Mıchelın haberleri sayfasında Mıchelın hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2467 Mıchelın haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bolu Kartalkaya Kayak merkezindeki Grand Kartal Otel'de dün çıkan yangında hayatını kaybeden isimlerden birisi de Şef Eslem Uyanık oldu. Yangında hayatını kaybeden ERÜ Edebiyat Fakültesi Rus Dili Edebiyatı Bölümü 4. sınıf öğrencisi Eslem Uyanık'ın cenazesi Kayseri'ye getirildi. Peki, Eslem Uyanık kimdir, kaç yaşındaydı?
#Eslem UyanıkTürkiye’nin tek 2 Michelin yıldızlı restoranı TURK’ün ekibiyle aile sofrasına (family table) oturduk. Tavuk suyuna şehriye çorbası, et suyuna pilav ve kıymalı patates oturtma yiyip karamel soslu muhallebi eşliğinde tatlı bir sohbete daldık. Konu elbette Michelin gecesine de geldi. Şef Fatih Tutak: “Hayranı olduğum dünyaca ünlü şeflerin çoğundan mesaj aldım. Bu çok onur verici bir şey.”
#Ebru ErkeMichelin bu yıl üçüncü kez yıldız dağıttı Türkiye’de. Yıldızlı iki yeni restoranımız daha oldu; Urla’daki Narımor ve Şile’deki Casa Lavanda… Şef Fatih Tutak’ın restoranı TURK de 2 yıldızını korudu. 6 restoransa yeşil yıldızla ödüllendirildi. Michelin Deneyimler Departmanı İletişim Direktörü Elisabeth Boucher dahil herkes bu yıl yeşil yıldızların artmasından dolayı mutluydu. Bu da demek oluyor ki bu yöne daha çok eğilerek dünya çapında bir farklılık yaratabiliriz.
#MichelinArkestra’nın şef sahibi Cenk Debensason restoranın girişindeki alanı kapatıp keyfine göre bir şık bistro açtı. Gelenler çoğunlukla arkadaş grupları. Özel partiler düzenleyenler de çok oluyormuş. Yemeklerin de çoğu ortaya söylemelik, paylaşımlık tabaklar.
#ArkestraGastronomik bir et lokantasında veya yıldızlı bir restoranda hissettiren bir sofradayız. Çeşme’de bir plajın restoranında... Mekân Momo, şef ise Mert Seran. Momo’ların menüsü bir plajda olmasını beklediğimizin çok çok üzerinde.
#Ebru ErkeHani Michelin listesine girse diye hayal ettiğimiz yerler var ya; işte tam öyle bir yer İzmir’deki Kasap Fuat. Lokal, iyi malzeme ve doğru pişirme teknikleriyle lezzetin özüne odaklanan, nevi şahsına münhasır bir aile işletmesi. Listeye girmesinin ardından ziyaret ettim ve uykuluk, pikanya gibi imza lezzetlerini tattım; burası artık İzmir’deki vazgeçilmez durağım.
#Kasap FuatGeçen hafta Michelin Rehberi’nin sonuçları hakkında kısa da olsa görüşlerimi paylaştığım için bu konuyu bir daha yazmak istemiyordum. Ancak pazar günü altıncısı düzenlediğimiz İzmir GastroFest sırasında yıldız alsın ya da almasın Türkiye’nin ünlü şefleriyle sohbet edince, özellikle de bir haftadır süregelen tartışmaları okuyunca yazmam gerektiğini düşündüm.
#MichelinDünyaca ünlü restoran tavsiyesi listelerine giren Calipso Fish, adını bile duymayan büyük bir çoğunluğu çok şaşırttı. Herkes İstanbul’da bu kadar çok balıkçı varken onların neyi farklı yaptığını merak etti. Mekânı ziyaret ettim, aileden balıkçı sahipleriyle tanıştım...
#MichelinYaratıcılığın sınırlarını zorlama konusunda kimse İspanyol şeflerin, özellikle de Baskların eline su dökemez. İşte sırf bu yüzden restoranı 2 Michelin sahibi olan Diego Guerrero’nun elinden yemek yemek için üşenmedim, bir geceliğine Bodrum’a uçtum. Tek malzeme bile şefin mutfak felsefesini, bilgisini, stilini ve daha da öte tutkusunu nasıl yansıtabilir gördüm…
#Diego GuerreroBasta! Neo-Bistro’nun şefleri Derin Arıbaş ve Kaan Sakarya sanki evlerine misafir gelmiş gibi, güle oynaya, adeta gözleri kapalı yemek hazırlıyorlar. Ama ortaya çıkan tabakların ‘misafir bulduğunu yer’ misali olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çok lezzetli yemekler hepsi... Tarama Yunanistan’daki en iyi düzeye erişmiş. Bebek enginar, stracciatella peyniri ve asma yaprağı vinegret’li salata; tasarım, uygulama ve denge açısından ülkemde hiç görmediğim düzeydeydi. Beyin söğüşe de bayıldım. Bırakın İstanbul’u, bu tip bir bistro veya pub Paris’te ya da Londra’da olsa ses getirir.
#Basta! Neo-BistroBu hafta gastronominin kış turizmindeki yurtdışı örneklerini anlatmak istiyorum. Alpler’deki favori restoranım Chabichou çünkü Michelin yıldızlı olmasına rağmen daha eski usul bir servis veriyor. Amerika’nın Vail Colorado kasabasında 200’den fazla pist ve aynı sayıda restoran var. Japon kayak merkezlerinde o kadar iyi restoranlar var ki vakit kayaktan çok yemekle geçiyor.
#Gastronomi2022’nin bu son gününde, restoran dünyasının bir analizini yapmak istedim. Hepimizi kasıp kavuran pandemi sonrasında, en hassas sektörlerinden biri olan gastronomide, tüm bu küresel tufana rağmen ayakta kalan restoranların daha da güçlendiği, yeni oyuncuların da oyuna dahil olduğu bir yıl geçirdik.
#GastronomiMüfettişlerin sayısı ve kalitesi bir sorun, değerlendirme ölçütleri başka bir sorun; öz yerine biçimi öne çıkarıyorlar. Yine de Michelin’in ülkemize gelmesine karşı değilim. Örneğin Fatih Tutak’ın TURK lokantasını kuvvetle tavsiye etmiştim. Ama şu var ki geleneksel yemekleri en doğru şekilde icra etmek puan toplamıyor. Adana kebabı. Konya tandırı. Büryan. Zeytinyağlılar. Olağanüstü tatlılar... Bunlar rehberde yok denecek kadar az ve hiçbir zaman ön plana çıkmayacak. Benim için önemli olan, mutfağımızın geleceği...
#Michelinİngiltere’de bu ramazan yine tarihi bir an yaşandı. Ramazan başlangıcında bir derneğin iftar yardımı hazırlıklarına destek olan İngiltere kralı Charles bu sefer tarihi Windsor kalesinin kapılarını ilk kez bir iftar yemeği için açtı. İşte kalede ilk kez ezan sesinin de duyulduğu tarihi akşamdan anekdotlar...
#Arda Sayıner35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması’nda kazananlar belli oldu. Bu yıl gençler malzemeye olan farklı bakış açıları ve kullandıkları yeni tekniklerle jüriyi derinden etkilemeyi başardı. Hatta bir de jüri özel ödülü verildi. Şimdi sıra bu yıl Portekiz’de alacakları eğitimde.
#Ebru ErkeSıcacık şöminenin başında geçirilen mutlu anlar, çam ağaçlarının süslediği muhteşem manzaralar, bembeyaz kar örtüsü ve onun verdiği dinginlik hissi... Dünyanın dört bir yanındaki kayak rotaları kış aylarında cazibe merkezi haline geliyor. Jüri üyelerimize, dağların yükseklerinde kış sporlarıyla maceraya atılmak isteyenler için yurtdışındaki favori kayak merkezlerini sorduk, öneriler aldık.
#Pınar TahirlerTarihi hafızayı hissedeceğiniz müzeler, renkli gece hayatı, lezzetli sokak yemekleri... Yükselişte olan gastronomisi ve Michelin yıldızlı restoranları, keyifli kafe kültürü ve cana yakın insanlarıyla gezginlerin gözü son yıllarda Vietnam’ın üzerinde. Siz de 7 adımda bu ülkenin zenginliklerini keşfedebilir, insanları büyüleyen ruhunu hissedebilirsiniz.
#Ebru ErkeBİR şehir, mutfağıyla hatırlanır. Bir ülke, yemekleriyle anlatılır. Bugün, gastronomide yükselen yeni bir akım var. Yerel olanı öne çıkarmak. Artık Michelin Yıldızlı şefler dahi kendi coğrafyalarının malzemelerini yeniden keşfediyor. Anadolu’da, Ege’de, Akdeniz’in tüm kıyılarında... Ve şimdi Kıbrıs’ta...
#1Yolunuz Madrid’e düşerse mutlaka uğramanızı tavsiye ettiğim iki restoran var radarımızda. Smoked Room 2021 yılındaki açılışından altı ay gibi kısa bir süre sonra aldığı 2 Michelin yıldızıyla, DSTAgE ise yaratıcılığın sınırlarını zorlamasıyla fazlasıyla iddialı.
#MadridBu yıl 5. kez düzenlenen Turizm Gastronomi Yatırımları ve Ağırlama Zirvesi FSUMMIT geçen hafta Antalya’da yapıldı. Oturumlarda özellikle şef Maksut Aşkar’ın “Milli Proje” önerisi dikkatimi çekti. İşte sektörün dev isimlerini bir araya getiren zirveden detaylar.
#Arda SayınerBİR ülkenin mutfak kültürü, aslında onun dünyaya açılan en sıcak, en samimi ve en lezzetli yüzü... İşte Gökmen Sözen, yıllardır Türkiye’nin gastronomi sahnesini dünyaya tanıtma misyonuyla hareket eden isimlerden biri. Ama sıradan bir gastronomi figürü değil... Onu, bir gastronomi diplomatı, hatta belki de bir mutfak stratejisti olarak tanımlamak daha doğru...
#135 yaşın altındaki şefler arasından 8 başarılı isim... Hepsi ya kendi mekânının sorumluluğunu almış ya da büyük bir mutfağın başında. Genç şeflere hayallerini ve Türk gastronomisinin geleceğini sordum. Dünyayı takip eden, sürdürülebilirlik konusuna hâkim, doğdukları kültürün yemeğini ve coğrafyanın ürünlerini araştıran, gelecekte büyük başarılara imza atacak, mutfağımızı globale taşıyacak gençleri takdimimdir.
#Ebru ErkeBolu Kartalkaya Kayak merkezindeki Grand Kartal Otel'de dün çıkan yangında hayatını kaybeden isimlerden birisi de Şef Eslem Uyanık oldu. Yangında hayatını kaybeden ERÜ Edebiyat Fakültesi Rus Dili Edebiyatı Bölümü 4. sınıf öğrencisi Eslem Uyanık'ın cenazesi Kayseri'ye getirildi. Peki, Eslem Uyanık kimdir, kaç yaşındaydı?
#Eslem UyanıkMichelin Rehberi’ne giren mekânların şefleri, restoranların kapılarına asılmak üzere hazırlanan plaketlerini rehberin ana partneri olan Metro Türkiye’nin düzenlediği bir törenle aldı. Metro Türkiye 35 yıldır Türk mutfağının ve şeflerinin tüm dünyada daha fazla tanınması ve serüvenlerine devam edebilmeleri için desteğini sürdürüyor.
#Michelin RehberiMasterChef'i ikinci olarak tamamlayan Kerem Bilginer kimdir, kaç yaşında gibi sorular büyük final heyecanı ile izleyenler tarafından merak konusu oldu. Şampiyonun belli olacağı MasterChef Türkiye 2024'te finalist olan isimlerden biri de Kerem Bilginer oldu. Şampiyonluk kupasına yaklaşan Kerem'in gösterdiği performans şeflerden tam not alıyor. Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği'nde lisans eğitimini tamamlayan MasterChef Kerem, Michelin Yıldızı'na sahip bir restoranda çalışarak kariyerinde önemli başarı yakaladı. Aslen Kahramanmaraşlı olan MasterChef Kerem Bilginer karakteri ve kişiliği ile dikkat çekiyor. Peki, MasterChef Kerem kaç yaşında, nereli, evli mi? İşte, MasterChef Kerem Bilginer'in hayatı ve biyografisi hakkında bilgiler.
#Masterchef Kerem KimdirBu yıl 82’ncisi düzenlenen Altın Küre Ödülleri geçen pazar sahiplerini buldu. Demi Moore ‘Cevher’ filmindeki rolüyle Müzikal ya da Komedi Dalında En İyi Kadın Oyuncu ödülünü aldı. Ödül konuşmasında “Bu işi uzun zamandır yapıyorum -45 yıldan fazla bir süredir- ve bir oyuncu olarak ilk kez bir şey kazandım” diyen 62 yaşındaki Moore, kariyerinde ve özel hayatında birçok zorluk yaşadı ama belki de altın çağı şimdi başlıyor.
#Demi Mooreİzmir; Ege’nin bereketli topraklarının lezzetle buluştuğu, sofraların tarih yazdığı şehirdir. Bu zenginliğin bir rehbere dönüşmesi tam 15 yıl önce İzmir Gourmet Guide ile başladı. O günlerde henüz kimse Türkiye’de Michelin yıldızını konuşmuyordu, Gault&Millau ödülleri de daha verilmemişti. O yüzden İzmir Gourmet Guide bir ilki gerçekleştirdi. Gastronomiye yön veren, şehri ve lezzetlerini anlatan, “bir adım öne çıkanları” ödüllendiren bir platform haline geldi.
#1Gamze Cizreli’nin yeni mekânı Kaicy başından sonuna özenle tasarlanmış, her detayına dikkat edilmiş. Burası için Doğu Akdeniz mutfağının biraz Batılılaşmış halini sunma fikriyle yola çıkılmış. Ekip kendini ispat etmiş isimlerden oluşuyor, mutfaksa şef Aziz Doğrucu’ya emanet.
#Ebru ERKE