Geçen hafta Minorka Adası’nda geçirdiğim harika 4 günden bahsettim. Xuroy adlı otelde yediğimiz taze balıkları da anlattım. Bunun dışında dört lokantaya daha gittik. İki tanesi olağanüstü, biri çok iyi, biri ortanın biraz üstüydü. Aşağıda özetliyorum...
#Vedat MilorVedat Milor... O gastronomi dünyasının adeta ‘rockstar’ı, sözü en çok geçen isimlerinden... Yeme-içme konusundaki eleştirileri, analizleri çok seviliyor. Bizim de yazarımız. Kendisiyle yeni başlayan programı ‘Vedat Milor’la Tadına Doyamadım’ için buluştuk; yemeğe bakışını, lezzeti, seçici olmayı, sosyal medyayla ilişkisini, yediği ilginç tatları konuştuk: “Ben daha çok lezzete bakıyorum. Bence yemek sunum odaklı olmamalı.”
#Vedat MilorMutfağa ilk girdiğinde henüz küçük bir çocuktu. Anneannesinin yarattığı mucizelerden etkilenmişti. Onu babasına eşlik ettiği profesyonel bir mutfak izledi. Buradaki dinamizm ve paslanmaz çelik tezgâhların büyüsüyle kararını verdi; yeme-içme işine girecekti. Bunun için büyümeyi de beklemedi. 14 yaşından itibaren çalışmaya başladı. Son 13 yıldır ise televizyon programlarıyla hepimizin mutfaklarında! Şef Arda Türkmen’in mutfağına sızdık. Hem eski albümleri karıştırdık hem yeni gastronomi eğilimlerini konuştuk.
#Arda’Nın MutfağıÖnümüzdeki pazar, 8 Mayıs, Anneler Günü… Eğer anneniz sizinle tatil yapmayı seviyorsa ona verebileceğiniz en güzel hediye, yepyeni bir rota olabilir. Jürimiz farklı zevk ve beklentideki anneler için seyahatler planladı… Gurme anneler lezzetin peşinde Kopenhag’a doğru yolculuğa çıkıyor, yorgunluğunu şifalı termal sularda atmak isteyenlerse Afyon’a…
#HürriyetBir şeyin geleneksel olması iyi veya doğru olduğu anlamına gelir mi? Zor bir soru. Kestirme bir cevabı yok. Ama nedense ‘gelenek bu’ deyince akan sular durur. Konu kapanır. Halbuki o geleneği sürdürmenin yarardan çok zarar getireceği birçok düzenleme de var günümüzde.
#YazarBugüne kadar gittiği hiçbir şehre aşık olmayan, Avrupa’nın aynı gotik mimarisini görmekten az buçuk sıkılan, gittiği yerlerin tarihinden etkilense, bir gözü deniz arayan; denizi bulsa "eğlenceli bir şeyler yok mu?" diye etrafına bakınan benden başka birileri var mı bilmiyorum. Ama siz de benim gibi, bugüne kadar gittiğiniz tüm lokasyonlardan içinizde bir eksikle döndüyseniz, bu şehirde kalbinizi bırakmaya hazır olun!
#BarselonaSeyahatler, geziler, şehirler, yollar... Havaalanları, otobüs terminalleri, hızlı trenler, arabalar… Köyler, şehirler, kasabalar, adalar… Gez, gör, öğren, tanı ama en sonunda eve gelip, ‘Ev gibisi yokmuş diyen kaç kişiyiz?’ İnsan ne yapar, evinde hissettiği zaman mutlu olur, rahatlar. Evi gibi hissettiği şehirde de yaşar. İşte ben bunu yaptım, evim gibi hissettiğim şehirde bir yaşam kurdum. Barselona, inanın sadece evimde olduğum için değil, sizleri de evinde hissettiren bir şehir olduğu için, size bugün bilinmeyenleri ile anlatacağım.
#BarselonaSeyahatler, geziler, şehirler, yollar... Havaalanları, otobüs terminalleri, hızlı trenler, arabalar… Köyler, şehirler, kasabalar, adalar… Gez, gör, öğren, tanı ama en sonunda eve gelip, ‘Ev gibisi yokmuş diyen kaç kişiyiz?’ İnsan ne yapar, evinde hissettiği zaman mutlu olur, rahatlar. Evi gibi hissettiği şehirde de yaşar. İşte ben bunu yaptım, evim gibi hissettiğim şehirde bir yaşam kurdum. Barselona, inanın sadece evimde olduğum için değil, sizleri de evinde hissettiren bir şehir olduğu için, size bugün bilinmeyenleri ile anlatacağım.
#Barselona Gezi RehberiBarselona tarihi, kültürü, mimarisi ve sanatının yanı sıra kendine özgü zengin mutfağı ile de ziyaretçilerine kendisini fazlasıyla cazip kılıyor. İspanyol mutfağı deniz ürünleri ağırlıklı olduğu için deniz ürünlerini sevenler için tam bir cennet Barselona. Atıştırmalık denilemeyecek kadar lezzetli ve doyurucu tapasları, İspanyol mutfağının vazgeçilmezi olan paellası, deniz ürünleri, churros ve crema catalana gibi lezzet patlaması yaşatacak tatlıları ile yemek kültürü bir hayli zengin bir şehir. Barselona’da gideceğiniz birçok mekân eğlenceli ortamı, kalabalığı, gürültüsü, neşesi ve samimiyeti ile tam anlamıyla Akdenizli. İşte size denemeden dönmemeniz gereken lezzetleriyle Barselona mekânları.
#BarselonaBarselona tarihi, kültürü, mimarisi ve sanatının yanı sıra kendine özgü zengin mutfağı ile de ziyaretçilerine kendisini fazlasıyla cazip kılıyor. İspanyol mutfağı deniz ürünleri ağırlıklı olduğu için deniz ürünlerini sevenler için tam bir cennet Barselona. Atıştırmalık denilemeyecek kadar lezzetli ve doyurucu tapasları, İspanyol mutfağının vazgeçilmezi olan paellası, deniz ürünleri, churros ve crema catalana gibi lezzet patlaması yaşatacak tatlıları ile yemek kültürü bir hayli zengin bir şehir. Barselona’da gideceğiniz birçok mekân eğlenceli ortamı, kalabalığı, gürültüsü, neşesi ve samimiyeti ile tam anlamıyla Akdenizli. İşte size denemeden dönmemeniz gereken lezzetleriyle Barselona mekânları.
#Barselonaİspanya’nın en popüler şehirlerinden biri olan Barselona, şehre gelecek olan turistlere adeta 'gelmeyin' diyor. Barselona Belediye Başkanı Ada Colau, şehre gelen turist sayısından bir hayli şikayetçi olduğunu ve bu konuda bazı kısıtlamalara gideceklerini uzun zaman önce açıklamıştı. Ancak Colau'nun bu açıklamalarına rağmen Barselona'ya gelen turist sayısı her geçen gün artıyor.
#İspanyaJoan, Josep ve Jordi... Onlar, gastronomi dünyasının ‘Jackson Kardeşler’i gibiler. İspanya Girona’daki restoranlarıyla Noma’yı tahtından ettiler, önceki yılın ardından bu yıl da dünyanın en iyi restoranı seçildiler. Yaz başından beri Türkiye’ye gidip geliyor, Anadolu’yu geziyor, araştırma yapıyorlardı. Bu araştırmaların sonucunda, İstanbul’da özel davetli gruplarına üç gece üst üste ziyafet çektiler. O harala gürele arasında mutfaklarına daldık. Josep İspanya’ya dönmüştü. Ama ekibin beyni Joan ve fırlaması Jordi’yle Michelin yıldızlarından girdim, parayı nereden kazandıklarından çıktım.
#Roca KardeşlerAvrupa’nın güneyinde bahar bir başka güzel olur. Dalmaçya sahillerindeki Dubrovnik yeşilin envai çeşit rengiyle karşılar konuklarını. Fas’ın karşı kıyısındaki Cebelitarık’ın plajlarında hareket başlar. İstanbul gibi Sevil de erguvanlarla selamlar baharı, flamenko daha bir hoş gelir kulaklara. Malta’da balığın en iyisi baharda Marsaxlokk’ta yenir, balıkçıların ağlarından masanıza gelir derya kuzuları. Cannes ise mayıs ortasındaki festivale hazırlanır, kırmızı halıda yürüyecekleri bir heyecan kaplar. Yunan mitolojisine göre bahar, Persephone’nin yeraltından yeryüzüne çıkış zamanıdır. Annesi Demeter öyle mutlu olur ki kızını görünce, her tarafı yeşilin renklerine boyar, doğa canlanır ve Akdeniz’in güneyi bahardan payına düşeni fazlasıyla alır.