GeriMutfak Tüyoları Köpoğlu tarifi: Köpoğlu mezesi nasıl yapılır, nereye ait?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Köpoğlu tarifi: Köpoğlu mezesi nasıl yapılır, nereye ait?

Köpoğlu tarifi: Köpoğlu mezesi nasıl yapılır, nereye ait?

Köpoğlu ya da Köpoğlu mancası olarak bilinen meze, kavrulmuş patlıcan ve sarımsaktan yapılıyor. Her yemeğin yanına yakışabilme özelliği olan Köpoğlu mezesi nasıl yapılır, nerenin merak edenlere, Köpoğlu tarifi ve detaylarını paylaşıyoruz.

Köpoğlu tipik bir patlıcan mezesidir ve ekmek serpme, çeşni veya salata olarak tüketilebilir. Genellikle kış sezonu için cam kavanozlarda konserve olarak hazırlanır.

Köpoğlu Mezesi Nereye Ait?

Köpoğlu mezesi ya da Köpoğlu mancası, popüler bir Bulgar ve Türk ezmesi, çeşnisi ve salatasıdır.

Genellikle kış sezonu için cam kavanozlarda konserve olarak hazırlanır. Malzemelerinin genellikle hazır olduğu yaz ve sonbahar aylarında, Bulgaristan'da da özellikle Ortodoks oruç dönemlerinde ana yemektir.

Balkanlar'da farklı çeşit ve adlarda (örneğin ajvar ve pindjur) gibi benzer mezeler popülerdir.Romanya'da adı zacusca olan çeşidi vardır.

Köpoğlu Tarifi

1 kilogram bostan patlıcanı

3 adet sivri biber

2 adet domates

3 diş sarımsak

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı kırmızı biber

250 gram yoğurt

Köpoğlu Mezesi Nasıl Yapılır?

Patlıcanları ocakta közleyip kabuklarını soyun.

İrice doğradığınız patlıcanları kenara alın.

Biberleri ince ince doğrayıp zeytinyağında soteleyin.

Bu esnada domatesleri de küp küp doğrayıp biberlere ekleyin.

Domatesler iyice ölmeden ocaktan aldığınız sosu patlıcanlara ekleyin.

Sarımsağı ezip yoğurtla karıştırın ve patlıcanların üzerine gezdirin.

Son olarak bir yemek kaşığı kadar zeytinyağında kırmızı biberi biraz yakın.

Yağı yoğurdun üzerine gezdirip servis edin. Afiyet olsun…

False