Güncelleme Tarihi:
Gut hastalığı, yeme-içme alışkanlıklarına başlı olarak ortaya çıkabiliyor. Daha çok kişinin metabolizmasındaki sorunlar ve çeşitli hastalıklar sebebiyle meydana geliyor.
Vücuda giren zararlı bileşenlerin atılması için ürik aside dönüştürülmesi gerekir. Bu zararlı bileşenler, vücuttan atılmadığı durumlarda ise mide, kan, eklem ve bağırsaklarda birikmeye başlar. Özellikle de eklemlerde birikerek iltihaba yol açan bu duruma gut hastalığı denir.
Gut hastalığı erkeklerde daha sık görülüyor ve genellikle 40 - 50 yaşlarında başlıyor. Gelişmiş toplumlarda %0.4 oranda gut hastaları bulunuyor. Gut hastalarının akrabalarında hastalık ihtimali de artıyor.
Gut hastalığını hangi durumlar tetikler?
Gut hastalığının belirtileri nelerdir?
Gut hastalığı bir çeşit eklem iltihabıdır ve en tipik belirtisi de eklemlerde görülen ağrılarıdır. Daha çok sabahları başlayan ağrılar genellikle ayak parmağının büyük eklemini etkiler. Bunun sebebi ise sabaha doğru vücutta asit iyonlarının biriktiğinde ortaya çıkmasıdır. Ayrıca;
Gut, bu hastalıklarla beraber görülüyor:
Gut hastalığının tedavisi var mıdır?
Gut hastalığının tedavi edilebilmesi için öncelikle neden ortaya çıktığının bilinmesi gerekiyor. Bu noktada eğer vücutta üretilen ürik asidin böbrekler tarafından yeterince atılamaması yatıyorsa öncelikle yapılacak kan testi ile ürik asit miktarı tespit edilmeli. Ardından ise eklemlerdeki sorunların çözümü için film çekilmesi ve sıvı alınması gerekebiliyor.
Gut hastalığı eğer zamanında tespit edilip müdahale edilmezse çok ciddi sorunları da beraberinde getirebiliyor, kişinin hareket etmesini engelleyebiliyor. Bunu önlemek için kandaki ürik asit düzeyini düşürücü tedavi ve atakların tekrarının önlenmesi için özel iltihap giderici tedavi uygulanıyor.
Gut hastalığında diyetin önemi çok büyük
Ortaya çıkmasında önemli bir rol üstlenen beslenme gut hastalığının tedavisi için de aynı oranda önemli. Bunun için vücuttaki ürik asit seviyesini yükseltecek besinlerin çok fazla tüketilmemesi olası gut krizlerini önleyebilir. Gut hastaları protein gereksinimini optimum miktarda ürik asit dengesini sağlayacak süt, peynir gibi gıdalarla karşılamalıdır. Bunun yanı sıra;