Paylaş
Ama listeyi küçültüp köşe yazısı sınırları içinde kalmak gerek! Sıralamadaki her yemek benim için eşdeğerli. Yani birinciden onuncuya değil sıralama. Hepsi bir numara! İşte, insana “Bütün sorunlara rağmen ne şanslıyız bu ülkede doğduğumuz için” dedirten 10 yemek.
ALANCHA’DA KELLE SÖĞÜŞ
İzmir’in harika kelle söğüşünün özünü koruyarak gastronomik açıdan dünya çapında boyuta ulaşmış hali. Kelle, dil ve beyin odun fırınında pişiyor. Dürüm söğüşte bulunan tatlı soğan, domates, maydanoz, kimyon, azıcık isot ile yemyeşil bir sos haline geliyor. Minik bazlamayla servis ediliyor. Alancha Istanbul, Şht. Mehmet Sok.
No: 39, Maçka/İstanbul, (0212) 261 35 35
7 MEHMET’TE SÜT KUZU KOKOREÇ
Akdeniz’in en iyi lokantalarından biri, gastronomik açıdan çok cılız bir kent olan Antalya’da. Henüz 30’larında olan Mehmet Bey inanılmaz bir kabiliyet. Zeytinyağlılar, balıklar. etler, salatalar, pilavlar her ziyaretimde beni şaşırtmaya devam ediyor. Ülkemizdeki en iyi süt kokoreci orada bulacağımı rüyamda görsem inanmazdım. Açıkça söyleyeyim: Batı’da Michelin üç yıldızlı lokantalarda bulduğum 10 et yemeğinden ancak biri ya da ikisi bu kadar keyif verir. 7 Mehmet, Atatürk Kültür Parkı, Muratpaşa/ Antalya,
(0242) 238 52 00
KONYALILAR ETLİ EKMEK’TE KONYA GÜVECİ
Konya usulü güveç Anadolu’nun özü gibi. İnsanın içini ısıtan, olduğu gibi görünen,
göründüğü gibi olan ve cömert. Bol sebzeli
olmalı, kuzu Toroslar’dan gelmeli, kuyrukyağıyla odun ateşinde fırında ağır ağır pişmeli.
O kadar sevdim ki aynı malzemeleri eve getirip gazocağında denedim. Sonuç: Hayal kırıklığı!
Konyalıların efsunlu fırınında pişmesi şart.
Konyalılar Etli Ekmek, Şemsettin Günaltay
Cad., No: 150, Kazasker/İstanbul,
(0216) 369 99 99
PÖÇ KASABI’NDA TEPSİ KEBAP
Dana eti yiyeceksen böylesini
yiyeceksin ama İstanbul’da bulamazsın.
Antakya’ya gitmeye değer mi? Kesinlikle çünkü başka lezzetler de muazzam bu kültürel açıdan çok zengin kentte. Pöç Kasabı,
programdan sonra tanınıp müşteri sayısını artırınca ülkemizde nadir olan bir şey oldu. Mekân güzelleşti, kalite arttı ama fiyatlar her keseye uygun kaldı. Başkalarını mutlu etmekten mutlu olan güzel insanların yaşattığı gerçek tepsi kebap. Yanında da bol lavaş gerekiyor çünkü yağları iyice sıyırmalı. Pöç Kasabı ve Kebap Salonu, Yeni Cami, Uzun Çarşı Cd. No: 154, Antakya/Hatay,
(0326) 213 95 03
BABA SÖĞÜŞ’TE DANA YANAĞI
Önceden ısmarlayacaksınız. 24 saat odun ateşiyle ısıtılan fırında usul usul demlenerek pişiyor. Kaşıkla bile yenebilir. Yumuşacık ama jelatini zengin. Süper. Ah bir de içki vermeleri mümkün olsa... Böyle bir yanağı iyi bir kırmızı şarap olmadan tüketmek yazık. Şht. Asım Cad. No: 35, Beşiktaş/İstanbul, (0212) 227 20 01
NICOLE’DE YABAN BILDIRCINI
İstanbul’da Tom Tom Suite’te bir Kaan Sakarya devrimi yaşandı ve ilk kez gerçek gastronomik mutfak ülkemize geldi ama sorun herhalde Kaan’ın adının Alain ya da Francesco falan olmamasıydı. Yabancılar farkına vardı ama gerçek burjuva devrimi yaşamamış ülkemizde devlet kapitalizmi sayesinde servete kavuşmuş üst gelir düzeyi kesimin çok küçük bir bölümü keşfetti. Burada birçok harika yemek yedim ama birini listeye alabiliyorum. Otelin sahibi olan ama hiç afra tafrası olmayan Fehmi Bey’in Kapadokya’da avladığı yabanbıldırcını Allah’tan Kaan’ın eline düştü çünkü ortaya “Av eti için referans noktası” diyeceğim bir lezzet çıktı. Nicole, Boğazkesen Cad., Tomtom Kaptan Sok. No: 18, Beyoğlu/
İstanbul, (0212) 292 44 67
BİRTAT’TA KUZU CİĞERİ
Birtat harika bir meyhane ve bütün sakatatlar iyi ama özellikle dil ve ciğer dünya çapında. Giderseniz kaçırmayın. Ciğer sevmeyene bile sevdirecek cinsten. Birtat Ocakbaşı, Koşuyolu Mahallesi,
Kalfa Çeşmesi Sokak, No: 16, Kadıköy/ İstanbul,
(0216) 553 66 64
NICOLE’DE MİLFÖY
Mutfakta Kaan ne ise Aylin Yazıcıoğlu da tatlı alanında o. Son zamanlarda dünya çapında ekmekler de pişirmeye başladı ve yemek sonunda önünüze gelen üç tatlı Michelin lokantalar düzeyinde. Milföyse bir başyapıt. İçindeki malzeme mevsime göre değişiyor. Benim favorim yaz meyveleri. Ne ilginç olur bu milföyü Alain Passard’ın (Arpege) milföyüyle yan yana tadıp kıyaslamak.
YENGEÇ’TE TAZE MİNİK KALAMAR IZGARA
Taze yerli kalamar bulunmuyor diye hep söylenirim ve sonunda buldum. Tabii doğru pişirmek gerek. Urla’daki Yengeç bence İzmir’deki bütün balık lokantalarından iyi. Izgara kalamarı özellikle harikaydı. Yengeç, 2121 Sok., Urla/İzmir,
(0232) 752 11 52
FİNCAN CAFÉ’DE DENİZ KEREVİTİ
Eşimin yaş günüydü ve Burgazada’daki favori mekânım bir sürpriz yaptı. Mönüde olmadığı ve bizde pek bilinmediği için açıkçası pek emin değildim sonuçtan. Hata! Sevgili Canan’ın (Sofuoğlu) eli lezzetli ve içgüdüleri onu hep doğru yöneltiyor. Bu kadar leziz deniz kerevitlerini bulmak için ailecek Korsika’ya gidiyoruz ve bu sene hayal kırıklığına uğradık. Burnumuzun dibindeymiş. Istakoz hak getire bunun yanında. Fincan Café, Yalı Cad. No: 8, Adalar/ Istanbul, (0216) 381 13 50
Paylaş