Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’nin 81 iline yayılan finansal okuryazarlık ve bütçe yönetimi projesi ‘Paramı Yönetebiliyorum’ 9 yıldır başarıyla devam ediyor. Bütçe yapabilme, finansal kavramları anlama ve finansal ürünleri doğru kullanma becerisi kazandırmak üzere verilen eğitimlerden faydalanan kişi sayısı 982 bin kişiyi aştı.
Paramı Yönetebiliyorum, Visa Türkiye’nin ve 22 bankanın desteği ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Habitat Derneği ortaklığında 2009 yılında 17 ilde ve 58 gönüllü ile hayata geçti. Bugün gelinen noktada 81 ilde 1900 gönüllü eğitmen ile geniş etki alanına sahip bir proje haline geldi. 9 yılda yaklaşık 1 milyon kişiye birebir eğitim verildi.
KALKINMAYA KATKI SAĞLIYOR
Lise öğrencileri, üniversite öğrencileri, genç yetişkinler, girişimciler ve çiftçiler olmak üzere beş segmentte verilen eğitimlerde, bütçe yapma, harcamalar, birikim, yatırım, borçlanma, finansal haklar ve yükümlülükler konuları işleniyor. Yüzyüze eğitimler online eğitimlerle destekleniyor. Aktif olarak kullanılan Twitter ve Facebook hesapları üzerinden toplam 305 bin takipçi ile aylık olarak ortalama 1.5 milyon etkileşim yaratılıyor. Mobil bütçe ve birikim uygulaması ile ise projenin kapsayıcılığının artırılması hedefleniyor. Uygulama 93 bine yakın akıllı telefon kullanıcısı tarafından indirildi.
Paramı Yönetebiliyorum projesi, amacı, hedef kitlesi, eğitim içerikleri ve ortaklık yapısı ile 6 farklı sürdürülebilir kalkınma hedefine katkı sağlıyor.Proje eğitim içerikleriyle “Nitelikli Eğitim”, “Sorumlu Üretim ve Tüketim” ve “Yoksulluğa Son” hedeflerine katkı sağlıyor.
UNDP ve Habitat işbirliğiyle, 22 bankanın desteğiyle yürütülen Paramı Yönetebiliyorum, hem proje ortakları arasındaki uyumlu işbirliğiyle, hem de 22 bankanın finansal okuryazarlığı artırmak için bir araya gelmesiyle “Hedefler için Ortaklıklar” hedefini destekliyor.
5 SEGMENTTE EĞİTİM
Proje kapsamında yürütülen tüm çalışmalarda cinsiyet eşitliği gözetiliyor. Hem eğitmen hem de eğitim alan kişilerin kadın erkek dağılımının dengeli bir şekilde yapılmasına özen gösteriliyor. Eğitimler lise öğrencileri, üniversite öğrencileri, genç yetişkinler, girişimciler ve çiftçiler olmak üzere toplam 5 segmentte veriliyor. Eğitimlerin 81 ilde geniş ve farklı kitlelere liselerde, üniversitelerde, belediye ve valiliklerin desteğiyle tahsis edilen pek çok mekanda veriliyor. Proje bu özellikleriyle ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ ve ‘Eşitsizliklerin Azaltılması’ hedeflerine de katkı sağlıyor.
HAYATLARINI DA DOĞRU YÖNETECEKLER
HABİTAT Derneği Başkanı Sezai Hazır, sürdürülebilir kalkınma sürecinde gençlerin finansal kaynaklarını yönetme becerilerini geliştirmenin ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlayacağını söyleyerek, sözlerine şu şekilde devam etti: “Gençlere ulaşabileceğimiz her yerde finansal okuryazarlık eğitimleri veriyoruz. Parasını yöneten gençler, hayatlarını da doğru yönetebilir düşüncesinden yola çıkarak, hedeflerine daha rahat ulaşan gençlerin, sosyo-ekonomik hayatta daha çok yer alabilmesini amaçlıyoruz. Girişimciler için finansal okuryazarlık eğitimleri ile KOSGEB kursiyerlerine eğitimler veriyoruz. Girişimcilik serüvenlerinin başında olan gençlerin, girişimleri için finansal sürdürülebilirliği sağlaması önemli. Girişimci bir gencin girişim finansmanını doğru yönetmesini, mali tablolar oluşturmasını ve bu tabloları doğru okuyarak girişimi için doğru plan yapabilmesini sağlıyoruz. Sürdürülebilir kalkınma konusunda önümüzdeki 10 yılın en büyük gündem maddelerinden biri de sürdürülebilir tarım kavramı. Çiftçilerin finansal kaynaklarını daha doğru yönetebilmeleri için ayrı bir içerik hazırladık. Hazırladığımız bu içerik ile birlikte köy kahvelerinde, köy odalarında, tarlada, köy meydanlarında eğitimler veriyoruz.”
BİRÇOK BOYUTTA FAYDASI VAR
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Stratejik İşbirlikleri ve Özel Sektör Yöneticisi Hansın Doğan, projenin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne birçok boyutta hizmet ettiğini anlatarak, “Yoksullukla mücadele, yüksek eğitim kalitesine ulaşma, eşitlik, sorumlu üretim ve tüketim, ve kalkınma için ortaklıklar hedeflerine ulaşmada model bir proje oldu. Haklarını bilen, ekonomik faaliyetlere üretken bireyler olarak katılan, finansal araç ve ürünleri kendi yararına kullanma becerisi geliştiren kişiler hem kendisinin hem çevresinin refahını iyileştiriyor hem de sağlıklı bir ekonominin gelişimi için gerekli temel alt yapının oluşumuna katkıda bulunuyor. Proje, 1.600’den fazla gönüllünün desteğiyle yüz binlerce kişinin kişisel bütçelerini daha akıllıca yönetmelerini sağlamakla kalmamış, ilgili kamu politikalarının gelişimine de faydası olmuştur” diye konuştu.
FİNANSAL BİLGİ YÜZDE 70’E ULAŞTI
Araştırmalara Bakıldığında, Türkiye’de minimum finansal bilgiye sahiplik oranının yüzde 70’e ulaştığını gördüklerini belirten Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Serkan Ülgen, “Kamu ve özel sektörün sürdürülebilir bir finansal gelişim için yürüttüğü çalışmaların bu oran üzerindeki etkisi büyük. Paramı Yönetebiliyorum projesi de, 22 bankanın güçlerini birleştirmesiyle sosyal sorumluluk anlamında sektörümüzün gurur kaynağı haline geldi. Yapı Kredi olarak destekçisi olduğumuz bu projenin toplumumuzda finansal okuryazarlığın gelişimine somut bir katkı sağladığını görmekten çok memnunuz. Gönüllülerin çalışmaları, kamu kurumları ve bakanlıklarla yapılan iş birlikleriyle, bugüne kadar 81 ilde 1.919 eğitmenle 982 bin kişiye erişildi. Yapılan araştırmalar bu eğitimi alanlarda bütçe yapma, enflasyonun gelire etkisini doğru hesaplama, tasarruf yapma gibi finansal alışkanlık ve yetkinliklerin değiştiğini gösterdi. Özellikle programa katılan kitlenin yüzde 81’inin bütçe yapmaya başladıklarını belirtmeleri, projenin başarıyla yürütüldüğünün bir kanıtı” dedi.
BAŞARI HİKÂYESİ OLDU
GARANTİ Ödeme Sistemleri Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Seçkin Çağlın, Paramı Yönetebiliyorum projesiyle Türkiye’de finansal bilgi düzeyinin kat ettiği yolun gerçek bir başarı hikâyesi olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bu projede tüm paydaşların ortak amacı daha bilinçli bir gelecek isteyen ve bu hedef için çalışan bir Türkiye! Bu çalışma uzun soluklu bir maraton ve bu maratonda en önemli görev daha iyi bir gelecek isteyen gençlerimize düşüyor. Türkiye genç nüfuslu bir ülke. Yapılan hesaplamalara göre sadece 15-30 yaş aralığına verilecek eğitimler ile senede 4.9 milyar dolar ek tasarruf sağlanabilecek olması projenin genç nüfus üzerindeki öneminin altını bir kez daha çiziyor. Biz ne kadar çok gence ulaşabilirsek bu projenin başarısı katlanarak artacaktır. Teknolojiyi, yeni iletişim kanallarını ve günümüz ihtiyaçlarını en iyi bilen kitle gençlerimiz. Onların finansal farkındalığının yüksek olması, tasarruf bilinci taşımaları davranışlarına yansıyacak böylece diğer yaş gruplarını ve hedef kitleleri de pozitif olarak etkileyecektir.”
TOPLUMA DEĞER KATIYOR
FİNANSAL okuryazarlık alanında yapılan çalışmalarla minimum finansal bilgiye sahip olan bireylerin oranının yüzde 70’ler düzeyine çıktığını anlatan Halkbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çödek, “Paramı Yönetebiliyorum” projesinin bu alandaki oranların artmasına önemli katkı sağladığını söyledi. Çödek, “Bütçe yönetimi ve tasarruf konularında da farkındalık yaratarak ekonomimize ve topluma değer katmaktadır. 9 yıldır olduğu gibi, bundan sonra da gençlerin birikim yapma davranışlarını olumlu etkileyerek, tasarruf alışkanlıklarını arttırmaya devam edebilmesi amacıyla, projenin güçlü işbirlikleri ve doğru bir planlama haritası ile sürdürülmesi son derece yararlı olacaktır. Dijitalleşen dünyada sosyal medyanın gücünü kullanmak, online eğitimlerin sayısını arttırmak ve mobil uygulamanın yaygınlaştırılması için çalışmalar yapmak; projemizi tanıtarak finansal okuryazarlığı arttırma konusunda çok önemli adımlardır. Her kesimden gencimize ulaşarak, projenin etki alanını genişletmek için Halkbank olarak yeni projeler üretmeye devam edeceğiz” dedi.
BASİT YÖNTEMLERLE ETKİLİ SONUÇLAR
VAKIFBANK Ödeme Sistemleri Bankacılığı Pazarlama Başkanı Mehmet Meriç Kaytancı, “Gençleri odağa alarak ve gençlerden başlayarak finansal erişimi artırmayı hedeflemek Türkiye’deki finansal okuryazarlığa olumlu katkı sağlayacaktır. Türkiye’de gençler arasında yoğun kullanılan sosyal medyada yapılacak yaratıcı ve sürekli iletişim bilinçlendirmeyi artıracaktır. Sosyal medyanın bize sağlayabileceği hızlı ve yüksek erişim fırsatlarını daha fazla değerlendirmek gerek. Sosyal medya aracılığı ile düzenli bütçe yapma, finansal hedefler belirleme, harcamaların kontrol altına alınması, finansal aracılar ve araçlar, basit tasarruf yöntemleri ve birikim gibi konularında mesajlarımızı ve ipuçlarımızı örnek vakalarla çeşitlendirmek ve geniş kitlelere hızla ulaşmak mümkün. VakıfBank olarak biz gençlerde ve sosyal medyadaki etkinliğimizi derinleştirerek, zaten başarılı olan bu projenin daha geniş kitlelere ulaşmasına odaklanıyoruz” dedi.
TABANA YAYILMASI SAĞLANMALI
TÜRKİYE İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen, proje hakkında şunları ifade etti: “Dünya’nın en büyük kart kuruluşlarından VISA ile UNDP ve Habitat Derneği’nin birlikte yarattığı sinerji ile projenin kitlelerin üzerinde yarattığı farkındalığı çok değerli buluyorum. Dijitalleşme ile birlikte yaşanan hızlı dönüşümlerin, yaşandığı dijital dünya ile en çok etkileşim içerisinde olan gençler başta olmak üzere bireyleri daha karmaşık finansal ürünler, servisler ve sistemler ile karşı karşıya getiriyor. Bununla birlikte, tasarruf bilincinin yükseltilerek birikimlerin arttırılması için tabana yayılan bir finansal okuryazarlığın sağlanması, ülkemizin tasarruf oranının gelişimine olumlu katkı sağlayacaktır. Gençlerin finansal ürünlere yönelik farkındalıklarının yükseltilmesi amacıyla başlayan “Paramı Yönetebiliyorum” projesinin geldiği noktada çiftçi ve kadınları da kapsayarak etki alanını genişletmiş olmasını yerinde bir adım olarak görüyorum. “Paramı Yönetebiliyorum”’a iştirak eden, destek sağlayan tüm bireyleri, kurum ve kuruluşları tebrik ediyorum.”
ERKEN YAŞLARDA BİLİNÇLENMEK GEREKİYOR
BANKA olarak, finansal bilincin ve tasarruf alışkanlığının erken yaşlarda edinilmesi gerektiğine inandıklarını dile getiren TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, “Bunun için 2012’den beri TEB Aile Akademisi ile başta toplumun en küçük çekirdeği aileler olmak üzere farklı kesimlere ulaşıyoruz. Bugüne kadar MEB ve UNICEF işbirliğiyle 6-14 yaş aralığındaki 11 milyon çocuğa sanat dersleri aracılığıyla ulaşarak finansal okuryazar bir nesil yetiştirilmesine katkı sağladık. MEB’e bağlı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlükleri ile yaptığımız projelerle 3 yılda 6 milyonu aşkın kursiyer ve öğrenciye eğitim vermiş olacağız. Hedefimiz; 2019’da 20 milyon bireyi yani Türkiye’nin yüzde 25’ini finansal okuryazar yapmak. Bunun için eğitimlerimizi yaygınlaştırmayı, iş birliklerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz” diye konuştu.
ÇARPAN ETKİSİYLE BÜYÜDÜ
AKBANK Bireysel Bankacılık Satış Yönetimi Bölüm Başkanı Nurullah Barutçu, “Finansal okuryazarlığın yaygınlaşmasında önemli etkisi olduğuna inandığımız “Paramı Yönetiyorum Projesi’yle eğitimlerin çarpan etkisi de düşünüldüğünde çok geniş bir kitleye ulaşıldı. Akbank olarak biz de tasarruf etkinlikleri düzenlediğimiz “Akbank Ekonominin Kahramanı Çocuklar Projesi” ve “Akbank Çocuk Tiyatrosu” ile şu ana kadar yaklaşık 90 bin çocuğa ulaşmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Finansal okuryazarlık seviyesini artırmak için finansal kurumlar olarak, kurumsal sosyal sorumluluk çalışmaları kadar ürün ve hizmet politikalarında da şeffaf ve yalın olmanın önemine inanıyoruz. Bu nedenle de artık hayatımızın bir parçası olan dijital platformlar için de yeni ürün ve hizmetler geliştiriyoruz. Türk yatırımcısının vazgeçilmezlerinden olan klasik vadeli mevduat hesaplarının yanı sıra küçük tutarlarla tasarruf yapılmasını sağlayan birikim hesapları, yatırım fonları, altın mevduatı gibi birçok farklı ürünü bu platformlardan en güvenli şekilde müşterilerimize ulaştırıyoruz” şeklinde konuştu.
KİTLEYİ GENİŞLETECEĞİZ
QNB Finansbank Ödeme Sistemleri Bölümü Genel Müdür Yardımcısı Murat Koraş, proje hakkında şunları anlattı: “Finansal okuryazarlığın gelişimi adına 2009 yılından bu yana önemli adımlar attık. 1 milyon vatandaşımızın finansal okuryazarlık bilincinin artmasına katkıda bulunduk. Ülkemiz TÜİK verilerine göre her yıl yaklaşık 850 ila 900 bin kişi nüfus büyümesine sahip. Şu anda da 80 milyonu aşmış durumdayız. Ülke ekonomisine önemli katma değeri olacağına inandığımız “Paramı Yönetebiliyorum” projesini daha geniş kitlelere duyurmak kuşkusuz ki proje etkinliğimizi arttıracak. Projeye destek veren bankalar olarak bizler, kitle genişlemesi için elimizden gelen her türlü desteği verirken, eğitimlerimize katılan ve fayda sağlayan katılımcılarımızı da bu projenin artık birer paydaşı olarak görüyor, onların da deneyimlerini kendi çevrelerine aktarmasını bekliyoruz.”
TÜRKİYE’NİN FİNANSAL OKURYAZARLIK HARİTASI ÇIKARILDI
FİNANSAL Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) tarafından, Visa ve Türkiye’deki 22 bankanın desteğiyle Paramı Yönetebiliyorum projesi kapsamında geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen ‘Türkiye Finansal Okuryazarlık Araştırması’nda Türkiye’nin finansal okuryazarlık haritası çıkarıldı. Araştırma, Türkiye’de genel kamuoyunun finansal okuryazarlık düzeyini tespit etmek, finansal ürün ve hizmetler konusundaki tutum ve davranışları anlamak amacıyla yapıldı. Araştırma sonuçlarına göre Türkiye’de minimum finansal bilgiye sahip olan bireylerin oranının yüzde 70 olduğu ortaya çıktı. Beş kişiden ikisi son bir yılda para biriktirdi Araştırmadan çıkan verilere göre; Türkiye’de her 5 kişiden 2’sinin son bir yılda para biriktirdiği görüldü. Birikim yapanların yarısı (yüzde 49) sağlık sorunu, doğal afet, aniden işsiz kalma gibi beklenmedik durumlara karşı tedbir olarak para biriktirdiğini söyledi.
HEPİMİZE ÖNEMLİ ROLLER DÜŞÜYOR
VISA Güneydoğu Avrupa Bölge Genel Müdürü Berna Ülman, toplumların refahını arttırmak ve yaşadığımız dünyayı korumak amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen 17 sürdürülebilir kalkınma hedefinin 2030’a kadar önemli bir gündem maddesi olmaya devam edeceğini kaydederek, “Gerek firmaların ana iş faaliyetlerinin gerekse sosyal sorumluluk çalışmalarının bu hedeflere hizmet etmesinin öneminin arttığı günümüzde hükümetler, özel sektör, sivil toplum ve bireyler olmak üzere hepimize önemli roller düşüyor. Visa olarak ana faaliyetimizle ekonomik büyüme hedefine destek olurken, finansal okuryazarlık alanında yürüttüğümüz çalışmalarla da sorumlu üretim ve tüketim, hedefler için ortaklıklar başta olmak üzere 6 farklı sürdürülebilir kalkınma hedefini destekliyoruz. Bugün itibariyle Güneydoğu Avrupa Bölgesi’nde 5 ülkede finansal okuryazarlık projesi yürütülüyor. Toplam 2 milyon kişiye eğitim verildi. Milyonlara ulaşmak, bireylerin güçlenmesine ve toplumların kalkınmasına destek olmak bizler için çok anlamlı. Gerek ülkemizde gerekse uluslararası platformlarda finansal okuryazarlığın önemini anlatmaya ve tecrübelerimizi paylaşmaya devam edeceğiz. Türkiye’de dokuzuncu yılını geride bıraktığımız Paramı Yönetebiliyorum projesine emeği geçen tüm gençlerimize, iş ortaklarımız UNDP ve Habitat’a ve ilk günden beri projemizi destekleyen bankalarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
SEFERBERLİK DEĞİŞİM YARATTI
PARAMI Yönetebiliyorum projesinin bugün 81 ile yayılan, 1 milyon kişiye ulaşan ve değişim yaratan bir proje haline geldiğini belirten Visa Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel, “Yaptığımız etki analizleri ile görüyoruz ki eğitimler, bireylerin finansal bilgi ve yetkinliklerini kayda değer oranda arttırıyor. Türkiye genelinde finansal okuryazarlık seviyesini incelediğimizde de finansal okuryazarlık konusunda bilincin ve bilgi düzeyinin oluştuğunu görüyoruz. Tüm bu sonuçlar değişim yaratmanın mümkün olduğunu gösteriyor. Finansal okuryazarlığın geliştirilmesi amacıyla gerek özel sektör gerek kamu kanadında yürütülen çalışmaların hepsinin büyük etkisi var, adeta bir seferberlikle çok yol katedildi. 9 yıl önce başladığımız bu yolda bankalarımızla birlikte bu toplumsal değişime önayak olduk. Bu değişimi bankalarımız, iş ortaklarımız ve 81 ilde bu eğitimleri veren gönüllü gençlerimizle birlikte yarattık. Önümüzdeki dönemde hedefimiz finansal konularda eğitime ihtiyacı olan kesimleri kapsayarak ölçeğimizi daha da büyütmek. Bu bilinçle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İş ortaklarımıza, örnek bir sektörel seferberlik sergileyen bankalarımıza ve gençlerimize gönülden teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
EĞİTİMLERE ULUSLARARASI SERTİFİKA
PARAMI Yönetebiliyorum eğitim içerikleri, çocukların ve gençlerin finansal okuryazarlığını artırmak üzere dünya genelinde çalışmalar yapan Child and Youth Finance International (CYFI) tarafından onaylandı. Değerlendirme UNICEF, OECD gibi uluslararası organizasyonlar, sivil toplum kuruluşları ve eğitimcilerden oluşan CYFI Eğitim Çalışma Grubu’nun (CYFI Education Working Group) belirlediği uluslararası standartlara göre yapıldı. Hem içerik hem de eğitim sırasında kullanılan metodlar açısından değerlendirilen Paramı Yönetebiliyorum eğitimleri bu önemli sertifikayı almaya hak kazandı.
ÇİFTÇİLERE EĞİTİM
GEÇEN yıl çiftçilere yönelik finansal eğitimler hayata geçirildi. Eğitim kapsamında bireysel bütçe, aile bütçesi ve işe ait bütçenin ayrı yönetimi, düzenli harcama kaydı tutma, tasarruf, yatırım, doğru borçlanma ve riske karşı korunma konuları işleniyor. Eğitimler ziraat fakültesi öğrencileri, il ve ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlükleri çalışanları, ziraat odaları çalışanları ve çiftçiler tarafından gönüllü olarak veriliyor. 59 ilde 1706 köy ziyaret edilerek 104 binin üzerinde çiftçiye birebir eğitim verildi. 2018 sonuna kadar toplam 130 bin çiftçiye erişilmesi hedefleniyor.
UNDP KONFERANSI’NDA KONUŞULDU
VISA Güneydoğu Avrupa Bölge Genel Müdürü Berna Ülman, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından düzenlenen “İstanbul Development Dialogues” Konferansı’na katıldı. Konferans, dünya çapında STK’lar, özel sektör ve akademisyenlerden oluşan 200’den fazla katılımcıyı bir araya getirdi. “Özel Sektörün Perspektifinden Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” panelinde konuşan Berna Ülman, Visa’nın, ana faaliyetiyle ve finansal okuryazarlık girişimleriyle sürdürülebilir kalkınma hedeflerine sağladığı katkıyı anlattı.
KÜRESEL PARA HAFTASI
12–18 Mart tarihleri arasında gerçekleşen Küresel Para Haftası (Global Money Week) kapsamında 69 ilde 316 Paramı Yönetebiliyorum eğitimi ve 21 üniversite semineri düzenlendi. Bir hafta boyunca 71 bin gence birebir eğitim verildi. Küresel Para Haftası Child&Youth Finance International (CYFI) tarafından finansal okuryazarlık konusunda farkındalık düzeyini artırmak ve finansal okuryazarlığı teşvik etmek amacıyla 2008 yılından bu yana dünya çapında organize ediliyor. Küresel Para Haftası, bu yıl “Money Matters Matter” temasıyla gerçekleştirildi.
TASARRUFLARIN BANKACILIK SİSTEMİNDE YER ALMASI İÇİN NE YAPMALIYIZ
ZİRAAT Bankası Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Alpaslan Çakar, “Ülkemizde finansal okuryazarlık konusuyla ilgili toplumsal bilincin arttırılması ve bu bilincin tabana yayılması, sürdürülebilir kalkınmanın temel taşlarından biridir. Özellikle gençlerimizin düzenli tasarruf edebilmeyi hayat tarzı haline getirmelerini çok önemsiyoruz. Ziraat Bankası olarak üniversite öğrencilerine sunduğumuz kredi kartı ve banka kartı özellikli Bankkart Genç ve buna bağlı Harçlık Avans Ürünleri ile gençlerin harcama disiplini kazanmalarına imkan veriyoruz. Bankkart Combo ile harcama kontrolü, BES ve yatırım ürünleri karşılığında ek ComboLira avantajları, ihtiyaç halinde ekstre borçlarının faizsiz ertelenmesi gibi pek çok bütçe dostu özellikleri ile müşterilerimizin harcama ve tasarruf davranışlarına anlamlı katkılar yaptığımıza inanıyoruz. Paramı Yönetebiliyorum projesi çalışmalarının el birliği ile sürdürülmesiyle, hep birlikte hedeflenen sonuçlara ulaşacağımızı düşünüyoruz” dedi.
ALBARAKA Türk Genel Müdür Yardımcısı Hasan Altundağ, şunları söyledi: “Ülkemizde bireysel tasarrufların arttırılması konusunda bilincin yükseldiğini gözlemleyebiliyoruz. FODER’in bu konudaki katkılarının önemli olduğunu düşünüyorum. Tasarrufların bankacılık sistemi içinde yer almasını temin etmek için bu hedefe yönelik yeni ürün ve hizmetlerimizi çoğaltmak ve müşterilerimizi yönlendirerek onlara destek olmak amacındayız. Paramı Yönetebiliyorum gibi uygulamalar bu bilinci üst seviyelere çıkarıyor. Bankacılık sistemi içindeki tasarrufların hem daha güvenli hem de katma değer üreten yapısının toplum nezdinde bulduğu karşılık ilerleyen dönemde yükselecek.”
ALTERNATİF Bank Ticari ve Kobi Bankacılığı’ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Esra Kıvrak, “Pek çok araştırma mali kaynaklarını iyi yöneten bir gencin zamanını ve önceliklerini de daha iyi yöneteceğine işaret ediyor. Gençlerimizin bu yeteneği kazanması, toplumların temeli olan ailelerin sağlam zemin üzerinde büyümeleri için son derece değerli. Alternatif Bank olarak, gençlerimize yaşamlarını uzun vadeli planlama becerisi ve motivasyonu kazandıracağına inandığımız “Paramı Yönetebiliyorum” projesini çok önemsiyoruz” dedi.
ANADOLUBANK Genel Müdür Yardımcısı Kürşad Orhun, “2009’dan bu yana Paramı Yönetebiliyorum mottosuyla finansal okuryazarlık seviyesini yükseltmeye yönelik projeyi beğeniyle izliyorum. Tüketilenden fazlasını üretebilen Türkiye için projenin daha da geniş kitlelere ulaşması en büyük temennim. Kavuran İzmir yazında kazandığım ilk yirmi beş kuruş, semt pazarında sattığım bir bardak soğuk suyun karşılığıydı. Bu keyfi asla vermese de profesyonel yaşantım boyunca kazandığım paradan her ay az ya da çok bir birikim yapma ilkesinden hiç ödün vermedim” dedi.
BURGAN Bank Genel Müdür Yardımcısı Pınar Kuriş, şunları söyledi: “Son yıllarda ülkemizin büyüyen ekonomisine paralel olarak vatandaşların tasarruf alışkanlıklarının gelişmeye başlaması memnuniyet verici. Visa’nın öncülüğünde hayata geçirdiğimiz Paramı Yönetebiliyorum projesi tüketicilerin tasarruf bilincini arttırmanın ve alternatif birikim kanalları hakkında bilgi aktarmak için önemli bir girişim. Finansal okuryazarlığın sağlamış olduğu bütçe ve kişisel ödeme planı oluşturmak, yatırım ve birikim yapmak, ekonomik gelişmeleri doğru okuyabilmek gibi donanımlar bireyin kendisine güvenini artırdıkça, banka hesabı dışındaki finansal ürünlerle de birikim yapma alışkanlığı gelişecektir.”
CITIBANK Global İşlem Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Murat Özlü, şunları anlattı: “Türkiye genç nüfusa sahip bir ülke. Tasarruf bilincinin genç nüfusla beraber daha da artarak, geniş kitlelere yayılacağına inanıyorum. Birikimlerin bankacılık sistemi içerisinde değerlenmesinin yolu da finansal okuryazarlıktan geçiyor. Genç nüfus finansal okuryazarlık oranının artmasıyla bütçe bilincine sahip olup, birikim yapabilecek ve tasarruflarını doğru bankacılık ürünlerinde değerlendirebilecek. Bu kapsamda, birçok ilde hem sınıf içi, hem de dijital platformlarda eğitimler düzenleyerek bu bilincin oluşmasına katkı sağlayan Paramı Yönetebiliyorum gibi değerli projeleri beğenerek izliyoruz.”
DENİZBANK Ödeme Sistemleri ve Şube Dışı Kanallar Grubu Genel Müdür Yardımcısı Ayşenur Hıçkıran, “Teknolojinin gelişimine paralel olarak bankacılık farklı kullanım araçlarıyla genç nesle indikçe, tasarruf kavramı da giderek yeni alışkanlıklarla tanımlanıyor. Bankaların sunduğu kampanya ve fırsatlarla elde edilen kazançlar hali hazırda birikim yapmak için kaynak yaratırken; özellikle tercihini internet ve mobil bankacılıktan yana kullanan genç nesil, bankaların sunduğu tüm faydaları takip ederek bilinçli alışveriş ile tasarrufa yer açabiliyor. Farklı ödeme araçlarının kullanımı yaygınlaştıkça, kişilerin bütçelerini bütün olarak görüp, nereye ne kadar harcadıklarını anlayarak bir bütçe disiplini oluşturmaları mümkün oluyor” dedi.
HSBC Türkiye Bireysel Bankacılık ve Birikim Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Ayşe Yenel, “Günümüzde temel bir hayat becerisi haline gelen finansal okuryazarlık düzeyinin yükselmesiyle birlikte tasarruf oranlarının artacağına ve tasarrufların doğru kullanımı ile ülke ekonomilerinin krizlere karşı daha dayanıklı hale geleceğine inanıyoruz. Toplumumuzda finansal açıdan bilinç düzeyinin arttırılmasının, Türkiye ekonomisinde büyümenin devam etmesi için sağlam bir temel oluşturacağına inanıyoruz. Visa koordinasyonunda bugüne kadar ulaşılan yaklaşık 1 milyon gencin kişisel mali kaynaklarını bütçeleme, finans kaynaklarını doğru kullanma ve birikim yapmaları konusunda desteklendiği Paramı Yönetebiliyorum önemli bir değer yaratıyor” dedi.
ICBC Turkey Bank A.Ş. Perakende Bankacılık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Kadir Karakurum, “Visa tarafından 9 yıl önce başlatılan, bu proje ile para yönetimine yardımcı olacak beceri ve fikirlerin oluşturulmasında önemli bir yol kat edildiğini sevinçle karşılamakla birlikte, daha gidilebilecek uzun bir yol var. Toplum refahına olumlu katkı sağlayan bu projeyle finansal hedeflere başarıyla ulaşılabilmesi için nasıl tasarruf edilebileceğinin kavranması sağlıklı bir ekonominin temel yapı taşlarını oluşturacak. Bu bilinci aşılamanın önemine, olumlu sonuçlara ulaşılacağına ve bilinçli nesillerin yetişmesine imkan sağlayacağına inanıyoruz.
ING Bank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Alper Gökgöz , “Bütçe yapmak, gelir ve gider yönetmek, ödeme ve tasarruf araçlarını anlamak gibi temel konularda yetkinlik arttıkça tasarrufa daha çok yöneliyoruz. 2011’den beri yürüttüğümüz Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’na göre eğitim ve gelir seviyesindeki artış da tasarruf oranını arttırıyor. Tasarruf sahiplerini elverişli araçlarla sistem içine çekmek gerekiyor. Turuncu Damla projesiyle çocuklara finansal okuryazarlık eğitimi vererek bu konuda yapısal dönüşümü destekliyor, Para Mevzuları kanalımızla tasarruf etmeye dair tüyoları paylaşıyoruz” diye konuştu.
KUVEYT Türk Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Oral, şunları anlattı: “Kuveyt Türk kuruluşundan bu yana bireysel tasarruf bilinci oluşturarak birikimi teşvik etmeyi hedeflemektedir. Bu amaçla katılma hesapları, yatırım fonu, altın hesapları, bireysel emeklilik gibi ürünleri sunmanın yanı sıra müşterilerimizi, finansal risklere olan dirençlerini yüksek tutmak için harcamaya değil tasarrufa teşvik ediyoruz. Müşterilerimizden hiçbir şekilde hesap işletim ücreti almayarak birikimlerinin kesintiye uğramamasını sağlıyoruz. Hizmetlerin daha hızlı ve kolay kullanılabilmesi için dijital kanallara inovasyon ve teknoloji eksenli yaptığımız yatırımların ivmesini giderek arttırıyoruz.”
ŞEKERBANK Tarım ve Bireysel Bankacılık Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, Tasarrufların bankacılık sistemi içerisinde değerlendirilmesi konusunda bilincin artırılması önem taşıyor. Bireylere finansal okuryazarlık eğitimleri verilerek yastık altı birikimlerinin maruz kalacağı risklerin anlatılması, kaydi sistemde tasarrufların kolaylıkla yönetilebilir, transfer edilebilir ve diğer yatırım araçlarına hızla dönüştürülebilir olması gibi avantajlar konusunda bilgilendirilme yapılması gereklidir. Aynı zamanda finansal sistemden uzak kesimlerin bankacılık sistemine dahil edilmesi önemlidir. Şekerbank olarak kırsal bölgelerde yaygın ve köklü şube ağımız sayesinde daha evvel bankayla çalışmamış kesimlerin finansal kaynaklara erişimini sektörde ilk ve tek olan yöntemlerle sağlıyor, tasarrufu özendiren ürünler sunarak tasarrufların tabana yayılmasını destekliyoruz”
diye konuştu.
TÜRKİYE Finans Katılım Bankası Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Necati Özdeniz, “Türkiye’de tasarruf eğiliminin arttığını görmekteyiz. Ancak finansal okuryazarlığın çok fazla ilerlememiş olması özellikle mevduat hesabı ve altın gibi daha güvenli görülen yatırım araçlarına daha fazla yönelim olmasına yol açmakta. Tasarrufları gayrimenkul gibi araçlarda değerlendirmenin uzun vadede daha fazla kazandırdığı inanışı hakim. Bununla birlikte sermaye piyasalarının kompleks görülmesi ve risk algısının daha yüksek olması sebebiyle tasarruf sahiplerinin bu alanda çok fazla yer aldığını da söylemek mümkün değil. Finansal okuryazarlığın artırılması, bireylerin yatırım kararlarını alırken gereken bilgilere anlaşılabilir kaynaklardan ulaşabilmesi sermaye piyasalarına ilgi gösterilmesine önemli katkılar sağlayacaktır. Banka ve Yatırım Kuruluşlarının düzenleyebileceği seminerlerin ve bilgi paylaşımlarının da faydalı olabileceği düşünülebilir” dedi.