Paylaş
Tavuk ve dananın yanında endüstriyelleşme sürecine en uzak kalan et türü olduğunu söyleyebiliriz. Kuzu severler için ‘koktuğu’ gerekçesiyle kuzu etine mesafeli duranları anlamak hayli güç. İlk yeşeren kekik ile beslenip, etini doğal yolla çeşnilendirmiş kuzu ziyafeti için yılın en iyi döneminde bulunuyoruz. Hazır yem ile tanışmamış, gelişimini yeşillikler arasında gerçekleştirmiş kuzu bulabiliyorsanız, bu dönemi kaçırmamanız gerekiyor. Bölgesine göre eylüle dek devam eden kuzu sezonunda en lezzetli zaman aralığının mayıs ve haziran ayları olduğunu hatırlatmakta fayda var. Kış döneminde kapalı ağıllarda vakit geçirip, hazır beslenen kuzulardan elde edilen etin tadı, içinde bulunduğumuz dönemi kesinlikle aratıyor. Bu kadar kuzu sohbetinin ardından Ankara’da lezzetli kuzu eti yenilebilecek adresler arasına geçtiğimiz aylarda katılan bir mekandan bahsedelim.
FOLYODA SOĞAN KEBABI
Siteler Taşdelen Caddesi üzerinde hizmet veren Et-Ye Gurme adlı mekanda yemek, üçlü ikram seti ile başlıyor. Et ziyafeti öncesi acılı ezme, yeşil salata ve soğan kebabının yanı sıra kara fırında pişen sıcak pideler ile vakit geçirebilirsiniz. Başlangıç setinde yer alan soğan kebabının ayrıntılarından bahsetmek gerekiyor. Sıvı yağ, kırmızı toz biber ve isot ile harmanlanarak alüminyum folyonun içerisine konulan iri kıyım soğan parçaları, ağzı kapanarak kara fırına atılıyor. Ateşle doğrudan temas etmeden için için pişen soğanın masanıza ulaştığı safhadaki lezzetini tarif edebilmek güç. Soğan kebap, başlangıç setinin yıldızı oluyor.
LENGER ÜSTÜ KARIŞIK
Büyük bölümü kuzudan oluşan et seçenekleri, yaklaşık 350 gramlık porsiyonlar halinde servis ediliyor. Birden fazla seçeneği denemek isteyenler, benim yaptığım gibi karışık kebap sipariş edebilir. Bakır lenger üzerinde servis edilen karışık seçenekte; kuzu pirzola, küşleme, kuzu biftek, köfte, sucuk ve lokum kebabı bulunuyor. Bolu ve Kızılcahamam bölgesinden geldiğini öğrendiğim etler, lezzet ve pişirme kıvamı konularında tam not aldı. Lengerin üzerinde yer alan çeşitlerden ilk tüketilmesi gereken gerçek bağırsağa sarılarak üretildiğini öğrendiğim sucuk oluyor. Keza soğumuş bir sucuk çok keyif vermeyecektir. Setin içerisindeki pirzola, biftek, kuşbaşı ve küşleme seçenekleri ile kuzunun tadına varabiliyorsunuz. Köfte lezzetli et ve baharat karışımına sahip. Karışık serinin üyelerinden biri olan lokum kebabı ise ayrıca tabağınıza servis ediliyor. Dana eti olan lokumu soğutmadan yemenizi öneriyorum. Karışık kebapta etlere; bulgur pilavı, sumaklı soğan, közlenmiş domates, biber ile birlikte tırnaklı pide ve yağlı lavaşlar eşlik ediyor.
LAVAŞLI YAPRAK DÖNER
Bünyeniz bu kadar fazla et çeşidini kaldıramazsa karışık kebabın içinde yer alan seçenekleri tek tek sipariş edebileceğiniz gibi mekandaki dönerin de tadına bakabilirsiniz. Bir miktar kuzu eti katkısı ile yapılan dönerde kıyma bulunmuyor. Yaprak yaprak kesilen döner, ahşap bir platforma serilen taş fırında pişmiş ince lavaşın üzerinde sunuluyor. Dönere, közlenmiş biber, sumaklı soğan, yeşil salata ve domates dilimleri eşlik ediyor. Mekanı ziyaret ettiğim öğle saatlerinde, bir anda tüm masaları dolduran yaklaşık 100 kişilik Japon turist kafilesinin ortasında kalınca bir hayli şaşırdığımı belirtmek isterim. İstanbul-Kapadokya arasında seyahat eden Japon turistlerin, yol üzerindeki yemek molasını rutin olarak bu mekanda verdiğini öğrendim. Yerel yönetimler Başkent’e turist çekmek için her yolu denerken mekan, herkesin mobilya imalat merkezi olarak bildiği Siteler’i turizme açıyor. Turistlerin geldiği saatte, bölgede ilginç görüntüler oluşuyor.
DONDURMALI VE SÜTLÜ İRMİK
Et-Ye Gurme’de tatlı kapanışı, mekanın ikramı olan dondurmalı irmik tatlısı ile yapabilirsiniz. Süt ile kavrularak yaklaşık 4 saat boyunca pişirildiğini öğrendiğim irmik, yoğun bir kıvama sahip. Et ziyafetinin ardından vanilyalı dondurma ile birlikte damak ferahlatıyor.
MENÜDE NE VAR
- Karışık kebap 40 TL
- Döner 16 TL
Paylaş