Meme kanseri kadınlarda görülen en yaygın kanser türüdür. Birçok faktör meme kanserinde risk oluşturabilir. Genetik faktörler kadar çevresel faktörler de meme kanserinde önemli rol oynamaktadır. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Çitgez, meme kanserinde dikkat edilmesi gereken konulardan birinin beslenme olduğunu söylüyor. Çitgez, “Yapılan araştırmalarda beslenme düzeninin ve obezitenin meme kanseri riskini ve sağkalımı önemli ölçüde etkiliyor” diyor.
#Meme KanseriTüm kanserlerin en az %35’nin beslenmeye bağlı olduğu tahmin edilmekte olup kadınlarda bu oran en az %50’ye yükselmektedir. Meme kanseri ile ilgili toplumsal çalışmalar, yüksek oranda doymuş yağ oranları ve hayvansal protein içeren, lif oranı düşük bir beslenme ile pozitif bir birliktelik bulunduğunu düşündürmektedir. Besinsel lif sadece sebzeler, meyveler, tahıllar ve bakliyat ürünlerinde bulunmaktadır.
#Meme Kanserinde BeslenmeAnkara’da yaşayan iki çocuk annesi A.Z., ablasının meme kanserine yakalandığını duyunca sağlık taraması yaptırarak kendisinin de meme kanseri olduğunu öğrendi. Ardından annesine de meme kanseri tanısı konulan A.Z., “Bir ay arayla ablam, ben ve annem kanser olduğumuzu öğrendik. Etlik Şehir Hastanesi’nde tedavimizi olarak sağlığımıza kavuştuk, bu süreçte birbirimize daha çok kenetlendik ve bağlandık” dedi.
#Etlik Şehir HastanesiDünyaca ünlü İngiliz müzik grubu Massive Attack'ın gitaristi Angelo Bruschini akciğer kanserine yenik düştü. Son yıllarda ‘salgın’ gibi gücünü artıran hastalık, Bruschini'nin vefatının ardından yeniden gündeme geldi. Peki akciğer kanseri neden bu kadar yaygınlaştı? Türkiye’de her yıl kaç kişiye akciğer kanseri tanısı konuyor? Hastalığa dair hangi belirtilerden şüphelenmemiz gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkSevgili Hürriyet okurları... Meme kanseri dünyada genelinde kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Meme kanserinde erken teşhis ile hayatta kalma oranı büyük ölçüde artmaktadır. Her yıl ekim ayı meme kanseri farkındalık ayı olarak belirlenmiştir. Meme kanseri farkındalık ayı nedeni ile daha önce de köşemde sık sık konuk ettiğim Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun ile meme kanseri tanı ve tedavisindeki yeni gelişmeleri ile konuştum. Coşkun, önemli bilgiler verdi.
#Şenol Kalyoncuİnsanlar için 150 yaşına kadar yaşamak artık bir hayal olmaktan çıkıyor. ABD’li ünlü kardiyolog Prof. Dr. Ernst von Schwarz uzun yaşamın kök hücre tedavileriyle mümkün olabileceğini söylüyor. Üstelik Schwartz, bu tedaviyle 100 yaşını geçen insanların yatağa bağımlı kalmayacağını, sosyal hayata ve iş hayatına katılabilen, yaşam kalitesi yüksek aktif bireyler olacağını iddia ediyor. Halihazırda bazı hastalıklara karşı kök hücre tedavileriyle 150 yaşına kadar yaşamak mümkün olabilir mi? Mevcut uygulamalar içinde kök hücre tedavisinin başarı oranı nedir? En çok hangi alanlarda bu yöntem kullanılıyor? Uzmanlarla tüm bu sorulara cevap aradık.
#Sağlıkİki yıl önce hemoroid şüphesi ile doktora giden Joshua Sanchez, dördüncü evre kolon kanseri olduğunu öğrendi. Kolon kanseri ile benzer semptomlara sahip olan hemoroid, tıpkı bu örnekte olduğu gibi kanserin erken teşhis edilmesini zorlaştırıyor. Peki bu iki hastalığı birbirinden nasıl ayıracağız? Uzmanlar anlattı...
#Kolon KanseriKolon kanserinin (kalın bağırsak) genç yaşlarda görülme sıklığındaki artış endişe yaratıyor. Mart ayında yayınlanan yeni bir raporda her beş yeni bağırsak kanseri vakasından birinin 40’lı yaşların başında ya da daha genç kişilerde teşhis edildiği açıklandı. Peki kolon kanseri neden gençlerin hastalığı olmaya başladı? Hastalığın yaşının düşmesindeki etkenler neler? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkVücudu meme kanseriyle savaşacak şekilde eğitmeyi amaçlayan deneysel bir aşı, klinik denemelerin ilk aşamasını geçti. Uzmanlar, bu gelişmeyi aşının meme kanserine karşı çözüm olabileceği yönünde önemli bir adım olarak yorumluyor. Peki aşı hastalıkla mücadelede nasıl bir rol oynayabilir? Ne zaman kullanıma sunulabilir? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkBir bilginin popüler olması ve çok paylaşılması onun doğru olduğu anlamına gelmiyor. Kanser hakkında sürekli konuşulan şehir efsaneleri de hastaları ölüme kadar sürükleyebiliyor. İşte kanser hakkındaki 13 efsane ve kanser uzmanlarının altını çizdiği 'doğrular'...
#SağlıkAmerikan Ulusal Kanser Enstitüsü'nün verilerine göre son 30 yılda kansere bağlı ölüm oranı toplam yüzde 31 geriledi. Amerika ölçekli yapılan çalışmada en yaygın görülen dört kanser türü olan akciğer, kalın bağırsak, meme ve prostat kanserlerindeki olumlu gelişmelerin, uzun vadeli bu düşüşlerde rol oynadığı vurgulanıyor. Peki Avrupa ve ülkemizde de aynı durum geçerli mi? Türkiye'de en çok görülen kanser türü hangisi? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#KanserTINAZTEPE Galen Hastanesi toplantı salonunda gerçekleştirilen etkinliğe, Tınaztepe Galen Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanları Doç. Dr. Tülay Akman, Dr. Elvina Almuradova, psikolog Ece Başak Ünal, Psiko-Onkologlar Derneği Başkanı, sağlık psikoloğu Ozan Bahçivan ile kanser tedavisi gören ve sağlığına kavuşan hastalar katıldı.
#11-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında açıklamalarda bulunan Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeliz Emine Ersoy, yaşamı boyunca her 8 kadından birinin meme kanserine yakalanma riski taşıdığını ve meme kanseri tanısı konan her 10 kadından birisinin 45 yaş altında olduğunu söyledi.
#Meme KanseriHer yıl Türkiye’de ve dünyada 8 kadından 1’i “Meme kanserisiniz” cümlesini duyuyor. Bunlardan biri de yaklaşık 8 yıl önce Türkiye’ye göç eden İranlı Yeganeh Ghasımi. Şu anda 2.5 yaşında bir kızı olan 33 yaşındaki genç kadın, bu cümleyi ilk duyduğu an ve sonrasında yaşadıklarını Hürriyet’e anlattı...
#Meme KanseriKanser tedavisi uzun, zorlu ve maddi olarak da yıpratıcı bir süreç. SGK, meme kanseri tedavisinde kemoterapiyi karşılasa da bazı akıllı ilaçların ücretini karşılamıyor. Ayrıca, almanız gereken vitaminler, psikolojik destek, peruk gibi kalemler de var... Tam da bu noktada birçok hastanın yardımına kanserle mücadele dernekleri koşuyor. 7 yıl önce meme kanseri teşhisi konulan Pİ Kadın Kanserleri Derneği Başkanı Arzu Karataş ile hem kendi sürecini hem de ihtiyacı olan kadınların desteğe nasıl ulaşacağını konuştuk.
#Meme KanseriBir hafta sürecek yazı dizimizin ilkini dün okudunuz. Okumayanlar için yenileyeyim: ‘Ben meme kanseriyim.’ Kolayca yazdığıma bakmayın zira kötü haberi hazmetmek bile uzunca zamanımı aldı. Bugün bu satırları yazmamın sebebi de içinizden birine umut olma, birini erken tanı ile kurtarma ihtimalim var diyedir. Başıma gelen ilginç bir durum ile devam edeyim bugün. Meme kanseriyim dediğimde ister istemez meraklı gözler inceden memenize yöneliyor çünkü benim de olduğu kadar herkesin aklında ‘Acaba memesine ne oldu?’ sorusu var. Doktorum, Prof. Dr. Cihan Uras, ‘Artık hiçbir şey eskisi gibi değil. Herkes memesini kaybedecek diye bir şey yok, saçmalama” diyor.
#Meme KanseriTürkiye’de her 8 kadından biri meme kanseri ve ben de onlardan biriyim. İnsan çoğu kez ‘Benim başıma gelmez’ diye düşünüyor ama hayat! Sürecin bana öğrettiği önemli derslerden biri pozitif olmak. İkincisi ise farkındalık. Zaten bu yazıyı yazmamın sebebi de bu. Çünkü biliyorum ki dışarıda, benim ile aynı süreçleri yaşayan binlerce insan var. Korkmayın! Meme kanseri tedavi edilebilir bir hastalıktır ve erken tanı hayat kurtarır. Ekim Meme farkındalık ayı kapsamında, 1 hafta boyunca benim ve ünlü oyuncu Canan Ergüder ile alanında uzman hekimlerin tecrübe, öneri ve uyarılarını okuyacaksınız.
#Meme KanseriEĞER yediğinize, içtiğinize, aktivite düzeyinize, uyku kalitenize ve stres yönetiminize dikkat ederseniz kanserlerin pek çoğunu önlemeniz mümkün. Kanserde erken tanı çok önemli. Teşhis erken konulduğunda tecrübeli tıbbi bir ekip ve güçlü teknolojik altyapıyla mükemmele yakın sonuçlar alınabiliyor. Tınaztepe Hastanesi Genel Cerrahi Profesörü Mehmet Füzün, kısa ama öz kolorektal kanseri anlattı.
#İzmirKanser vücutta herhangi bir organda ya da herhangi yerde hücrelerin kontrolsüz büyümesi ile oluşan bir tür sistemik hastalıktır tablosudur. 200’den fazla kanser türü tanımlanmıştır. Bunların içinde en sık görülen ve ölüme yol açanlar akciğer kanserleri, meme kanseri, kalın bağırsak kanseri ve karaciğer kanserleridir. Kanserler sadece bu organlara değil bu organlardan yayılarak başka organlara ve genel olarak tüm vücuda zarar veren bir durumdur.
#KanserÜlkemizde akciğer kanserinden sonra erkek ve kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türü olan kalınbağırsak ve rektum (kalınbağırsağın son kısmı) kanseri artarken, son yıllarda cerrahi tedavideki gelişmelerle hastalığı iyileştirme şansı da yükseliyor.
#İzmir