KasımpaÅŸa poÄŸaçası

Güncelleme Tarihi:

Kasımpaşa poğaçası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2002 00:00

Emin Ãœnlü 35 yıldır KasımpaÅŸa meydanında poÄŸaça satıyor. Müşterileri çoÄŸunlukla esnaf, öğrenci. PoÄŸaçaların tadına bakmak isterseniz sabah saat 5:30'dan 10:00'a kadar bulabilirsiniz.Kokoreççi Cuma69'dan beri Tarlabaşı Bulvarı'nda. Daha kolay bir tarifle kelle söğüşçünün yanından dümdüz devam edin yolun bitiminde solda duruyor. Cuma Eren, evinin önünde kokoreçi piÅŸiriyor ve köşesine gidiyor. Gündüz 11'den gece 9'a kadar orada. Müşterisi o kadar çok ki yaptığı kokoreç yetmiyor. Yanında tavuk ızgara da yapıyor. Yarım ekmek 1 milyon lira. Topik satan tek kiÅŸiHarbiye'den dönerken ilk köşede duruyor. Musa Ölmez Türkiye'de bu iÅŸi yapan tek kiÅŸi. Topik bir Ermeni mezesi. Müşterisi de çoÄŸunlukla Ermeniler. Alıp yurtdışına götüren bile var. Dışı kıyma gibi çekilmiÅŸ nohut ve patatesten yapılıyor. İçinde soÄŸan, yeni bahar, tarçın, dolma fıstığı, kuÅŸ üzümü var. Ãœzerinde ise limon, tarçın ve zeytinyağı. TopiÄŸi nisan sonuna kadar KurtuluÅŸ'ta, yazın ise BeyoÄŸlu'nda lokantalarda bulabilirsiniz. Bir topik 1 milyon 250 bin lira.ÇiÄŸköfteleri karısı hazırlıyorTopikçiyle aynı sokakta duruyor. Sahibi Sırrı Gencal, 97'de Adıyaman'dan gelmiÅŸ. O zamandan beri de KurtuluÅŸ'ta çiÄŸköfte satıyor. Sırrı Gencal, çiÄŸköfteyi evde eÅŸiyle beraber hazırlıyor. Kelle söğüş tezgahının tarihi 100 yılÄ°stiklal'den Balık Pazarı'na girip dümdüz devam edin. Pazarın tam çıkışında karşı köşede duruyor Söğüşçü Muammer Usta. Tezgahın tarihi 100 yılı buluyor. Önce Muamer Usta'nın dedesi bir Ermeni'den devralmış. Muammer Usta da dedesinden. 26 senedir iÅŸletiyor. O zamandan beri sabah 10'da tezgahı açıyor, gece bire, ikiye kadar satış yapıyor. Söğüşleri de kendisi hazırlıyor. Satışlar da mevsimine göre oluyor. Yazın 40-50 kelle, kışın 20-30 kelle gidiyor. Tam kelle 3 milyon, yarım 1 milyon 500 bin lira. Telefonla sipariÅŸ alıp evlere de teslim ediyor. 24 saat açık TIR: Dürüm Durak60 model bir mack'ın içinde dürümlerini yapıyorlar. Dürüm Durak henüz çok yeni, Ramazan'da açıldı. Adana, Urfa, kuzu ÅŸiÅŸ, çöp ÅŸiÅŸ ve ciÄŸeri özel olarak yaptırdıkları ince lavaÅŸ ekmeÄŸinin içinde sunuyorlar. Hepsi 2 milyon lira. YeÅŸilköy, Florya, her yerden müşterisi var. 24 saat açık olan dürüm durak Merter'de Böbrek Vakfı'nın aÅŸağısında duruyor.Onların müdavimleri varBüyük ÅŸehir hayatları, dışarıda yemek yeme kültürünü giderek daha geniÅŸ kitleler arasında yaygınlaÅŸtırıyor. Bir yandan çalışma hayatı, diÄŸer yandan zevk ve merak, insanları daha çok ev dışında karnını doyurmaya yönlendiriyor. Dışarıda yemek yiyenlerin çoÄŸalması ise lokanta, restoran rekabetini artırıyor, birbirleriyle yarışır hale getiriyor. Buna ayaküstü yemeÄŸin durakları olan dünyaca ünlü fast food zincirleri, sandviççiler, büfeler, hatta seyyar satıcılar da dahil. Yazımıza konu olan sonuncular, yani seyyar yemekçiler. Hepsi deÄŸil tabii, en ünlüleri, müdavimi olanlar. Seyyar satıcının da tiryakisi olur muymuÅŸ demeyin. Bal gibi oluyor. Her biri öyle bir marka ki nerede olurlarsa olsunlar müşterileri geliyor, onları buluyor. Kimi sabahın köründe kimi gecenin bir yarısında müşterisiyle buluÅŸuyor... Alo Naci neredesin?Hamile eÅŸinin ciÄŸer yemek istemesi üzerine ciÄŸerle tanışan Naci, o gün bu iÅŸi yapmaya karar verdi. CiÄŸer satmaya bir çocuk arabasının üzerine koyduÄŸu tezgahla baÅŸladı. CiÄŸerlerinin tadı, temizliÄŸe verdiÄŸi önem, iÅŸ ciddiyeti ve dakikliÄŸi onu kısa sürede baÅŸarıya ulaÅŸtırdı. Ve ‘‘CiÄŸerci Naci’’, tam 16 yıldır Ankaralılar'ın hizmetinde. Kamyonetiyle, günde 16 saat kentin sokaklarını, caddelerini dolaşıp ciÄŸer satıyor. Naci, iÅŸinde çok titiz. Bugüne deÄŸin eÅŸi ve çocukları dahil hiç kimseye güvenmemiÅŸ. CiÄŸerini, ekmeÄŸini, soÄŸanını her gün kendisi seçerek almayı, kendisi kavurmayı alışkanlık haline getirmiÅŸ. Birçok ünlü müşterisi olan CiÄŸerci Naci, CumhurbaÅŸkanlığı Köşkü'ne bile ciÄŸer veriyor. Bu kadar da deÄŸil, ünlü müşterisi hayli fazla. Ama o ‘‘meslek sırrı’’ tutmayı da biliyor; ‘‘Ünlü müşterim çok ama söyleyemem’’ deyip gülümsüyor.Arayanlar, ona internetteki web sitesinden ve ‘‘Alo Naci Neredesin?’’ hattıyla da ulaÅŸabiliyor. Onun ciÄŸerlerine tutkun olanlar ‘‘Sana bir telefon alalım. Ä°stediÄŸimiz an seni bulmak istiyoruz’’ baskısında bulunmuÅŸlar. Bunun üzerine eÅŸi, Naci'nin doÄŸum gününde bir cep telefonu hediye etmiÅŸ ve böylece ‘‘Alo Naci Neredesin?’’ (0 532/3673877) hattı hizmete girmiÅŸ. Web sitesi de yine müşterisi olan bir iÅŸadamından armaÄŸan. ‘‘www.cigercinaci.20m.com’’ sitesi sayesinde ABD'deki eski müşterileri bile e-mail göndererek özlemlerini dile getiriyorlar. Naci, internetin kendisine çok faydası olduÄŸunu söylüyor: ‘‘Öyle ilginç mesajlar alıyorum ki aÄŸzım açık kalıyor. Ä°sterseniz bir ziyaret edin de görün.’’ Naci'nin sitesinde yer alan ÅŸu satırlar ise kendisine olan ilginin ne boyutta olduÄŸunu kanıtlıyor: ‘‘Naci usta, web sayfasına gösterilen yoÄŸun ilgi nedeniyle bütün müşterilerine teÅŸekkür eder. Burada bir açıklamayı zorunlu gördüm. E-mail ile gelen sipariÅŸleri ancak sabah 11.00'a kadar cevaplayabildiÄŸimi hatırlatırım. Çünkü bu saatten sonra servise çıkmaktayım.’’ Ãœmit ÇETÄ°N /ANKARAŞırdan mı, o da ne?‘‘Şırdan'ın doÄŸduÄŸu yer’’ olarak bilinen iki yerden birinde, Pazarlar caddesindeyiz. Adı böyle olmasına raÄŸmen çoÄŸu kiÅŸi Şırdan Sokağı olarak biliyor burayı. 500 metrelik caddede 20'ye yakın şırdan satıcısı var çünkü. Kocaman tencelerini yerleÅŸtirmiÅŸler kaldırımdaki tezgahlarına. Adana’da 100'ü aÅŸkın şırdan satıcısı var. Tanesi 750 bin liraya satılan şırdan dolmasından her gün 8-10 bin adeti insanların midesine iniyor. Şırdan piyasasında ayda yaklaşık 225 milyar lira para dönüyor. Mesut usta, Türkiye'nin büyük kentlerinden Adana'ya şırdan gönderildiÄŸini anlatıyor. Her bir koyunda tek adet olan şırdan, tazyikli su ile yıkandıktan sonra pirinç, salça, kimyon, pul biber, kıyılmış kuyruk yağı ve iç yağından hazırlanan harçla doldurulup, torba ÅŸeklindeki alt kısmının iÄŸne iplikle dikildiÄŸini ve büyük tencerelerde orta ateÅŸte üç saat kaynatılarak yenmeye hazır hale getiriliyor. Şırdancıların birinci müşterileri gece yarısı içki aleminden dönenler. Kent tamamen uyuyunca, tencerelerdeki şırdanlar da tükeniyor tezgahlarda. 10 yıl öncesine kadar şırdan yemek için geceyarısını bekleyip Karşıyakaya'ya, Pazarlar caddesine gitmek gerekirken, ÅŸimdi en mutena semtlerde, GazipaÅŸa, Kenan Evren, Turgut Özal caddelerindeki kaldırımlarda şırdan tencerelerinin buharı yükseliyor artık... Bünyamin YIL/ ADANA, (DHA)Mersin’in milli yiyeceÄŸi tantuni1800'lü yıllarda Mısır'dan ve Suriye'den gelerek kente yerleÅŸenler getirdi tantuniyi. Ama son 10 yıldır bu kadar popüler. Özellikle dananın but bölümünden ya da etin en yoÄŸun olduÄŸu ve ‘‘et evi’’ olarak tabir edilen yerinden yapılıyor. Etin önce sinirleri alınıyor. Ardından da küçük parçalar halinde doÄŸranıyor, yaÄŸsız bir ÅŸekilde piÅŸiriliyor. Daha sonra ortası çukur tepsi içerisinde yaÄŸda kavruluyor. Maydanoz, nane, domates ve soÄŸan karışımı salatayla dürüm yapılıyor. Ä°smi ise yaÄŸda kızartıldığı sırada, ustanın tepside yaptığı karıştırmanın çıkardığı tan-tun seslerden geliyor. Mersin'de 18 yıldır tantuni satan Hüseyin Yaprak, her kentin kendine özgü bir yiyeceÄŸinin olduÄŸunu belirterek, ‘‘200 yıldır tantuni, Mersinliler'in vazgeçilmez yemeÄŸi olmayı sürdürüyor’’ diyor. Mustafa ERCAN / MERSÄ°N(İçel), (DHA)MEYHANELERÄ°N VAZGEÇİLMEZÄ° BUZ BADEMCÄ°LERBuz bademci Ampul Ä°bo kaset bile yaptıBalık pazarından Nevizade sokağına girdiÄŸinizde kime sorsanız onu gösterir. Ampul Ä°bo'nun ünü dillere destan. Altı tane kaset çıkarmış. Bu ün sokağın diÄŸer badem satıcısı Pala ile aralarında çekiÅŸmelere neden oluyor. Ambul Ä°bo: ‘‘Bademcilerin kralı benim’’ diyor. Bu konuda hiç alçak gönüllü deÄŸil. AkÅŸam 6'dan sonra geliyor. Buz Bademci Pala'dan tarif almak imkansız10 seneden fazla Nevizade sokağında dolaşıyor Bademci Pala. Onu akÅŸam 6'dan sonra sokağın içindeki dükkanlarda bulmak mümkün. Pala, dükkan sahiplerinden izinli. Bademin porsiyonunu 3 milyona veriyor ama tarifini asla vermiyor. 40 YILLIK Midyeci Hasan 40 senedir Balık Pazarı'nda, Nevizade sokağının giriÅŸinde duruyor. Sabah 4'te kalkıp hazırlanıyor, akÅŸam 10'a kadar satış yapıyor. Midye fiyatları büyüklüğüne göre 250-350 bin arası deÄŸiÅŸiyor. Hasan Er, ‘‘Yaptığım midyeler çok saÄŸlıklı. Evde çoluk çocuk yiyoruz, 55 yaşındayım hiç doktora gitmedim, aspirin bile almadım’’ diyor. BALIK PAZARININ SEYYARLARI BÄ°R BAÅžKATarihi Osmanlı BalıkçısıEminönü'nde Kadıköy iskelesinin bitiÅŸiÄŸinde göreceksiniz. Sabah 9'dan akÅŸam 8'e kadar oradalar. Balık ekmek 30 kuruÅŸken sandalla köprüde satışa baÅŸlamışlar. Bugünlerde uÄŸrarsanız taze uskumru yiyebilirsiniz. Alaaddin ‘‘bizde her ÅŸey günlük, balık, domates, biber, yeÅŸillik hep taze, herkes çok beÄŸeniyor’’ diyor. Müşteriler balıktan o kadar memnun kalmış ki turistler için hazırlanan bir rehber kitapta gidilebilecek yerler arasında yer almış. Unutmadan balık ekmek artık 30 kuruÅŸ deÄŸil, 1 milyon 500 bin lira. Tarihi Eminönü BalıkçısıOsmanlı balıkçısıyla yanyana. Teknelerinin üzerinde 1945 Lale yazıyor. Balıkçılar hakkında daha önce kötü bir haber çıktığı için konuÅŸmak istemiyorlar. ‘SaÄŸlıksız diye anlatmışlar. Artık konuÅŸmuyoruz’’ diye anlatırken hepsinin ayrı ayrı saÄŸlık raporlarını gösteriyor. Tarihi Eminönü Öz Balıkçısı BeytullahOnların tarihi bir baÅŸka tarih aslında. Meslek kayınpederden damada geçmiÅŸ. Sırf damadın tarihi 40 sene, gerisini siz düşünün artık. Kadıköy iskelesinden ilerliyorsunuz, otobüs duraklarının hemen önünde duruyorlar. Tekneden 10-12 kiÅŸi ekmek yiyor. Sabah erkenden gidip balıkları Kumkapı'dan alıyorlar. Sonra dikkatlice temizleyip, ızgara yapıyorlar. Damat Özen Hatip, niye uskumru yaptıklarını da açıklıyor: ‘‘Uskumru yaÄŸlı balık, ızgaraya geliyor. Palamutta bu lezzeti bulamazsınız. Müşteriler de çok memnun. Balık dumanıyla kendini satıyor.’’RAPORLU TURÅžUCUEminönü'nde Kadıköy Ä°skelesi civarında duruyor. ÇoÄŸu satıcıda olmayan erik, havuç ve kavun turÅŸusunu bile bulabilirsiniz. SaÄŸlık raporları ve izin belgesi cebinde. Karışık 500, suyu 350 bin lira. Midyeci Mahmut Eminönü'nün devamlı satıcılarından. Tepsisi elinde iskeleler arası dolaşıyor. Mahmut, izinli çalışmak istiyor. Midyeleri hazır alıp satıyor. Günde ortalama 200-250 midye satıyor. Midye fiyatları 100-150 bin lira arasında deÄŸiÅŸiyor.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!