Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2017 15:43
İftar ya da sahur için yapabileceğiniz çayın yanında mükemmel gidecek börek tariflerini sizler için derledik. İşte, afiyetle yiyebileceğiniz lezzetli 17 börek tarifi...
ÇOBAN BÖREĞİ TARİFİ
Malzemeler
- 1 adet havuç
- 1 çorba kaşığı sıvı yağ
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 su bardağı et suyu
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 1 adet soğan
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı kuru biberiye
- 1/2 çay kaşığı kekik
- 2 çorba kaşığı un
- 50 gr. taze kaşar peyniri
- 500 gr. koyun kıyması
- 800 gr. patates
- 1 su bardağı haşlanmış bezelye
Hazırlanışı
- Soğan ve havucu yemeklik doğrayın.
- Bir tavaya sıvı yağı koyup soğan ve havuçları 5-8 dakika kavurun.
- Kıymayı tavadaki soğan ve havucun içine boca edip tahta kaşıkla kıymayı ezerek hepsini 10 dakika kadar karıştırın.
- İçine unu, et suyunu, bezelyeyi, biberiyeyi, kekiği ve salçayı koyun, üzerine karabiberi de ektikten sonra 15 dakika suyunu çekmeye bırakın.
- Patatesleri soyup tuzlu suda yumuşayıncaya kadar haşlayın, ardından başka bir kaba aktarın.
- İçine tereyağ ve sütü ekleyerek patatesleri püre haline getirin.
- Taze kaşarı rendeleyip içine karıştırın ve bir tutam tuz ekin.
- Bu arada suyunu çekmiş olan kıyma karışımına da bir tutam tuz atın.
- Isıya dayanıklı cam oval tepsiye kıyma karışımını boca edin, ve üzerine patates püresini yayın.
- Önceden 200 C’ye kadar ısıtılmış fırında 35-40 dakika üzeri hafif kahverengileşinceye kadar tutun.
UŞAK BÖREĞİ TARİFİ
Malzemeler
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı nişasta
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 8 su bardağı un
- 1 adet ekmeğin içi
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 4 adet kuru soğan
- 4 adet yumurta
- ½ demet ıspanak
Hazırlanışı
- Yoğurma kabına unu koyup ortasını havuz gibi açın, ardından su ilave edip yoğurun.
- Yumuşak bir hamur tutun.
- Hamuru 20 dakika dinlendirin.
- Ekmek içini ufalayın.
- Yıkayıp süzdüğünüz ıspanağı ince ince doğrayıp bekletin.
- Ayrı bir kapta yumurta, karabiber ve tuzu çırpın.
- Zar şeklinde doğradığınız soğanı tereyağıyla pembeleşene kadar kavurun.
- Çırpılmış yumurtayı döküp hızlı hızlı karıştırın.
- Yumurta fazla pişmeden ocağın altını kapatın.
- Ekmek içi ve ıspanağı ekleyip bekletin.
- Hamurdan 20 adet eşit beze yapıp pasta tabağı büyüklüğünde açın.
- 10 tanesinin içine eritilmiş tereyağı sürüp üst üste koyun ve hepsini fırın tepsisi büyüklüğünde açın.
- Sonra da yağlanmış fırın tepsisine serip hazırladığınız içi yerleştirin.
- Diğer 10 bezeye de aynı işlemi uygulayıp harcın üstüne serin.
- Kalan yağı yumurta sarısıyla karıştırıp böreğin üstüne sürün.
- 175 derecelik fırında 25 dakika pişirin.
TALAŞ BÖREĞİ TARİFİ
Malzemeler
- 500 gr koyun eti
- 2 adet soğan
- 2 adet domates
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 bardak su
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1/2 demet maydanoz
- 4 su bardağı un
- 2 yemek kaşığı margarin
- 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
- Tuz
Hazırlanışı
- Kuşbaşından daha küçük doğranan etleri bir tencereye koyun.
- Üzerine ince doğranmış soğan ve bir kaşık margarin ilave edin.
- Ateşte, suyunu çekinceye kadar pişirin.
- Üstüne küçük küçük doğranmış domatesleri ve salçayı koyun, biraz daha pişirin.
- Bir bardak su ilave edin, kapatın, yumuşayıncaya kadar tutun, açık olarak suyu çektirin.
- Üzerine tuz, kıyılmış maydanoz, karabiber ve kekik ilave edip karıştırın, soğumaya bırakın.
Hamuru için
- Un, tuz, bir kaşık ayçiçek yağı ve ılık suyu karıştırarak katı bir hamur haline getirin.
- Üzerine nemli bir bez örtün ve 15-20 dakika dinlendirin.
- Bu hamuru altı parçaya bölün, parçaları merdane ile açın, yağ sürün ve biraz daha biraz dinlendirin.
- Elle hazır yufka inceliği kadar açın, ortalarına içleri eşit olarak koyun, bohça gibi kapatın.
- Kapatılan yer alta gelecek şekilde ayçiçek yağı ile yağlanmış tepsiye dizin.
- Üstlerine yumurta sarısı sürerek fırına verin, üstü kızarıncaya kadar pişirin.
PRATİK SAHUR BÖREĞİ TARİFİ
Malzemeler
- 2 tane yumurta
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 3 adet yufka
- 1,5 çay bardağı süt
İç harcı için:
- ½ su bardağı yağsız sert peynir
- 10 dal maydanoz
Hazırlanışı
- Geniş bir tavayı sıvı yağ ile yağlayıp yufkanın birini kenarlardan sarkacak şekilde yayın.
- Derin bir kaba süt, sıvı yağ, yumurta koyup iyice çırpın ve tavaya serdiğiniz yufkanın üstüne 4-5 yemek kaşığı bu karışımdan sürün.
- Yağlanmış olan yufkanın üstüne kalan 2 yufkadan 1 tanesini 5-6 parçaya bölüp kırıştırarak serin.
- Tekrardan üstüne hazırladığınız yağlı harçtan 4-5 yemek kaşığı sürün.
- Bir kabın içinde ezilmiş peyniri ve küçük küçük doğranmış maydanozları iyice karıştırın ve bu harcı yufkanın üstüne her yere eşit olacak şekilde yayın.
- Son yufkayı da yine aynı şekilde 5-6 parçaya bölüp kırıştırarak üzerine serin ve kalan yağlı harcı dökün.
- Son olarak en alta serdiğiniz yufkanın kenarlarını katlayarak böreği kapatın.
- Tavanın altını orta ateşte olacak şekilde yakın.
- Böreği çift taraflı kızaracak şekilde pişirin.
- Ocağı kapatıp sıcak olarak servis yapın.
SODALI GALETA UNLU ÇITIR BÖREK TARİFİ
Malzemeler
- 4 adet yufka
- Yarım su bardağından biraz fazla sıvı yağ
- 50 gr eritilmiş tereyağı veya margarin
- 1,5-2 su bardağı galeta unu
- 1 şişe maden suyu
İç Malzemesi
- Arzu ettiğiniz bir iç malzemeyi (kıyma, patates ve kaşar peynir) kullanabilirsiniz.
Hazırlanışı
- Yufkaları dörde kesin.
- 16 üçgen elde edin.
- Her bir üçgenin üzerine yumurta fırçası yardımıyla yeteri kadar sıvı yağ sürün.
- Boyuna ikiye katlayın.
- Geniş ucuna iç harçtan koyun.
- Her iki ucunu hafifçe içe katlayın.
- Sigara böreği şeklinde gevşek olarak sarın.
- Eritilmiş tereyağının içine kalan sıvı yağını ekleyip karıştırın.
- Böreklerin her yanına yağ karışımını sürün.
- Tamamını önce maden suyuna, sonra galeta ununa bulayın.
- Börekleri yağlanmış tepsiye dizin.
- En az 2 saat buzdolabında bekletin.
- Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzerileri kızarana kadar pişirin.
PEYNİRLİ KÜLAH BÖREĞİ TARİFİ
Malzemeler
İç harcı için
- 200 gram beyaz peynir
- 100 gram sürülebilir beyaz peynir
- ½ demet dereotu
- ½ demet maydanoz
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
Üzeri için
Hazırlanışı
- Milföy hamurlarını ince açıp kalın şeritler halinde kesin.
- Koni şeklindeki metal kalıpların etrafını yağlayıp milföy hamurlarını etrafına sarın.
- Üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 175 derece fırında rengi dönene kadar pişirin.
- İç harcı için beyaz peyniri ezip sürülebilir beyaz peynirle karıştırın.
- İnce kıydığınız dereotu, maydanoz ve kırmızı pul biberi ilave edin.
- Tüm malzemeyi iyice karıştırdıktan sonra soğuyan milföy hamurlarının içine doldurun.
- Peynir dolgulu milföy hamurlarınızı tekrar fırına verin.
- Peynirler hafif eriyene kadar 4-5 dakika daha pişirip sıcak servis yapın.
Not: Bu tarif lezzet.com tarafından hazırlanmıştır.
PIRASALI ARNAVUT BÖREĞİ TARİFİ
Malzemeler
- 5 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Alabildiği kadar ılık su (2,5 su bardağı kadar)
Ara katlara sürmek için
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı tereyağı
İç malzemesi için
- 1 kilo pırasa
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
- Pul biber veya kırmızı toz biber
- 2 yemek kaşığı sirke (arzuya göre)
Hazırlanışı
- Yoğurma kabına unu alın ve üzerine tuzu serpip ortasını havuz şeklinde açın.
- Ortasına ılık suyu ve arzuya göre 2 yemek kaşığı sirkeyi ilave edip ortadan başlayarak kulak memesi kıvamından biraz daha yumuşak bir hamur yoğurun.
- Tereyağını eritin ve içine 1 çay bardağı zeytinyağı ekleyip karıştırın.
- Hamuru ortadan 2'ye bölün.
- Her yumaktan 10'ar beze yapın.
- Her bezeyi tabak büyüklüğünde açın ve ara katlara hazırladığınız yağdan yeteri kadar sürüp 10 bezeyi üst üste koyun.
- En üstteki bezenin üzerine yağ sürmeyin.
- Diğer 10 bezeyi de aynı şekilde hazırlayın.
- Üzerlerini örtüp 1 saat dinlendirin.
- İç malzemesini hazırlamak için pırasanın dış kabuklarını temizleyin ve yıkayın.
- Pırasayı ince kıyım doğrayın.
- Bir tencereye zeytinyağını alın ve pırasayı ekleyip rengi dönene kadar kavurun, baharatlarla tatlandırıp soğumaya bırakın.
- Tepsiyi tereyağı ile yağlayın.
- Bezelerden birini alın ve tepsinin içinde elinizle çekip tepsiye yerleştirin. (Oklava veya merdane ile açmayın. O zaman çok kabarmıyor).
- Hamuru tepsinin kenarlarına kadar yükseltin.
- İç malzemeyi üzerine yayın.
- Diğer bezeyi de biraz tezgahta büyütün ve iç malzemenin üzerine yerleştirin.
- Yan duvarlardaki hamuru kenarlardan üzerine bastırın.
- Böreği yuvarlak bir tepside yapıyorsanız tam ortasına yuvarlak bir tabak kapatıp etrafından kesin.
- Ortadaki yuvarlağı merkez alıp havuç dilimi şeklinde kesin.
- Üzerine zeytinyağı sürün.
- Önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin.
Not: Bu tarif, mutfakvetatlar.blogspot.com.tr yazarı Selma Mollaoğlu'na aittir.
AVCI BÖREĞİ TARİFİ
Malzemeler
- 4 adet yufka
- 250 gram kıyma
- 2 adet soğan
- 1 fincan ince bulgur
- 1 çay bardağı ince çekilmiş ceviz
- 1 çay kaşığı karabiber
- Bir tutam maydanoz
Yufkayı ıslatmak için
- 1 kase yağ ve su karışımı
Üzeri için
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı galeta unu
Hazırlanışı
- Bulgurumuzu sıcak suyla ıslatıp biraz bekletin.
- Soğanları doğrayıp kıymayla kavurun.
- Bulgur, ceviz, kıyılmış maydanoz ve baharatını ekleyip biraz daha kavurun.
- İlk yufkayı tezgaha serin.
- Yağ su karışımını fırça ile her yerine sürün.
- İkinci yufkayı da serip yine aynı şekilde ıslatın.
- Yufkanızı sigara böreği yapar gibi 8 parçaya bölün.
- Geniş kenarına harcınızdan koyup rulo şeklinde sarın.
- Kalan yağ ev su karışımı olan kaseye yumurtayı katın.
- Böreğinizi önce bu karışıma sonra galeta ununa bulayın.
- Fazla unu silkeleyip yağlanmış fırın tepsinize alın.
- 190 derecedeki fırına verin.
BULGURLU BÖREK TARİFİ
Malzemeler
- 2 adet yufka
- 1 su bardağı pilavlık bulgur
- 250 gr beyaz peynir
- Bir tutam maydanoz
- Bir tutam dereotu
- Tuz
- Karabiber
- Pul biber
Kızartmak için
Hazırlanışı
- Pilavlık bulguru üzerini geçinceye kadar su koyup haşlayıp suyunu süzün.
- Haşlanan bulgurun üzerine ufalanmış peynir, ince kıyım doğranmış maydanoz ve dereotunu ekleyip, baharatlarla tatlandırın.
- Yufkaları üst üste koyup rulo şeklinde sarın ve 4 parmak genişliğinde kesin.
- Her bir şeridin uç kısmına bolca iç malzemeden koyun ve muska şeklinde sarın.
- Kızgın bol sıvı yağda börekleri altın rengi oluncaya kadar kızartın.
- Sıcak servis yapın.
Not: Bu tarif mutfakvetatlar.blogspot.com yazarı Selma Mollaoğlu'na aittir.
BALLI GEMİCİ BÖREĞİ
Malzemeler
- 2 adet yufka
- 4 yemek kaşığı ufalanmış beyaz peynir
- 4 yemek kaşığı ufalanmış tulum peynir
- 4 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peynir
- 1 çay bardağı haşlanmış bezelye
- Karabiber
Kızartmak için
Üzeri için
Hazırlanışı
- Peynirleri bir kaseye alın.
- İçine bezelye ve karabiberi koyup karıştırın.
- Yufkaları tezgaha koyun ve ortadan ikiye kesin.
- 4 adet yarım parça elde edin.
- Yarım parçadan birini tezgaha serin.
- Üzerine yeteri kadar harçtan serpin.
- Yufkanın ucuna çırpılmış yumurta sürün.
- Diğer parçayı üzerine kapatın.
- Uç kısma yumurta sürün.
- Diğer parçaları da aynı şekilde üzerine serin.
- 4 katlı bir börek elde edin.
- Bu 4 katlı yufkayı rulo şeklinde sarın.
- Kızartırken açılmaması için rulonun uç kısımlarını da çırpılmış yumurta sürün.
- Rulodan 2 cm kalınlığında parçalar kesin.
- Kızartma işlemine gelince, böreğin yarısını bol kızgın yağda, diğer yarısını teflona az yağ koyarak kızartın.
- Bol yağda kızarttığınız çıtır çıtır olurken, teflonda az yağda kızarttığınız daha yumuşak olacak.
- Tercih sizin.
- Börekler sıcakken üzerine bal gezdirin.
- Ve sıcak sıcak servis yapın.
Not: Bu tarif mutfakvetatlar.blogspot.com yazarı Selma Mollaoğlu'na aittir.
BÜLBÜL YUVASI BÖREĞİ TARİFİ
Malzemeler
- 2 adet yufka
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 2 çorba kaşığı su
- 2 çorba kaşığı sıvı yağ
- 2 çorba kaşığı un
- 4 adet ince taze pırasa
- 2 çorba kaşığı sıvı yağ (pırasa için)
- 200 gram lor peyniri
- 2 adet yumurta
- 4 çorba kaşığı kaşar peynir rendesi
- ½ adet muskat rendesi
- Tuz
- Karabiber
Hazırlanışı
- Pırasalar salata soğanı gibi ince ince dilimleyin.
- 2 çorba kaşığı sıvı yağda sote edin, altını kapatın, soğutun.
- İçine 1 adet yumurta kırın, lor peyniri, tuz, karabiber ve muskat rendesini ilave edin ve karıştırın.
- Yufkaları eşit olarak altışar üçgen parçaya kesin.
- Eritilmiş tereyağı, sıvı yağ ve su karıştırın.
- Yufkaları yağlayın, çay süzgeci ile üzerlerine hafifçe un eleyin.
- Her bir yufkanın geniş ucuna oklava koyun ve sivri ucunda 4 parmaklık yer kalana kadar oklavaya sarın.
- Oklavayı çıkarmadan üzerinde iki taraftan büzün, oklavayı çıkarın, büzülen kısmı yavaşça simit gibi yuvarlayın.
- Sivri ucu birleşme noktasının üzerinden geçirerek kuş yuvası gibi bir şekil elde edin.
- Hazırladığınız iç malzemesini ortalarına doldurun, üzerine rende kaşar peyniri ekleyin.
- Kenarlarına yumurta sürün.
- 170 dereceye ısıtılan fırında kızarıncaya kadar pişirin.
Not: Bu tarif www.oyascuisine.com yazarı Oya Emerk'e aittir.
RENKLİ RULO BÖREK TARİFİ
Malzemeler
- 4 adet hazır yufka
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 yumurta beyazı
Üzeri için
İç harcı için
- 7-8 dal ıspanak
- 2 adet kuru soğan
- 3 adet havuç
- 3 adet haşlanmış patates
- İsteğe bağlı beyaz peynir
- 1 çay bardağı
- Sıvı yağ
- Tuz
- Karabiber
Hazırlanışı
- Ispanakları ayıklayın , yıkayın ve ince doğrayın.
- Bir kaşık sıvı yağda ince kıyım kuru soğanı kavurun.
- Ispanakları ilave ederek karıştırın tuz, karabiber atın.
- Soğumaya bırakın.
- Havuçları soyun ve rendeleyin 1 çorba kaşığı sıvı yağ ile soteleyin.
- Tuz, karabiber ilavesi ile soğumaya alın.
- Patatesleri rendeleyin, 1 kaşık sıvı yağda ince kıyım kuru soğan kavurun.
- Patatesi ilave edin.
- Tuz, karabiber serpip soğumaya alın.
- Sos için yoğurt ve sıvı yağı karıştırın.
- 2 yumurta sarısını ayırın, yumurtayı aklayın isteğe bağlı yoğurtla karıştırın.
- Bir yufkanın yarısını bölün fırça yardımı ile sosu sürün.
- Uç kısmına Ispanaklı iç malzemeyi döşeyin ve rulo yapın.
- Yufkanın diğer yarısına sos sürün aynı şekilde havuçlu iç döşeyin ve rulo yapın.
- 2. yufkayı yarıdan bölün ve yarım yufkaya sos sürün.
- Patatesli içi döşeyerek rulo yapın.
- Toplam 3 rulo börek ve bir yarım yufkanız var.
- Yarım yufkaya 1-2 cm içeriden sos sürün.
- Rulolardan 2 rulo yan yana 3. ruloyu onların üzerine koyun.
- Sarın ve yapılan ruloyu belli aralıklarla dilimleyin.
- Yumurta sarısını sürerek fırın tepsisine alın.
- Aynı şekilde kalan 2 yufkayı da hazırlayın.
- 180 derecede kızarana kadar pişirin.
Not: Bu tarif nursevincelezzetler.com yazarı Nursevin Sönmez'e aittir.
TAVADA KOLAY SU BÖREĞİ TARİFİ
Malzemeler
- 3 adet yufka
- 2 adet yumurta
- 100 gram eritilmiş tereyağı
İç malzemesi için
Üzeri için
Hazırlanışı
- Tereyağını eritin ve ılıkken içine yumurtaları kırıp karıştırın.
- Peynir ve ince kıyım maydanozu karıştırın.
- Yufkaları tam ortadan ikiye kesin (6 parça yufka elde ediyoruz).
- Her bir yufkanın üzerine tereyağlı karışımdan yeteri kadar sürün.
- Üzerine peynirli harcı serpin ve rulo şeklinde sarın.
- Büyük boy bir tavanın tam ortasından başlayıp, tüm yufkaları uç uca ekleyip dolayın.
- Böreğin hafif üzerine çıkacak kadar su ekleyin ve 3-4 dakika bu şekilde bekletin.
- Tavanın üzerine tercihen bir kapak kapatarak bir yöne doğru eğip böreğin suyunu tamamen süzün.
- Böreğin üzerine ve yanlara hafifçe sıvı yağ gezdirin.
- Orta ateşte tavayı ara ara çevirerek altını kontrollü bir şekilde pişirerek kızarmasını sağlayın.
- Bu esnada börek çok güzel kabaracaktır.
- Altı pişen böreği bir kapak yardımıyla tavadan ters çevirin.
- Çiğ olan kısım alta gelecek şekilde tekrar tavaya koyun.
- İki tarafı da nar gibi kızarana kadar pişirin.
- Pişen böreği ters çevirerek servis tabağına alın.
Not: Bu tarif, mutfakvetatlar.blogspot.com.tr yazarı Selma Mollaoğlu'na aittir.
KOLAY HAŞHAŞLI BÖREK TARİFİ
Malzemeler
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 kahve fincanı şeker
- 500 gram haşhaş ezmesi
- 4 adet yufka
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- Susam
Hazırlanışı
- Süt ve toz şekeri eriyinceye kadar karıştırın.
- Sıvı yağı ve haşhaş ezmesini bu karışıma ilave edin.
- Tahin kıvamına gelinceye kadar karıştırın.
- Yufkaları 4 eşit parçaya bölün.
- Karışımdan 2'şer çorba kaşığı alın ve kesilen üçgen yufkalara sürün.
- Uzun kenarından başlayarak içe doğru rulo yapın.
- Daha sonra ucundan kıvırarak gül şekli verin.
- Tüm yufkalara aynı işlem uygulandıktan sonra börekleri tepsiye yerleştirin.
- Böreklerin üzerine birer minik parça tereyağı koyun ve fırına verin.
- Önceden 180 dereceye ısıtılan fırında 30 dakika pişirin.
Not: Bu tarif oyascuisine.com yazarı Oya Emerk'e aittir.
DİL PEYNİRLİ MİNİ ÇITIR BÖREK TARİFİ
Malzemeler
- 3 adet yufka
- 250 gram dil peyniri
Kızartmak için
Hazırlanışı
- Yufkaları ince üçgen parçalara bölün.
- Dil peynirini de parçalara ayırıp yufkaların içine koyarak mini rulolar sarın.
- Her yufka için aynı işlemi tekrarlayın.
- Ayçiçek yağını kızdırın ve börekleri kızgın yağda kızartın.
- Kağıt havlu üzerine alarak fazla yağını çektirin ve sıcak olarak servis yapın.
Not: Bu tarif lezzet.com tarafından hazırlanmıştır.
MİDYE BÖREK TARİFİ
Malzemeler
- 2 adet yumurta
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı süt
- 1 paket kabartma tozu
- 4,5 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı sirke
- 1 çay kaşığı tuz
Hamuru açmak için
- 1 çay bardağı un
- 1 çay bardağı nişasta
Üzeri için
İçi için
Hazırlanışı
- Hamuru için malzemeleri karıştırın.
- Hamuru yoğurun 12 bezeye ayırın ve 45 dakika dinlendirin.
- Maydanozu doğrayın peynirle karıştırın.
- Nişasta ve unu karıştırın.
- Dinlenen hamuru nişasta ve un yardımıyla her bir bezeyi pasta tabağı büyüklüğünde açın.
- Aralarına nişasta ve unlu karışımdan dökerek 12 bezeyi açarak üst üste koyun.
- En üsttekini unlamayın.
- Sonra bütün bezeleri beraber önce elinizle sonra oklavayla açabildiğiniz kadar açın.
- Açtığınız hamuru sıkı sıkı rulo yapın.
- Rulo yaptığınız hamuru 1 parmak genişliğinde kesin.
- Oklavayla çay tabağı büyüklüğünde açarak içine peynirli harcı koyun ve fırın tepsisine dizin.
- Üzerine sıvı yağ sürerek 200 derecede pişirin.
- Afiyetler olsun.
SEBZELİ GÜL BÖREĞİ TARİFİ
Malzemeler
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 4 buçuk su bardağı un
- 1 çay bardağı ılık su
- ½ paket kabartma tozu
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
İç harcı için
- 750 gram ıspanak
- 1 su bardağı sert beyaz peynir ya da çökelek
- ½ demet dereotu
- ½ demet maydanoz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pulbiber
- 1,5 tatlı kaşığı tuz (Ispanağı ovmak için)
Yufkalara sürmek için
Üzeri için
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı yoğurt
Hazırlanışı
- Sıvı malzemeleri derin bir kabın içerisine koyun ve karıştırın.
- Unu içine yavaş yavaş boşaltın ve yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
- Yoğurduğunuz hamuru 6-7 adet bezeye ayırın.
- Üzerlerine bir bez örterek yarım saat dinlendirin.
- Bu arada iç malzemesini hazırlayın.
- İç malzemesini hazırlamak için ıspanağı bol suda yıkayın.
- Yıkadığınız ıspanakları ince ince kesin ve üzerine tuz serpip elinizle ovun.
- Maydanoz ve dereotunu da ince ince doğrayın.
- Üzerine rendelenmiş peyniri ekleyin.
- Baharatlarını da ekledikten sonra karıştırın.
- Bezeleri unlayarak açabildiğiniz kadar açın.
- Yufkaların üzerini yağlayın, 4 parçaya ayırın.
- Parçaların uzun kenarına hazırladığınız iç harçtan koyun.
- Kendi etrafında döndürerek gül şeklini verin.
- Hazırladığınız börekleri yağlanmış tepsiye dizin.
- Her bezeye ve yufkaya aynı işlemi uygulayın.
- Üzerlerine yoğurt ve zeytinyağı karışımından sürün ve fırına verin.
- 180 derecelik fırında üstleri kızarana kadar pişirin.
- Börekler kızardıktan sonra fırından çıkarın ve üzerini havlu ile örterek dinlendirin.
[fotogaleri=2392,2341,2231]