Isot haberleri sayfasında Isot hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 463 Isot haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Çiğköfteyi meşhur olduğu tüm illerde tattım, yapılışını da iyice öğrendim. Tavana attınız mı yapışması lazım! Bunun için de seçtiğiniz malzemelerin taptaze olması gerekiyor. Kalitesi düşük isot, pul biber, yağ ve salça kullanırsanız lezzeti yakalayamadığınız gibi rengini de tutturamazsınız.
#ÇiğköfteBulgurun mutfağımızdaki en lezzetli hallerinden çiğköftenin değişik baharat çeşitleriyle farklılaşan onlarca türü var. Kimi etsiz Adıyaman usulünü seviyor, kimi artık sadece yöresinde ve bazı iyi kebap restoranlarında bulunabilen, isotuyla yıldızlaşan etli Şanlıurfa usulünü. İsteyene marulla, isteyene lavaşla, tadına doyum olmayan çiğköftenin en iyilerini yiyebileceğimiz adresleri jürimiz seçip paylaştı.
#ÇiğköfteŞANLIURFA İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Emre Erkuş, halkta oluşan koronavürüse karşı acı biber tüketmesi ya da sıcakta durarak salgından korunacağı düşüncelerinin doğru olmadığını belirterek, "Bu yanlış algıyla rehavete kapılmamak gerekiyor" dedi.
#İsotŞANLIURFA İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Emre Erkuş, halkta oluşan koronavürüse karşı acı biber tüketmesi ya da sıcakta durarak salgından korunacağı düşüncelerinin doğru olmadığını belirterek, 'Bu yanlış algıyla rehavete kapılmamak gerekiyor' dedi.
#KoronavirüsŞanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi, Eylül ayı meclis toplantısında isot üreticilerine yönelik çok önemli bir karar aldı. Aynı sezon içerisinde şimdiye dek 17 iş koluna ihtisas alanı tahsis eden Büyükşehir Belediyesi, 960 dönümü kapsayan 18’inci alanı ise isot üreticilerine tahsis etme kararı aldı.
#İsotŞanlıurfa ile özdeşleşen isot, hem yemeklere kattığı lezzet hem de zayıflatıcı özelliği nedeniyle gözde baharatlardan biri haline geldi. İsotun içeriğinde yoğun olarak bulunan alkaloit madde başta kanser başta olmak üzere birçok sağlık sorununun önüne geçilmesini sağlıyor. Peki, isot tam olarak nedir? İsot başka neye iyi gelir?
#İsotŞANLIURFA'da esnaf 45 yaşındaki Ömer Vurmuş, yöre sofrasının vazgeçilmezi acı kırmızı biberden yapılan isotla kolonya üretti. Haşimiye Meydanı'nda 20 yıldır kozmetik ve parfüm işiyle uğraşan Ömer Vurmuş, yüzde 70'i acı biberden yapılan istotan kolonya üretip 5 liradan satmaya başladı. Kentin kültürünü Türkiye ve dünyaya tanıtmayı amaçlayan Ömer Vurmuş, müşterilerden olumlu tepkiler aldığını söyledi. İsot kolonyasının seri üretimine geçerek, Türkiye ve dünya pazarına girmeyi amaçladığını ifade etti.
#Şanlıurfa Yemeklere acı katmak için kullanılan isot (biber), bu kez dondurmadakullanılıyor. Hemen hemen her yemekte bolca kullanılan isot,dondurmacıların tezgahlarını süslemeye başladı.İsotun yanı sıra kebabı ve tatlılarıyla meşhur Şanlıurfa’da, isotludondurma satışına başlandı. Dondurma külahlarının yerine isot kullanan25 yıllık dondurmacı Hüseyin Müjde, isotlu dondurmaların 2 TL’densatıldığını kaydetti.İsotlu dondurmanın büyük ilgi gördüğünü belirten Hüseyin Müjde, “Acıdenince akla Şanlıurfa geliyordu. Şanlıurfalılar acılı yemeklerinsonunda tatlıyı da çok seviyor. Biz de acı ve tatlıyı buluşturduk. İsotyemeklerde ve fırında pişirilerek, sofralarda yoğun tüketiliyordu.Dondurma külahı yerine daha doğal olan isotu kullanmaya başladık.Müşteriler ise uygulamayı çok beğendi” dedi.1 haftadır satılan isotlu dondurmanın kentteki tüm pastane ve dondurmacılarda yaygınlaşması bekleniyor.
#İsotŞanlıurfa'da, yöre insanının vazgeçilmezlerinin başında gelen ve kentle özdeşleşen meşhur kırmızı pul biber olan isot yapımına başlandı. Boş arazilerin biberlerin kurutulduğu alanlara dönüştüğü kentte, zahmetli uğraşların ardından Şanlıurfalı kadınların ortaya çıkardığı isot hem yemeklere tat veriyor, hem de aile ekonomisine katkı sağlıyor.Hava sıcaklığının 40 dereceyi aştığı Şanlıurfa'da, son günlerde kadınlar isot yapımına başladı. Tarlalardan toplanan biberler uygulanan işlemlerin ardından isota dönüştürülüyor. Sırrın Mahallesi'ndeki boş arazide birçok aile tarlalarından topladıkları veya halden satın aldıkları kilolarca biberi yıkadıktan sonra sap ve çöplerinden arındırıyor. Kadınlar temizleme işleminin ardından tohumlarını temizleyerek birkaç parçaya böldükleri biberleri kızgın güneşin altında kurumaya bırakıyor. Güneşte kırmızı olan rengi siyahlaşan biber, makinelerde çekildikten sonra kullanıma hazır hale geliyor. Ömer PINAR-Ömer ŞULUL-DHA-KURGU: Levent SERT
#İsotŞef restoranlarının alameti farikasıdır imza tabakları... 2007’de Avustralya’da açtığım ilk restoranım Efendy’den itibaren her menümde mutlaka yer bulan kadayıf karides, benim için böyledir. İlk kez ben yapmadım ama kendi yorumumla birleşen haliyle lezzetinin zirvesine çıkan bu yemeği tüm detaylarıyla yazdım bu hafta...
#Somer SivrioğluMasterChef çiğ köfte tarifi izleyiciler tarafından merak ediliyor. Sıra gecesi konseptiyle yarışmacıların hazırladıkları Masterchef çiğ köfte nasıl yapılır araştırmaları evlerinde lezzet şöleni yaşatmak isteyen izleyici kitlesinin odaklandığı konulardan oldu. Çiğ köfte etli , etsiz farklı şekillerde hazırlansa da püf noktalarına dikkat etmek önem taşıyor. Peki, evde çiğ köfte nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte çiğ köfte yapımının püf noktası...
#Çiğ KöfteBalık, dünyadaki en sağlıklı yiyeceklerden biridir dersek yanlış olmaz. Çünkü yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi bakımından yüksektir. Balık yemek kadar hangi balığın hangi mevsimde tercih edileceğini de bilmek önemli. Çünkü, balığın lezzeti de mevsime göre değişiyor. Peki, ekim ayında aangi balıklar yenir? İşte ekim ayı balık önerileri...
#BalıkSonbahar bereketi dört bir yanımızı sardı bile. Yaz güneşinin tatlandırdığı sebze ve meyveleri soğuk günlerde de kullanabilmek için en klasik yöntem konserve yapmak. Domates sosunu halen denemeyen kaldıysa onlar için küçük bir hatırlatmam var. Kendini aşanlaraysa acı biber hatta şeftali kavanozlamak için tarifler hazırladım.
#SebzeMasterehef heyecanı geçtiğimiz akşam yani 16 Temmuz Salı akşamı ekrana gelen son bölümle devam etti. MasterChef 5. önlüğü kim kazandı, sorusu dün geceki mücadele sonrası yanıt buldu. Heyecanına hız kesmeden devam eden MasterChef Türkiye'nin 16 Temmuz Salı akşamı yayınlanan son bölümünde, ilk grupta yer alan 8 yarışmacı adayı, ana kadroya girebilmek için ikili etapta mücadele verdi. Danilo, Mehmet ve Somer Şef'in ilk turda istediği 'şekerpare' tatlısını en iyi yapan yarışmacılar yaratıcılık etabına yükseldi. Gecenin yaratıcılık turunda ise ana malzeme isot oldu. Gecenin sonunda kazanan isim MasterChef'te ana kadroya girmeye hak kazandı. Peki, dün gece MasterChef'te kadroya kim girdi ve kazanan kim oldu? İşte, MasterChef 2024'te 5. önlüğü kazanan isim ve son bölümde yaşananlar.
#Masterchef Kim KazandıTuzz Karaköy’ün şefi Nilay Lale yerel malzeme kullanımında her daim çok bilinçli. En bilindik yemek ve malzemelere bile öyle bir ayar veriyor ki... Özellikle Hint mutfağının baharat karışımlarını ve Uzakdoğu mutfağındaki tat dengelerini bazen bir sosla bazen de şaşırtan malzeme birliktelikleriyle çok iyi yakalıyor.
#Ebru ErkePerşembe günü başlayan Alaçatı Ot Festivali tüm hafta sonu boyunca devam edecek. Biz de tezgâhlara çıkan çeşit çeşit taze otu mutfağında değerlendirmek isteyenler için The Marmara Bodrum’daki Tuti Restaurant’ın şefi Hakan Süve ve Ahali Alaçatı’nın koordinatör şefi Altuğ Tezer’den nefis tarifler ve pratik öneriler aldık.
#GİZEM DİNÇBAŞGünümüzde ekonomik durum, ürün maliyetlerinin artması lokantaları etkiliyor. Hem çok iyi kalite malzemeyle emek yoğun yemekler hazırlamak hem de herkesin kesesine uygun fiyatlar sunmak mümkün değil. Bu gerçeği çok kişi söylemiyor. Bahsedeceğim hiçbir lokanta için ucuz diyemem ama fiyat-kalite açısından hepsinin makul olduğunu düşünüyorum.
#Anadolu YakasıGüneydoğu Anadolu Bölgesi'nin tarihi ve kültürü ile önemli kentlerinden birisi Adıyaman. Tarihi olarak en eski yerleşim yerlerinden biri olan Adıyaman, ev sahipliği yaptığı pek çok değerli medeniyetin izlerini geçmişten günümüze yansıtabilmeyi başaran ender yerleşim yerlerindendir. Muhteşem doğası Nemrut Dağı'ndan Cendere Köprüsü'ne kadar görülmesi gereken yerleriyle çok sayıda yerli ve yabancı turisti en güzel şekilde ağırlıyor. Bu güzelliklerden biri de zengin mutfağıdır. İşte Adıyaman Yemekleri - Adıyaman'da ne yenir ve neyi meşhur? Adıyaman mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesini derledik.
#Adıyaman'da Ne Yenir Ve Neyi Meşhur?Güney Doğu Anadolu’nun en çok tüketilen yemeklerinden biri olan çiğ köfte, Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri. Peki, çiğ köfte nasıl yapılır? Çiğ köfte yapılırken bulgurun şişmemesi için özellikle yaz aylarında çiğ köftenin içine ne konulur?
#Çiğ Köfte Nasıl YapılırMichelin Rehberi’nin 38’inci destinasyon olarak İstanbul’u seçmesi, Türkiye’de yeme-içme sektörünün gelişmesi adına büyük yankı uyandırmıştı. Ülkemize gelişinin bu ikinci senesindeyse rehbere İstanbul’dan sonra İzmir ve Bodrum dahil edildi. Sonuçlar 9 Kasım’da düzenlenen törenle açıklandı. Yıldız alan ve tavsiye listelerine giren restroranların alacağı özel Michelin plaketleriyse Metro Türkiye tarafından sahiplerine dağıtılacak.
#Michelin RehberiMasterChef ödül oyununu kazanan isim, 6 Ekim akşamı netlik kazandı. Haftanın dokunulmazlık oyunlarının ardından MasterChef All Star'ın 6 Ekim tarihinde yayınlanan 110. son bölümünde, kırmızı ve mavi takım para ödülünü kazanmak için mücadele verdi. Şanlıurfa dış çekiminde en iyi yöresel yemekleri yapmak için karşı karşıya gelen iki takım semsek, yumurtalı köfte, isot dolması, borani, üzmeli pilav, şıllık tatlısı menüsünden oluşan tarifleri hazırladı. İlk etabın ardından mavi takım final turuna yükseldi. Heyecan dolu gecede finale ise Barış ve Tahsin kaldı. Şeflerin kararı ile en iyi tabağı yapan bir isim 100 bin TL para ödülünün sahibi oldu. Peki, MasterChef'te kim kazandı, para ödülünü Barış mı Tahsin mi aldı? İşte, 6 Ekim Cuma MasterChef ödül oyununu kazanan yarışmacı ve son bölümde yaşananlar...
#Masterchef Kim KazandıMaster Chef programına başladığımızdan beri en çok ziyaret etmek istediğim şehirlerden biri Şanlıurfa’ydı. Zengin mutfak kültürü, verimli Harran Ovası ve benzersiz tarihiyle bölgenin en ilgi çekici şehirlerinin başında geliyor. Sadece nefis lahmacunu ve kebabı, meşhur isotu değil, evlerde pişen birbirinden lezzetli yemekleri de bir o kadar özel...
#Somer SivrioğluTürkçe alfabesinde yer alan harflerin bir araya gelmesiyle oluşturduğu kelimelerden meydana gelir. Bu kelimeler cümle kurmamızda bize yardımcı olur. Kelimeleri oluşturan Türk alfabesi ise tam olarak 29 harften meydana gelir. Bu harfler ünlü ve ünsüz harfler olmak üzere kategorilere ayrılır. Aynı zamanda harflerin alfabede belirli bir sıralaması vardır. Örneğin A harfi alfabenin ilk sırasında yer alır ve ünlü bir harftir. S harfi olan kelimeleri, içerisinde S harfi olan kelimelerin listesini 3, 4, 5, 6, 7 ve 8 harfli olmak üzere derledik.
#HarfŞanlıurfa, hem görkemli tarihiyle hem de eşsiz mutfağıyla bütün dünyanın ilgisini çeken illerimizden biridir. Şanlıurfa'daki gastronomi zenginliği bu ilin yemek turizminin öncülerinden olmasını sağlamıştır. Peki Şanlıurfa yemekleri nelerdir? Urfa'da ne yenir ve Urfa'nın neyi meşhur? Şanlıurfa mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesini detayları ile derledik.
#Şanlıurfa YemekleriGüvenilir gıdalara kolayca ulaşmak ve sağlıklı bir beslenme planı uygulayabilmek artık pek çoğumuz için önemli bir öncelik. Bunun yolu da önce doğru gıda okuryazarlığından, yani etiket bilgisinden geçiyor. Bu kavramın ne olduğunu ve hakkında doğru bilinen tüm yanlışları Prof. Dr. Sibel Özilgen’le konuştuk.
#GıdaBasta! Neo-Bistro’nun şefleri Derin Arıbaş ve Kaan Sakarya sanki evlerine misafir gelmiş gibi, güle oynaya, adeta gözleri kapalı yemek hazırlıyorlar. Ama ortaya çıkan tabakların ‘misafir bulduğunu yer’ misali olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çok lezzetli yemekler hepsi... Tarama Yunanistan’daki en iyi düzeye erişmiş. Bebek enginar, stracciatella peyniri ve asma yaprağı vinegret’li salata; tasarım, uygulama ve denge açısından ülkemde hiç görmediğim düzeydeydi. Beyin söğüşe de bayıldım. Bırakın İstanbul’u, bu tip bir bistro veya pub Paris’te ya da Londra’da olsa ses getirir.
#Basta! Neo-BistroMasterChef'te kim elendi? dün gece yanıtını buldu. All Star sezonuyla izleyenlerden tam not alan MasterChef All Star'ın 23 Temmuz tarihli son bölümünde, eleme potasında yer alan Ayaz, Büşra, Gamze, Burcu, Çağatay, Eda ve Mert ilk turda isot salçası ve keçi sütü ile yaratıcı yemek yapmak için mücadele verdi. Bu haftanın eleme adayı olan üç isim ilk turda potadan çıkarken, eleme finaline Çağatay, Gamze ve Burcu kaldı. Gecenin sonunda şeflerin oylaması ile bir isim MasterChef All Star sezonuna veda etti. MasterChef All Star'dan elenen isim, yarıştığı dönemin favori isimlerinden olması nedeniyle şoke etti. Peki, dün gece MasterChef'ten kim gitti? MasterChef All Star kim elendi? İşte, son bölümde elenen yarışmacı ve gecenin öne çıkanları.
#Masterchef Kim Elendiİsot salçası ya da diğer adıyla biber salçası özellikle Urfa ve Gaziantep yöresel lezzetleri arasında olup tüm türkiye'de yaygın olarak kullanılan bir lezzet. İsot biberinden elde edilen salça, rengi ve acısıyla temeklere farklı bir tat katıyor. İsot salçası ile biber salçası arasında sadece aroma ve çeşitlilik farkı bunmaktadır. Birisi biber salçası iken diğeri isot biberi salçasıdır. Peki, isot salçası nasıl yapılır, nerelerde kullanılır? Yöresel isot salçası tarifi ve yapılışı
#İsot Salçası