İnternette sözlük avı

Güncelleme Tarihi:

İnternette sözlük avı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2013 00:00

Sedat Kapanoğlu tarafından 14 yıl önce eğlence amaçlı kurulan, bugün ise ayda 12 milyon kişinin ziyaret ettiği Türkiye’nin en önemli sosyal medya platformlarından biri haline gelen ‘Ekşi Sözlük’ markaların yakın markajında.

Haberin Devamı

SOSYAL medya mecraları, hayatın bir parçası haline gelen internetletle birlikte en çok konuşulan ve kullanılan alanların başında geliyor. Facebook, Twitter gibi dünyanın en fazla dikkatini çeken girişimlerin Türkiye ayağını bilgilerin paylaşıldığı sözlükler oluşturuyor. 14 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteren Ekşi Sözlük, Türkiye’nin ilk ‘internet yıldızlarından’ biri olarak gösteriliyor. Sedat Kapanoğlu’nun kendi deyimiyle sadece eğlenceli olacağını düşündüğü için kurduğu site bugün ayda 12 milyon kişi, günde 750 bin  kişi ziyaret ediyor.

BİR AKŞAM OTURUP YAPTIM

İnteraktif sözlük çalışması olarak konumlandıran ve ‘sourtimes.org’ sitesinin bir parçası olarak kurulan Ekşi Sözlük, içeriğindeki bilgilerle internet kullanıcılarının dikkatini çekiyor. Ekşi Sözlük’ün kurucusu Sedat Kapanoğlu, “1995 yılında Türkiye’de BBS mesajlaşma ağı olan HiTNeT’te “genel kültür” başlığı altında sonsuz bir bilgi kaynağı konseptinde mizah yazıları yazıyordum. Fikir aklıma o zaman geldi ama kendi kendime “yapmak imkansız” diye düşünmüştüm. 1999 yılında bir akşam oturup yaptım” diye anlattığı site bugün markaların yakın markajında.

Haberin Devamı

Ticari bir hedefim yoktu

Kapanoğlu, ticari hedeflerine ilişkin, “Kuruluşunda ticari bir hedefim yoktu. Eğlenceli olacağını hedefliyordum. Site popülerleştiğinde bizzat kendisini geliştirerek, kendimi geçindirebiliyor olmak ilk hedefim oldu. O hedefe anca 2009’da ulaşabildim” değerlendirmesini yaptı. Kapanoğlu şunları söyledi: “Markalar ‘Ekşi Sözlük’teki şikayetlere çok önem veriyorlar. Bu konuda çok daha sağlıklı hizmet vermek adına ‘kurumsal iletişim hesabı’ diye bir hizmet modelimiz var. Markalar mağdur yazarlarla resmi hesapları üzerinden iletişim kurup mağduriyetlerini çözebiliyorlar. Yazar markanın hizmetinden memnun kalırsa şikayetini duruma göre düzeltiyor ya da tamamen kaldırabiliyor onun inisiyatifine kalmış. Ayrıca bir çok marka Ekşi Sözlük’te yer almak ve reklam vermek içinde girişimlerde bulunuyor.”

‘Ya sev ya terk et’ dönemi geride kaldı

SOSYAL mecralarla birlikte farklı görüşlerin eskiye oranla daha fazla bir arada var olduğunu anlatan Kapanoğlu şunları söyledi: “Ekşi Sözlük gibi sosyal mecralar ‘her görüşün bir arada barınabilmesi’ fikrini güçlendirdi. Eski ‘ya sev ya terk et’ zihniyeti sönümlendi. Artık bir bilgiyi salt önümüzde duruyor diye doğru kabul etmemeyi öğrendik. Pek çok hizmete trafiğe çıkmadan evden erişebiliyor olmak da yanımıza kâr kaldı. Ekşi Sözlük her görüşten insanın bir arada fikrini ifade edebildiği bir mecra. Yanlış bilgiye de denk gelmek mümkün, benzersiz bir bilgiye de. Bu yüzden benimseyebilmenin ön koşulu açık görüşlü, karşıt görüşlere toleranslı ve eleştirel düşünceye sahip olmayı gerektiriyor. Bu ziyaretçi profilini Türkiye’de başka bir mecrada karşılamak çok güç.”

Haberin Devamı

İlk gelenlerin yüzde 75’i arama motorundan

HER ay ziyaretçilerin yüzde 30’nun siteye ilk defa geldiğini bunun yüzde 75’nin ise siteye arama motorları üzerinden ulaştığını anlatan Kapanoğlu, “Bu açıdan sitenin bir bilgi kaynağı niteliğinde kullanımının özellikle okurlar açısından ağırlıklı olduğunu söyleyebiliriz. Yerel mecraların sayısı da kalitesi de artıyor. Yurtdışı mecralarında Türk kullanıcıyı nokta atışı hedefleyebileceğiniz platformların sayısı çok az. Oysa Türkiye’de bunu düşünmeye bile gerek yok. Türkiye’de reklamveren reklamların geri dönüşünü sağlıklı ölçebilse sektör çok hızlı bir şekilde     büyüyecek. Şu an bazı ajanslar küçük mecraların büyümesinde ciddi engel” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!