Girit’te birçok turistik lokanta var ama biraz araştırırsanız iyi mekânlar da var. Bunları ikiye ayırabilirsiniz: Geleneksel mutfak yani tavernalar ve çağdaş Girit mutfağı. Yeni Girit mutfağı da denebilir ikincisine. Bir çeşit suböreği olan ‘bougatsa’ Hanya’da karşıma çıkan en güzel sürprizdi; bizim mutfağın olumlu etkisinin hâlâ devam ettiğinin de kanıtı.
#GiritHürriyet Ankara’nın ‘Kuşaktan Kuşağa Ankara Hikâyeleri’ serisinde Ankara Kalesi’ndeki ‘Kebapçı Emin Usta’ya konuk olduk. En başından beri hem geleneğine hem de geleceğine bağlı kalan bir kebapçı ‘Emin Usta...’ Koyunpazarı Sokak’taki lokantayı ‘eski Ankaralıyım’ diyen herkesin bildiğini düşünüyorum... İşte üç kuşağın hikâyesi...
#Aziz DevrimciIV. Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroAntep) bu yıl 15-18 Eylül arasında... Festival öncesi yemek kültürü araştırmacısı ve rehber Filiz Hösükoğlu’yla bir araya geldik. Şiveydiz, çir aşı, ayvalı pilav, yuvarlama, erik tavası gibi ev yemeklerinden tadanı hayran bırakan meşhur sokak lezzetlerine, Gaziantep mutfağının inceliklerini konuştuk...
#KebapGeçen hafta Galataport’ta açılan Roka İstanbul’un izole konumu, mekânı bana göre daha özel kılmış. Merkezine ‘robatayaki’yi alan menüsünden, şefin tavsiyesiyle Kore baharatlı kuzu pirzolayı denedim. Başlangıçlar arasındaysa trüflü, yuzu soslu akya saşimi, morina balığı, karides ve kral yengeçli Japon mantısı gyoza en beğendiklerim oldu.
#RobatayakiHavaların ısınmasıyla birlikte ‘mangal sezonu’ da açılmış oldu. Haftasonu ormanlık alanlarda ve deniz kenarlarında piknik yapmaya giden vatandaşlar, mangal keyfinin de tadını çıkartıyor. Peki lezzetli bir et yemenin sırrı nedir? İyi et nasıl seçilir ve nasıl pişirilir?
#Et Pişirme TeknikleriEt, büyük bir şişin üzerinde yatay veya dikey olarak döndürülerek pişiriliyor. Böylece her tarafı aynı pişiyor, kurumadan mühürleniyor. Isı kaynağı ile doğrudan temas etmediği için kömürleşmiyor. Şef Richard Madzar, Fransa’da ‘rotisserie’ adı verilen bu tekniği Türkiye’de de uyguluyor… “Marinasyona gerek yok, ete güveniyorsanız tuz ve karabiber yeterli” diyor…
#Richard Madzar