Türkiye'de lavantalarıyla 'mor renkli köy' olarak ünlenen Isparta'nın Kuyucak köyünde, salgının başından bu yana koronavirüs vakası görülmedi. Köy Muhtarı Gürol Yılmaz, geçen sezon yaklaşık 500 bin turist ağırladıklarını, buna rağmen hiç vaka görülmediğini açıkladı. Muhtar Yılmaz, "Köyde yerleşik hayat yaşayan hiçbir vatandaşımızda virüs çıkmadı. Biz bunu lavantaya bağlıyoruz" dedi.
#Kuyucak KöyüTürkiye'de lavantalarıyla 'mor renkli köy' olarak ünlenen Isparta'nın Kuyucak köyünde, salgının başından bu yana koronavirüs vakası görülmedi. Köy Muhtarı Gürol Yılmaz, geçen sezon yaklaşık 500 bin turist ağırladıklarını, buna rağmen hiç vaka görülmediğini açıkladı. Muhtar Yılmaz, "Köyde yerleşik hayat yaşayan hiçbir vatandaşımızda virüs çıkmadı. Biz bunu lavantaya bağlıyoruz" dedi.
#IspartaTürkiye'de lavantalarıyla 'mor renkli köy' olarak ünlenen Isparta'nın Kuyucak köyünde, salgının başından bu yana koronavirüs vakası görülmedi. Köy Muhtarı Gürol Yılmaz, geçen sezon yaklaşık 500 bin turist ağırladıklarını, buna rağmen hiç vaka görülmediğini açıkladı. Muhtar Yılmaz, "Köyde yerleşik hayat yaşayan hiçbir vatandaşımızda virüs çıkmadı. Biz bunu lavantaya bağlıyoruz" dedi.
#IspartaHayatı düşük hızda ve keyfini çıkararak yaşayan ‘Cittaslow'larımız (sakin şehir) keşfedilmeyi bekliyor. Türkiye'nin dört bir yanından kentleri barındıran Cittaslow listesine son olarak Antalya’nın mavi güzeli Finike de eklendi. Böylelikle sakin şehir sayımız 22’ye yükseldi. Biz de bu güzel gelişme sonrası uzmanlarımıza ‘Sakin şehirlerimizde nereleri gezmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. Birbirinden güzel önerilerde bulundular.
#RotaHer yıl aşağı yukarı birbirine benzer lezzetlerle donattığınız bir sofraya oturmaktan sıkıldıysanız veya bugün ne pişireceğiniz konusunda hâlâ biraz kararsızsanız işinin ehli bir şeften yardım almanın tam sırası... Aila* restoranın yetenekli şefi Kemal Can Yurttaş bizim için sunumları şık ve bir o kadar leziz bir yılbaşı menüsü hazırladı. Kuzu kaburgadan firik pilavına, kök pancardan Tarsus humusuna hepsi çok pratik tarifler veren şef, hindi ve tavuk pişirecekleri de unutmadı...
#Yılbaşı YemekleriBugüne kadar evlerinin güzelliğiyle ve lokumuyla tanıdığımız Safranbolu, aslında bundan çok daha fazlasını sunuyor ziyaretçilerine. Nehirlerin biçimlendirdiği vadileri, türlü sebze-meyvenin en lezizlerini yetiştiren bereketli toprakları, eğitime öncelik veren sosyal dokusuyla kendine münhasır bu kasabada asıl yıldız ‘kırmızı altın’ denilen safran. Efsanelere konu olan, asaletin simgesi bu büyülü bitkinin hasadı kasım sonuna kadar sürüyor, katılıp toplamak için hâlâ fırsatınız varken buyurun Safranbolu’ya!
#Seyahatİçine girdiği her şeyi güzelleştiriyor; zeytinyağlı taze fasulyeden bamyaya, hangi sebze olursa olsun bol domatesin suyuyla piştiğinde lezzeti artıyor. Bulgur pilavına nasıl yakışıyorsa pirinç pilavında da aynı performansı gösteriyor. Bugünlerde bol bol domates konservesi yapıyorum ki bu nefis tadı yılın her ayına taşıyabileyim. Sosundan bademli reçeline, çorbasından galette’ye pratik önerilerim var.
#DomatesAnadolu’nun dört bir yanı yılın bu zamanlarında çiçeklerle bezeniyor. Lavanta ve ayçiçeği gibi kimi ekilen, orkide ve ıhlamur gibi kimi de doğada kendiliğinden arzı endam eden çiçekler kokularıyla, renkleriyle ve kapladıkları alanlarla büyüleyici bir etki yaratıyor. Trakya’nın uçsuz bucaksız ayçiçeği tarlalarından Burdur’un lavanta dünyasına, Isparta’nın Güller Vadisi’nden Karadeniz’in en çiçekli yaylasına kadar rengârenk rotalar bizi bekliyor.
#HürriyetMilli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Antalya Olgunlaşma Enstitüsü, 100 kadın eğitmeniyle Yörük geleneğini modern dokunuşlarla sürdürüyor. 16 alanda eğitim veren Antalya Olgunlaşma Enstitüsü’nün projelerini Müdür Emine Erkal’dan dinledik.
#Antalya Olgunlaşma EnstitüsüYaz tatili dendi mi akla hemen deniz, kum ve güneş üçlüsü gelir. Ama hem pandemi hem de müsilaj insanları doğanın içinde tatile yönlendirmiş durumda… Biz de uzmanlara bu yıl kamp atılacak, bungalov ya da butik otellerde hatta Tiny House’larda da konaklama yapılabilecek yaylaları sorduk. 5 bölge ve 14 şehirden harika 22 yaylayı hurriyet.com.tr’ye anlattılar…
#YaylalarBaharı çağırıyoruz hep birlikte, hatta avazımız çıktığı kadar “Gel artık bahar kucakla bizi, güneşin ısıtsın bizi ve tüm Anadolu’yu” diye bağırıyoruz. Virüs salgını sürecinde en çok özlediğim, her sene bahar aylarında mutlaka gittiğim, kendmi mutlu hissettiğim iki antik kentten biri Afrodisias diğeri de inşasında Afrodisyaslı ustaların çalıştığı komşusu Sagalassos.
#BursaÜlkemizde güneşin son battığı yer, yeşilin ve mavinin özgür dünyası Gökçeada Eylül ve Ekim aylarında Ege’de yazdan kalma günleri yaşamak için ideal adres. Gökçeada - İmroz son yıllarda “Kuzey Ege turizminde ben de varım“ diyor ve sakin doğayla içiçe bir tatil kaçamağı için ziyaretçilerini bekliyor.
#BursaTatilin anlamı kimi için deniz kenarında güneşlenmek, kimi için yeni yerler ve lezzetler keşfetmek, kimi için partiler ve doğa sporları, kimi için de doğayla baş başa hayatın karmaşasından uzaklaşıp huzura kavuşmak. Turunç kokulu tatil duraklarıyla Akdeniz’de her ruh haline uygun seçenek var.
#TatilYaklaşık 750 bin ziyaretçi sayısıyla geçen yıl rekor kıran Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın 37’ncisi yarın TÜYAP Büyükçekmece’de başlıyor. ‘Hayatı Edebiyatla Kuşatmak’ temasıyla 18 Kasım’a kadar yüzlerce imza günü ve etkinliğe ev sahipliği yapacak fuarın bu yılki onur yazarı, Türk edebiyatının büyük ismi Selim İleri olacak.
#37. İstanbul Kitap FuarıBir hafta boyunca çölün ortasındasınız. Telefon sinyali yok, internet yok, gerçek hayatla bağlantı yok, o alıştığınız konfor yok, duş yok… Hiçbir para cinsinin kullanılmadığı; din, ırk ve sosyal statülerin sıfırlandığı bir düzen. Tüm bunlar sizi yolunuzdan caydırmayacaksa ‘Burning Man’ deneyimine davetlisiniz. Bir yarı çöl revüsü, yarı sanat, yarı müzik ve yarı da toplumsal deney karışım festivali Burning Man deneyiminden geriye kalanlar...
#Festival- Antalya'daki bir tohum firmasının 4 yıllık ıslah çalışması sonucunda elde ettiği Türkiye'nin tescilli mor sivri biberi, özellikle yurt dışında ilgi gördü - Üretimde ilk yılı olmasına rağmen 10 ülkeye ihraç edilen mor bibere talep artınca firma, üretim sahasını genişletme kararı aldı
Çiçekler ve kokuları ile garip bir ilişkim var. Kısa süreli güzelliklerini hatırda tutabilmek için, kokularını bir şekilde yakalamak ve uzun süre saklamak, hatta bir parçam haline getirmek için onları yemek arzum her yıl kıpraşıyor. Ama bu hafta en güzellerinden birini, mürveri nasıl ‘içeceğimizi’ anlatacağım.