Güncelleme Tarihi:
MİNİ PİZZA (4-5 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
Hamuru için;
* 500 gr un
* 1 yumurta
* 250 ml süt
* 80 gr tereyağı (yumuşak)
* 15 gr yaş maya
* 40 gr şeker
* 10 gr tuz
Domates sosu için;
* 400 gr domates (rendelenmiş)
* 2 diş sarımsak (ince doğranmış)
* 1 yemek kaşığı zeytinyağı
* 2 tatlı kaşığı kekik
* Tuz
Üzeri için;
* 250 gr kaşar peyniri (rendelenmiş)
* 2 kapya biber
* 2 sivri biber
NASIL YAPARIM?
* Bir kaba yaş maya ve sütü koyup karıştırın.
* Kalan hamur malzemelerini ekleyip pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurun.
* Hamuru üzeri kapalı bir şekilde, hacmi 2 katına çıkana kadar mayalanmaya bırakın.
* Domates sosu için bir tavaya zeytinyağını koyup ısıtın. Sarımsak, domates rendesi, kuru kekik ve tuzu ekleyip kıvamı hafifçe koyulaşana kadar yaklaşık 10 dakika pişirin. Oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
* Üzeri için küçük küçük doğradığınız biberleri bir kapta harmanlayın.
* Mayalanan hamuru kısa süre yoğurun, pinpon topundan biraz küçük parçalar koparıp elinizle yuvarlayın. Sonra yine elinizle yassı bir şekil verin.
* Mini pizza hamurlarının üzerine birer yemek kaşığı domates sosu gezdirin
ve kaşığın tersiyle sosu iyice yayın.
* Ardından hamurdan taşmayacak kadar biber ve rendelenmiş kaşar peynirinden koyun.
* 180 derece önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirin.
BAHARATLI NOHUT KITIRLARI (4-5 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
* 400 gr haşlanmış nohut
* 4 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
* 1 tatlı kaşığı kimyon
* 1/2 tatlı kaşığı tuz
NASIL YAPARIM?
* Tüm malzemeyi bir kapta iyice harmanlayın.
* Nohutlar kıtır kıtır olana kadar 200 derece önceden ısıtılmış fırında 25 dakika pişirin.
* Fırından çıkarıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
BİR ÖNERİ: Bu tarifi sarımsak tozu, köri, zerdeçal gibi farklı baharat çeşitleriyle zenginleştirebilirsiniz.
HUMUSLU VE IZGARA SEBZELİ SANDVİÇ (2 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
Ekmeği için;
* 250 gr un
* 15 gr şeker
* 10 gr yaş maya
* 75 ml süt
* 7 gr tuz
◊ 75 ml su
Humus için;
* 250 gr haşlanmış nohut
* 60 gr tahin
* 30 ml limon suyu
* 2 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 çay kaşığı kimyon
* 1 çay kaşığı tuz
Ayrıca;
* 1 patlıcan
* 2 kapya biber
* 100 gr lor peyniri
* 2 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 yemek kaşığı balsamik sirke
* Fesleğen yaprakları
NASIL YAPARIM?
* Ekmeği için bir kaba yaş maya, su ve sütü koyup karıştırın. Kalan ekmek malzemelerini ekleyip pürüzsüz bir hamur olana kadar yoğurun.
* Hamuru 100 gramlık bezelere ayırıp üzeri kapalı şekilde mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamuru 10-12 santim boyunda uzatın ve fırın tepsisine yerleştirin. 10-15 dakika daha kabarmasını bekleyin. Üzerine bıçakla çizik atıp 200 derece önceden ısıtılmış fırında kontrollü şekilde, üzeri kızarana kadar pişirin.
* Fırından çıkardığınız ekmekleri soğumaya bırakın.
* Patlıcanı boylamasına, ince ince doğrayın. Kapya biberleri çekirdeklerini çıkarıp 4’e bölün. Bir kapta sebzeleri zeytinyağı ve balsamik sirkeyle harmanlayın. ◊ Sonra yağlı kâğıt serilmiş bir fırın tepsisine yerleştirip 200 derece önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. Fırından çıkarıp soğutun.
* Tüm humus malzemelerini rondo’ya atıp pürüzsüz bir kıvam
elde edene kadar çekin.
* Ekmeği sandviç şeklinde kesin ve arasına humus sürün.
* Izgara sebzeler, lor peyniri ve fesleğen yapraklarını humusun üzerine yerleştirin. Yolda kullanım rahatlığı sağlamak için ekmek bıçağıyla daha küçük porsiyonlara bölebilirsiniz. Her bir parçayı kâğıda (yağlı kâğıt da olur) sarıp iple sıkıca bağlayın ki dağılmasınlar.
BİR NOT: Bu sandvici dilerseniz farklı peynir, şarküteri ve yeşillik çeşitleriyle farklılaştırabilirsiniz. Humus yerine avokado ezmesi veya pesto sos kullanabilirsiniz.
ELMALI KURABİYE (4-5 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
Hamuru için;
* 170 gr un
* 100 gr tereyağı
* 50 gr pudra şekeri
* 1 yumurta
* 5 gr kabartma tozu
* 5 gr vanilin
İç harcı için;
* 2 küçük elma (rendelenmiş)
* 50 gr şeker
* 50 gr tereyağı
* 40 gr fındık (pirinç büyüklüğünde ufalanmış)
* 5-6 damla limon suyu
* 1-2 tutam toz tarçın
Üzeri için;
* Pudra şekeri
NASIL YAPARIM?
* Harç için tereyağını tencereye alın, eritin, elmaları ve şekeri içine atın. Elmalar suyunu çekene kadar pişirin.
* Ocaktan alınca fındık ve tarçını ilave edip karıştırın, soğutun.
* Hamur için tüm malzemeleri homojen bir kıvam alana kadar yoğurun. Toparlanan hamuru streç filme sarıp 15-20 dakika buzdolabında dinlendirin.
* Hamuru merdaneyle açıp üçgenler kesin. Harcı üçgenlerin geniş kenarına koyup ince kenarına doğru rulo şeklinde sarın.
* Kurabiyeleri 170 derece önceden ısıtılmış fırında hafif kızarana kadar pişirin. Fırından çıktıktan sonra üzerine pudra şekeri eleyin.