Dana pirzolanın hemen her kısmı birbirine benzer. Bir-iki lokma aldıktan sonra ağzınıza attıklarınız farklı bir lezzette değildir. Ama ya kelle öyle mi... Yanak, dil, beyin; her birinin dokusu ve lezzeti farklı. Her bölümde ayrı bir sürpriz sizi bekler, canınız sıkılmaz.
#SakatatAdana’nın milli yemeği şırdan kebaptan sonra en çok tercih edilen bir lezzet. Adana’nın yöresel nitelikteki yiyeceği olarak kabul edilmektedir. O kadar çok sevilir ki, bir çok yerde hemen hemen her sokak başında bir şırdancıya rastlamak mümkün. Bu lezzetin popülaritesi artık İstanbul’da da günden güne artıyor. Bir çok yerde şırdancı dükkanları açılmaya başladı. Bu mekanlarda şırdanla beraber, adana yöresine özel sakatatlar, çorbalar, kokoreç ve midyeler satışa sunuluyor. “Peki, şırdan nedir?” diye soracak olursanız, şöyle açıklayayım...
#ŞIRDANSadece bizim değil, herhangi bir ülke mutfağının gerçek değerinin elit lokantalarla ölçülemeyeceğini düşünüyorum. “Bir ülke ya da bölgede yemek kültürünün varlığını ve zenginliğini anlamak için üst değil, alt düzeye bakmak gerekir” diyen Prof. Nguyen’in tespitinden yola çıkıp bakalım, haklı mı?
#Türk MutfağıGerdan (boğazlık), fındık (badem) ve ciğer uykuluğu olmak üzere çeşitlere ayrılıyor, hayvanın göğüs kafesinin üst kısmındaki salgı bezlerinden elde ediliyor. En leziz haliyse baharda yeniyor. Bugün uykuluk denince akla ilk önce İstanbul, Sütlüce gelse de Türkiye’nin dört bir yanında bu nefis sakatatı layıkıyla yapan pek çok yer var. Jürimiz favori adreslerini sıraladı.
#SütlüceGenç şef Kemal Can Yurttaş, kısa süre önce başına geçtiği Aila İstanbul’un menüsünde cesur değişimlere başlamış bile… Fırın kelle ve beyin püresiyle İzmir söğüş, sarımsakla tavada pişirilmiş uskumru, Konya Koçbaşı nohutla hazırlanan bozkır tahinli humus ve ağır ateşte yavaşça karamelize ederek pişirilmiş kuzu badem uykuluk menünün öne çıkan yaratıcı lezzetlerinden birkaçı…
#Kemal Can YurttaşReferans noktası olarak Adana’yı alırsam Fikret’in, Adana’da da öne çıkan iki-üç kebapçıdan biri olacağını rahatlıkla söyleyebilirim. Ocakbaşı değerlendirmesi yaparken elbette ki en önemli olan kebap. 100 üzerinden puan versem, 50 puanı kebap derim. Fikret Usta’nın Adana’sı da tam puan alır.
#EtKonuyu aklımıza gastronomi yazarımız Vedat Milor düşürdü. Birkaç hafta önceki yazısında “Günümüz İstanbul’unda uydurma ‘modern meyhane’ ya da ‘masa örtülü ocakbaşı’ndan başka lokanta modellerinin tutması olanaksıza yakın. Bunun dışında; pizza, döner, ciğer, burger, dürüm... Yani sokak lezzetleri... Cihan (Kıpçak), ortağı Üryan’la (Doğmuş) burger ve sosisli sandviç yaparken Kaan (Sakarya) ve Derin (Arıbaş) gibi çok üst düzey şeflerin dürüm işine soyunmaları gayet mantıklı. Bu; onların değil, benim, sizin, bizlerin ayıbı.” Milor’un bu tespitinden hareketle, sokak lezzetlerine yönelen bu şeflerin kapılarını çaldık. Anlattıklarına bakınca gördük ki; her biri birbirinden yetenekli bu şeflerin ‘fine dining’i bırakmalarının biri psikolojik, biri toplumsal iki temel sebebi var. Psikolojik olanı tahmin etmek zor değil. Kusur kabul etmeyen standartlar, mutfağın o sert koşullarına alışkın şefleri bile bir zaman sonra yıldırıyor. Tuzluğun deliklerinin kenarında kalmış tuz tanelerini dert etmek zorunda olmamak ve farklı kesimlerden, daha fazla sayıda insana yemek pişirmek istiyorlar. Toplumsal sebebin kökleriyse olabildiğince derinlere uzanıyor...
#OscarYapımına 5 yıl önce başlanan Emaar Square AVM, 28 Nisan’da kapılarını açıyor. Açılışı 3 kez ertelenen AVM’ye lüks markaları getirmekte zorlandıklarını söyleyen Emaar Türkiye Direktörü Arzu Uludağ, “Yaşanan olaylar nedeniyle markaların yöneticileri temkinli davrandı. Emaar’da mağaza açan lüks markalar arasında Hermes, Cartier, Gucci, Zegna ve Galaries LaFayette var” dedi.
#Emaar Square AVMAslında sayısı 10 değil, 100. Ama listeyi küçültüp köşe yazısı sınırları içinde kalmak gerek! Sıralamadaki her yemek benim için eşdeğerli. Yani birinciden onuncuya değil sıralama. Hepsi bir numara! İşte, insana “Bütün sorunlara rağmen ne şanslıyız bu ülkede doğduğumuz için” dedirten 10 yemek.
#2015 En Güzel YemeklerSaray Pastaneleri’nin sahibi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’la Ortaköy’deki Feriye Lokantası’nda buluştuk. Sabah yediği bir elmayla akşam yemeğine kadar idare ediyormuş, buluşmamız bahane oldu, o sayede öğle yemeği yedi.
Bundan yıllar önce Riko ile girdiğimiz ve tahminimce Hürriyet Cuma’nın ‘En Pis 10 Restoran’ sıralaması yapması durumunda birinci olabilecek bir yerde, kıymetli biraderimizin ‘Kelle söğüş de isteyelim’ dediği anda yediğim bir şeyden dolayı hastaneye kaldırılabileceğimi düşünmüştüm.
Yemyeşil doğası, taş evleri ve masmavi plajlarıyla Kuzey Ege’nin gözde adreslerinden biri olan Ayvalık’ın derinlikli ve çok katmanlı bir yemek kültürü var. Tam karşısındaki Midilli Adası ve Girit Adası’ndan gelen Türk ailelerin etkisiyle şekillenen yöre mutfağında özellikle mezeler öne çıkıyor. Bu yaz yolunuz Balıkesir’in bu güzel ilçesine düşerse en iyi lezzet durakları da listenizde olsun.
#AyvalıkGünümüzde ekonomik durum, ürün maliyetlerinin artması lokantaları etkiliyor. Hem çok iyi kalite malzemeyle emek yoğun yemekler hazırlamak hem de herkesin kesesine uygun fiyatlar sunmak mümkün değil. Bu gerçeği çok kişi söylemiyor. Bahsedeceğim hiçbir lokanta için ucuz diyemem ama fiyat-kalite açısından hepsinin makul olduğunu düşünüyorum.
#Anadolu Yakası