Mineral bakımından zengin ve gazlı maden suları genelde sindirim destekçisi olarak içilse de aslında hem iyi bir yemek eşlikçisi olabilir hem de birçok yemeğin içine katılarak lezzeti katlayabilir. Et, tavuk ya da kalamar marinasyonunda yumuşatıcı, hamurlarda kabartıcı ve çıtırlık verici, veganlar için de yumurta ve süt ikamesi olabilen maden sularının ilham verici marifetlerine bakalım...
#Maden SuyuGeçtiğimiz günlerde bir toplantı için Ankara’daydım. Burada kaldığım iki gün içinde ziyaret ettiğim mekanlar hakkında sizleri bilgilendirmek istedim. Biraz sonra okuyacağınız cümleye bir çok kişi tepki gösterecektir. Ancak bu gerçeği değiştirmeyecektir elbet. Hepimizin bildiği üzere Ankara’nın mutfağı çok zengin değil. Entekke böreği, yemlik cacağı, tamtak tiridi, inceğiz çorbası... Artık bunlar unutuldu gitti. Hiç bir restoranda bu yemekleri bulmanız mümkün değil. Tek tük evlerde yapılıp, yaşatılıyorsa orasını bilemem. Ben de başkentte farklı mekanları ziyaret ettim. Farklı yemekler aradım. Yöresel lezzetleri bulamadım açıkçası. Bunlar hakkında bana ulaşırsanız, beni yönlendirirseniz bir sonraki Ankara ziyaretimde oraları değerlendiririm elbette. Gittiğim yerler arasında en beğendiğim iki yeri hemen söyleyeyim. İlki Ayvalık Meze Balık... Mezeleri İstanbul’daki restoranlara taş çıkarır. Ege mezelerini iddia ediyorum en az Ege’deki kaliteli restoranlar kadar iyi. Atomu hele enfes... Diğeri No4 Restaurant Bar Lounge... Yıkılıyor mekan... Konsept inanılmaz. Nereye girdiğinizi şaşırıyorsunuz. İstanbul’daki mekanlara taş çıkarır cinsten.
#Çorbacı HasanBereketli bir kış sebzesi ıspanak. Bir kilo alıp çeşit çeşit yemek yaparsınız. Yumurtalısı, pirinçli yemeği, böreği, çorbası... Çanakkale’de yapılan ‘çırpma’ isimli böreğiyse bambaşka bir tür. Dikkat etmeniz gerekense çok iyi ayıklayıp yıkamak.
#IspanakBir çok kişi için yemek mutluluktur. Doğrusu “Onu yemem, bunu yemem”, “Yersem kilo alırım” gibisinden söylemleri anlamlandıramıyorum. Yemek buldu mu insan oturup bir köşeye yemeli, en azından tadına bakmalı. Benim felsefem ise “Lezzetin peşinden koşmak.” Kilometrelerce uzaklıkta olsa bile lezzet, tadılmayı hak ediyordur. Bir lezzet avcısı olarak bu hafta size Avcılar’da beğendiğim 3 mekanı yazacağım. Biri patlıcan kebabının üstatlarından... Enfes yapıyor. Onu zaten Avcılar’da bilmeyen yok. Diğeri ise henüz çok yeni bir çorbacı ancak yılların restoran tecrübesiyle kendini kısa sürede kabul ettirdi. Fazla sizi meraklandırmadan, buyurun yazıma.
#İskender KebabıPandemi öncesi keyif aldığım yemeklerden biri ‘dana kaburga’ üzerine uzmanlaşmış olan Markus Prime Ribs isimli sevimli lokantadaydı. Bu dönemde, tavsiye edeceğim yemeği olan lokantaları yazmak istiyorum. Markus da kaburgalarında yurtdışı ortalamasını tutturuyor.
#YazarKurban Bayramı’nda özellikle artan et tüketimi ve her gün fazlaca yenen tatlılar, sağlığı olumsuz etkiliyor ve kilo alımını kaçınılmaz hale getiriyor. Özellikle kronik sağlık problemleri yaşayanların daha dikkatli olması gerekiyor. Prof. Dr. İsmet Tamer, Kurban Bayramı’nı sağlıklı bir şekilde ve kilo almadan geçirmek için dikkat edilmesi gerekenleri bizler için sıraladı.
#Kurban BayramıGeçen hafta cennetin kapısını araladım. Cennet dediğim yer, Kastamonu’nun Daday ilçesindeki ‘İksir Resort’tu. Onlar resort diyorlar ama ben ‘çiftlik’ tanımını daha çok yakıştırıyorum. Bir de Kastamonu’nun mutfağı var ki, bu kadar zengin ve güzel olup da şöhretten uzak olanı hiç görmedim.
#GURMETürkiye’ye gelen yabancılar yemeye doyamıyor, yurtdışına giden Türkler en çok onları özlüyor. Döneri, kebabı, çiğköftesi, lahmacunu bir yanda, kuru fasulyesi, mantısı, karnıyarığı öbür yanda… Her biri başlı başına ülkeyi sevme sebebi... Peki en iyisi hangisi? Hurriyet.com.tr okurlarına sorduk. Oylamaya 45 bin kişi katıldı, birinci yaprak sarma oldu. Bununla yetinmedik, yemek yazarlarımız Mehmet Yaşin ve Vedat Milor’dan favorileri öğrendik, Türkiye’nin önde gelen şeflerinden görüşlerini aldık. Yemeksepeti.com rakamlarına baktık. Akademisyenlerden, yemek yazarlarından Türk mutfağını neyin özel kıldığını öğrenmeye çalıştık. İşte Hürriyet Pazar’ın dev yemek dosyası…
#Çiğköfte‘Hayatı Uzatmanın Sırları’ Osman Mütfüoğlu’nun 11. kitabı. <br> Ustalık dönemi kitabı olarak adlandırıyor. <br> Artık hekimden çok, filozof gibi konuşuyor. <br> Bu kitabında, sadece bedeni değil, insan ruhunu da iyileştirmenin öneminden söz ediyor: İntegratif-bütüncül sağlık yaklaşımı...
2011 itibariyle ben ve çevremde tanıdığım herkes ayvayı yemiş durumda! Kimse hiçbir şeye yetişemiyor. Eskiden her şeye yetişebilen insanlar vardı. Tüm e-postalarına cevap veren, önemli günlerde muhakkak arayan, düzenli bir sosyal hayatı ve iş hayatında çok başarılı olanlar... Bunu becerebilen kimseyi tanımıyorum artık. E madem ayvayı yedik, bari tam yiyelim diye bu hafta size hem ana yemek hem de baştan çıkarıcı bir yemek öncesi tarifi vereyim dedim. Böylece halimizi taçlandıralım