Saç beyazlaması durdurulabilir mi?

Saç beyazlamasını durdurmak mümkün! Nasıl mı? Bakır takviyesi alarak, hem vücudunuzun hücre bütünlüğünü hem de genç görünümünüzü korursunuz...

Haberin Devamı

Sağlıklı büyüme için vazgeçilmez olan bakır ve demirin daha verimli kullanılması, enzim adlı aracı maddelerin işlevlerini tam yapabilmeleri, bağ dokunun, saç ve gözlerin gelişimi için gereklidir. Bakır ayrıca erken yaşlanmayı önler ve enerji üretimini artırır. Bunların dışında kalp ritmini, tiroit bezinin çalışmasını düzenler. Artrit yakınmalarını azaltır. Yara iyileşmesini hızlandırır. Eritrosit=kırmızı kan hücresi oluşumunu artırır ve kolesterolü düşürür.
Bakır cilde, saç ve gözlere rengini veren doğal bir pigment olan melanin için en önemli bileşendir. Melanin, sadece melanositlerde bakırdan elde edilen tirozinaz adlı enzim sayesinde üretilebilir. Genellikle bir antioksidan olarak kullanılan bakırın bu özelliği göz ardı edilir. Bakır takviyesi alarak hem hücre bütünlüğünü hem de genç görünümünüzü korursunuz! Aynı zamanda gözlerinizin rengini de koruyan bakırı çinko ile destekleyebilirsiniz.
İnsan bedenindeki üçüncü en yaygın mineral olan bakır, çoğunlukla kan plazma proteini, seruloplazmin tarafından taşınır. Vücudumuz bakır üretemez. Gıdalarla almamız gerekir.
Bakırın sağlığımıza katkılarını yaşayabilmek için günlük beslenmemizde bakır kaynaklarına yer vermeliyiz. Karaciğer, kırmızı et, deniz ürünleri, fasulye, kepekli tahıllar, soya unu, buğday kepeği, badem, avokado, arpa, sarımsak, fındık, yulaf, pancar ve mercimekte bolca bakır mevcuttur.
İstiridye, doğadaki en zengin bakır kaynağıdır. Bakır, borulardan içme suyuna ve tencerelerden yiyeceklere karışarak doğrudan da vücuda girebilir. Konserve yiyeceklerdeki bakırın uzun süreli depolama nedeniyle azaldığını, asit içeriği yüksek olan gıdaların bakır kaybına yol açtığını da hatırlatalım.

Haberin Devamı

BİR SORU/BİR CEVAP

Bor, menopozu geciktirir mi?

Bor, vücudumuzun sağlıklı büyümesi ve gelişmesi açısından çok önemli bir mineraldir. Kalsiyum ve magnezyumun emilimi için vazgeçilmezdir. Artrit ve osteoporoz gibi sağlık sorunlarını engeller, kemik metabolizmasına katkıda bulunur. Kanın pıhtılaşmasını azalttığına dair çalışmalar bulunmaktadır. Çeşitli yayınlarda kan yağlarını düşürdüğü, mantar enfeksiyonlarından koruduğu, kalp yetmezliğini engellediği, hücre duvarı bütünlüğünü koruyarak kanser tedavisine destek olduğu bildirilmiştir.
Menopoz döneminde östrojen üretimine yardımcı olduğunu, destek tedavisi olarak kullanıldığında menopozda azalan cinsel isteği düzenlediğini bildiren çalışmalar vardır. Sıcak basmaları ve gece terlemeleri gibi menopozun sık rastlanan, bıktırıcı ve yorucu olan belirtilerini azaltıp günlük yaşamı kolaylaştırabilir.
Elma, portakal, üzüm, armut, erik, kivi, hurma, avokado, soya fasulyesi, ceviz ve sebzelerin çoğu zengin bor kaynaklarıdır. Nohut, kuş üzümü, yer fıstığı, fındık, barbunya, domates, mercimek, zeytin ve soğan da bol miktarda bor içerir.

Haberin Devamı

BİR BİLGİ

Egzersizin zararlı olanı var mı?

Kişiye özel, iyi planlanmış, bilinçli egzersiz sağlığa zararlı olmadığı gibi, yaşam süresini uzatır, yaşlılık hastalıklarıyla (diyabet, atereskleroz, osteoporoz, kanser, hipertansiyon, Alzheimer) mücadeleyi kolaylaştırır, hayat kalitesini yükseltir. Kaplumbağanın veya filin uzun yaşamalarını daha az hareket etmelerine bağlayanlar insanın genetik yazılımındaki farklılığın önemini kavrayamayanlar olsalar gerek!
Aerobik olmayan egzersizlerin bedenimizde daha fazla serbest radikal üretimine yol açtığı doğrudur. Hücreleri daha erken yaşlandıran, yaşam süresini kısaltıp yaşlılık hastalıklarına davetiye çıkaran serbest radikal yükü, bedenimizin ürettiği doğal antioksidanların başa çıkamayacağı miktarlara ulaşırsa daha erken yaşlanırız.
Ağır ve yoğun egzersizin vücudumuza taşıması zor bir yük bindirdiğini göz önünde bulundurarak ılımlı ve düzenli bir hareket planı oluşturup alışkanlık haline getirmeliyiz. “Yeterli ve dengeli beslenme” sağlığımız için ne kadar yararlı ise, “düzenli ve ılımlı egzersiz”e de en az o kadar ihtiyacımız var. “Fazla miktarda kalori tüketmek” ne kadar zararlı ise, “kısa sürede aşırı miktarda kalori harcayan ağır ve yoğun” anaerobik egzersizleri yapmak en az o kadar zararlıdır.
Zararlı olan ne besinler ne de egzersizlerdir. Zararlı olan “doğru bilgiyi” öğrenmemek, yeterli sağlık bilinci edinmemek, bedeninizin neye, ne zaman, ne yoğunlukta ihtiyacı olduğunu bilmemektir. Aerobik egzersizler, düzenli ve ılımlı bedensel aktiviteler sağlığınızı güçlendirir, form düzeyinizi yükseltir, bağışıklık sisteminizi destekler, yaşamınıza kalite katar.

Haberin Devamı

GLUTENSİZ DİYET

KAHVALTI
1. GÜN: Glutensiz ekmek + Çörek otlu lor peyniri + 2 adet ceviz + Çiğ sebze
2. GÜN: Yumurtalı-mantarlı omlet + 2 adet ceviz içi + Çiğ sebze
3. GÜN: Glutensiz ekmek + Dil peyniri +2 adet ceviz içi + Çiğ Sebze
4. GÜN: Kızarmış mısır ekmeği + Az yağlı krem peynir + Söğüş domates, salatalık
5. GÜN: Glutensiz ekmek + Az yağlı kaşar peyniri + 1 tatlı kaşığı bal + Çiğ sebze
6. GÜN: Mısır ekmeği + Baharatlı yumurta + 5 adet zeytin + Maydanoz, bol yeşillik
7. GÜN: Mısır gevreği (glütensiz) + Yarım yağlı süt + 2 adet ceviz içi

ÖĞLE YEMEĞİ
1. GÜN: Izgara Balık + Roka Salatası + Haşlanmış patates (soğutulmuş)
2. GÜN: ***Dible (fasulyeli pilav) + 1 kase az yağlı yoğurt + Salata
***Dible Tarifi: 1 kilo taze fasulyeyi ve 3 orta boy soğanı yarım halkalar şeklinde doğrayın. Fasulyelerin yarısını tencereye aldıktan sonra soğanı, 1 su bardağı pirinci, 1 küçük boy rendelenmiş domatesi, az tuz ve karabiberi üzerine ekleyin ve biraz pişirdikten sonra kalan fasulyeyi ilave edin. Kısık ateşte 1 çay bardağı suyu ve 1 yemek kaşığı sıvı yağı ekleyin ve kapağı kapalı şekilde buharında pişirin.
3. GÜN: Menemen + Glutensiz ekmek + Söğüş domates, salatalık
4. GÜN: Glutensiz ekmek + Etsiz nohut yemeği + 1 su bardağı naneli ayran
5. GÜN: ***Peynirli mercimek salatası + Mısır ekmeği
***Peynirli mercimek salatası tarifi: 4 yemek kaşığı mercimeği haşlayın ve soğuması için kenara bırakın. Az kişniş ve bolca rokayı doğrayın, üzerine havucu rendeleyin. Yeşil mercimekleri üzerine ekleyip dövülmüş 2 adet ceviz içini üzerine ekleyin. Az tuz, zeytinyağı ve limon sosunu da ekledikten sonra karıştırın. Son olarak dilimlenmiş az yağlı peynirinizi üzerine yerleştirin.
6. GÜN: Mantar soslu tavuk ızgara + Pirinç pilavı + Sotelenmiş sebze
7. GÜN: 1 kâse unsuz közlenmiş kırmızıbiber çorbası + Izgara kekikli et külbastı + haşlanmış sebze

Haberin Devamı

ARA ÖĞÜN
Tarçınlı süt/yoğurt
Kuru erik

AKŞAM YEMEĞİ
1. GÜN: Unsuz domates çorbası + Izgara dil balığı + Yeşil salata
2. GÜN: Mısır ekmeği + Yoğurtlu kabak yemeği (pirinçli) + Söğüş domates, salatalık
3. GÜN: Kıymalı biber dolması + Yoğurt + Mevsim salata
4. GÜN: ***Fasulye turşusu kavurması+ Yoğurt + Söğüş domates, salatalık
*** Fasulye turşusu kavurması tarifi: Fasulye turşusunu biraz suda bekletin o arada tavada az yağ ile yarım halka şeklinde doğradığınız soğanlarınızı pembeleşene kadar kavurun. Salçasını da ilave ettikten sonra suda beklettiğiniz fasulye turşusunu ilave edin ve karıştırın. Yarım çay bardağı su ekleyip kaynattıktan sonra servis edebilirsiniz.
5. GÜN: Glutensiz ekmek + Fırında karnıyarık + Bol dereotlu cacık
6. GÜN: ***Zeytinyağlı portakallı kereviz yemeği + piyaz + dereotlu naneli yoğurt
***Zeytinyağlı portakallı kereviz yemeği tarifi: 1 yemek kaşığı zeytinyağında soğanları kavurun, daire şeklinde doğranmış 1 orta boy havucunuzu ilave edin ardından küp küp doğranmış yarım kilo kereviz ve 1 orta boy patates ilave edin. Biraz tencerede çevirip portakal suyunu ve 1 su bardağı suyu ilave edin ve tuzunu ilave edip orta ateşte pişirdikten sonra servis edebilirsiniz.
7. GÜN: Yumurtalı ıspanak yemeği + Patates salatası (baharatlı) + Söğüş domates, salatalık vs.
Dyt. Erinç ATAY

Yazarın Tüm Yazıları