Türkiye'nin tescilli mor sivri biberini ürettiler

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin tescilli mor sivri biberini ürettiler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2014 11:03

- Antalya'daki bir tohum firmasının 4 yıllık ıslah çalışması sonucunda elde ettiği Türkiye'nin tescilli mor sivri biberi, özellikle yurt dışında ilgi gördü - Üretimde ilk yılı olmasına rağmen 10 ülkeye ihraç edilen mor bibere talep artınca firma, üretim sahasını genişletme kararı aldı

Haberin Devamı

ANTALYA (AA) - HATİCE ÖZDEMİR - Antalya'da bir tohum firmasının yeşil sivri biberde yaptığı ıslah çalışmasıyla ürettiği mor sivri biber, özellikle yurt dışında popüler oldu.

Anamas Tohum Firması Yönetim Kurulu üyesi ve Ziraat Yüksek Mühendisi Serkan Kasapoğlu, yaklaşık 4 yıl önce yerel köy popülasyonları üzerine yaptığı araştırmada, besin ve vitamin bakımından zengin olduğunu belirlediği ürün ile yeşil sivri biber tohumu konusunda ıslah çalışması yaptı.

Anamas tohum biber hatları ile yerel köy popülasyonlarının melezlenmesi sonucunda "Oskar F1" mor sivri biberi üreten Kasapoğlu, tohumları Fethiye ile Mersin arasındaki alanda ilk olarak bu yıl toprakla buluşturdu.

Hasadı yapılan ürünler üzerinde de analiz çalışması yaptıran Kasapoğlu, mor biberin yeşil sivri bibere göre verim, kalite ve hastalık dayanımları bakımından bir farkı bulunmadığını ancak C vitamini ve antioksidan oranları açısından oldukça zengin olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

Haberin Devamı

Kasapoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sivri tipte mor renkli biberlerin C vitamini ve antioksidan bakımından zengin olmasıyla Türkiye'nin ilk ve tek tescilli çeşidi olma özelliğini taşıdığını söyledi.

- İlk hasat ürünü 10 ülkeye ihraç edildi

Ürettikleri tohumların daha sonra üreticilere satıldığını, hasat edilen ürünlerin de iç piyasada marketlerde satışa sunulduğunu dile getiren Kasapoğlu, ayrıca ihracatçı firmalar aracılığıyla da yurt dışına gönderildiğini belirtti.

Ürünlerinin ilk yılı olmasına rağmen ihracatçı firmalar aracılığıyla 10 ülkeye gönderildiğini bildiren Kasapoğlu, "Mor biberlerimiz Bulgaristan, Yunanistan, Almanya, İsveç, İsviçre, Danimarka, Norveç, İtalya, Rusya, Ukrayna gibi pazarlara gönderiliyor. İlk tepkiler oldukça olumlu yönde. Özellikle sağlık açısından değerlendirildiğinde C vitamin ve antioksidan oranının fazla olması tüketiciler gözünde ürünümüze değer katıyor" dedi.

Mor biberin lezzet ve aroma açısından da yeşil bibere göre daha iyi olduğunu ifade eden Kasapoğlu, mor oluşundan dolayı dikkati çektiğini anlattı.

Haberin Devamı

- Talep artıyor, üretim alanları genişliyor

Kasapoğlu, ilk etapta bin paket üretim yapıldığını kaydederek, taleplerin artması üzerine üretim sahalarını da genişletme kararı aldıklarının altını çizdi.

Bu doğrultuda üreticileri yönlendirdiklerini dile getiren Kasapoğlu, "Özellikle yurt dışında farklı ürünlere bakış açısı daha olumlu oluyor. Satışını yaptığımız ürünler beğeni kazandı, talep arttı. Bu açıdan Türkiye'de daha fazla alanda üretim yapılması yönünde çalışmalar var" diye konuştu.

- Fiyatı 2-3 kat fazla

Kasapoğlu, mor biberin ilk ve farklı bir ürün çeşidi olması dolayısıyla fiyatının normal yeşil bibere göre 2,5-3 kat fazla olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Biberin genetiğiyle ilgili herhangi bir oynama yapılmadığını, mor sivri biberin bir ıslah çalışması neticesi elde edildiğini vurgulayan Kasapoğlu, "Ürünümüz GDO'lu bir çalışmanın eseri değil. Zaten Türkiye'de böyle bir çalışma yapmak yasak. Klasik bir ıslah çalışması ile daha lezzetli ve sağlıklı bir biber üretimini sağladık" ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!