Paylaş
KALP SAĞLIĞINI KORUMANIN 5 ALTIN KURALI
İSTANBUL Florence Nightingale Hastanesi’nden kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Selen Yurdakul salgına rağmen tüm dünyada yaşanan hayat kayıplarının ilk sıradaki sebebinin hâlâ kalp-damar hastalıkları olduğunu ve hele de böylesi bir dönemde kalp sağlığının ihmal edilmemesi gerektiğini söylüyor. Peki ama nasıl? Prof. Dr. Yurdakul’un bugüne kadar kalp sağlığı ile alakalı sorun yaşamayanlar için 5 altın kuralı var.
1)Düzenli ve sağlıklı besleneceğiz: Özellikle fast-food, yağlı yiyecekler, hamur işi ve abur cubur gibi kolesterolü de arttıran yiyeceklerden uzak duracağız. Kilo almamaya özen göstereceğiz.
2)İyi uyuyacağız: Evde kalınan sürede gece geç saatlere kadar oturmak yok! Hele de sabah erken kalkılıyorsa... Yetersiz ve az uyku kalbi yoran etkenlerden biri.
3)Vücudu hareketsiz bırakmayacağız: Maske, mesafe ve hijyene dikkat ederek, mümkünse açık alanda en az 30 dakika yürüyüş şart. Düzenli spor ve egzersiz sağlıklı bir beden sağlar.
4)Sigara içmeyeceğiz: Koronavirüsün sigara içenlere içmeyenlere göre daha kolay bulaştığı bir gerçek. Sigara akciğerlere ve kalbe zarar verir.
5)Stres ve depresyondan uzak duracağız: Hele de salgınla mücadele ettiğimiz böylesi bir dönemde akıl ve ruh sağlığımızı korumak zor olsa da stres ve sıkıntıdan uzak durup, pozitif düşüneceğiz. Stres ve üzüntü bağışıklık sistemini zayıflatarak kalp hastalığına davetiye çıkarır.
Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Selen Yurdakul’un önemli bir uyarısı da zeminde ispatlanmış kalp-damar rahatsızlığı olanlara. Zira bu grup hastalar koronavirüse yakalandıklarında hastalığı çok daha ağır geçiriyor. Prof. Dr. Yurdakul, “Hastane kaynaklı ölümlerin yüzde 40’ı maalesef kalp yetmezliğinden. Özellikle sosyal medyada ve halk arasında kulaktan kulağa dolaşan bazı yanlış bilgiler sonucu kalp hastaları bazı ilaçlarını almıyor. Bu kulaktan dolma iddiaların hiçbir bilimsel dayanağı yok. Ayrıca kalp hastalarında kullandığımız, mesela kolesterol düşürücü stotin grubu ilaçlar, antienflamatuar etkili, yani damarları koruyor,
COVID-19 açısından faydalı. Çünkü bu virüs damarlara ve kalp kasına da yerleşiyor” diyor.
COVID-19 SONRASI KALP SENDROMUNA DİKKAT
Koronavirüsü yenerek iyileşmiş hastalarda 2-3 ay sonrasında bile kalp kasında iltihaplanmanın devam ettiğine şahit olduklarını anlatan Prof. Dr. Yurdakul, “Koronavirüsü atlatmış olsanız bile vücutta virüsün neden olduğu tahribat devam edebiliyor. COVID-19 sonrası kalp sendromu diye yeni bir durum var başımızda. Kalpte ritim bozuklukları, kanda oksijenin düşmesi, damar tıkanıklığı, kalp yetmezliği gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. O nedenle rutin takiplerinizi ihmal etmeyin!” diyerek uyarıyor.
SAĞLIKSIZ ATIŞTIRMALIK ÖMRÜ KISALTIYOR
BEYKOZ Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Birol Saygı, atıştırmalıkların sanıldığı kadar ‘masum’ olmadığını söylüyor. Prof. Dr. Saygı, “Gün boyunca atıştırmalık yemek sandığınızdan daha fazla kalori alımına neden olabilir ki salgın döneminde bu atıştırma miktarı ve sıklığının daha da arttığı bir gerçek. Atıştırmalık zamanı geldiğinde kendinizi kurabiye, şeker, cips veya simit yerken buluyorsanız, kalp sağlığınızı riske atıyorsunuz. Besin değeri açısından düşük, rafine şeker içeriği yüksek bu gıdalar vücudunuzu sabit bir iltihaplanma, bağışıklık sisteminizi de strese açık hale getirebilir, kalp sağlığınızı riske eder. Sağlıklı bir atıştırmalığın anahtarı ise karmaşık karbonhidratlar, sağlıklı yağlar ve lifler almaktan geçer. Örneğin meyveli yoğurt, humus, havuç veya peynir dilimleri ile tam tahıllı krakerler ani krizlere çözüm olabilir. Ayrıca her an bir şeyler atıştırmak yerine en sevdiğiniz sağlıklı atıştırmalıklardan birinin tadını çıkarmak için gün içinde bir zaman aralığı seçmek daha uygun olacaktır” diyor.
BU TARİFLERLE 20 KİLO VERDİ
YILLARCA kilo problemi ile boğuşan, sonunda da ailesinden kalan yadigâr tarifleri, sağlıklı atıştırmalıklara dönüştürerek 20 kilo veren, ‘Aramızda Kalsın’ markasının yaratıcısı yazar İrem Terci’den 2 tarif geliyor:
LİMONLU MUHALLEBİ
1 su bardağı süzme yoğurt
Yarım limon suyu veya 1 tatlı kaşığı doğal limon kabuğu rendesi
2 adet limonlu diyet bisküvi
1 tatlı kaşığı bal
Üzerine isteğe bağlı ufalanmış çiğ fındık
HAZIRLANIŞI
Tüm malzemeleri bir kapta iyice karıştırıyoruz. Muhallebi kıvamına gelen karışımın üzerini fındıkla süsleyerek afiyetle yiyoruz.
NOT: Dilerseniz 1 tatlı kaşığı bal yerine
1 yemek kaşığı üzüm pekmezi kullanabilirsiniz.
YULAFLI KURABİYE
2 adet muz-1 adet elma
(Püre haline getiriyoruz.)
2 su bardağı sade yulaf
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı vanilya
İsteğe göre göz kararı bitter
damla çikolata ve 1 yemek kaşığı
kadar fıstık ezmesi
HAZIRLANIŞI
Tüm malzemeleri bir kapta iyice karıştırıyoruz. Hamur haline gelmiş karışımı dilediğimiz büyüklükte toplar haline getirip önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20 dakika pişiriyoruz.
NOT: Un ve yumurta kullanmadığınız için karışıma şekil vermekte zorlanabilirsiniz. Şekil verirken ara sıra elinizi ıslatırsanız işiniz kolaylaşacak. Buna rağmen şekil vermekte zorlanırsanız karışıma 2 yemek kaşığı silme karabuğday unu, yoksa 2 yemek kaşığı tepeleme yulaf kepeği ilave etmenizi öneririm.
Paylaş