Sağlıklı beslenerek kalp hastalıklarından kurtulun

Güncelleme Tarihi:

Sağlıklı beslenerek kalp hastalıklarından kurtulun
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2016 16:11

Sağlıklı beslenerek kalp hastalıklarından kurtulun

Haberin Devamı

GAZİANTEP, (DHA) GAZİANTEP Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Beslenme Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Sema Erge, kalp hastalıklarının yüzde 80'inin nedeninin sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam ve sigara kullanımından kaynaklandığını söyledi.

Egzersiz yaparak ve sigara dumanından uzak durulmasının kalp sağlığını koruma açısından yeterli olduğunu belirten Erge, yağ tüketiminin azaltılmasını isteyerek, "Tereyağı, sadeyağ, iç yağ, krema gibi yağlardan uzak durunuz. Hidrojenlenmiş yağlar ve trans yağ asitlerini içeren margarinlerden uzak durunuz; bunun için ürün etiketlerini kontrol ediniz. Kalp sağlığını korumak için günlük olarak, doymuş, tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlardan dengeli miktarlarda tüketilmesi gereklidir. Tam yağlı süt ve ürünleri yerine yağı azaltılmış olanları tercih edin. Yağlı etler yerine yağsız kıyma, yağsız et ürünleri, balık ve derisiz tavuk eti daha sağlıklıdır. Sosis, salam, pasta, vb. gibi çok yağlı yiyecekler yenmemeli, doymamış yağ içeren ürünler seçilmelidir. Günlük protein alımının hayvansal ve bitkisel kaynaklardan dengeli olarak alınmasına özen gösterilmelidir. Bitkisel ve hayvansal kaynaklı proteinlerin dengeli bir şekilde tüketilmesinin kolesterolü düşürücü etkisi vardır" dedi.

Kilolu olan kişilerin ise sağlıklı vücut ağırlığına ulaşması gerektiğini vurgulayan Erge, “Besinler yoluyla alınan kolesterole dikkat edin. Kolesterol hayvansal gıdalarda bulunur. Sakatatlar (beyin, böbrek, karaciğer), yumurta, bazı deniz ürünleri (karides gibi) ve kırmızı etler daha çok kolesterol içerirler. Bu nedenle fazla tüketilmemelidir. Yumurtanın HDL kolesterol düzeyini arttırması nedeniyle eşlik eden herhangi bir sağlık probleminiz yoksa her gün tüketebilirsiniz. Posa içeren gıdaları düzenli olarak tüketiniz. Çözünebilir lifler kan kolesterolünü yüzde 15 kadar düşürebilmektedir" diye konuştu.

Sebze ve meyveler, kuru baklagiller, yulaf, buğday ekmeği, kepekli ekmek gibi besinler posa açısından zengin olduğunu belirten Erge, şu önerilerde bulundu.

"Bol miktarda sebze ve meyve tüketin. Posanın yanı sıra önemli bazı besin ögeleri, vitamin ve mineraller mevcuttur. Aşırı şeker tüketiminden kaçınınız. Tatlı, pasta, şekerleme, meşrubatlar ve şeker eklenmiş hazır meyve sularını tercih etmeyiniz. Tuz tüketiminizi azaltın. Günde 6 gramdan fazla tuz tüketmeyin. Unutmayın ki yediğimiz her şeyin içinde sodyum (tuzun esas maddesi) bulunmaktadır. Ek olarak tuz tüketmeye vücudun ihtiyacı yoktur. Pişirme yöntemlerinden ızgara, fırında, buharda pişirme, haşlama, yağsız tavada pişirme gibi yöntemleri tercih ediniz. Hiç bir besini kızartarak tüketmeyiniz. Besinlerin üzerindeki ürün etiketlerini okuyunuz ve yağ içeriklerini kontrol ediniz. Düşük yağlı bir ürün, 100 gramında 5 gramdan ve tercihen bir porsiyonunda 10 gramdan daha fazla yağ içermemelidir. Omega-3 alımınızı arttırabilmek için haftada 2-3 defa balık günde 1-2 adet ceviz, 1-2 tatlı kaşığı keten tohumu ve mevsiminde bol miktarda semizotu tüketebilirsiniz."

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!