'Katlanılmaz Sığırtmaç’ da Bolano’nun önceki yapıtları gibi beş benzemez olarak nitelenebilecek şaşırtmacalar, oyunlar, sürprizlerle dopdolu bir öyküler kitabı. Onun öykülerinin/romanlarının bazılarını okurken aklıma yine başka bir İspanyolca yazan Enrique Vila-Matas gelir. Onun edebiyat karakterleri, roman kahramanları ve yazarlardan yola çıkarak yazdığı kitaplardaki yolculuğa bir başka yerden Bolano ile katılırım.
#Roberto BolanoYeni Dalga Sinemasının kurucuları arasında yer alan Jean-Luc Godard, 3 Aralık 1930 tarihinde Fransa'da doğdu. İlk filmini 1954 yılında çeken yönetmen, 80'den fazla filmde senarist ve yönetmen olarak görev aldı. Bazı filmlerinde François Truffaut ve Erich Rohmer ile birlikte çalışan usta yönetmen, Cannes, Venedik ve Berlin Film Festivali gibi prestijli festivallerde birçok ödül kazandı. Sinemaseverler için en çok izlenen Godard filmlerini derledik.
Miguel Herraez, ‘Julio Cortazar/Gözden Geçirilmiş Bir Biyografi’de bizi aşama aşama, 20’nci yüzyıl Latin Amerika edebiyatının en yaratıcı yazarlarından birinin evrenine çekiyor. Cortazar’ı bütün şartları içinde ele alan çalışma, ustaca onun yaşamını eserlerine bağlıyor.
#Julio CortazarPandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, ‘edebiyat dışı’ kategorisinde Nurdan Gürbilek’in ‘İkinci Hayat: Kaçmak-Kovulmak-Dönmek Üzerine Denemeler’i zirveye oturdu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı...
#En İyi 50 KitapLatin Amerika edebiyatında Boom kuşağının en önemli yazarlarından Augusto Monterroso’nun “Toplu Eserler ve Diğer Hikâyeler” isimli kitabını Türkçe olarak ilk kez yayınlanıyor. Monterroso’nun kaleme aldığı sıra dışı öyküler, mizah ile yepyeni anlatım biçimlerini buluşturuyor.
#Augusto MonterrosoAdı Julio Cortazar, Carlos Fuentes, Juan Rulfo ve Marquez ile birlikte anılan Guatemalalı yazar Augusto Monterroso’nun iki yapıtını okudum. Biri ‘Devridaim’, diğeri ‘Toplu Eserler ve Diğer Hikayeler’. Nasıl buldum? 1921-2003 yılları arasında yaşamış ve yazmış olan Monterroso ile keşke tanışmış olaydık diye hayıflandım! Neden derseniz, kitabını açmış da yazdıklarını tek tek bana okuyormuş gibi bir yakınlık içinde buldum kendimi. Çok iyimser bir yazar, en çok da bundan sevdim sanırım.
#Mahmud DervişLatin Amerika’nın en önemli edebiyat dâhilerinden Cortazar’ın ilk romanı ‘Sınav’da sisli, neredeyse sürreel Buenos Aires sokaklarında final sınavına girmeden önce şehirde eğlenmeye çıkan bir grup öğrencinin peşine takılıyoruz. Cortazar, Buenos Aires’i kaplayan gizemli sisin arasından benzer süreçler yaşayan tüm ülkelerin halklarına göz kırpıyor.
#SınavJulio Cortázar’ın 1972’de yayımlanan ‘Gözlemevi’ kitabı, şiirsel bir metin ile 18. yüzyılda Maharajah Jai Singh’in inşa ettirdiği gözlemevlerini yansıtan fotoğrafların birleşiminden oluşuyor. Cortázar, ‘Gözlemevi’nde benzersiz ve yaratıcı bir zihnin düşünce haritasını sergiliyor.
#Kitap SanatYazar, okur, eleştirmen, yayıncı... Yaptığı her işte iddialı olan Semih Gümüş, ‘Belki Sonra Başka Şeyler de Konuşuruz’un ardından aşk acısıyla kendini bir odaya kapatan bir adamın başından geçenleri anlattığı ikinci romanı ‘Yalnızlık Kime Benzer’i yayımladı. Ne yaşanabilir ki bir odada? Cevapları edebiyatın dev isimlerin birer kahraman olarak girip çıktığı bir yalnızlık labirentinde...
#Kitap SanatEdebiyatımızda son dönemin en önemli öykücülerinden, sinemamızda seslendirme sanatının en önde gelen temsilcilerinden, ülkemizde kültür sanat programcılığında akla gelen ilk isimlerden biriyle, şimdilerde şahane bir programla radyocu ve daha pek çok alanda ürün veren hakiki bir sanatçıyla, Yekta Kopan ile yaptığımız bu nefis röportaj, siz üniversiteli dostlar için Hürriyet Kampüs sayfalarında.
#Yekta KopanEserlerini Fransızca ve Türkçe olarak iki dilde kaleme alan, Le Nouvel Observateur’un 30.yıl özel sayısına Türkiye’den Yaşar Kemal ve Orhan Pamuk ile birlikte yazı istediği Yazar Osman Necmi Gürmen’in hayatı, bir biyografiden de öte yaşanmış hikâyelerle Türkiye’nin son yüzyılının dökümü gibi.