Şeker hastalığı olarak da bilinen tip 2 diyabet, günümüzün en önemli sağlık problemleri arasında. Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından sunulan verilere göre dünya genelinde 20 ile 79 yaş aralığında olan her 11 kişiden biri diyabet hastası ve bu sayının 2045 yılında 10’da 1’e yükselmesi bekleniyor. Bu hastalık, kişinin organlarını ve yaşamsal fonksiyonlarını etkileyerek yaşam kalitesinin düşmesine neden oluyor. Hastalığın gelişmesinde ise insülin salgısının bozulması ve insüline vücudun direnç göstermesi önemli rol oynuyor. Üstelik diyabet belirtileri çoğu vakada gözlemlenemiyor ve teşhis raslantısal olarak konuluyor.
#Sponsorlu İçerikSalgın nedeniyle yaklaşık 1 yıldır çoğumuz evdeyiz. Kısıtlamalar, yasaklar derken evde harcanılan süre de uzadı. Bu da haliyle tüketim alışkanlıklarımıza yansıdı. En çok mutfakta ya da TV karşısında zaman geçirirken atıştırmalık ve abur cubura da servet ödedik! Evde kalmak elbette kendi sağlığımız için önemli ama dikkat! Koronavirüse yakalanmayacağız derken kalp sağlığınızdan olmayın. İyi bir kalp sağlığı için yapılması ve yapılmaması gerekenleri uzmanlara sordum.
#YazarGut hastalığı, toplumda genellikle 'zengin' ya da 'kral' hastalığı olarak biliniyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Işık, yaşam kalitesini bir hayli olumsuz etkileyen gut hastalığını anlattı. Gut hastalığı nedir? Gut hastalığının tedavisi var mıdır?
#Gut Hastalığı Neden OlurGut hastalığı; Ortaçağda aşırı beslenme ve alkolle ilişkisi fark edilince “Kralların hastalığı” olarak ifade edilmiştir. Yarattığı şikayetlerle yaşam kalitesini olumsuz etkileyen gut hastalığını İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Işık anlatıyor.
#GutSon zamanlarda sıklıkla tüketilen chia tohumunun ne olduğu ve faydaları merak konusu oldu. Gluten içermemesi, yüksek lif içeriği, kaliteli protein ve aminoasit kaynağı olması nedeniyle en çok tercih edilen besinler arasında giren chia tohumunun sağlığa bilinen pek çok faydası var. Peki, chia tohumu nedir? Chia tohumunun faydaları neler?
#Chia Tohumu Nedir?Türkiye, kalp hastalıklarından kaynaklanan ölümlerde dünyada ilk sırada yer alıyor. Avrupa’ya kıyasla ise daha genç yaşta bypass ameliyatlarının gerçekleştiği ülkemizde, HDL yani iyi kolesterolün düşük olması önemli bir problem oluşturuyor. Memorial Şişli Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, “29 Eylül Dünya Kalp Günü” öncesinde kalp sağlığını korumak için alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.
#KolesterolMeyve sağlıklı bir besin ama her meyvenin az veya çok fruktoz, yani şeker içerdiği de kesin. Fruktozun ise “azı karar, çoğu zarar”. İşte bu nedenle her yiyecek gibi meyveleri de “kararında” tüketmek ve bu arada ne zaman ve nasıl yeneceklerini bilmek gerekiyor. Nasıl mı? Buyurun...
#Osman MüftüoğluKalorisi yüksek besinler “kilo alacağımız” endişesiyle bizi korkutur. Haksız da sayılmayız. “Kalori bombası” besinlerin çoğunluğu içi boş, sağlığa faydası filan olmayan ve yağlandıran şeylerdir. Mesela kurabiye! Mesela şöbiyet! Mesela reçeller! Ne var ki yüksek kalorilerine rağmen besinsel değerleri bakımından mükemmel olan bazı gıdalar da var. Bana sorarsanız bir yolunu bulup beslenme planlarımızda onlara da yer açmalıyız. İşte bunların ilk beşi...
#Osman MüftüoğluÖzellikle büyük bir şehirde yaşıyorsanız öğle yemeklerini muhtemelen siz de evinizde değil, dışarıda yiyor olmalısınız. Yalnız işadamları, çalışanlar ve öğrenciler değil, çoğu ev kadını da öğle yemeklerini ev dışında yiyor. Hal böyle olunca da öğlen sofralarına biraz daha itina göstermeniz gerekiyor. Nelere mi dikkat edilecek? Buyurun...
#Osman MüftüoğluEldeki bilgiler şunları söylüyor: Bir, kolesterolü yüksek kişilerin uzun dönemde kalp-damar hastalıklarına yakalanma riski, normal olanlardan fazladır. İki, her kalp-damar hastasının kolesterolü yüksek değildir. Peki kolesterolümüz yüksekse, ne yapmalıyız. İşte çözümler...