Afet-i devran bir kadın, şehvet, seks, para, şizofren bir katil ve vajinanın bedenden ayrılmasıyla son bulan vahşetler. ABD’den İstanbul’a uzanan seri cinayetler... FBI kriterlerine uygun bir seri katil romanı yazmak üzere yola çıktığını söyleyen gazeteci Cüneyt Ülsever, yazdığı vahşetin zaman zaman kendisini de ürperttiğini itiraf ediyor. Ancak vahşetin, cinsellik ve şehvet gibi insani bir zaaf olduğunu söylüyor
Kültür sanat dünyamızın neredeyse her alanında olan bir isim Sevin Okyay; 60 yıldır kitap çeviriyor, 50 yıldır gazetecilik, 40 yıldır sinema eleştirmenliği yapıyor… Eski albümleri karıştırmak için buluşup Türk ve dünya sinemasını konuştuk, edebiyat sohbeti yaptık... Okyay Türkiye’nin dünya çapında iyi yönetmenleri olduğunu söylüyor: “Mesela Nuri Bilge (Ceylan). İlk kısa filmi ‘Koza’yı ilk görüşte beğendim. 1990’lı yıllardı ve öğrenciydi hâlâ. Zeki’yi (Demirkubuz) tanımam ondan öncedir. Reha Erdem ve Tayfun Pirselimoğlu’nu da çok beğenirim.”
#Sevin OkyayYazar Ahmet Ümit, hikâyesi Berlin’de geçen ‘Kayıp Tanrılar Ülkesi’ adlı romanının Almanca baskılarının tanıtımını, 2 bin yıl öncesinin antik Bergama kentini 360 derece resmeden ‘Pergamon. Das Panaroma Müzesi’nde gerçekleştirdi. Romanın Almanca baskıları ‘btb Yayınevi’nden piyasaya çıktı.
#Ahmet ÜmitTuna Kiremitçi, ‘Başkomiser Perihan Uygur Polisiyeleri’nin üçüncü kitabı ‘Tehlikeli Şarkılar’da siyasi tansiyonu yükselten bir dizi cinayetin peşinde koşan Perihan ve ekibinin soruşturma sürecinin anlatıyor. Polisleri ve zanlıları bir suç etrafında, temel insanlık halleriyle yakalıyor Kiremitçi. Ama asıl gücünü ana karakteri Perihan Uygur’dan, kurbanlara empati kurma becerisine, akla ve vicdana sahip güçlü bir kadının kişiliğinden alıyor.
#Tuna KiremitçiKalabalık aile ortamından koparılıp akrabaları olan yaşlı çifte bakılmak üzere verilen bir kız ve onun, yeni ortamında aradığı ilgi, sevgi ve şefkati bulması. Akademi Ödülleri’nde En İyi Uluslararası Film dalının beş adayından biri olan İrlanda yapımı ‘Sessiz Kız’ gücünü sadeliğinden ve başrolündeki minik oyuncu Catherine Clinch’in olağanüstü performansından alıyor.
#Uğur VardanPek çoğumuzun tanıdığı Harry Bosch karakterinin yaratıcısı ve çağdaş Amerikan polisiye edebiyatının kültleşmiş ismi Michael Connelly, ‘Son Hüküm’de avukat Mickey Haller’in çetrefilli ve tehlikeli bir davayı çözme sürecini anlatıyor. Kitapta Bosch ve Haller işbirliği yapıyor.
#Michael ConnellyD&R’ın kapalı oturum gerçekleştirdiği online söyleşilerinin son konuğu Türk edebiyatının en popüler ‘polisiye’ yazarlarından Ahmet Ümit oldu. Ümit, yazarlık serüveninden Nâzım Hikmet sevgisine, hazırlıkları devam eden 'Komser Nevzat' dizisinden annesinden yadigâr masallara kadar merak edilen pek çok konuyu sevenleriyle paylaştı.
#Ahmet ÜmitÖdüllü yazar Su Tunç’un ‘Kristal: Lanetli Kan’ adlı sürükleyici polisiyesi, özel harekât biriminden cinayet büroya geçen İlhan ile cinayet çözme konusunda müstesna bir yeteneği olan uçuk kaçık Kristal’in, kurbanlarına Akadca sayılar kazıyan bir seri katille mücadelesi anlatılıyor.
#Su TunçGüney Koreli yazar Jeong You Jeong’un ‘Yedi Yıllık Karanlık’ı babasının suçlarının cezalarıyla uğraşmak zorunda kalan, toplumdan tecrit edilmiş oğul hakkında sürükleyici bir roman. Yazar iki mükemmel kurguyla birlikte gerilim içinde gerilimi okuyucuya sunuyor.
#Jeong You JeongLeonardo Padura ‘Hayatımın Romanı’nda doğrudan Küba tarihine yoğunlaşıyor ve 19’uncu yüzyıla uzanıyor. ‘Amerika’nın ilk şairi’, ‘Küba’nın en büyük şairi’ gibi sıfatlarla anılan José María Heredia’nın hayatına ve buna paralel olarak Küba tarihine ışık tutuyor.
#Hayatımın RomanıYaz aylarıyla birlikte vasat yapımlara mecbur bırakıldığımız sinemalarda Başka Sinema’nın her hafta güncellenen yaz seçkisi sinemaseverler için adeta vaha etkisi yaratıyor. Bu haftanın teması “Vizyon Ötesi” adını taşıyor ve geçen yıl festivallerin gözdesi olmuş 6 filmi bir araya getiriyor. Marvel filmleriyle tanıdığımız Russo kardeşlerin Netflix yapımı son filmleri “Gri Adam”, Ryan Gosling ve Chris Evans’ın başrolü paylaştıkları bir aksiyon. Raflardan haftanın tavsiyesi ise, Arjantinli Gabriela Cabezón Cámara’nın feminist romanı “Iron Karı’nın Maceraları”.
#Uğur YÜKSELJung Myung Lee, ‘Cennetten Kaçan Çocuk’ adlı romanında matematik dâhisi karakteri aracılığıyla, kapalı bir kutu olarak tanımlayabileceğimiz Kuzey Kore’yi, oradaki siyasi yapıyı, günlük yaşamı, insan ilişkilerini inandırıcı bir dil ve içeriden bir bakışla anlatıyor.
#Cennetten Kaçan ÇocukYıllar evvel yazdığı "Kocanızı Nasıl Öldürürsünüz" başlıklı makalede, kadınlara mükemmel cinayetin sırlarını anlatıyordu, bugün ise kocasını tam da anlattığı şekilde öldürmekle yargılanıyor. İşte romantik gerilim romanları yazarı Nancy Brophy'nin kitaplarını aratmayan aşk ve cinayet hikayesi...
#Nancy Brophy‘İstenmeyen Konuk’ Shari Lapena’dan, polisiyenin kraliçesi Agatha Christie’ye bir saygı duruşu niteliğinde. Kanadalı yazar Lapena ‘kilitli oda’ gizemi için her şeyi ayarlıyor. Öncelikle ustaca tanıttığı karakterleri kaçamayacakları bir duruma sokuyor. Konuklar ölmeye başladığında, herkes sıra kendisine gelmeden katilin kim olduğunu bulmak için soluksuz bir mücadeleye başlıyor...
#Shari LapenaFinlandiyalı yazar Max Seeck’in nordik noir’ı ‘Cadı Avcısı’, yeni bir polisiye serisinin ilk romanı olarak ışıltılı bir giriş yapıyor. Dedektif Jessica Niemi, sıradışı bir cinayet vakasını araştırmak için olay yerine çağrılıyor. Ünlü bir yazarın karısının öldürülmesi bir dizi cinayetin ilk halkası oluyor.
#Max Seeckİlk kitabıyla dışlanıp edebiyata küsmüş bir yazarın son 50 saatinde yaşadıklarını anlatan ‘Dünbatımı Defterleri’, İbrahim Yıldırım’ın ilk romanından bu yana sabırla kurduğu çok katmanlı, oyunlar ve aldatmacalarla okuru metne katan anlatı anlayışının en üst noktasını oluşturuyor. Oya gibi işlemiş, ilgiyi hep üst düzeyde tutan kurgusuyla usta işi bir roman.
#İbrahim Yıldırım