Öğrencilerin eğitim alacakları bölümler her dönemde değişiklikler göstermiştir. Özellikle de Osmanlı döneminde medreselerde eğitim verilmiştir. Medreselerin özellikleri ve yapıları da büyük bir merak uyandırıyor. Medrese nedir ve ne amaçla yapılmıştır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Medrese Nedir?Bizim Tarih Kurumu’nu taşıyacaklar. Lüzumsuz bir tasarruf. Biz aksine kendi kafalarımızda Türk Tarih Kurumu’yla Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’ni yan tarafta boşaltılan Olgunlaşma veya eski adıyla İsmet Paşa Kız Enstitüsü’nün binasıyla birleştirip Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nin arkasındaki saçma sapan kısmı yıkıp Bruna Taut’un, Turgut Cansever’in Cumhuriyet mimarlarının özgün eserlerini bir arada Ankara Üniversitesi’nin Atatürk Bulvarı kampüsü gibi Beşerî Bilimlerin beynelmil, unutulmaz bir merkezî olarak planlamıştık. Şimdi ise bu dala el atanlar daha başka yapmışlar. Şehrin ta dışında kutup yıldızı gibi beş köşeli bir bina yapmaya başlamışlar ki bana kalırsa hiçbir işlerliği olmadığı temininden belli oluyor.
#Türk Tarih KurumuBirleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü Genel Kurulu kapsamında 2023 yılının ‘En İyi Turizm Köyü’ ödülleri verildi. Mimari harikası evleri ve tarihi atmosferiyle huzurlu bir ortam sunan İzmir’in şirin adresi Şirince, 60 ülkeden 260'ın üzerinde köy arasından ‘En İyi Turizm Köyü’ ağına seçildi. Peki Türkiye’nin diğer ‘turizm köyleri’ nereler? İşte 7 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 8 ‘turizm köyü’…
#RotaBu hafta sizleri her saat yoğunluk yaşanan, korunmuş eski kale bölgesi, her yerinden denize girebileceğiniz plajları ile dünyanın her yerinden turisti kendine çeken Rodos Adası’na götürüyoruz. Osmanlı dönemi izlerini de taşıyan adada, adeta film platosunu andıran eski şehir bölgesindeki sokaklarda iki gün gezseniz sıkılmazsınız.
#Uğur ÇelikkolYazarımız Vedat Milor, restoran eleştirmenliğinde 20’nci yılını kutluyor. Ailesinin hikâyesinden soyadının anlamına, akademisyenlik günlerinden yurtdışı seyahatlerine, yeme-içme işlerini daha konuşulur hale getirdiği TV programından gastronomik bir otoriteye dönüşmesine; hayatının önemli dönemeçlerini ‘Buyurun Ziyafete’ adlı kitabında anlatan Milor’la konuştuk: “Mangalda pişmiş, çok güzel bir lüfer yerken ‘Bu Boğaz, bu deniz, bu koku, bu balık… Sadece bizde var. Dünya çapında bir mutfak yaratabiliriz’ diye düşünmüştüm fakat Türk mutfağı kötüye gitti. Üzülüyorum ama şaşırmıyorum da...”
#Vedat MilorCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mardin'de düzenlenen "Türkiye Yüzyılı" programında açıklamalarda bulundu. Konuşmasında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştiren Erdoğan, "Birileri helalleşemeye gelecekmiş. Sen helalleşmeye geleceksen önce Diyarbakır anneleriyle helalleşmeye gel. Eğer helalleşmeye geleceksen önce 11-12-13-14 yaşındaki kızları Kandil'e kaçıranlar var ya, onlarla kol kola gezmeyi bırak, onlarla beraber olmayı bırak." dedi. "Göreve geldiğimizde savunma sanayinin %20'si yerliydi, şimdi ise bu %80'e çıktı." diyen Erdoğan, Yunanistan'a da seslendi. Erdoğan, "Rahat durmazlarsa gereğini yaparız." şeklinde konuştu.
#Recep Tayyip ErdoğanTicaretin ve sanayinin merkezi olan Kayseri, artık turizmle, zengin mutfağıyla kendinden söz ettiriyor. Yedi ülkeden doğrudan uçuşların yapıldığı Kayseri aynı zamanda peribacalarıyla ünlü Kapadokya’nın kapısı olarak gösterilen Soğanlı Vadisi ile turizmde yeni bir açılım yapıyor. Aziz George Kilisesi’nin Soğanlı Vadisi’nde bulunması ise dini turizm açısından da bir avantaj sağlıyor. Pastırması, sucuğu ve mantısıyla ünlü Kayseri aslında tam bir gastronomi şehri. Afyon Valiliği sırasında Frigya Vadisi’nin dünyaca tanınmasına büyük katkısı olan Kayseri Valisi Gökmen Çiçek şimdi tüm enerjisini Kayseri için harcıyor.
#KayseriTarihteki yeri çok önemli olan Beytül Hikme günümüzde bile ilgi çekmektedir. Birçok kişi Beytül Hikme hakkındaki detayları araştırarak öğrenmek istemektedir. Tabi bu isteğin doğal bir istek olduğunu söylemek gerekir. Sonuçta tarihin her dönemi çok önemlidir. Beytülhikme nedir? Kim tarafından nerede kuruldu? Beytülhikme'nin kurulduğu ilk şehir neresidir detayları ile derledik.
#SözlükOsmanlı devleti gerek devlet yönetimi gerekse de kültürel alanda yaptıkları tüm dünya milletlerine örnek teşkil etmiş bir imparatorluk olmaktadır. Bilim ve sanata önem veren Osmanlı devleti bu faaliyetler için çeşitli mekanlar da inşa ettirmiştir. Darülkurra da bu yapılardan biri olarak ele alınmaktadır. Peki, Darülkurra nedir? Ne zaman kuruldu? Darülkurra Osmanlı döneminde nerede kuruldu tüm detayları ile derledik.
#Darülkurra NedirBeytül Hikme, kelime anlamı olarak bilgelik evi demektir. Bir diğer adıyla ise Darül Hikme olarak bilinmektedir. 9 ile 14. yüzyıllar arasında İslam ülkelerinde filozof ve alimlerin yetiştiği okul olarak bilinmektedir. Bu süreç Tarih boyunca İslam'ın Altın Çağı olarak anılmıştır. Bu süreç içerisinde özellikle Antik Yunan Felsefesi'nin etkilemiş olduğu pek çok düşünür ve filozof etki yaratmıştır. Peki, Beytül Hikme nedir? Ne zaman kurulmuştur? Beytül Hikme özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
#Beytül HikmeCHP, rahmetli Ecevit döneminde tabanının işçi ve sendikalara dayanması ve partinin sol bir nitelik kazanması için çok çaba harcadı ve parti örgütünde işçi büroları açtı, partinin üye profilini değiştirmeye çalıştı. Siyasal konjonktürün de etkisi ile 1973 seçimlerinde birinci parti oldu, Ecevit de koalisyon hükümetinin başbakanı oldu. O günden bugüne sola açılmaya çalışan bir CHP’den Diyanet Akademisi’ne oy veren milletvekillerine ses çıkarmayan, Atatürk ve devrimlerinin düşmanları ile helalleşmeye çalışan, laikliğe karşı olanların esip gürlediği bir ortamda “Laiklikle bir sorunumuz yoktur” diyen bir CHP’ye dönüştü.
#CHPCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile bir görüşme yapacağını ifade ederek, “Döner dönmez gerek Sayın Putin'le gerek Sayın Zelenskiy’le görüşmeler yapma kararlılığım var. Bu görüşmelerde her ikisine şahsım, milletim adına teşekkürlerimi ifade edip “Artık hedefimiz bir an önce sizi bir araya getirmek” diyeceğiz. Temenni ediyorum ki inşallah bir araya getirme noktasında kendilerinden bir tarih kaydını alırız” dedi. Erdoğan, “Rus ve Ukraynalı heyetlerin İstanbul'da gerçekleştirmiş oldukları görüşmelerin barış sürecine anlamlı bir ivme kazandırdığına inanıyorum” ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Garantörlük konusunda da biz, Ukrayna’nın güvenliğini teminen garantör ülkelerden biri olabiliriz, buna ilke olarak sıcak bakıyoruz" dedi. Asgari ücrette ara zam ile ilgili de Erdoğan, “Ben vatandaşıma onu aldatacak, yani yapmayacağımız veya yapamayacağımız bir şeyi söylemeyi doğru bulmam. Asgari ücreti tespit için bir komisyon var. Her sene toplanıyor. Dolayısıyla da bunun vakti aralıktır. Vakti geldiğinde de asgari ücretle sorumlu olan sendikalar ve Çalışma Bakanlığım otururlar konuşurlar, adımı atarız. Durum bu. Fevkalade bir durum olup olmadığı noktası orada yine tartışılır.. Olağanüstü bir gelişme olduğu zaman biz bunlara da kapalı değiliz” dedi. Erdoğan, "Biz vatandaşımıza ucuz et yedirmekte kararlıyız. Tarım Bakanımız önce ülkemizin dört bir yanında çalışmasını yapacak, ondan sonra da ithalde de neler yapabiliriz, bunun üzerinde de ayrıca çalışmasını sürdürecek" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanOsmanlı döneminde sıbyan mektebi önemli eğitim kurumları arasında yer almaktaydı. Bu sebeple oldukça yaygın bir eğitim kurumu olarak faaliyet göstermekteydi. Günümüzde de gündeme gelen sıbyan mektebi pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Sizin için Sıbyan Mektebi nedir, ne eğitimi verir? Osmanlıda sıbyan mektebi özellikleri nelerdir şeklindeki soruların yanıtlarını detaylarıyla derledik.
Günümüzde gelişmiş ülkeler eğitimin öneminin farkında oldukları için devlet bütçelerinden en geniş kaynakları eğitime aktarmaktadırlar. Eğitim sistemlerini ise sürekli daha da iyileştirmek amacıyla geliştirmektedirler. Eğitim, statik bir yapı olmaktan çıkmış ve çağın gereklerine, iş dünyasının ihtiyaçlarına yönelik gerekli insan gücünü ve entelektüel beyinleri yetiştirmek üzere dinamik bir hal almıştır. Zaman zaman duyulan "Maarif Teşkilatı Kanunu" ifadesinin ne olduğu da bu bağlamda merak edilmektedir. İşte, Maarif teşkilatı nedir? Maarif teşkilatı kanunu neden ve ne zaman çıkarılmıştır gibi konu hakkında çok daha fazlasını sizin için derledik.
#Maarif Teşkilatı KanunuTürk Dil Kurumuna göre Hüma kelimesi mutluluk getiren anlamına gelmektedir. Aynı zamanda Hüma kelimesi bir insana isim olarak verilebileceği gibi bir kuş türünün de ismidir. Hatta bu kuşa cennet kuşu da denmektedir. Hüma kuşu nedir ve neyi temsil eder, Hüma yani cennet kuşunun özellikleri ve efsanesi hakkında detayları derledik.
Devlet hazinesine ait olan tüm topraklara miri arazi ismi verilir. Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinde kullanılmaya başlayan bu kelime, günümüzde "devlet arazisi" ismi ile de bilinir. Miri kelimesinin sözlük anlamı ise, "hükümetin ve hazinenin malı olan" olarak bilinir. Miri arazilerin mülkiyeti devletin kendisine aittir. Miri arazi nedir, kaça ayrılır ve bölümleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Orta Asya'da yoğun olarak görülen mimari ve tarihi değerler bulunmaktadır. Türbe de yapısı itibariyle en çok merak edilen mimari yapılardan birisidir. Türbe nedir ve ne amaçla yapılmıştır? Mimaride Türbe ve örnekleri nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Türbe Nedir?Hayatın normal akışı içinde çok sık kullanılan sözcükler ve kavramlar vardır. Bunların manası genellikle herkesçe bilinir. Fakat daha az duyulan ya da daha az kullanılan sözcük ve kavramlar ise tam aksine bilinmezler. Bunların ne anlama geldiği merak uyandırır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Sadaka-İ Cariye NedirMüderris kelimesi Arapça drs kökünden gelmektedir. Türkçe karşılığı olarak tedris eden kelimesinden alıntıdır. Arapça olan bu kelime tadris olacak şekilde ders verme kelimesinin vezni faili olarak bilinmektedir. Doğal olarak müderris buradan hareketle ders veren kişilere denmektedir. Sizler için müderris nedir, ne yapar, müderris nerede yetişir ve müderris olmak isteyenlere ne denir detayları ile derledik.
#Müderris Nedir Ne Yapar?Osmanlı Devleti'nde Enderun medrese dışındaki en önemli resmi kurum niteliği taşımaktaydı. Enderun sisteminin amacı ve çalışmaları da merak uyandırmaktadır. Enderun nedir, neden kurulmuştur? Enderun mektebi ne zaman kapatıldı? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Enderun Nedir Neden Kurulmuştur?Kadı, tarihte ve geçmiş zamanlarda İslam ülkelerindeki insanların arasında ortaya çıkan hukuki anlaşmazlıkları bir sonuca kavuşturmak, hukuka aykırı olan davranışların cezalandırılmasını ve bu cezaların bir hükme bağlanmasını sağlamak, verdikleri cezaları infaz etmek ile görevi olan devlet tarafından bu göreve atanan kişiler olarak bilinir. Kadılara mali, idari, dini, eğitim ve öğretim gibi işlevlerin verildiği de bilinir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kadı Nedir Ve Görevleri Nelerdir?Üç kıtaya birden hükmeden Osmanlı'nın en önemli kararları aldığı ve ülkenin sorunlarının çözümlenmek için konuşulduğu kuruma Divan-ı Hümayun ismi veriliyordu. Divanı hümayun nedir, özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Divanı Hümayun Nedir Özellikleri Nelerdir?Osmanlı Devleti döneminde eğitimle alakalı pek çok çalışma olmuştur. Bu çalışmalar dönemin koşullarına uygun bir biçimde yapılmıştır. Sizin için Tevhidi Tedrisat Kanunu nedir, amacı ve sonuçları nelerdir? Tevhidi Tedrisat Kanunu ne zaman kabul edildi? Tüm detayları ile derledik.
#Tevhidi Tedrisat Kanunu Nedir Amacı Ve Sonuçları Nelerdir?Şimdilerde olduğu gibi eski zamanlarda da ülke güvenli için sınır güvenliklerine önem veriliyordu. Tarihte de sınır boylarına güvenlik için yapılmış yapılar bulunmaktadır. Ribat olarak anılan bu yapılarda amaç ülke güvenliğine verilecek olan önlemdi. Peki, bu ribatlar tamamen askeri bir hizmet mi veriyordu? Yoksa başka işler içinde kullanılmakta mıydı? Sınır askerleri ile bu yapılar arasında ne gibi bir bağlantı vardı? Hangi ülkeler ve hangi topluluklar ribat inşa etmiştir? İşte, ribat hakkında merak edilen tüm detaylar.
#Ribat Nedir?Hat sanatı, özellikle de Arap harflerini kullanılmasıyla birlikte yazıyı daha ilgi çekici şekilli ve güzel hale getirme yönteminin adıdır. Sizin için Hat sanatı nedir? Malzemeleri nelerdir? Hat sanatı nasıl yapılır şeklinde sorulmuş olan soruların yanıtlarını detayları ile birlikte derledik.
#Hat Sanatı Nedir?Sahabiye Medresesi, 1267 senesinde Selçuklu veziri olan Sahib Ata Fahreddin Ali tarafından yaptırılmıştır. Medrese dışa doğru yükselen Taç Kapı ile dikkat çekerken, kapının üzerinde ve yanlarında yer alan geometrik şekilli oymalar Selçuklu son dönemlerini yansıtan güzel bir örnektir. Sahabiye Medresesi nerededir, kim tarafından yapılmıştır, özellikleri nedir ve nasıl gidilir? Tüm detaylarıyla derledik.