Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gastronomi sektörü büyük bir gelişim gösterdi. Ama bu kez müşterileri konuşalım. Yani ismi duyulan restoranlara sadece trend o olduğu için giden müşterileri... Bu tür gastronomik restoranlara giden arkadaşlarımdan kaç kez “Dünyanın parasını verdik, üstüne de aç kaldık. Restorandan çıkınca çorbacıya gittik” diyenleri duydum. Çiğ ürünleri sevmiyorsak bir Japon restoranında ne işimiz var ya da limon otuna burun kıvıracaksak Tay mutfağını nasıl kavrayacağız?
#RestoranBir süredir merakla beklenen ‘The Menu’ (Menü) filmi dün gösterime girdi. Uzak bir adadaki fine dining şef restoranına giden çiftin başından geçen sürprizli olayları anlatan senaryosu, özellikle gastronomi dünyasında merak uyandırdı. Biz de merkezine yemeği alan sinema filmlerinin en iyilerini jürimize sorduk.
#YemekKaraca, Gaziantep’in tarihi zenginliğini ürünlerine taşıdı. Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin’in de katkılarıyla şekillenen proje ile Zeugma’nın simgesi, dünyaca ünlü "Çingene Kızı" mozaiği ve birçok farklı mozaik deseni kullanılarak özel bir seride hazırlandı.
#KaracaRamazan sofrası denilince aklımıza çeşit çeşit yemekler gelir. Oysa Son Peygamber’in iftarlarından, sultanların iftarlarına varana dek sofra kültürü büyük bir değişim geçirdi. Gündelik alışkanlıklarımız çok değişse bile ‘Ramazan Medeniyeti’nin temel alışkanlığı günümüzde de sürüyor.
#YazarMutfak ve sofra sektöründe Türkiye’nin önde gelen markalarından Karaca, 2019’da bir yabancı markayı çatısı altına almaya hazırlanıyor. İtalya ve Almanya’da köklü markalarla görüşen Karaca, henüz tam istediği gibi bir markayı bulamamış olsa da Karaca Grubu İcra Kurulu üyesi Galip Bağcı, “Hem mirası ve kökleri hem de operasyonel büyüklüğü olan bir Avrupa markasını satın almak istiyoruz. 2019’da bunu gerçekleştirmeyi planlıyoruz” dedi.
#GazetehaberleriYeni bir konsept ile yeniden kurgulanan ‘Intema Yaşam’, İstanbul Kanyon’da kapılarını açtı. Intema Yaşam Genel Müdürü Emre Eczacıbaşı, yeni konseptte mutfakları ‘kiralanabilir’ duruma getirdiklerini belirterek, “Satın almak isteyenler istedikleri mutfakları kiralayıp deneyebiliyor. Satın almak istemeyenler de kendi evlerinde yapmak istemedikleri organizasyonlarını Intema Yaşam’da yapabiliyor” dedi.
#Intema YaşamYaklaşık altı aydır Hürriyet yazarlarından Müge Akgün liderliğinde hummalı bir çalışma yürütülüyor. Altı kişilik çekirdek koordinasyon ekibi, 18 kişilik onur kurulu ve ismi açıklanmayan 130 ‘müfettiş’ kapsamlı bir rehber hazırlıyor. İstanbul, Bodrum ve Çeşme’nin restoranlarını gizlice denetleniyor, önceden belirlenen kritelere göre verilen puanlar hesaplanıyor. Hürriyet ve Karaca işbirliğiyle hayata geçirilen ‘İncili Gastronomi Rehberi’ için çalışmalar tam gaz devam ediyor. Yeme-içme tutkunlarına rehber olacak ve sektöre ivme kazandıracak projenin ayrıntılarını konuşmak üzere geçen hafta Mikla’da bir davet düzenlendi. İşte Hürriyet yazarlarının ve proje üyelerinin katıldığı davetten yansıyanlar...
#Hürriyetİstanbul Okmeydanı’daki Cevahir Otel ile Akın Plaza’nın yanında sıradışı bir alışveriş merkezi açıldı. İsmi Addresİstanbul. 12 bin 300 metrekarelik üç katlı alışveriş merkezinde sadece evle ilgili markalar var. İspanyol mobilya markası Becara By Cumba Selection ve İtalyan markası Casamania ilk kez Türkiye’de mağaza açtı mesela. Step, Bang & Olufsen, Bretz, Okuyanus Kitabevi, Casamania gibi markalar Addresİstanbul için özel mağazalar tasarladı.
Toplumları var eden ve birbirlerinden ayıran özellikleri kültürleridir. Kültürün en önemli unsurlarından biri de mutfaktır. Türkler; sağlığa ve beslenmeye önem vermişler, sahip oldukları damak zevkini de sanatla birleştirmişlerdir. Ayrıca çok geniş coğrafyalara yayılmış olduklarından çeşitli kültürlerle etkileşim içine girmişler, büyük medeniyetler kurmuşlardır. Yayıldıkları geniş topraklarda, farklı iklimlerin ve kültürlerin de etkisiyle zengin bir mutfağın eşsiz ürünlerini büyük bir ustalıkla sergilemişler, Orta Asya’dan getirdikleri mutfak kültürünü zirveye çıkarmışlardır. Yemek, sadece karın doyurmak anlamına gelmez. Savaşta ve barışta, varlıkta ve yoklukta, düğünde ve toyda, her zaman en büyük ihtiyaçtır ve bir emeğin eseridir.
#Türk Mutfağı