Güncelleme Tarihi:
Kurban bayramının toplumumuz için manevi değeri çok büyüktür. Bu bayramımızın en büyük özelliği ikram edilen kavurma, tatlı, çikolata ve şekerlerdir. Bayramlar beslenme düzenimizde değişiklilere neden olur. Bayram ziyaretleri nedeniyle öğün saatleri ve düzeni değişir. Kurban bayramının en önemli özelliği de kırmızı et tüketimindeki artıştır. Beslenme düzenindeki değişikliklere karşı tedbir almazsak bazı sıkıntılar yaşayabiliriz. Böylece sindirim güçlüğü, kabızlık, bulantı, mide rahatsızlıkları, kalp çarpıntısı, tansiyon yükselmesi gibi sağlık problemleri riski de azalmış olur.
Etler vücudumuzun yapı taşı olan proteinlerin en önemli kaynağıdır. İyi kalite proteinin yanı sıra yağ, çeşitli mineraller (özellikle demir, çinko, fosfor, magnezyum) ve vitaminleri (özellikle B12, B6, B1 ve A vitamini ) de içerirler, ancak C ve E vitamini içermezler. Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi sağlıklı beslenme için gereklidir.
Kurban etlerinin saklanmasında ve pişirilmesinde dikkat edilmesi gerekenler
• Etleri büyük parçalar halinde saklamayın. Küçük parçalara ayırın, temiz buzdolabı poşetine sarın ve buzdolabının buzluk kısmında saklayın. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta ( – 2 ºC ) birkaç hafta, derin dondurucuda ise (-18 ºC ) daha uzun süre ile saklanabilir.
• Eti çözdürmek istediğinizde ise ilk olarak buzdolabının alt bölmesinde çözdürün. Çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözdürme, oda sıcaklığında bekletme vb. sakıncalı yöntemlerdir.
• Etlerin pişirilmesinde haşlama, ızgara gibi yöntemleri tercih edin, kızartmadan kaçının.
• Etleri sebzelerle birlikte tüketin.
• Et ile yapılan yemeklere ekstra yağ eklemeyin kendi yağıyla pişirin.
• Kurban Bayramında özellikle şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı vb. sağlık problemi olan bireyler ve yaşlılar beslenmelerine dikkat etmelidirler.
• Bayram ziyaretlerinde şekerlerden ve çikolatalardan uzak durmaya çalışın.
• Ağır hamur tatlıları yerine sütlü tatlıları tercih edin.
Bayram süresince;
• Mutlaka 3 öğün yemek yiyin.
• Size verilen ikramlardan küçük miktarlarda tüketin.
• Ziyaretlerde açık çay tercih edin ve günde 1 fincan kahveyi geçmeyin.
• Şekerlemeler ve tatlılardan mümkün olduğunca uzak durun.
• Kebap, kuzu şiş, pirzola gibi etleri yavaş ve düşük ısıda pişirin. Mutlaka yanında çoban salata veya taze nane-maydanoz tüketin.
• Kavurma, kızartma gibi yağlı etlerden uzak durun.
• Bol taze sebze ve kabuklu meyve tüketin.
• Günde 6–7 su bardağı ılık su tüketin.
• Tatili değerlendirerek bol fiziksel aktivite yapın.
• Etlerin yanına asitli, gazlı içecekler yerine ayran-yoğurt-cacık tercih edin.
• Etleri mutlaka az miktarda tahıllarla (kuskus, bulgur, esmer pirinç) ve bol taze sebze ile yemeğe özen gösterin.
• Kalp sağlığınız ve kanserden korunmak için haftada 2 kereden fazla kırmızı et tüketmemeye özen gösteriniz.