Fabry hastalığı X’kromozomuna bağlı geçiş gösteren nadir bir hastalıktır. Fabry hastalığından erkekler daha sık ve daha ciddi etkilense de heterozigot kadınlar da etkilenebilmekte, ancak bulgular daha geç yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Peki, Fabry hastalığı nedir?
#Fabry HastalığıSigara içen birinin ciğerleri, damarları sigara içtikten sonra hiç sigara içememiş biri gibi olabilir mi yoksa illa bir hasar alır mı? Yeni bir çalışma, bir kişinin sigarayı bıraktıktan sonra kalp hastalığı riskinin ortalamaya düşmesinin yirmi yıldan fazla sürebileceğini, kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin 25 yıl süreceğini söylüyor.
#SigaraHiç düşündünüz mü yıllardır sigara içen birinin sigarayı bıraktıktan sonra ciğerlerinin tamamen temizlenmesi, kalp ve damarlarının hiç sigara içmeyen birininkine benzemesi ne kadar zaman alır? Süreyi kısa sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Güney Kore'deki araştırmacılar, uzun süredir sigara içen bir tiryakinin kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin ne kadar sürdüğünü keşfetti: Tam 25 yıl…
#SigaraKalp rahatsızlıkları, dünya genelinde en yaygın ölüm nedenleri arasında yer alıyor. ABD’li kalp cerrahı Dr. Jeremy London ise sürekli göz ardı edilen üç belirtinin ciddi şekilde kalp rahatsızlıklarının habercisi olduğuna dikkat çekiyor. Dr. London, bu belirtileri yaşayanların acil olarak sağlık kontrolü yaptırmalarını öneriyor. İşte kalbinizin zayıf olduğunu gösteren üç belirti…
#SağlıkSon yıllarda yapılan birçok bilimsel araştırma, özel hayatımızda yaşadığımız ruhsal kaygı, stres ve endişenin kansere davetiye çıkardığını gösterir nitelikte! Kanser konusunda ezber bozan açıklamalarıyla dikkat çeken Türkiye’nin en güvenilir bilim insanı Onkoloji Uzmanı Doç. Doktor Yavuz Dizdar “Kanser hastalığı aynı zamanda bir psikolojik tedavi sürecidir” diyerek ‘kırık kalp sendromu’na dikkat çekti.
#Yelda BaşaranAntalya Havalimanı'nda geçen hafta bir engelli tuvaletinde klozet içinde bulunan yenidoğan bebekle ilgili yeni görüntüler ortaya çıktı. Bebeği terk ettiği öne sürülen Rus uyruklu anne Ekaterina Burnazkina ile kızın annesi gözaltına alınıp, tutuklandı. Dava dosyasına giren olayın o anları havalimanının güvenlik kameralarına yansıdı. Ailenin gönüllü avukatlığını üstlenen Ayşegül Kübra Polat, anne-kızla yaptığı görüşmeyi anlattı. Havalimanının engelli tuvaletinde doğum yapan genç kızın ‘kriptik hamilelik' yaşadığı iddia edildi.
#AntalyaYapılan bazı araştırmalara göre kanser vakalarının %20 kadarının, Epstein-Barr virüsü ve hepatit B gibi bulaşıcı ajanlara bağlı olduğunu gösteriyor. Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği'nin yakın tarihli bir raporu, dünya genelindeki kanser vakalarının yüzde 13'ünün enfeksiyonlara bağlı olduğunu, bazı tahminlerin yüzde 20'ye kadar çıktığını açıkladı. Yani enfeksiyonların neden olduğu kanserler düşündüğümüzden çok daha yaygın. Peki hangi enfeksiyonlar kansere yol açabilir?
#KanserAntalya Havalimanı'nda geçen hafta bir engelli tuvaletinde klozet içinde bulunan yenidoğan bebekle ilgili yeni görüntüler ortaya çıktı. Bebeği terk ettiği öne sürülen Rus uyruklu anne Ekaterina Burnazkina ile kızın annesi gözaltına alınıp, tutuklandı. Dava dosyasına giren olayın o anları havalimanının güvenlik kameralarına yansıdı. Ailenin gönüllü avukatlığını üstlenen Ayşegül Kübra Polat, anne-kızla yaptığı görüşmeyi anlattı. Havalimanının engelli tuvaletinde doğum yapan genç kızın ‘kriptik hamilelik' yaşadığı iddia edildi.
#Antalya HavalimanıSamsun İl Emniyet Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıda annelere 'En İyi Narkotik Polisi Anne' projesi ile ilgili eğitim verildi. Eğitimde yapılan sunumlarda anneler, narkotik madde kullanımının psikolojik belirtileri ve sokak dili hakkında bilgilendirilerek, "Metin amca, düğme, Lamborghini, gogo, kova, ot, üçlü, beşli, ateş, buz, eks, taş' gibi isimler kullanan çocuklara dikkat etmeliyiz" uyarısı yapıldı.
#PolisÇoğunlukla erkeklerde görülen damar tıkanıklığa bağlı kalp krizinin, genç kadınlarda da yaygın olarak görüldüğü gözlemlendi. Genç kadınlar arasındaki “endişe verici” artışın ardından yapılan araştırmalar, Covid-19 ile kalp krizi arasında bağlantı olduğunu tespit etti.
#Kalp KriziSağlık Bakanlığı’nın 2023 yılı verilerine göre Türkiye’de yılda 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Kalbimiz gücüyle bilinen kaslardan oluşuyor. Ancak bazen genetik bazen de yaşam koşulları kardiyovasküler rahatsızlıklara sebep olabiliyor. 29 Eylül Dünya Kalp Günü vesilesiyle uzmanlara sağlıklı bir kalp için neler yapmamız gerektiğini sorduk. Reçete basit: Sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzı.
#Necla BayraktarPandemi bitti fakat Covid-19 hayatımızda olmaya devam ediyor ve bundan sonra da hep olacak. Uzmanlar, ağustos ayında ilginç bir şekilde Covid vakalarının çok yüksek seyrettiğini söylüyor. Peki Türkiye’de durum ne? Hastanelerde halen test yapılıyor mu? Covid şu anda nasıl tedavi ediliyor?
#CovidKene tarafından yayılan sıtmaya benzer bir hastalık olan babesiosis çoğu insan tarafından bilinmiyor. Ancak lymedan sonra kene kaynaklı bulaşan en yaygın hastalık. Peki babesiosis nasıl bir hastalık? Ölümcül vakalar yaşanıyor mu? Ülkemizde yaşanan vaka var mı? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr İftihar Köksal ile konuştuk.
#KeneYeni bir araştırma, kahve ve çayın kalp sağlığına olumlu etkileri olabileceğini gösterdi. Araştırmaya göre, düzenli olarak kahve ve çay tüketen kişilerde hipertansiyon, felç, diyabet ve koroner kalp hastalığı gibi kardiyometabolik rahatsızlıkların gelişme riski önemli ölçüde azalıyor.
#ÇayKırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve Lyme hastalığı keneler tarafından yayılan en yaygın hastalıklar ancak ‘babesiosis'i çoğumuz hiç duymadık. Babesiosis, lymedan sonra kene kaynaklı bulaşan en yaygın hastalık. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) 2023 raporuna göre, Kuzey Amerika’da özellikle Mayıs ve Ekim ayları arasında kene tarafından yayılan sıtmaya benzer bir hastalık olan babesiosis vakaları artıyor. Peki bizde durum ne? Ölümcül vakalar yaşanıyor mu? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr İftihar Köksal ile konuştuk.
#KeneSincan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Bölüm Sorumlusu Doç. Dr. Gözde Bumin Aydın, Dünya Sepsis Günü'nde, sepsis vakalarının yüzde 40’ını 5 yaş altı çocukların oluşturduğunu belirterek, “Her yıl 47-50 milyon sepsis vakası oluyor ve bu vakaların 11 milyona yakını ölümle sonuçlanıyor” dedi. Gereksiz antibiyotik kullanımının önlenmesi gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Aydın Hürriyet’e şunları söyledi:
#SepsisYeni bir araştırmaya göre, bilim insanları artık basit bir testle hastanın kalp krizi ve felç riskini 30 yıl öncesinden doğru bir şekilde tahmin edebildiklerini ortaya koydu. Peki, bu bulgular kalp sağlığı konusunda nasıl devrim niteliğinde değişikliklere yol açabilir? Prof. Dr. Ahmet Yıldız ile mercek altına aldık.
#SağlıkSonbaharla birlikte özellikle COVID-19 gibi solunum yolları rahatsızlıklarının iyice arttığı bir döneme giriyoruz. Ayrıca şimdi bir de dünya genelinde Batı Nil ateşi ve maymun çiçeği virüsü (MPOX) gibi hastalıklar da kendini gösterdi. Kırım Kongo kanamalı ateşi de çok konuşulmayan önemli bir sağlık sorunu. “Bu hastalıklar nasıl riskler taşıyor ve yeni salgınlara neden olabilir mi” diye sorduk.
#COVID-19Son zamanlarda dünya genelinde birçok salgın hastalık ortaya çıkıyor. Hava koşullarının etkisiyle hızla yayılan virüsler, çocuklardan yaşlılara kadar herkese hızla bulaşıyor. Şimdi de acillerdeki adenovirüs vakalarının artışı, halk sağlığı açısından endişe verici bir gelişme olarak öne çıkıyor. Peki adenovirüs vakalarındaki artışı nasıl yorumlamak gerekiyor? Hastalığın belirtileri neler? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkTüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, maymun çiçeği virüsüyle ilgili televizyon kanallarında aşı karşıtlarına yönelik söylemleri nedeniyle Prof. Dr. Mehmet Ceyhan hakkında suç duyurusunda bulundu. Şahin, "Kendisi hakkında yanıltıcı bilgiyle insanları korku ve paniğe sevk etmekten suç duyurusunda bulunduk. Seninle yargıda da görüşeceğiz Mehmet efendi. Bu milleti böyle hizaya getiremezsiniz" dedi.
#Mehmet CeyhanSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Maymun çiçeği hastalığının Türkiye'de görülmediğini belirtirken, 'Pandemi oluşmayacağı yönünde kanaat var. Tek tük görülebilir; ama bu salgın olmaz. Şu ada ekstra bir tedbire ihtiyacımız yok.' dedi.
#Sağlık Bakanı Kemal MemişoğluAnkara’da yaşayan ve nadir görülen bir hastalık ‘pulmoner hipertansiyon’ hastası olan 63 yaşındaki Aykut İnciler, akciğerinin fonksiyonlarını yerine getirememesinden dolayı dört yıldır çantasında taşıdığı oksijen konsantratörü ile hayatını sürdürüyor. İnciler, “Diğer insanların rahatça aldığı, kıymetini bilmediği o nefese ben para ödüyorum. Pozitif düşünün, havayı içinize çekin. Ara ara kendinizle akciğerlerinizle, tüm organlarınızla konuşun, sevin onları” diyor.
#ANKARADang humması, sivrisineklerle bulaşan ciddi bir hastalık olarak biliniyor. 2024 yılı ise dang humması açısından en kötü yıl olarak kaydedildi. Dünya Sağlık Örgütü, 176 ülkede 11 milyon şüpheli vaka bildirildiğini açıkladı. Tehlike komşumuz İran’a da sıçradı; 14 Haziran'dan itibaren vaka sayısı 12'ye yükseldi. Bu durum Türkiye'de de endişe yarattı. Peki, dang hummasını hangi sinek türleri taşıyor? Ülkemizde görülme olasılığı nedir ve belirtileri nelerdir? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#Sağlık