Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen Liselerarası Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması’nda birinciliği alan Siirt Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri bu başarıyı, diğer rakiplerinden çok daha kısıtlı imkanlarla elde etti. Endüstriyel mutfak malzemeleri yerine ev tipi mutfakta öğrenim gören lise öğrencileri 81 ilden 407 ekibi geride bırakarak İstanbul’daki büyük finalde şampiyonluğa ulaştı. Hayatlarında ilk kez sanayi tipi fırın gören ve ilk kez İstanbul’a gelen Siirtli öğrenciler ve öğretmenleri yarışmanın ardından duygularını Hürriyet’e anlattılar.
#Lezzet YarışıÖğrenciler mutfaktaki hünerlerini Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması’nda sergiledi. 81 ildeki mesleki ve teknik Anadolu liselerinin (MTAL) Yiyecek ve İçecek Hizmetleri alanında öğrenim gören öğrencilerden oluşan 407 ekip arasından Siirt Zübeyde Hanım MTAL birinciliğin sahibi oldu. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ‘perde pilavı’, ‘Varak keek’ ve ‘Pırtike çorbası’nın yer aldığı menüyle İstanbul’daki büyük finale kalan ve 30 takımı geride bırakarak ipi göğüsleyen öğrencileri tebrik etti.
#Meslek Liselilerin ‘Lezzet’ YarışıOrdu, dereler ve yaylalar kenti. Onun için şırıl şırıl, yemyeşil. Yaylaların güzelliği yanında İsviçre köyleri halt etmiş. Ordu’nun doğası kadar mutfağı da davetkâr. Ordulular, otu, sebzeyi çok severler. Mutfakları yeşil yeşil. Dünya vejeteryanlarının göz bebeği olmaya aday. Ot deyince akla hemen Ege gelir ama Karadeniz bu konuda daha zengin.
#OrduDünyanın yaşanabilir şehirler sıralamasında her yıl listenin ön sıralarında Vancouver yer alıyor. Sokaklarında Çinlilerin ağırlıkta olduğu şehirde her memleketten insana rastlamak mümkün. İç içe geçen kültürü, lezzetleri ve doğal güzellikleriyle görenleri büyülüyor...
#Yeme İçmeİtalyan mutfağı sadece zeytinyağlılar, makarnalar ve pizzalarla değil, aynı zamanda zengin sakatat yemekleriyle de ünlüdür. Milano’nun gururu olarak kabul edilen ‘busecca alla Milanese’ (trippa alla Milanese) işte bunlardan biridir. Geleneksel bir işkembe yemeği olan bu lezzet, Milano’nun soğuk kış gecelerinde iç ısıtan, besleyici ve doyurucu bir yemektir. İtalyan mutfağında sakatatlara olan ilgi hem ekonomik hem de kültürel sebeplerle gelişmiştir ve busecca da bu geleneğin bir parçasıdır.
#Danilo ZannaKurban Bayramı’nın değişmez ritüellerindendir kocaman bir sofrada kavurma yemek. İhtiyacı olanlara dağıtılan etten kalanlarla birkaç gün daha yaratıcı tarifler denenir. Hem kavurma için birkaç küçük öneri hem de kalan parçalar için marinasyon tarifleri hazırladım.
#EtAyvaların tam hasat zamanı gelmişken, kışlık reçeller arasında en sevileni olan ayva reçeli tarifi nasıl yapılır hanımlar tarafından merak ediliyor. Ayva reçelinin kırmızı olması reçeli hazırlarken en önemli noktalardan biridir. Peki ayva reçeli nasıl kırmızı olur? İşte en güzel ayva reçeli tarifi ve püf noktaları...
#Ayva ReçeliHamuru, bohçasının katlama biçimi, iç harcı, pişirme yöntemi, sosu ve nasıl ikram edildiği yöreden yöreye değişse de değişmeyen tek şey mantının lezzeti. Miktarına bağlı olarak genellikle yapımı imece gerektiren mantı yöresel ve geleneksel Anadolu mutfağının sosyal terapi yemeklerinden de biri.
#Nilhan ArasBeklendiği gibi AK Parti, İstanbul’da Murat Kurum, Ankara’da Turgut Altınok, İzmir’de de Hamza Dağ’ı aday gösterdi.Antalya’da Hakan Tütüncü, Adana’da Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir aday gösterildi.Bu arada bu isimlerin ittifak adayı da olduğunu unutmamak gerekir.
#1‘MasterChef Türkiye All Star’da dokuz ay süren maraton geçen hafta sona erdi. Bu sene kupayı kucaklayan isim Esra Tokelli oldu. Onunla buluştuk; yarışma boyunca yaşadıklarını, hayatını, 1 yaşındayken nasıl alevler içinde kaldığını, lösemiyle mücadelesini ve başarısını konuştuk: “Bu işin okulunu okuyup eğitimini alanlar vardı ama bence mutfakta güzel şeyler yapabilmek için pratiğe çok ihtiyaç var. 45 yaşımdayım, 7 yaşımdan beri mutfaktayım.”
#Hakan GenceYeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#Gastronomi13-19 Kasım’da kutlanan İtalyan Mutfağı Haftası tüm dünyada ve elbette Türkiye’de de harika bir görev üstleniyor. Mutfakla ilgili fikir ve uygulamaların alışverişini teşvik ediyor, uluslararası gastronomik ilişkileri güçlendiriyor. Yemek aracılığıyla karşılıklı anlayışı ve kültürel çeşitliliğe saygıyı destekleyen bir diyalog yaratılıyor. Ben de bu yılın temasına uyacak şahane bir gnocchi tarifi vermek istiyorum.
#GnocchiKapağını açtığınızda yeşil bir tabakayla karşılaştığınız salçanızı, turşunuzu, reçelinizi ya da buzdolabının arka taraflarında unuttuğunuz küflü sebze ve meyvelerinizi atıyor musunuz yoksa küflü kısmını temizleyip geri kalanını tüketiyor musunuz? Çoğumuz bu ikilemde kalıyor ve ikinciyi seçiyoruz ama uzmanlar küflü yiyeceklerin tüketimi konusunda uyarıyor. Zira bazı gıdalardaki küfler karaciğer kanserini bile tetikleyebiliyor. İşte 10 soruda küf rehberi...
#SağlıkYaptığı hit şarkılar ve verdiği konserlerle dinleyici kitlesini giderek büyüten Derya Uluğ, ilk albümü “Nefes”i sevenleriyle buluşturdu. Uluğ, çalışmaya adını veren şarkıyı sevgilisi Asil Gök’e yazdığını söyledi: “Nefes’i Asil’e yazdım. Asil gerçekten nefesim oldu. Onsuz bir anım, hayalim yok.”
#Derya UluğKopenhag’daki 3 Michelin yıldızlı, ünlü restoran Noma, 2024 kışında son servisini vereceğini açıkladı. Bu karar şok etkisi yaratırken The New York Times, eski bir Noma stajyerinin anlattıklarına yer verdi. Makaleye göre mutfakta gülmeye bile izin yoktu. Bunun üzerine hem Noma’da hem yurtdışında benzer restoranlarda çalışmış şeflerle konuştuk. “Asker gibiydik, çıt çıkmazdı” diyen de oldu, şef René Redzepi için “Tek tek selam veren ve tüm stajyerlerin ismini bilen bir onu gördüm” diyen de...
#NomaBeyazperdede John Wick’in sisteme karşı verdiği mücadele devam edecek. Zuhal Olcay ve Haluk Bilginer 20 yıl sonra yeniden aynı sahneyi paylaşacak. Konser salonlarına yıldız yağmuru beklenirken MFÖ ve Nazan Öncel gibi usta isimler yeni albümleriyle geliyor. Belli oldu, bu yıl yine ödüllü restoranların peşine düşeceğiz. Sonra da ruhumuzu doyurmak için müze, galeri gezeceğiz. 2023’te kültür-sanatla dopdolu günler bizi bekliyor.
#Kültür-SanatTürk mutfak kültürünün gelecek nesillere aktarılabilmesi için yerel malzemelerimizi tanımak, onların geçmişten bugüne hikâyesini bilmek, özelliklerini tabaklara en iyi şekilde yansıtabilmek önemli. Bu amaçla yerel değerlerin mutfaklarda sürdürülebilirliğini sağlamak için şef Şemsa Denizsel işbirliğinde özel bir projeye imza atan Metro Türkiye, dört etaptan oluşan ‘Yerelin İzinde’yi hayata geçirdi. Boğaz lüferiyle başlayan projenin ikinci ayağında Aydın kestanesi var.
#Aydın Kestanesi