Kabakların sert kabuklu kısımlarını bıçak yardımıyla soyup baş kısımlarını kesin. Kabakları uzunlamasına ikiye bölün. Kestiğiniz kabakları tencereye alıp üzerlerine 1 litre su ilave edin. Kapağını kapatıp kaynayana kadar yüksek kaynadıktan sonra orta ateşte 20 dakika haşlayın. Soğanı yemeklik doğrayın. Çarliston biberin çekirdekli kısımlarını ayıklayıp zar şeklinde doğrayın. Kapya biberin çekirdekli kısımlarını ayıklayıp zar şeklinde doğrayın. 1 adet yeşil biberin çekirdekli kısımlarını ayıklayıp zar şeklinde doğrayın. Tavayı ocağa alıp ısıtın. Isınınca 3 yemek kaşığı zeytinyağı ve doğradığınız soğanları ilave edip 3-4 dakika kavurun. Doğradığınız biberleri ve kıymayı ilave edip 4-5 dakika sürekli karıştırarak birlikte kavurun. 1 tatlı kaşığı salça, tuz ve karabiber ekleyip 1-2 dakika daha pişirin. Kekik ve 1 çay bardağı su ilave edip 10 dakika kaynatın. Haşladığınız kabakları delikli bir kaşık yardımıyla sularını süzerek fırın kabına alın. 2 adet domatesi küp küp doğrayın. Sarımsakların kabuklarını bıçağın yan tarafıyla ezerek çıkarın ve küçük küçük doğrayın. Doğradığınız domates ve sarımsakları sos tenceresine alıp üzerlerine tuz, 1 tatlı kaşığı salça, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, karabiber ve 1 bardak su ekleyip 10 dakika pişirin. Fırın kabına aldığınız kabakların içlerini bir kaşık yardımıyla çıkarın ve hazırladığınız kıymalı iç malzemesiyle doldurun. Üzerlerine hazırladığınız domates sosunu dökün. Önceden 200 dereceye ısınmış fırında 20 dakika pişirin. Dereotu ve maydanozları ince kıyın. Kıydığınız yeşillikleri pişen kabakların üzerine serpip servis yapın.
#Kabak KarnıyarıkEge’nin bereketli topraklarından çıkan zeytinden zeytinyağına, peynirden bala, el halısından gulete, pideden köfteye, domatesten kestaneye onlarca ürün değerini coğrafi işaretle de tescilliyor. Ege’nin 8 kentinin 215 ürünü coğrafi işaretli. 10’u ise Avrupa Birliği’nden de tescilli.
#1Kalp hastalıklarının ortaya çıkışında pek çok etken bulunuyor. İlk başta akla fiziksel hareketlilik, sigara-alkol tüketimi ve stres gibi faktörler gelse de en önemli unsur beslenme şekli! Bitkisel beslenmenin önleyici etkilerini araştıran bilim insanları, kalp sağlığını tehdit eden yüksek kolesterole karşı artık Portfolio (portföy) diyetini öneriyor. Yeni yapılan çalışmayla bir kez daha etkisi kanıtlanan diyet, sağlık için sihirli bir çözüm olarak yorumlanıyor. Peki Portfolio diyeti nasıl oluyor da kalp hastalıklarını önlüyor? Diyette hangi besinleri tüketmek gerekiyor? Popüler diyetlerin tahtını sallamaya aday olan Portfolio diyetini Uzman Diyetisyen Aslıhan Altuntaş ile mercek altına aldık.
#SağlıkTarihi Şahin Lokantası geçen hafta yine Beyoğlu’nda ikinci şubesini açtı. Bu yeni şubede başrol, dönerin... İstanbul’un bu ikonik esnaf lokantasını sahibi ve işletmecisi Cengiz Şahin’le konuştuk: “Burada sunduğumuz yemeklerin reçetesi lokantanın açıldığı 1967 yılından beri aynı. Yıllar geçti, Beyoğlu değişti ama müşteri portföyümüz değişmedi. Hâlâ CEO ve işçi aynı masada yemek yiyor.”
#Tarihi Şahin Lokantası10 yaşından beri çalışıyor, 34 senedir bilfiil mutfakta... Antep mutfağı dendi mi akla gelen ilk isimlerden şef Doğa Çitçi, bu kez Gaziantep’teki Rayiha Baharat Müzesi’nde açılan restoranın koordinatör şefi olarak karşımızda. Baharatı ön plana çıkaran yemeklerin sunulduğu mekânı Doğa Şef’le konuştuk.
#Doğa ÇitçiSevdiklerimizle bir araya geldiğimiz bayram günlerinde maalesef soframızı ağırlıklı olarak hamurişleri, pilavlar ve şerbetli tatlılarla donatıyoruz... Sizlere sağlıklı ve bir o kadar leziz tariflerimi anlatıp öyle güzel tüyolar vereceğim ki vücudunuz da bayram edecek...
#BayramBatı kökenli kimi yemek ve tatlı çeşitleri zamanla yemek alışkanlığımızın bir parçası haline geldi; köfte ekmek, lahmacun ve pide gibi geleneksel yemeklerimizin bazılarıysa fast food kültürüne uyarlandı. Türk mutfak kültürünü korumak hepimizin sorumluluğu... 29 Ekim vesilesiyle ülkemizin kurucusu Atatürk’ün sofrasına ve Cumhuriyet döneminin yemeklerine bakalım.
#29 EkimYaz tatilinde deniz mahsulleri ve sokak lezzetleri öne geçiyor belki ama zeytinyağlıların ve sulu ev yemeklerinin yeri hep ayrı. Hem doyurucuhem de hesaplı alternatifler sunan lokantalarımız gittiğimiz yörenin malzemelerini tanıyabilmemiz için de birer cevher üstelik... Jürimize tatil beldelerindeki en iyi esnaf lokantalarını sorduk.
#Eniz MahsulleriDolma deyince çoğumuzun aklına ilk gelen zeytinyağlı dolma olur. Bu tariften sonra ilklerinizi değiştirecek, damağınızda ve aklınızda yer edecek bu lezzete mutfağınızda yeni bir yer açacaksınız. İşte dolmaların şahı olarak bilinen Şıhıl Mahşi ya da bilinen diğer adıyla Şeyh-ül Mahşi tarifi…
#Şıhıl Mahşi TarifiRestoranların özel mönü ve özel fiyatlarla katıldığı Restoran Haftası dün başladı, 30 Kasım’a kadar sürecek. Hazırlanan mönülerin fiyatları bu yıl 35 ve 60 TL. Festival kapsamında düzenlenen tadım etkinlikleriyse önemli gurmeleri ağırlıyor. En dikkat çekenleri sizin için derledik.
#Hilltown MidpointPatlıcanı alacalı soyup kabağın kabuğunu kazıyın. Patlıcan ve kabağı bir parmak kalınlığındaki halkalar halinde doğrayıp fırın tepsisine dizin. Üzerlerine tuz serpip fırçayla zeytinyağı sürdükten sonra 200 dereceye ayarladığınız fırın ızgarasında 25-30 dakika, yumuşayıncaya kadar pişirin. Aslında sebzeleri kızartabiliriz ama yağlı olur diye ben fırında pişirmeyi tercih ediyorum.
#YazarlarYaza sayılı günler kala son kilolarını vermek isteyenler için lezzetli fakat bir o kadar da sağlıklı tarifleri sizin için bir araya getirdik. Dışarıda gördüğünüz ağız sulandıran yemeklerden mahrum kalmak istemiyor ama diyetinize de uysun istiyorsanız bunlar tam size göre! İşte, birbirinden lezzetli 15 diyet yemeği...
#DiyetŞu gördüğünüz kareler kaç aylık proje... Yani ikisini eşleriyle bir araya getirmek.... Biri Türkiye’ye geliyor, öbürü gidiyor. Biri müsait oluyor, öbürünün çekimi oluyor. Mehmet Abi’nin eşi Ülker Abla Bodrum’dan dönüyor. Bu sefer Vedat Bey’in eşi Linda Hanım’ın Amerika’da konferansları başlıyor. Tam olacak, ramak kalıyor; Vedat Bey rahatsızlanıyor. O iyileşiyor, haydaaa Mehmet Abi düşüp kolunu kırıyor. Geçen hafta şeytanın bacağını kırdık, Yaşinlerle Milorları Burgazada’da buluşturdum. Milorların deniz kenarındaki şahane villalarında. Martı seslerinin karga ve saksağan seslerine karıştığı bahçede. Neredeyse yemekten başka bir şey konuşulmayan, her kelimesinden lezzet, her anından kahkaha fışkıran o buluşmadan notlar okuyacaksınız şimdi. Fakat gecenin sonundaki bombayı daha en baştan şimdi anlatayım: Milorlar bizi tekneye uğurluyor. İskeledeki görevli, Mehmet Abi’ye Vedat Bey’i göstererek, “Abi, bu adam NTV’deki yemekçi adam değil mi” diye soruyor. Mehmet Abi “Evet o, Vedat Milor” diye adama dönüyor. Biletçi bu sefer: “Aaaa sen de CNN’dekisin!”
#Vedat MilorİZMİR Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Reseau Delice Dünya Gurme Şehirler Birliği tarafından bu yıl 29 Nisan - 1 Mayıs tarihleri arasında ikincisi gerçekleştirilecek Uluslararası Urla Enginar Festivali'ne katılan şefler, şifa kaynağı enginarı hem geleneksel hem de yeni tariflerle pişirecek.
#İzmir