Güncelleme Tarihi:
MERSİN'in Tarsus İlçesi'ndeki Medical Park Tarsus Hastanesi İç Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Alper Ata, etin mangalda pişirilmesinin, kanser riskini artırdığını söyledi.
Son yapılan çalışmaların, mangalda et pişirirken oluşan aromatik karbonlar ve azot gazlarının et üzerinde birikmesinin özellikle sindirim sistemi kanserlerine yol açtığını vurgulayan Doç. Dr. Alper Ata, "Mangalda et pişirmenin kanserojen etkileri ispatlandı. Mangal kültürünün yaygın olduğu, Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Diyarbakır gibi Güney ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde sindirim sistemi kanserleri görülme sıklığı, mangalın çok nadiren tercih edildiği Karadeniz ve Ege'nin 2 katıdır" dedi.
SACDA PİŞİRMEK DE RİSKLİ
Mangalda pişen etin suyu ve yağının kömüre damlamasıyla oluşan dumanların yeniden etin üzerine yapışmasının kanserojen etkiye yol açtığını vurgulayan Ata, aynı nedenle, sacda pişirilen ette de kanser riskinin arttığını kaydetti. Ata, etin buharda, haşlanarak ya da fırında pişirilmesini önererek, ayrıca, piknikte mangal yakmak yerine, İngilizlerin yaptığı gibi evde hazırlanmış sağlıklı besinlerin tercih edilmesinin de önemine değindi.
EN İYİSİ AKDENİZ MUTFAĞI
Kanserde beslenmenin önemini de dikkat çeken Alper Ata Akdeniz mutfağını önererek, "Akdeniz mutfağında, taze sebze ve meyveler, lifli gıdalar, az yağlı yemekler öne çıkıyor. Haftada 1 defadan fazla kırmızı et tüketilmiyor. Balık ise haftada 2 öğün yeniyor. Zeytinyağı tercih ediliyor. Bu beslenme şekli, kansere yakalanma riskini önemli oranda düşürüyor" diye konuştu.
Tolunay DUMAN/TARSUS(Mersin), (DHA)
FOTOĞRAFLI