Sevgili lezzetsever dostlarım; bu hafta sizi yine Hatay’a doğru bir yolculuğa çıkarıp, İskenderun’un o enfes mezelerinin olduğu sofralara davet etmek istiyorum. Hatay’da ister bir restorana gidin ister bir evin sofrasına konuk olun, daha yemekler masaya gelmeden sıcacık, henüz dumanı üzerinde olan özel ekmeğiyle birlikte Hatay mezeleri gelir masaya. “Daha ne yiyeceğiz?” diye düşünmeden mezeler adeta bir görsel şölen yaşatır. Bu mezelerin başında da tabii ki cevizli biber ezmesi gelir. Yine Hatay mutfağına ait olan muhammara ile çok benzerlik gösteren cevizli biber ezmesi, muhammaranın aksine içine ekmek konulmadan hazırlanıyor. Türkiye’nin batısında ise acuka olarak adlandırılıyor.
#Cevizli BiberTulum peyniri, ezine peynir, lor peyniri ile hazırlanan Girit ezmesi en çok tercih edilen mezelerimiz arasında yer alıyor. Hem kahvaltıda hem de akşam yemeğinde ve günün her öğününde tüketebileceğiniz Girit ezmesi yapılışı da bir o kadar pratik... Eğer sofranızda yer vermek isterseniz Girit ezmeli kapya biber dolması tarifi ve malzeme listesi hemen aşağıda...
#Girit Ezmeli Kapya Biber DolmasıBalkabağını taratorun veya mücverin başrolü yapmayı denediniz mi hiç? Veya küp küp doğrayıp fırında pişirdikten sonra etlerin yanında sunmayı? Hemen hepimiz klasik tatlısını ya da çorbasını yapıyoruz ama neden bunlarla yetinelim ki? Lor, labne, rokfor gibi peynirlerle de iyi anlaşıyor; köri, zencefil ve adaçayı gibi baharat çeşitleriyle de... Makarnaya da çok yakışıyor, katmere de, magnolia tatlısına da... Mutfakta ufkunuzu açacak, lezzetiyle mutlu eden balkabaklı tariflerime buyurun.
#BalkabağıMisafirlerime kurduğum sofrada iyi bir pastırma olmalı. Biz lokantada pastırmamızı kendimiz yapıyor, koruyucu madde kullanmıyoruz. Sonra bazen toz haline getirip humusun üzerine serpiyoruz, bazen de tavuk budunun içini pastırma kıtırıyla doldurup pişiriyoruz. Minik börekleri pastırmalı ve sivri biberli yapmaya bayılıyorum. Kızarmış ekmeğin üzerine ince bir dilim tereyağı ve yeni kesilmiş pastırma da sevdiğim tatlar listesinin başında geliyor. Karar veremedim, pastırmanın her halini seviyorum galiba...
#Pastırmalı YumurtaHer yıl aşağı yukarı birbirine benzer lezzetlerle donattığınız bir sofraya oturmaktan sıkıldıysanız veya bugün ne pişireceğiniz konusunda hâlâ biraz kararsızsanız işinin ehli bir şeften yardım almanın tam sırası... Aila* restoranın yetenekli şefi Kemal Can Yurttaş bizim için sunumları şık ve bir o kadar leziz bir yılbaşı menüsü hazırladı. Kuzu kaburgadan firik pilavına, kök pancardan Tarsus humusuna hepsi çok pratik tarifler veren şef, hindi ve tavuk pişirecekleri de unutmadı...
#Yılbaşı YemekleriYeni bir yılı umutla karşılamak; sevdiklerimizle bir araya gelmek, güzel lezzetler tatmak kadar rengârenk hediye paketlerini görmek için de sabırsızlanıyoruz elbette... Yüzleri gülümsetecek, gurmelerin kalbini tam 12’den vuracak o hediyeleri bulmak koşturmalı geçen aralık ayında zorlayıcı olabiliyor. Yeme-içme meraklılarına alınabilecek en iyi hediye önerilerini jürimize sorduk.
#Mutfak ÜrünleriYeni yıl sofrası hazırlarken denge önemli. Asitli yani sirkeli, ekşili salata ve mezeler kadar yoğun peynirlilerin veya peynir tabaklarının olmasını da seviyorum. Bazen közlenmiş kapya biberin içini hafif sirkeli, çam fıstıklı, kuşüzümlü bir tulum peyniri ezmesiyle dolduruyorum. Havuç taratoru ceviz, kuru cacığı bademle tatlandırıyorum. Fırınlanmış pancar da biraz yeşillik ve sirkeyle nefis oluyor. Elbette klasiklersiz olmaz... Amerikan salatasına biraz ezilmiş sarımsak, tarhun veya maydanoz eklemenizi öneririm. Humus da bence balkabağı püresiyle bambaşka bir hal alıyor.
#YılbaşıYılbaşı alışverişine çıkmadan önce, seçtiğim sağlıklı yemeklere uygun bir liste yaparım. Menüde daha az kalorili tatlara öncelik veririm. Kuru üzümlü salatadan kekikli hindiye, kapya biberli pilavdan fırında balkabağına bu özel gece için nefis önerilerim var.
#Yılbaşı AlışverişiAcılı ezme, kebap sofralanının olmazsa olmazı. Diğer et yemeklerinin yanına da çok yakışıyor. Nar ekşisi, sebzeleri ve limon suyuyla tadına doyum olmuyor. En sevilen mezelerden biri olan acılı ezmeyi dilerseniz kahvaltılarda veya 5 çaylarında da tercih edebilirsiniz. Peki acılı ezme nasıl yapılır? İşte nefis acılı ezme tarifi ve malzemeleri...
#Acılı Ezme Nasıl YapılırYemeklerini severek yediğimiz tanınmış şeflerin profesyonel mutfak kariyerinden önceki ilk kılavuzları anneleri. Pek çok çocuk gibi yemek pişirmeyi onlardan izleyip öğrenirken akıllarında kalan tatları kimi zaman restoran menülerine de taşıdılar. Şeflerimize annelerinin elinden tatmaya doyamadıkları tariflerin hikâyesini ve püf noktalarını sorduk.
#ÇerkestavuğuKöpoğlu ya da Köpoğlu mancası olarak bilinen meze, kavrulmuş patlıcan ve sarımsaktan yapılıyor. Her yemeğin yanına yakışabilme özelliği olan Köpoğlu mezesi nasıl yapılır, nerenin merak edenlere, Köpoğlu tarifi ve detaylarını paylaşıyoruz.
#KöpoğluYıla gelecek ayların popüler trendlerini, en çok konuşulacak başlıklarını tahmin ederek, yeni umutlarla girmek âdetten. Artık sadece teknolojinin ya da moda olanın değil, pandeminin yarattığı koşulların da yüksek etkisini hissediyoruz. Koşullar yaratıcılığı teşvik ediyor, yeni kulvarlar ortaya çıktıkça kesin sonuçlar öngörmek de zorlaşabiliyor. Bunların dışında 2022’de neler yükselişe geçecek, neleri normalleştirmeye başlayacağız, en çok hangi lezzetleri tadacağız? Hepsini bir de alanında uzman isimlere sorduk...
#Türk MutfağıYeni yıl yemeğimiz dolapta bir gün önceden hazırlanmış, fırına atılmayı bekliyor. 31 Aralık günü sadece atıştırmalıklarımızı ve mezelerimizi hazırlayacağız. Birkaç ekmek üstü, birkaç tane de bandırmalık sosumuz olmalı. Hem kendi yaptığım pratik tariflerimi hem de Çiy Restaurant’ın başarılı şefi Damla Özay’ın levrekli iki tarifini sizinle paylaşıyorum; hepsi yeni yıl sofranıza lezzet katacak.
#YılbaşıYeşiliyle kırmızısıyla elma çok sevilen bir meyvedir. Ülkemizde de en güzel elmaların yetiştiği şüphesiz. Birçok tatlının ana malzemesi olduğu gibi yemeklere katılan soslarda da etkili rol oynuyor. Diyet listeleri için ise muhteşem bir ara öğün olan elma yanında bitki çayı ile harika oluyor. Ancak öyle bir sorun var ki, çözümü pek bilinmiyor. Bu sorun tabii ki elmanın çabucak kararması. Peki elmanın kararması nasıl engellenir? Cevabı ve elmalı nefis tarifler aşağıda…
#ElmaLezzetli ve hafif yaz menülerinin olmazsa olmazı mezeler. Ünlü şeflerden tarifler istedik. Kimisi için taze mevsim sebzelerine ihtiyacınız olacak kimisi içinse deniz ürünlerine... Damak tadınıza uygun birini seçip mutfağa geçebilirsiniz...
#GazetehaberleriKoronavirüs salgını nedeniyle tüm zamanı evde geçiriyor, bütün işlerimizi de evden takip ediyoruz. Bu süreçte fazla kilo almamak için yediğimize ve içtiğimize de dikkat etmemiz gerekiyor. Peki, karantina döneminde nasıl beslenmeliyiz? Kilo almamak için dikkat edilmesi gerekenler neler? Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy, konuyla ilgili önerilerde bulundu.
#KoronavirüsRamazan Bayramı’nda 1 ay boyunca süren oruç döneminin ardından rutin beslenme düzenine geçiliyor ve porsiyonlarda biraz aşırıya kaçılabiliyor. Oysa Ramazan ayı sonrasının, sağlıklı beslenmek ve kiloları kontrol altında tutmak için çok önemli bir dönem olarak görülmesi gerekiyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Ceyda Nur Çakın, Ramazan Bayramı’nda beslenme düzeninde dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi ve sağlıklı ikram önerileri paylaştı.
#Bayram İçin ÖnerilerSabah kahvaltılarında yumurta tüketmenin önemini hepimiz biliyoruz. Vücuda olan faydalarının yanı sıra yumurta, diyet yapanlar ve kilo kontrolü sağlamak isteyenler için de harika bir besin. Eğer yumurtayı hep aynı formlarda tüketmekten sıkıldıysanız bir de vereceğimiz yulaflı omlet tarifini denemelisiniz.
#Diyet MenüsüFasulye yemeklerine bir yenisini eklemek isteyenler için pratik bir o kadar da lezzetli bir önerimiz var: Fasulye ezmesi. Lübnan mutfağının en sevilen yemeklerinden humus ile benzer malzemelerden oluşan fasulye ezmesini dip sos olarak bile kullanabilirsiniz. Peki, fasulye ezmesi nasıl yapılır?
#Fasulye EzmesiŞişkinlik, kabızlık veya diğer bağırsak bozukluklarından şikayet ediyorsanız bazı doğal çözümler işinize yarayabilir! Tüm bu sorunların önüne geçmek ve doğal bağırsak temizliği yapmak için bilmeniz gerekenleri Beslenme ve Diyet Uzmanı Buket Adanç sıraladı.
#Bağırsak TemizliğiDiyet yaparken en önemli şey açlık hissini baskılamak ve sağlık için gereken besinleri alabilmektir. Bu anlamda zayıflamaya yardımcı olan, bedene dinçlik katan ve içerdiği maddelerle kilo vermeyi destekleyen önemli gıdalar vardır. İşte zayıflamanıza yardımcı olacak iştah kesici gıdalar...
#Kilo Vermek