Özellikle yurt dışında bir kente gittiğinizde sizi karşılayan pasaport polisinin tavrından havasına, kaldığınız otelden gittiğiniz restoranlara birçok ayrıntı o seyahatin ruhunu belirler. Özellikle de o kenti daha önce çeşitli nedenlerle dört beş kez ziyaret etmiş, tarihi ve turistik yerlerini dolaşmışsanız farklı beklentileriniz olur.
#Müge AkgünBalık sezonunda İstanbul balık halini dolaştık. Palamut buzhaneye çekilirken sarıkanat ve çinekop tezgâhları doldurmuş. Neredeyse bütün balık tezgâhlarının arkasında ise deniz ile hiç alakası olmayan Erzincanlılar var. Hem balıktaki son durumu hem de en yakın denize 250 kilometre uzaktaki Erzincanlıların sektöre hâkimiyetini konuştuk.
#BalıkYaz boyu kısa-uzun tatiller, yakın-uzak seyahatler için her fırsatı değerlendireceğiz. Varılan yerden çok yolda olmayı sevenlerin vazgeçemediği yol üstü yemekçilerinin en güzellerinden bir öneri listesi hazırladık. ‘Denize’ giderken kullanılan yollara göre de bölümlere ayırdık. Okurken bile müdavimlerin ağzını sulandıran, bilmeyenleri yola çıkma hevesiyle dolduracak adresler arasında salaş etçiler de var, kahvaltıcılar da; alışveriş edilecek peynirciler de var, klasikleşmiş tostçular da...
#Ebru ErkeYeniköy Balıkçısı’nın şefi öğrenmeye ve kendini geliştirmeye açık. Düzgün malzeme bulmak için çabalıyor. Nicelikten çok niteliğe önem verdiği belli. Tarator yapmayı nasıl öğrendiğini soruyorum. Rum bir komşusundan öğrendiğini söylüyor ve hikâyesini anlatıyor. Ne güzel. Eskinin mezeleri unutuldu, artık birçok balıkçı toptan alıyor.
#Vedat MilorBitki temelli talebin yaygınlaşmasıyla artık süpermarketlerin vegan reyonlarında çeşit çeşit et muadili görebiliyoruz. Ama ona en benzeyen ve sağlığımıza en faydalı olan alternatif kesinlikle mantar... İşe mantarı tıpkı et gibi marine ederek başlayabilirsiniz. Aromatiklerle, sirke, yağ ve baharatla tatlandırdığınızda şaşırtan lezzetler yakalayacaksınız...
#GastronomiMigroskop 3-13 Aralık dijital ürünler kataloğu ve fiyatları açıklandı. Aralık ayının gelmesiyle beraber yeni yıl temalı ürünler Migros marketlerinde müşterileri bekleyecek. Hediyelik yemek ürünleri, kışlık giyim ürünleri, yılbaşı süslemeleri, beyaz eşya ürünleri, tencere ve tava çeşitlerine kadar onlarca ürün kampanyalı fiyatlarda olacak. Migros’ta bu hafta 180 cm Yılbaşı Ağacı 699,90 TL, Yılbaşı Süsü Çan Figürlü 29,90 TL, Yeni Yıl Kayık Tabak 89,95 TL, Desenli İspanyol Kek Kalıbı 109,95 TL, Yılbaşı TV Battaniyesi 189,90 TL, Yılbaşı Çorabı 49,90 TL, Led Işık Perdesi 169,90 TL, Yılbaşı Topu Karışık 72’li 249,90 TL’den satılacak. Ayrıca 8 Parça Çay Seti 179,95 TL, 2’li Su Bardağı 64,95 TL, , 5 Programlı Bulaşık Makinesi 9.999 TL, 9 KG Çamaşır Makinesi 11.999 TL’den raflarda olacak. İşte, Migros 3-13 Aralık indirimli ürünler kataloğu
#Migroskop Dijital KataloğuBu yıl gösteri dünyasının en olaylı boşanma davalarından birinin kahramanları Kevin Costner ile artık iyice kanlı bıçaklı hale geldiği eski eşi Christine Baumgartner. Üç çocuklu evliliklerini resmen sonlandırmaları sırasında maddi kaynaklar yüzünden ciddi bir mücadele veren çiftle ilgili iddialar da bitmek bilmiyor.
#Kevin CostnerHollywood, son yılların en ateşli boşanma davasına tanıklık ediyor. Uzun zamandır böylesi pek görülmeyen davanın kahramanları ünlü yıldız Kevin Costner ile eşi Christine Baumgartner. Çiftin boşanması da kelimenin tam anlamıyla "kanlı bıçaklı" geçiyor.
#Kevin CostnerŞimdi şöyle bir düşünün... Diyelim ki bir film yıldızısınız. Kariyerinizde yükselmek içi de yapmayacağınız hiçbir şey yok. Buna aksiyon sahneleri de rol arkadaşınızla özel yakınlaşma gerektiren sahneler de dahil. Bu konuya yaklaşımınız nasıl olurdu?
#Matt DamonÜç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz, Avrupa’nın sayılı büyük deniz ürünleri üreticisi ve ihracatçısı konumunda. Ancak toplum olarak yeterince balık yediğimiz söylenemez. Türkiye’de kişi başına yılda ortalama 6.5 kilogram balık tüketilirken, bu oran Avrupa’da 25 kilo. Oysa uzmanlar neden balık yememiz gerektiğini anlata anlata bitiremiyor. Egeliler bunun farkında olmalı ki yıllık kişi başına tükettikleri balık miktarı 15 kilo civarında. Yani Türkiye ortalamasının 2.5 katı. Zira Ege Denizi, barındırdığı 50’den fazla balık çeşidini ve diğer deniz ürünlerini bonkörce sunuyor. Kıyısında bir inci gibi duran Kuşadası da bu bonkörlüğe mutfağında kucak açıyor. Tuzda lagostan balık köftesine, asma yaprağında barbundan ahtapot soteye, fesleğenli balık kavurmadan midye dolmaya, sardalya buğulamadan karides güvece, sütlü balıktan kalamar tavaya saymakla bitmeyecek kadar çok lezzet sofralarda yer buluyor. Bundan dolayıdır ki Ada’da lezzet durakları ağırlıklı olarak balık restoranlarından oluşuyor. Bugün sizi bu duraklardan Mezgit by Şükrü ile tanıştırmak istiyorum.
#1Zar ve sinirlerinden güzelce ayıklanıp temizlenmiş, yaprak yaprak kesilmiş ciğer, mutfağımızın değerli lezzetlerinden. Anavatanı sayılan Edirne’nin tava usulü çok seviliyor ama tereyağında pişen halini de menülerde daha sık görmeye başladık. Jürimize en iyisini yapan adresleri sorduk.
#CiğerGeldi geliyor derken gastronomi dünyasının en saygın rehberlerinden Michelin Guide Türkiye’ye nihayet İstanbul’dan giriş yaptı. Eminim yakında şahsına münhasır şehrimizin turizmine ivme katacak, yıldızlı restoranları, şefleriyle uluslararası arenada yeme-içme severlerin radarına sokacaktır.
#Müge AkgünYaz tatilinde deniz mahsulleri ve sokak lezzetleri öne geçiyor belki ama zeytinyağlıların ve sulu ev yemeklerinin yeri hep ayrı. Hem doyurucuhem de hesaplı alternatifler sunan lokantalarımız gittiğimiz yörenin malzemelerini tanıyabilmemiz için de birer cevher üstelik... Jürimize tatil beldelerindeki en iyi esnaf lokantalarını sorduk.
#Eniz MahsulleriTurkuvaz bir deniz, temiz, ışıl ışıl... Turizmin gözbebeği Marmaris, Selimiye çevresinde bu tertemiz sulardan çıkan balık, ahtapot ve kalamarla kuruluyor neredeyse tüm sofralar. Bereketli, çam kokulu topraklardan gelen sebzeler, yeşilliklerle renklenen masalardan bu yaz en çok dikkatimi çekenleri sıraladım...
#Gastronomiİstanbul’un kültür zenginliklerine canlılık katmak üzere hayata geçirilen Beyoğlu Kültür Yolu Festivali dün başladı. 12 Haziran’a kadar 7’den 70’e herkes için 2 bine yakın etkinlik yapılacak. Bölgenin köklü tarihine ışık tutan bir lezzet rotası da oluşturuldu. Şehirdeyseniz atın kendinizi Beyoğlu’na; ister tatlı rotasını takip edin, isterseniz de sokak yemeklerinin peşinden gidin.
#GASTRONOMİRamazan’da sahurda davul çalarak, oruç tutacakları uyandırmak bir ramazan geleneği olarak devam etmekte. Ancak bu geleneğin uygulanmadığı bir mahalle var Bursa’da. O da Emirsultan Mahallesi. Mahallede yıllardır davul yerine ‘pilava pilava’ diye bağıran bir kişi oruç tutacakları uyandırıyor. Pek neden ‘pilava pilava’ diye bağırıyor hiç düşündünüz mü?
#BursaEv halkının ve gastronominin gündemi yılbaşı sofraları. Bir yandan restoranlar, oteller, balo salonları yılbaşı menülerini hazırlarken diğer taraftanartan hayat pahalılığı, fiyatların yüksekliği nedeniyle yılbaşını evde geçirecek çok büyük bir kitle de evdeki yılbaşı sofrasını nasıl donatacağının derdine düştü.
#BursaAyvalık tostu; büyük olan özel ekmeğinden tadını almaktadır. Bir çeşit sandviç türüdür. Balıkesir’in meşhur tostlarındandır. Ayvalık tostunun ekmeği özel olarak üretilmektedir. Ekmeğin yapımında kullanılan un sayesinde tadını almaktadır. Ayvalık tostunun en belirgin özelliği malzemelerinin bol olmasıdır. Peki ya Ayvalık tostu nasıl yapılır? 1 adet Ayvalık tostu kaç kaloridir tüm detayları ile derledik.
#Kaç KaloriGençlik ve Spor Bakanlığı, 2019’u ‘Gönüllülük Yılı’ ilan etmişti. Bu kapsamda üniversitelerde seçmeli ‘Gönüllülük’ dersi açıldı. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu da örnek olmak adına bu dersi kendisi anlatmaya karar verdi. Ankara’daki Medipol Üniversitesi’nde derse katılıp Kasapoğlu’ndan gönüllülüğü dinledik. Sonra da 45 yaşındaki bu genç bakana hayatıyla, hobileriyle ilgili merak ettiklerimizi sorduk...
#Gençlik Ve Spor Bakanı