Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2019 09:55
Sahurda yemek hazırlayacak enerjiyi kendinizde bulamıyorsanız, sizler için çok kısa sürede hazırlanabilen enfes tariflerin listesini hazırladık. İşte, sahur sofranızı donatabileceğiniz lezzetli ve pratik tarifler...
MİLFÖY HAMURUNDAN PRATİK ÇITIR TOST
Malzemeler
2 adet milföy
Kaşar peyniri
Arzuya göre sucuk salam sosis
Ketçap
Hazırlanışı
- Tost makinesine buzu çözülmüş milföy yaprağını koyun ve tost makinesinin kapağını kapatın.
- Milföy hamurları puf puf kabarıp biraz kızarınca, kızarmış tarafını iç tarafa alıp, üzerine arzuya göre bir miktar ketçap sürün.
- Arzu edilen iç malzemesini koyun ve diğer milföy yaprağını üzerine kapatın.
- İç malzemesi pişip kaşarlar eriyene kadar pişirin.
Bu tarif birtutamkekik.com yazarı Ayşe Atılgan’a aittir.
MENEMEN TARİFİ
Malzemeler
3 adet orta boy domates
3 adet orta boy yeşil biber
6 yemek kaşığı sıvı yağ
2 tatlı kaşığı tuz
½ tatlı kaşığı kara biber
6 adet yumurta
Hazırlanışı
- Domates ve yeşil biberi yıkayın.
- Yağı tencereye koyun, yeşil biberin sap ve çekirdeklerini ayıklayın, ara sıra karıştırarak 2-3 dakika öldürün.
- Domatesi küp küp doğrayın, yeşil bibere ekleyin, tuz ve kara biberi koyup karıştırın, kısık ateşte 7-8 dakika pişirin.
- Yumurtaları yıkayıp, ayrı bir kaba tek tek tazeliğini kontrol ettikten sonra domatesli karışıma katıp karıştırın.
- Kısık ateşte yumurta katılaşıncaya kadar 2-3 dakika pişirin.
KOLAY SAHUR POĞAÇASI TARİFİ
Malzemeler
3 su bardağı un
1 su bardağı tam buğday unu
1 çay bardağı süt
½ çay bardağı zeytinyağı
2 çorba kaşığı tereyağı
1 adet yumurta
½ paket yaş maya
½ su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
İç harcı için:
4 adet haşlanmış patates
100 gram kaşar peyniri
100 gram beyaz peynir
1 çay kaşığı tuz
Üzeri için:
1 adet yumurta sarısı
Hazırlanışı
- Geniş bir karıştırma kabına normal unu ve tam buğday ununu alın.
- Unun içine tuz atın ve ortasını havuz gibi açıp yaş mayayı koyun.
- Mayanın üzerine zeytinyağı ve sütü döküp yumurta kırın.
- Oda sıcaklığında beklemiş tereyağını da karışıma ilave edin.
- ½ bardak ılık suyu ekledikten sonra sıvılarla mayayı eritin.
- Ortadaki malzemeleri karıştırdıktan sonra kenardaki unu da alarak yumuşak bir hamur elde edin.
- Hamuru kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun.
- Başka bir kaba poğaçanın iç harcını hazırlamak için patatesleri rendeleyin.
- Kaşar peynir ve beyaz peyniri de patateslerin üzerine ekleyin.
- Tuzunu attıktan sonra iç harcı iyice yoğurun.
- Poğaça hamurunu bezelere ayırın ve bu bezeleri yuvarlayın.
- Bezelerin ortalarına hazırladığınız harcı koyun ve tekrar yuvarlayın.
- Hamurları yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin, üzerlerine yumurtası sarısı sürün.
- Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.
- Sıcak olarak servis yapın.
10 DAKİKADA HAZIRLANAN PRATİK SAHUR BÖREĞİ
Malzemeler
2 tane yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
3 adet yufka
1,5 çay bardağı süt
İç harcı için:
½ su bardağı yağsız sert peynir
10 dal maydanoz
Hazırlanışı
- Geniş bir tavayı sıvı yağ ile yağlayıp yufkanın birini kenarlardan sarkacak şekilde yayın.
- Derin bir kaba süt, sıvı yağ, yumurta koyup iyice çırpın ve tavaya serdiğiniz yufkanın üstüne 4-5 yemek kaşığı bu karışımdan sürün.
- Yağlanmış olan yufkanın üstüne kalan 2 yufkadan 1 tanesini 5-6 parçaya bölüp kırıştırarak serin.
- Tekrardan üstüne hazırladığınız yağlı harçtan 4-5 yemek kaşığı sürün.
- Bir kabın içinde ezilmiş peyniri ve küçük küçük doğranmış maydanozları iyice karıştırın ve bu harcı yufkanın üstüne her yere eşit olacak şekilde yayın.
- Son yufkayı da yine aynı şekilde 5-6 parçaya bölüp kırıştırarak üzerine serin ve kalan yağlı harcı dökün.
- Son olarak en alta serdiğiniz yufkanın kenarlarını katlayarak böreği kapatın.
- Tavanın altını orta ateşte olacak şekilde yakın.
- Böreği çift taraflı kızaracak şekilde pişirin.
- Ocağı kapatıp sıcak olarak servis yapın.
KOPAR AL KAHVALTI EKMEĞİ
Malzemeler
2 adet beyaz ekmek hamuru
75 gram eritilmiş tereyağı
2 tatlı kaşığı toz tarçın
150 gram esmer şeker
Hazırlanışı
- Yuvarlak bir kek kalıbı iyice yağlayın.
- Orta büyüklükte bir kaseye tarçın ve esmer şeker koyup karıştırın.
- Tereyağı eritin, bir kaseye alın.
- Ekmek hamurundan büyükçe bir ceviz gibi parçalar koparın ve top yapın.
- Önce hafifçe tereyağına sonra tarçınlı şekere batırın ve yağlanan kek kalıbına birbiri üstüne gelecek şekilde doldurun.
- Üzerine streç film koyun ve hamur topları 2 misli olana kadar ılık bir yerde yaklaşık 1 saat bekletin.
- Fırın 175 dereceye ısıtın ve mayalanan hamur toplarını fırına koyun, 35 dakika kadar pişirin.
- Kalıbında 15 dakika bekletin ve servis tabağına ters çevirin.
- 20 dakika kadar dinlendirip servis yapın.
Bu tarif, Oya's Cuisine blogunun yazarı Oya Emerk'e aittir.
PEYNİRLİ DOMATESLİ PİZZA TARİFİ
Malzemeler
1 su bardağı ılık su
2 çay kaşığı toz maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı tuz
2,5 su bardağı kepekli veya normal un
300 gram mozarella peyniri
13 adet çeri domates
Hamurun üzeri için:
½ çay bardağı{m}zeytinyağ
1 tatlı kaşığı kuru kekik karışımı
Hazırlanışı
- Hamuru için bir kase içerisine su, maya ve toz şeker ekleyip karıştırdıktan sonra 10 dakika bekleyin.
- Zeytinyağ ve tuzu ekledikten sonra yavaş yavaş unu ekleyerek yoğurun.
- Kulak memesi kıvamına gelince un eklemeyi bırakın.
- Hamuru yine un yardımı ile tepsiye koyacağınız yağlı kağıt ile veya direk yağladığınız tepside elinizle açın.
- Üzerine yağlı kekik karışımını yayın.
- Peynir ve domatesi de ikiye bölüp orta kısmı üst tarafa gelecek şekilde dizin.
- Pizzanın üzerine tuz serptikten sonra önceden ısıttığınız fırının üst rafına yakın bir bölümüne yerleştirip pişirin.
Bu tarif sibelyalcin.com.tr yazarı Sibel Yalçın'a aittir.
PEYNİRLİ GEVREK EV PİDESİ TARİFİ
Malzemeler
5 su bardağı un
2 adet yumurta
1 çay bardağı zeytinyağı
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı süt veya su
1 yemek kaşığı sirke
1,5 tatlı kaşığı tuz
İç harcı için:
150 gram lor veya beyaz peynir
8-10 dal maydanoz
2 çay kaşığı kırmızı biber
1 adet yumurta akı
Hazırlanışı
- Geniş bir kabın içerisine unu koyun ve ortasını açın.
- Yumurta, yoğurt, yağ, hamur kabartma tozu ve tuzu ekleyerek yoğurun.
- Sütü veya suyu azar azar ilave ederek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin.
- Hamurun üzerini örtün ve ılık bir ortamda mayalanana kadar bekletin.
- Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın.
- Kopardığınız bu parçaları dikdörtgen şeklinde açın.
- Ayrı bir yerde karıştırdığınız iç malzemelerden oluşan harcı hamurların üzerine koyun.
- Pidelerin kenarlarını dört kenarı birbirine değmeyecek şekilde iç tarafa katlayın.
- Pideleri fırın tepsisine dizmeden önce kenarlarına yumurta sarısı sürün.
- Önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar (yaklaşık 20 dk.) pişirin.
HAMBURGER ÇANAĞINDA OMLET TARİFİ
Malzemeler
Hamburger ekmeği
Kırmızı biber
Mantar
Yeşil soğan
Sucuk
Yumurta
Kaşar peyniri
Hazırlanışı
- Hamburger ekmeklerinin içini oyun.
- Yumurtaların beyazı ve sarısını ayırın.
- Kalan malzemeleri doğrayın ve yumurtanın akıyla malzemeleri karıştırın.
- Hamburger ekmeğinin içine koyarak üstüne de yumurta sarısını koyun.
- 200 derecede pişirin.
- Ekmekler sert olursa fırından çıkarınca üzerini havlu ile kapatın.
- 10 dakika kadar bekletin veya fırına ısıya dayanıklı bir kaba su koyun.
Bu tarif kahvenintutkusu.blogspot.com.tr yazarı Naile Görgülü'ye aittir.
ÇILBIR
Malzemeler
5 adet yumurta
2 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Hazırlanışı
- Geniş bir tencereye su, tuz ve sirkeyi koyup, kaynatın.
- Su kaynayınca yumurtaları suya yakın tutarak birer birer kırın.
- Yumurtaların birbirine yapışmaması gerekir.
- 5 dakika sonra pişen yumurtaları el kevgiriyle sudan alın, suyunu iyice süzerek servis tabağına koyun ve üzerine yoğurt dökün.
- Bir tavada tereyağını eritin ve toz biberi içinde yakın.
- Bu sosu yoğurdun üzerine gezdirerek servis yapın.
SİMİT SANDVİÇ
Malzemeler
1 adet etli kırmızı biber
1 adet simit
1 adet krem peynir
1 adet domates
1 adet salatalık
1 tatlı kaşığı zeytin ezmesi
Yarım su bardağı yeşil zeytin
Hazırlanışı
- Salatalık, domates ve biberi dilimleyin.
- Simitleri yatay olarak kesin üst kısmını kenara alın.
- Dilimlediğiniz malzemeleri simitlerin içine yerleştirin.
- Simidin kapak kısmına krem peyniri ve zeytin ezmesini sürün.
- Üzerine 4 adet kürdanı simide batırın ve dörde bölün ve servis tabağına alın.