Aramızda makarna sevmeyen var mı? Soslu sade, papyon burgu, haşlanmış fırında hiç fark etmez. Herkesin muhakkak sevdiği bir makarna vardır. Hem herkesin kolaylıkla hazırlayabildiği bir yemek olması, hem de en fakir masalardan en zengin sofralara kadar her yere yakışmasıyla makarna canımız ciğerimiz.
#MakarnaDünyaca ünlü Türk yönetmen Ferzan Özpedek, İtalya’nın aylık erkek dergisi FoxUomo’nun Haziran sayısında yayınlanan röportajında “Yüzde yüz İtalyan’ım” dedi. “Herkes benden hoşlanmayabilir ama böylesi daha iyi” başlığıyla üç sayfa ayrılan röportajda “50’nci yaşını kutlayan Türk asıllı yönetmen yüzde 100 İtalyan. Yaşlanmaktan ve eleştirilerden korkmuyor” yorumu yapılırken, Özpetek’in “Benim için sadece izleyici önemli” sözleri ön plana çıkarıldı.
Haksız tahrik indirimi genellikle cinayet faili erkeklere uygulanıyor. Doç. Dr. Eylem Ümit Atılgan’ın ‘Haksız Tahrik Bir Erkeklik Hakkı’ adlı kitabı bu konuya odaklanıyor. 1978 yılından itibaren indirimin uygulandığı binlerce davayı inceleyen Atılgan, 24 yıldır gündeminden düşmeyen maddeyi ve kadınların yaşadığı adaletsizliği anlattı.
#KadınMercimek içeriğindeki yüksek proteinle bitki bazlı beslenmede etin yerine geçiyor, kırmızısı glütensiz una dönüşebiliyor. Onunla Hint usulü bol baharatlı bir yahni yapabilir veya bolonez sosa da dönüştürebilirsiniz. Çeşit çeşit, renk renk mercimekle mutfakta neler yapabiliriz bakalım...
#Şef Altuğ Tezer13-19 Kasım’da kutlanan İtalyan Mutfağı Haftası tüm dünyada ve elbette Türkiye’de de harika bir görev üstleniyor. Mutfakla ilgili fikir ve uygulamaların alışverişini teşvik ediyor, uluslararası gastronomik ilişkileri güçlendiriyor. Yemek aracılığıyla karşılıklı anlayışı ve kültürel çeşitliliğe saygıyı destekleyen bir diyalog yaratılıyor. Ben de bu yılın temasına uyacak şahane bir gnocchi tarifi vermek istiyorum.
#GnocchiYemek yemek, insanoğlunun yaşamını devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu en önemli olgudur. Yemek ile ilgili alışkanlıklar toplumdan topluma farklılıklar göstermektedir. Bu tür alışkanlıklar o toplumun kültürel bir parçasıdır. Toplumun yaşam şekli, o toplumun beslenme kültürünü yansıtmaktadır. Yaşam şeklinin değişmesi, beslenme alışkanlıklarının ve kültürünün değişmesinde önemli bir etkendir. Türk Mutfak kültürü denildiğinde, Türkiye toprakları üzerinde yaşayan insanların tüketmiş olduğu yiyecek ve içecekler ile bunların hazırlanmasında, pişirilmesinde ve saklanmasında kullanılan araç gereç ve teknikler anlaşılmalıdır. Türk Mutfak kültürü, dünyanın en önemli mutfakları arasında yer almaktadır.
#MutfakBizim kültürümüzde yemeğe genellikle çorba ile başlanır, ana yemek ve salata yenir, yanında ayran, su ya da başka bir içecek içilir, üstüne de tatlı ya da meyve tüketilir. Bu sıralama ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor ama bilim insanları, sağlığımızı ve metabolizmamızı etkileyen şeyin yalnızca yediğimiz yiyeceklerin türü değil, aynı zamanda bunları yeme sıramız olduğunu söylüyor. Yemeği yeme sıramız kan şekeri düzeyinden tokluk hissine kadar pek çok şeyi etkiliyor. Peki yemekleri hangi sırayla yemeliyiz? Uzman diyetisyenler Safiye Keskin ve Didem Yıldız Küçük ile konuştuk.
#SağlıkBu yıl İtalya tatilimde yediklerimle beni en çok etkileyen yer Capri oldu. Sizlere de adanın benzersiz malzemelerini ve geleneksel lezzetlerini anlatmak istedim. Özellikle deniz ürünlerine âşıksanız ve limonlu tatlıları seviyorsanız burada çok mutlu olursunuz. Mini rehberime buyurun...
#Danilo ZANNAYemekleri her ortamda övgü toplayan, her yaptığı çok lezzetli olan marifetli kişiler vardır. Bazıları o lezzet sırları elden ele paylaşıldıkça keyif alır, bazıları ise tariflerini sır gibi özenle saklar, ailesi dışında kimseye tarif vermez. Hatta tariflerini kendi aile üyeleri ile bile paylaşmayanlar vardır. Bir Sorudan Fazlası serimizde “Bu özel tarifler paylaşılmalı mı, paylaşılmamalı mı?” diye sorduk.
#Yemek TarifleriGeçen yıl çıkardığı ‘Atlantis’ albümüyle adı gibi pırıl pırıl parladı, gözümüzü kamaştırdı Güneş. Yeteneği sınırları aştı, otoritelerce tescillendi. Yeni yıla da kısa bir süre önce yayımladığı ‘Gitme Bebe’ teklisiyle girdi. Güneş’le buluştuk, erkek egemen hip-hop dünyasında kadın olmayı ve başarısını konuştuk.
#GüneşYeni yılın yaklaşmasıyla birlikte “yılbaşını nerede kutlayalım?” sorusu gündemde yerini almaya başladı. Her fırsatta yeni yerler görmeyi sevenler, bu yılbaşında da tabii ki yine seyahat etmeyi tercih etti ve şimdiden tur rezervasyonlarını yaptırdı. Yılbaşı turlarına bakıldığından bu yıl ağırlıklı olarak İtalya turlarının ön plana çıktığını görüyoruz. Peki, İtalya turları neden bu kadar çok tercih ediliyor? Sizin için araştırdık…
#Sponsorlu İçerikHayatı boyunca iki binden fazla müzayede yöneterek tarihi objeleri kitlelerle buluşturan Eskidji markasının kurucusu Dikran Masis, bu sefer tarihi bir adayı dünya ile buluşturmaya hazırlanıyor. İşte Ayvalık’ın global tanıtımına hizmet edecek Tavuk Adası projesindeki son durum...
#Dikran MasisGeçen hafta ekimizde bağbozumu rotalarında gezmiştik, bu hafta da bağlar arasında lezzetli bir tura çıkacağız. Yurtdışındaki örnekleriyle yarışan bağlarımız son yıllarda mutfaklarıyla da ön planda. Ünlü şeflerin yenilediği menüler, yerel malzemelerle birleşince damakta unutulmayacak tatlar bırakıyor.
#HürriyetGeçen hafta Türk mutfağını yazmak üzere ülkemize gelen İtalyan gazeteci arkadaşlarımı İstanbul’dan sonra İzmir’e götürdüm. Malum, Çeşme Yarımadası’nın en yeşil, en bereketli dönemindeyiz. Mutfağımızın o çok övdüğümüz otlarını, zeytinyağlılarını, sebzelerini göstermek için en doğru yerdeyiz...
#Gastronomi