Yüksek getiri imkânı kalmadı

Güncelleme Tarihi:

Yüksek getiri imkânı kalmadı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2013 00:00

İş Portföy Genel Müdürü Gürman Tevfik, faizlerin düştüğü ortamda sabit getirili menkul kıymetlere yatırım yapan fonlarda cazip getiriler kalmadığını belirterek, “Yatırımcıların risk seviyelerine uygun değişken getirili finansal varlıkları da portföylerine dahil etmeleri gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

İş Portföy Genel Müdürü Gürman Tevfik, Bireysel Emeklilik Sisteminde (BES) katkı paylarının düzenli olarak ödenmesi ve fonların istikrarlı bir şekilde büyümesi ile gelecekte ciddi boyutlarda bir büyüklük sağlanacağını söyledi. Tevfik, BES’e giren katılımcıların yatırım yaptıkları fonların getirilerinden memnun kalabilmeleri için uygun bir portföy kompozisyonu oluşturmaları gerektiğini kaydetti.

Gürman Tevfik, faiz oranlarının bu denli düştüğü günümüzde yatırımcının sadece sabit getirili menkul kıymetlere yatırım yapan fonlarda cazip getiriler elde etme imkanının kalmadığını belirterek, şunları söyledi:

“Getiri arayışındaki yatırımcılar bunu ancak risk algılarını artırarak mümkün olabildiğinin farkına vardı. BES yatırımları uzun vadeli bir ufku kapsadığından, yatırımcıların risk seviyelerine uygun değişken getirili finansal varlıkları da portföylerine dahil etmelerinin yararlı olacağı görüşündeyiz. Esnek fonlar, sabit getirili enstrümanlar dışında değişken getirili finansal varlıkların sunduğu fırsatlarından yararlanmak isteyen yatırımcılar için uygun bir yatırım enstrümanı olarak öne çıkmaktadır. İlave olarak faiz getirili finansal enstrümanlar konusunda ısrarcı olan yatırımcılara özel sektör tahvillerine yatırım yapan emeklilik yatırım fonlarını tercih etmeleri önerilebilir. Yatırım enstrümanı seçiminde kişinin yaş ve emekliliğe kalan süresi de göz önüne alınarak seçim yapılmalıdır. Sisteme ilk girişte portföydeki değişken getirili enstrümanların oranı yüksek tutulabileceği gibi, emekliliğin yaklaşması ile birlikte bu oranın kademeli olarak azaltılması tercih edilebilir.”

YATIRIM FONU KURABİLİCEĞİZ

Gürman Tevfik, sermaye piyasasına yönelik yeni yapılan yasal düzenlemelere de değinerek, yeni düzenleme ile portföy yönetim şirketlerinin yatırım fonlarının sadece yöneticisi değil artık kurucusu da olduklarını söyledi. Tevfik, “Hali hazırdaki uygulamada yatırım fonları banka ve aracı kurumlar tarafından kurulmaktadır. Fon kurma yetkisinin portföy yönetim şirketlerine verilmesi sermaye piyasalarının gelişimi açısından önemli bir adımdır. Bu vesile ile getiri arayışındaki yatırımcılar için birinci elden ürünler geliştirilecek, piyasalardaki ürün çeşitliliği artacaktır. Fonların çeşitlenmesi ve artması sermaye piyasalarına derinlik kazandıracaktır” dedi.
Gürman Tevfik, portföy saklama hizmetini yürüten kuruluş ile portföy yönetimi şirketinin birbirinden bağımsız şekilde faaliyet göstermelerine yönelik düzenlemeler ile de müşteri varlıklarının güvence altına alınması planlandığını vurguladı.

13.4 MİLYAR TL’LİK İŞLEM HACMİ

Gürman Tevfik, İş Portföy hakkında da bilgi vererek, 30 Nisan 2013 tarihi itibariyle 13.4 milyar TL işlem hacmi ve yüzde 21.5’lik pazar payına sahip olduklarını söyledi. Tevfik, şunları söyledi: “Portföy yönetiminde, şirketlerin etkin yatırım ve karar alma süreçlerinin yanı sıra uluslararası standartlarda risk yönetiminin olması da önemlidir. Şirketimizde Risk Komitesi, risk yönetimi fonksiyonunu en üst düzeyde yerine getirmekte ve risk yönetimi strateji ve politikalarını belirleyerek üst yönetim tarafından uygulanması takip edilmektedir. Getiri arayışındaki yatırımcıların memnuniyetini artırmak için sürekli çalışmakta ve yenilikçi ürünler sunmaktayız. Bu doğrultuda kurulan Alternatif Ürünler Departmanımız müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılamakta ve onların yatırım alanlarını genişletmektedir. Türkiye geliştikçe kurumsal sermaye önem kazanacak; sermaye birikimi arttıkça, biz portföy yönetimi şirketlerine duyulan ihtiyaç daha da artacaktır. Aynı süreçte yatırım fonları, bireysel emeklilik fonları ve varlık yönetimi artan oranda talep görecek; Türkiye’deki portföy yönetimi iş hacmi hızla büyüyecek, ürünler çeşitlenecek ve portföy yönetimi şirketlerinin konumları yeni yasal düzenlemelerin de desteği ile farklılaşacaktır.”

Haberin Devamı

Özel sektör tahvillerine yatırım yapılabilir

Haberin Devamı

GÜRMAN Tevfik, yatırım alışkanlıkları değişmeye başladığını belirterek, şunları söyledi: “Kısa vadeli yatırım tercihi olan yerli yatırımcıların, yatırım ve emeklilik fonları gibi finansal ürünlere, özel sektör tahvillerine, hisse senetlerine ve diğer alternatif ürünlere olan talebini artırmıştır. Düşük ve orta risk algısına sahip yatırımcıların kısa ve orta vadede yatırım yapabileceği araçların başında devlet tahvilleri, reel sektör ve bankaların ihraç ettiği özel sektör tahvilleri yer almaktadır. Varlıklarını döviz cinsi değerlendirmek isteyen yatırımcılar için bankaların döviz tevdiat hesapları hala iyi bir alternatif olarak durmaktadır. Mevcut konjonktürde özel sektör tahvilleri öne çıkan bir yatırım aracıdır. Şirketlerin kredi riski üstlenildiği için bu tahvillerde devlet tahvillerine göre daha yüksek getiri bulunmaktadır. Bu nedenle özel sektör tahvilleri yatırımcılar için iyi bir alternatiftir. Risk iştahı biraz daha yüksek yatırımcılar için daha uzun vadeli düşünüldüğünde hisse senedi piyasaları getiri fırsatları sunmaktadır. Hisse senedi seçimlerinde temettü veren şirketler ön plana çıkmaktadır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!