Havalara zıplamak için neden çok

Güncelleme Tarihi:

Havalara zıplamak için neden çok
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 21, 2024 07:00

Sevinç anlarında istemsizce zıplamamızın bir anlamı varmış, vücut biliyor demek ki kendisi için iyi olanı. Uzmanlar zıplamanın fiziksel ve zihinsel sağlığımız için çok faydalı bir hareket olduğunu, koşudan daha fazla kalori yaktırdığını söylüyor, eğlencesi de cabası. Fakat doktorlar kalp ya da göğüs hastalığı olanlara, gebelere ve epilepsi hastalarına bu aktiviteyi önermiyor.

Haberin Devamı

Çok çocuklara özgü bir şeydir zıplamak, yetişkinler durup dururken zıplamaz. Ama bu yazıyı okuyunca birçok yetişkinin fikri değişecek. Çünkü zıplamak bir spor olarak yapıldığında hem fiziksel hem de psikolojik sağlık için çok faydalı. Üstelik bazı spor dallarından çok daha eğlenceli. Günlük hayatımızda kolayca uygulayabileceğimiz basit zıplama egzersizleri, kas ve eklem ağrılarını azaltıyor, bağışıklık
sistemini güçlendiriyor ve hızlı kalori yakımına sebep oluyor. Ancak doktorlar kalp ya da göğüs hastalığı olanlar, gebeler ve epilepsi hastaları için bu aktiviteyi önermiyor. Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Savaş Karataş, iç hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Deniz Gökalp ve fonksiyonel tıp uzmanı Dr. Aynur Ketene zıplamanın faydalarını anlattı.

 

Haberin Devamı

PSÄ°KOLOJÄ°YÄ° NASIL ETKÄ°LER?

◊ Zıplama antrenmanı vücutta endorfin hormonunun salgılanmasını arttırarak sinir sisteminin strese karşı daha dayanıklı olmasını sağlar. (Prof. Dr. Deniz Gökalp)

◊ Zıplamak, oksitosin düzeyini arttırır. Bu artış yalnızca fiziksel değil, aynı zamanda zihinsel ve duygudurum olarak bedensel gerginliğin serbest bırakılmasını da destekler. Oksitoksin stresle ilgili durumlarda düzelme sağlar. Ek olarak kalp damar üzerine de olumlu etkileri olur. (Doç. Dr. Savaş Karataş)

◊ Zıplama egzersizleri, endojen endorfinler dediğimiz iyi hissettiren hormon salımını arttırır ve  stres, depresyon ve anksiyeteyi azaltır. Bu egzersiz mutluluk hormonu denen serotonin salımını da çoğaltır. (Dr. Aynur Ketene)

 

VÃœCUDA FAYDALARI NEDÄ°R?

◊ Ritmik bir şekilde zıplama antrenmanı yapılması, vücutta bulunan büyük kas gruplarının bir arada çalışmasını sağlar ve bu da kas ağrılarının giderilmesine yardımcı olur. Zıplama egzersizleri hücreleri güçlendirerek bağışıklık sisteminin daha kuvvetli olmasını sağlar. (Prof. Dr. Deniz Gökalp)

◊ Özellikle menopoz sonrası kadınlarda pelvik tabanı güçlendirir, idrar kaçırma ve kemik erimesine olumlu etkisi olur.

Haberin Devamı

◊ Geri tepme eyleminin yarattığı hızlanma ve yavaşlama toplardamarlarda dolaşımın geri dönüşünü kolaylaştırır. Toksinlerin, bakterilerin ve atık ürünlerin vücuttan uzaklaştırılmasında kan dolaşımının aksine pompa birimi bulunmayan lenfatik dolaşım teşvik edilir ve bağışıklık sisteminde iyileşme sağlanır. (Doç. Dr. Savaş Karataş)

◊ Trampolinde zıplamak sert zeminde yapılan egzersizlerle karşılaştırıldığında eklem üzerindeki darbeleri en aza indirdiğinden, eklem sağlığını korur. 

◊ Lenfatik dolaşımı hızlandırıp vücuttan ağır metal, toksin atılımını arttırır. Bağışıklık hücrelerinin büyük bir kısmı lenfatik sistemle taşındığından lenfatik drenajın artması vücudu enfeksiyonlara karşı güçlendirir. (Dr. Aynur Ketene)

 

Haberin Devamı

DENGE VE DÄ°KKAT BECERÄ°LERÄ°NÄ° GELÄ°ÅžTÄ°RÄ°R MÄ°?

◊ Beyindeki denge merkezi bölgesini uyaran zıplama, çocukların denge ve dikkat becerilerinin gelişmesinde, odaklanma sorununun çözülmesinde yardımcı olur. (Prof. Dr. Deniz Gökalp)

◊ Vücut duruşunun dengelenmesinde önemi olan ikincil kasların katılımını uyarır. Vücut duruşunun eşgüdümü, dengesi ve özduyumu gelişir. (Doç. Dr. Savaş Karataş)

◊ Zıplamak beyinde beyincik tarafından yönetilen bir hareket olduğundan denge ve koordinasyon üzerine etkilidir. (Dr. Aynur Ketene)

 

KÄ°LO VERDÄ°RÄ°R MÄ°?

◊ Günde 20 dakika zıplamak, en az koşmak kadar kalori yaktırır. (Doç. Dr. Savaş Karataş)

â—Š Zıplama egzersizleri fiziksel aktiviteyi arttırdığından metabolizmanın çalışmasını destekleyerek vücudun kalori ve yaÄŸ yakmasını hızlandırır.Â(Prof. Dr. Deniz Gökalp)

Haberin Devamı

◊ 12 dakikalık zıplamanın 12 dakikalık koşudan daha çok kalori yaktırdığı gözlemlenmiştir. Zıplama, aynı zamanda farklı kas gruplarını aynı anda çalıştırır. (Dr. Aynur Ketene)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!