Michelin Rehberi yıldız alan ve listelerine giren restoranları geçen hafta açıkladı. İster yıldız verilsin, ister listeye konsun ama iyi bir meyhanemiz, balıkçımız ve kebapçımız yemek kültürümüzün temel yapıtaşlarını oluşturduğu için çok önemli. Yani anlaşılan o ki, Michelin’in artık ‘Ben yaptıysam doğrudur’ kafasından çıkması gerek...
#Ebru Erke4 bin civarında patates çeşidine, ömrümüzde görmediğimiz kök bitkilere, Amazonlar’dan gelen envai çeşit lezzete sahip Peru mutfağı... Şef Gaston Acurio’nun Paris’te aldığı eğitim sonrası ülkesine dönüp bir Fransız lokantası açması ve kendi yemeklerini menüye eklemesine dek neredeyse bir sır olarak kalmış... Oysa bu yıl Dünyanın En İyi 50 Restoranı listesinde başkent Lima’dan 4 restoran var. O restoranlardan ikisini, Kjolle ve Mayta’yı ziyaret ettim...
#PeruDünyanın herhangi bir yerinde açtıkları restoran ünlülerle dolup taşıyor, önünde paparazziler yatıp kalkıyor. Dedelerinin mucidi olduğu ‘carpaccio’ ve ‘bellini’ dünya gastronomisinin önemli başyapıtlarından sayılıyor. Dört kuşaktır aynı efsaneyi devam ettiren ailenin üçüncü kuşak temsilcisi Giuseppe Cipriani ile İstanbul’da ikinci kez açtıkları restoranda yemek yedik, sonra da söyleştik.
#Giuseppe CiprianiKalabalığın azaldığı, güneşin en keyifli kıvamına geldiği eylül ayı hemen yanı başımızdaki Yunan adalarının da en güzel zamanlarından. Bu adaların kimi az biliniyor, kimiyse dünya çapında şöhrete sahip. Ancak hepsinin ortak yönü kendilerine özgü bir lezzet anlayışının olması. Az bilinenlerden popülerlerine adalar arası bir lezzet yolculuğu bu...
#Hürriyet1986’da doktora çalışması için Fransa’da olduğum dokuz ay boyunca yediğim her yemekte beynimde varlığından o ana dek haberdar olmadığım ampuller yandı. Gastronominin damak kadar başka duyulara da hitap edip beynimizdeki gri hücreleri harekete geçirme potansiyelinin olduğunu anladım.
#YazarAnkara’da yaşayanlar bilir, Melih Gökçek’in belediye başkanı olduğu dönemde yapılan bazı “çılgın kavşaklar” şehre yeni gelenlere uyarı konusu olur. Öylesine keskin bir açıyla U dönüşü çizer ki, eğer ilk kez giriyorsanız savrulmamanız mümkün değildir. Tabii bu nedenle kazalara da konu olur. Biri Malazgirt Bulvarı’ndaki, diğeri Ostim-Batıkent kavşağındaki altgeçitlere girenler ne demek istediğimizi anlarlar. İşte bu kavşak, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın da başına dert oldu. Yavaş, gazetecilerle sohbetinde özellikle yeni açılan Bilkent kavşağına yönelik şikâyetleri dinlerken “Sormayın, o kavşakta ben de kayboldum” diye serzenişte bulundu.
#Mustafa Şentop85’inci yaş gününün sabahında ölü bulunan polisiye yazarı baba ve mirasının peşine düşen çocuklarıyla torunları... Rian Johnson’ın yazıp yönettiği ‘Bıçaklar Çekildi’, Agatha Christie romanlarının şimdiki zaman versiyonu gibi. Filmin son derece ışıltılı kadrosunda ise öncülüğü ‘daimi’ Bond Daniel Craig üstleniyor.
#Şark Ekspresiİnsanların yol gitmekten sıkılması, kendi mahallesinde yemek, içmek ve eğlenmek istemesi bugüne kadar birçok semti amaçlananın tersine popüler bir yer haline getirdi. Karaköy, Topağacı, Teşvikiye ve Arnavutköy’den sonra bu trend sahil hattında ilerlemeye devam ediyor. 25-30 yıllık klasikleriyle bilinen Yeniköy’e son iki yılda 10, son dört yıldaysa 20’ye yakın mekân açıldı. Şehrin yeni popüler lokasyonunu adım adım gezerek, bilinmesi gereken adreslerin künyesini çıkardık.
#Yeniköy33 yıl önce, meşhur Amerikan zincirinin ülkeye girmesiyle, bildiğimiz köfte-ekmeğin sadece bir gün içinde ‘fast food’ oluşunu izledik. 11 yıl önce de Londralı Gourmet Burger Kitchen’ın İstanbul’da dükkân açmasıyla sınıf atlamasını... Seyir hız kesmeden devam ediyor; eti, ekmeği, sosu, eşlikçisi derken bu dünya yeniliğe doymuyor. Üstelik artık mekân seçeneği de çok fazla. Karar verirken size yardımcı olması için son dönemin en sevilen burgercilerinin mutfağına daldık.
#Fast Food* Portekiz’in ünlü şairi Fernando PessoaHayatta gördüğüm en ‘güzellerden’ biri lafını hiç sevmem. Kaç güzelden biri? En güzeli hangisi peki? Net konuşmak lazım. Hayatımda gördüğüm en güzel günbatımı, kumsal, tramvay, pastane Portekiz’deydi. İşte Lizbon’dan Algarve’ye uzanan bir haftalık yolculuğumuzdan geriye kalan, asla unutmayacağım 10 şey...
#PORTEKİZYaşamımın büyük bir kısmını seyahat etmeye adadım. Bu seyahatlerde Yunan adalarının yeri ise her zaman başka olmuştur. Hem tekneyle hem de karadan gitmeyi tercih ettiğim, inanılmaz keyif aldığım ve her seferinde beni bir başka içsel keşfe sürükleyen bir enerjisi var adaların. En popülerinden çok az kişinin bildiği ufacık adalara kadar hepsi bende her ayak bastığımda ayrı bir iç huzuru sağlıyor. Rodos da bu adalardan biri, defalarca gitmiş olmama rağmen her seferinde başka bir güzelliğini keşfediyorum.
#RodosYeni yıl için kendinize koyduğunuz bir beslenme hedefi var mı? Daha çok su içmeniz mi lazım, daha fazla uyumanız mı? Beslenme ve diyet uzmanı Dilara Koçak’ın hazırladığı ‘İyi Yaşam Günlüğü’ sayesinde neyi ne kadar yaptığınızı not edip rutininizi yakın takibe alabilirsiniz. Koçak’la bu işe yarar günlüğü, gelecek yılın beslenme trendlerini ve yılbaşı gecesi hem sağlıklı hem de leziz bir sofra kurmanın ipuçlarını konuştuk.
#Dilara KoçakBoğaz’da klasik formatın dışına çıkıp Akdeniz mutfağından esinlenen ve kendi yorumunu katan mekânlar bulmak güzel. Rumelihisarı’ndaki ‘Kiss The Frog’ doğru yolda yürüyor ama mönüyü biraz kısaltmaları ve malzemeye göre değişen günlük spesiyaliteler çıkarmaları bu sevimli mekânın potansiyelini daha iyi ortaya çıkarır.
#Kiss The Frog