Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), pazartesi günü açıklanacak üçüncü çeyrek büyüme verileri için tüm hesap sistemini değiştirdi. Hesaba ‘gözlenemeyen ekonomi hesabının geliştirilmesi’ ifadesiyle kayıt dışı ekonomi de dahil edilirken, devlet sınıflaması da yenilendi.
#Milli GelirTürkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) eşgüdümü, T.C. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi ile Sermaye Piyasası Kurulu’nun desteklediği, Borsa İstanbul Grubu’nun ana sponsor olduğu Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi başladı. İki gün boyunca dünyadan ve Türkiye’den ünlü uzman ve liderlerin konuşmacı olacağı Kongre’de, 28 panelin yanı sıra 30 farklı başlıkta eğitim programları da yer alıyor.
#Sermaye Piyasaları9 yıldır Türkiye’nin tüm illerine yayılan finansal okuryazarlık ve bütçe yönetimi projesi ‘Paramı Yönetebiliyorum’ kapsamında yaklaşık 1 milyon kişiye birebir eğitim verildi. 1900 gönüllü eğitmen ile geniş etki alanına ulaşan projeyle 6 farklı sürdürülebilir kalkınma hedefine de katkı sağlanıyor.
#HaberFETÖ soruşturmalarıyla el konan ve TMSF’ye devredilen şirket sayısı 200’ü buldu. Türkiye’nin en büyük holdinglerinden biri haline gelen TMSF, envanter çıkarmak için sahaya çıktı. Bir ayda tamamlanacak çalışma sonunda, satış, birleşme veya kapatmalar gündeme gelecek.
#Jale Özgentürkİş Portföy Genel Müdürü Gürman Tevfik, faizlerin düştüğü ortamda sabit getirili menkul kıymetlere yatırım yapan fonlarda cazip getiriler kalmadığını belirterek, “Yatırımcıların risk seviyelerine uygun değişken getirili finansal varlıkları da portföylerine dahil etmeleri gerekiyor” dedi.
Küresel krizde güvenli liman olarak görülen altında son yıllarda görülen değer artışı, merkez bankaları dahil tüm bankaların ilgisini artırdı. İstanbul Altın Rafinerisi ve Gramaltın Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç, altının karakter değiştirine dikkat çekerek, “Munzam oranlarının artırılması bankalara güzel bir fırsat sunuyor. Tahminim 3-5 yıl sonra altın, dolar ve Euro gibi aramızda dolaşacak. Ceplerimizde belki altın sertifikaları olacak. Altın sertifikaları belki çek yerine geçecek. Belki ticarette dönecek, vadeleşme altın sertifikasıyla olacak” dedi.
KÜRESEL krizin damgasını vurduğu 2009 yılı, KOBİ’ler açısından da zorlu bir yıl oldu. Bu dönemde finansman kaynaklarına ulaşmakta zorlanan pek çok şirket, mevcudu korumak isteyen bankalarla karşı karşıya kaldı. Ancak son aylarda gözlemlenen ‘kıpırdanma’, 2010’un 2009’dan daha iyi geçeceği yönündeki beklentileri artırdı. Krizde ayakta durmayı başarmış, yapısal sorunlarını aşmış KOBİ’ler 2010’da bankaların en iyi müşterisi olacak.
Dünya Bankası ve IMF'nin işbirliğiyle hazırlanan ‘Kamu Harcamaları ve Kurumsal Yapının Değerlendirilmesi Raporu’ yayınlandı. Yarın Ankara'doa düzenlenecek bir konferansta tartışılacak raporda koalisyon ortaklarının, ‘‘Güçlü mali yönetim için bağlayıcı karar alması' önerildi.