Beytülhikme nedir? Kim tarafından nerede kuruldu? Beytülhikme'nin kurulduğu ilk şehir

Güncelleme Tarihi:

Beytülhikme nedir Kim tarafından nerede kuruldu Beytülhikmenin kurulduğu ilk şehir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2022 16:42

Tarihteki yeri çok önemli olan Beytül Hikme günümüzde bile ilgi çekmektedir. Birçok kişi Beytül Hikme hakkındaki detayları araştırarak öğrenmek istemektedir. Tabi bu isteğin doğal bir istek olduğunu söylemek gerekir. Sonuçta tarihin her dönemi çok önemlidir. Beytülhikme nedir? Kim tarafından nerede kuruldu? Beytülhikme'nin kurulduğu ilk şehir neresidir detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Beytül Hikme ve buna benzer benzer kavramların öğrenilmesi her açıdan faydalıdır. Çünkü tarihte yer alan her şey genel kültür açısından çok değerlidir. Ayrıca öğrenim hayatı boyunca bu tarz konulardan sıkça bahsedildiği görülmektedir. Yani Beytül Hikme'yi daha önce duymuş olma şansınız oldukça yüksektir.

Beytülhikme Nedir?

Beytül Hikme, eski tarihlerde kurulmuş olan bir akademi olarak bilinmektedir. Burası başlangıçta bir kütüphane olarak hizmet verse de daha sonra eğitimin en önemli merkezi haline gelmiştir. Ayrıca burası Hikmet Evi, İrfan Kapısı ve Bilgelik Evi gibi isimler ile de anılmıştır.

 İslam dünyasında fen bilimlerinin pek bir yeri yoktu. Bundan dolayı bu bilimler ancak tercüme yolu ile İslam dünyasına girmiştir. Bundan dolayı fen bilimlerinin tercümesinde belirli bir düzen yoktu. Ancak ilerleyen süreçte yani Memun sonrasında bu tercümeler belirli bir düzenle ilerlemiştir. Tabi Bağdat'ın yapısı ve kültürün gelişmesi Beytül Hikme'nin doğuşu için bir zemin hazırlamıştır.

Haberin Devamı

 Tarihe baktığımız zaman İslam'ın Altın Çağı 9. yüzyıldan itibaren başlamıştır. Özellikle 9. yüzyıl ile 14 yüzyıl arası çok iyi geçmiştir. Bu dönemde birçok eser kaleme alınmış ve Avrupa'da yankı uyandırmıştır. 830 yılında Beytül Hikme'nin kurulması ise birçok açıdan dönüm noktası olmuştur. Çünkü henüz dünyanın ilk üniversitesi bile açılmamıştı. Bu yüzden Beytül Hikme, İslam dünyası için büyük bir değer olmuştur.

Kim Tarafından Nerede Kuruldu?

Beytül Hikme, halifeliğin Abbasiler'de olduğu dönemden Harun Reşid ve Memun tarafından kurulmuştur. Kurulduğu yerin ise Bağdat olduğu bilinmektedir. O yıllarda Bağdat şehri oldukça önemli yerlerden birisiydi.

Beytül Hikme'nin özellikleri;

- Beytül Hikme'nin anlamı Hikmet Evi olarak bilinmektedir. Ayrıca buraya Dar'ül Hikme ismide verilmiştir.

- Birçok din bilgini, filozof ve matematikçi burada yetişmişti.

- Beytül Hikme'de yetişen kişiler arasında Harezmi ve Sadreddin Konevi gibi önemli değerlerde bulunmaktadır.

- Halifeliğin Abbasiler'e geçmesi ve Bağdat'ın başkent ilan edilmesi Beytül Hikme'nin kuruluşunu hızlandırmıştır.

Haberin Devamı

- Aristoteles ve Platon gibi Antik Yunan filozofları başta olmak üzere birçok düşünürün eserleri burada tercüme edilmiştir.

- Felsefe, geometri, matematik ve daha birçok alanda çalışmalar yapılmıştır.

  - Beytül Hikme'de rahat ve özgür bir eğitim verilmiştir. Yani dil, din ve ırk ayrımı yapılmamıştır.

- Beytül Hikme'nin içerisinde birçok medrese olduğuda bilinmektedir.

- 450 yıllık bir eğitim tarihi olan Beytül Hikme, Moğol istilasında yıkılarak yok olmuştur.

Beytülhikme'nin Kurulduğu İlk Şehir

İslam dünyasının en değerli eserlerinden birisi olan Beytül Hikme Bağdat şehrinde kurulmuştur. Abbasiler, halifeliği Emeviler'den alarak Bağdat'ı başkent ilan etmişlerdi. Bağdat başkent olduktan sonra tam anlamıyla bir kültür merkezi olmuş. Bu yerde açılan Beytül Hikme ile Bağdat şehri daha çok önemli hale gelmiştir. Zaten o yıllardaki Bağdat ilgi çekici bir konumda yer alıyordu. Beytül Hikme'nin devreye girmesiyle bu ilgi çekici şehir daha da rağbet görmeye başlamıştır.

Haberin Devamı

 Beytül Hikme, İslam dünyasını oldukça iyi bir şekilde temsil etmiştir. Zaten burada yetişen alimlere baktığımız zaman çok büyük isimler karşımıza çıkmaktadır. Özellikle Harezmi tarafından yazılan birçok eser Avrupa'da ders kitabı olarak işlenmiştir. Yani bu değerli yapının mükemmel özellikleri olduğu görülmektedir. Zaten İslam dünyanın ilk bilimler akademisi Beytül Hikme olarak dikkat çekmektedir.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!