Paylaş
TRT 1’de yayınlanan “Masumlar Apartmanı” dizisinde oyuncular tarafından okunan Turgut Uyar şiirleri büyük ilgi görüyor. Dizide baba karakterini oynayan Metin Coşkun’un aralık ayı başında yayınlanan bölümde okuduğu Turgut Uyar’a ait “Göğe Bakma Durağı” şiiri, şairin “Büyük Saat” kitabında yer alıyor.
Dizide ayrıca yine “Büyük Saat” kitabından “Ölüme Dair Konuşmalar 2” ve “Bir Gün Sabah Sabah” şiirlerini de Naci karakterini oynayan Tansel Öngel okudu. Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan “Büyük Saat” kitabı, dizide Uyar’ın şiirlerinin okunmaya başladığı aralık ayından bu yana 3 baskı daha yaptı.
Booker finalisti “Beyaz Kitap” Türkçede!
Koreli yazar Han Kang önce “Vejetaryen” adlı romanıyla dikkatimi çekmişti, devamında Gwangju Ayaklanması’nı konu alan “Çocuk Geliyor” adlı romanıyla favori yazarlarım arasına girdi. Tüm dünyada Kore rüzgarı eserken, edebiyatta da heyecan verici isimler çıkarıyor Kore... Han Kang da kazandığı Booker ödülüyle farklı dillerde çok satan bir yazar olarak karşımızda. Son romanı “Beyaz Kitap” geçtiğimiz günlerde yayımlandı, yazar bu kez beyaz objeler üzerinden bir anlatı kuruyor ve evrensel duyguları prizmadan geçiriyor. Çeviri ülkemizde Kore edebiyatının yaygınlaşması için önemli çalışmalar yapan akademisyen Göksel Türközü imzalı. Sarsıcı duygular kitabı “Beyaz Kitap”, heyecan verici bir roman, tavsiyemdir.
Alain de Botton’un tüm eserleri Everest’te
Birkaç hafta önce Everest Yayınları’ndan yayımlanan Türk yazarlarından bahsetmiştim. Bu hafta da yayınevinin editörü Eyüp Tosun çeviri kitaplardan bahsetti. Zadie Smith’dan “Yazarlar İçin Dans Dersleri”, Geoff Dyer’dan “Beyaz Kumlar”, yakın zamanda kaybettiğimiz David Graeber’dan “Tırışkadan İşler”, Marina Warner’dan “Yabancı Büyü”, Cafer Modarres Sadiqi’dan “At Kafası”, Julio Cortázar’dan “Manuel’in Kitabı” yakın zamanda yayınlanacaklar arasında...
Bunların dışında Alain de Botton’un tüm eserleri artık Everest’te... Yazarın editörlüğünü üstlendiği “Hayat Okulu” dizisini de yayınlayacaklar. Susan Sontag’ın günlükleri ve Adolfo Bioy Casares’in kitaplarını da hazırlıyorlar. Bir de “Savaş ve Terebentin” romanıyla tanıtacakları Stefen Hartmans gibi Türkçeye ilk kez çevrilen yazarlar var.
“Galata: Bölgenin Karakutusu”
Araştırmacı yazar, yüksek mimar Turan Akıncı, İstanbul konusundaki kitaplarına bir yenisini ekledi: “Galata: Bölgenin Karakutusu”. Daha önce “Beyoğlu, İstanbul - Dersaadet ve İşgal” adlı kitapları olan yazar, Bizans dönemini, Cenevizleri, Levanten ve bankerlerin ticaret yaptığı bölgenin bin yılını mercek altına aldı.
Remzi Kitabevi’nden şubat ayında yayınlanacak olan kitapta, Fatih Sultan Mehmet’in serbest bıraktığı tapınaklar, işlek Galata limanı, surlar, yöredeki Osmanlı kültür varlıkları, Osmanlı borçları ve diğer mali konular da ele alınıyor.
Kim ne okuyor?
· Televizyoncu Mesut Yar, Onur Ünlü’nün “Hesabım Var” adlı romanını okuyor.
· Eski İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, Selman Kayabaşı’nın “Direniş Karatay” adlı kitabını okuyor.
· Yazar Mario Levi, Sabahattin Ali’nin “İçimizdeki Şeytan” adlı romanını okuyor.
· Gazeteci Özay Şendir, İrfan Saruhan’ın “Herkesin Bir Hikayesi Vardır” adlı romanını okuyor.
Paylaş