerine sizi mutlu edebilecek besinler neler? Hangi çikolata diğerlerine göre daha masum? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda...
#Çikolataİzmir’de taksi şoförü Oğuz Erge’nin ortada hiçbir neden yokken- gerçi bir neden olsa ne yazar, hiçbir neden insan canına kıymak için yeterli değildir- insanlık yoksunu Delil Aysal tarafından 3 kurşunla öldürülmesinin ardından yasta ve isyandayız! Nasıl olmayalım?... O kurşun sadece Erge’ye değil bize, bizi biz yapan değerlerimize daha da önemlisi insanlar ve diğer canlılar için dünyayı daha güvenilir bir yer kılan merhamet duygumuza da sıkıldı. Ki sırf bundan sebep ayrı bir ceza daha verilmeli katil zanlısına. Dolayısıyla bugün merhamet duygusunu masaya yatırmak isterim. Tabii bir de katil zanlısının ne ceza alacağı da tartışma konusu.
#İzmirÇocuklara kendilerine, başkalarına, hayvanlara, bitkilere ve çevreye karşı nasıl merhametli olacaklarını öğretmek amacıyla "Bağcılar'da Merhamet Büyüyor" projesi başlatıldı. Altınbaş Üniversitesi tarafından yürütülen proje kapsamında, 12-13 yaş aralığındaki 70 öğrenci, 7 hafta sürecek teorik ve uygulamalı eğitimlerinin 4’üncü haftasını tamamladı.
#Bağcılar’Da Merhamet EğitimiBirçok kişinin stresli zamanlarda pasta, börek, çörek gibi hamur işlerine yöneldiği bir gerçek. Ancak İngiltere'de Birmingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, stresli dönemlerde yağlı yiyecekler ve hamur işleri tüketmek damar fonksiyonunu yüzde 1,74 oranında azaltıyor, beyne giden kan akışını yavaşlatıp oksijeni azaltarak vücudun stresin etkilerinden kurtulmasına zarar veriyor. Bu da stresi daha da artırıp ruh halimizi ve zihinsel sağlığımızı olumsuz etkiliyor.
#StresSiz de stresli, endişeli ya da üzgün olduğunuzda kendinizi buzdolabının önünde bulanlardan mısınız? Bu dönemlerde tatlıya, abur cubura, yağlı ve kalorili yiyeceklere yöneliyor musunuz? Üzgünüz ama araştırmalar stresliyken bu tür yemeklere saldırmanın stresi azaltmak yerine durumu daha da kötüleştirdiğini ortaya koydu. Peki neden böyle zamanlarda özellikle karbonhidratlı ve yağlı yiyeceklere başvuruyoruz? Hangi yiyecekler stresi yenmeye yardımcı?
#Sağlıksız BeslenmeYaz aylarında yüksek olan enerjimizin kışın düşmesinin uzmanlara göre önemli bir sebebi var; gün ışığının azalması. Uzmanlar güneşin zararlı etkileri olduğundan da bahsediyorlar ama o ortada görünmediğinde bağışıklığımız düşüyor, uyku düzenimiz değişiyor ve ruh halimiz bozuluyor. Kısacası güneş girmeyen eve gerçekten doktor giriyor.
#Hazan Aköz IşıkABD’de bir doktor, yakın zamanda kedisini kaybeden ve kendini çok yalnız hissettiğini söyleyen bir hastasının reçetesine ilaçların yanı sıra 'Kedi sahiplenin' yazdı. Bunun bir şaka olmadığının altını çizen doktor, kedilerin insanları iyileştirdiğini söyledi. Kediler gerçekten insan sağlığına iyi geliyor mu? Bu etkiler sadece ruhsal mı yoksa kedilerin fiziksel anlamda da iyileştirici güçleri var mı? Bilim bu konuda ne diyor?
#Kedilerin Sağlığa EtkisiABD’de bir doktor, yakın zamanda kedisini kaybeden ve kendini çok yalnız hissettiğini söyleyen bir hastasının reçetesine ilaçların yanı sıra 'Kedi sahiplenin' yazdı. Bunun bir şaka olmadığının altını çizen doktor, kedilerin insanları iyileştirdiğini söyledi. Kediler gerçekten insan sağlığına iyi geliyor mu? Bu etkiler sadece ruhsal mı yoksa kedilerin fiziksel anlamda da iyileştirici güçleri var mı? Bilim bu konuda ne diyor?
#Kedi3-4 gündür film olacak bir hikâyenin ayrıntılarını izliyor, kimimiz hayret ediyor kimimiz de “Hiç yakıştı mı?” serzenişleri ile atlıyoruz linç kervanına. 62 yıllık evli, 81 yaşındaki usta oyuncu Metin Akpınar’ın kendi tabiri ile “sadece bir gecelik beraberlikten” ikizleri olduğunu kızlarından Duygu Nebioğlu’nun açtığı babalık davasının sonuçlanması ile öğrendik hepimiz. Gerçi usta oyuncu son 14 yıldır biliyormuş gerçeği ama resmiyete dökmek istememiş. Kızlar da -haklı olarak- dava açmışlar. Haliyle çoğumuz da aynı yerden kızdık Akpınar’a: “Neden kızlarına sahip çıkmadın usta?” Oyunculuğu ve daha mühimi fikriyatına böylesine hayran olduğumuz bir kişinin çocuklarının varlığı dava ile mi duyulmalıydı? Kızların yaşadıkları hiç adil değil ancak madalyonun bir de öte tarafı olmalı. Usta oyuncu daha en başından “baba” olmak, 67 yaşından sonra “baba”lık yapmak istedi mi dersiniz? Bu, ona da haksızlık değil mi? Sosyolog, uzman psikolog, Dr. Serap Duygulu ile tüm objektifliği ile konuyu masaya yatırdık. Buyurunuz.
#Metin AkpınarPsikolog ve Milli Sporcu Deniz Kayadelen, ulusal ve uluslararası alanda bir çok ödülü olan rekortmen, dünya şampiyonu bir yüzücü. Buz Dünya Şampiyonası’nda ülkemizi temsil eden ilk kadın sporcu olan Deniz Kayadelen, bu yıl 100 metre ve 50 metre kelebekte eksi 3 derecelik suda dünya şampiyonu oldu. Bununla da yetinmedi dünyanın en zorlu parkurlarından olan Manş Denizi’ni geçerek büyük bir başarıya imza attı.
#Sibel Bağcı Uzun“Sabah uyanır uyanmaz ilk yaptığım iş hemen cep telefonuma bakmak oluyor. Evde, okulda, işyerinde hatta araç kullanırken bile elim hep cep telefonunda... Gün içinde sosyal medya sitelerine giriş yapmadığım zaman kendimde bir eksiklik duygusuna kapılıyorum ve bu durum hem fiziksel hem de mental olarak yorgun hissetmeme yol açıyor” diyorsanız... Sizi bir süreliğine sosyal medya detoksu yapmaya davet ediyorum.
#Sosyal Medya DetoksuTürkiye geçen hafta psikiyatr Prof. Dr. Süleyman Salih Zoroğlu hakkındaki iddialarla sarsıldı. Haberlere göre Zoroğlu çocuklara hafıza kaybına da neden olan bir ilaç veriyor ve cinsel tacize uğradıkları yönünde telkinde bulunuyordu. Zoroğlu’na danışan üç aileye ulaştık, medyada çıkanlarla ilgili yorumlarını ve bu süreçte yaşadıklarını iddia ettikleri ‘inanılmaz’ olayları dinledik.
#Süleyman Salih ZoroğluSıklıkla duyduğumuz, birçok kişinin ileriki yaşlarda karşılaşmaktan korktuğu bir rahatsızlık alzheimer. Bu hastalığa yakalanmamak için stresten uzak durmak ve bol bol hareket etmek kadar gülümsemeye çalışmak, sosyalleşmek, uyku düzenine dikkat etmek de önemli…
#AlzheimerGülmenin kalpten bağışıklık sistemine, stres ve depresyondan kilo vermeye kadar sağlık üzerinde büyük etkilerinin olduğunu biliyor muydunuz? Bu haftaki yazımda gülmenin ruh ve beden sağlığı üzerindeki faydalarını anlatıyorum. Hazırsanız, kocaman bir gülümsemeyle başlayalım...
#GülmekBu günlerde kendinizi her zamankinden daha yorgun, enerjisiz, isteksiz ve mutsuz hissediyorsanız D vitamini eksikliğiyle karşı karşıya olabilirsiniz. Bu haftaki yazımızda mutluluk ve D vitamini arasındaki ilişkiyi ve en iyi D vitamini kaynaklarının neler olduğunu sizler için derledik.
#D VitaminiOyuncu ve manken Megan Fox beden dismorfik bozukluğu olduğuna dair bir açıklama yapıp vücudu hakkında iyi hissetmediğini söyledi. Billie Eilish ve Selena Gomez gibi ünlülerde benzer endişeler taşıdıklarını itiraf ettiler. Başkaları tarafından fark edilemeyen ya da aslında hiç var olmayan kusurlara takılıp kalmamıza neden olan bu psikolojik rahatsızlığı araştırdık.
#Megan Fox