GeriMutfak Tüyoları İsot salçası nasıl yapılır, nerelerde kullanılır? Yöresel isot salçası tarifi ve yapılışı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İsot salçası nasıl yapılır, nerelerde kullanılır? Yöresel isot salçası tarifi ve yapılışı

İsot salçası nasıl yapılır, nerelerde kullanılır? Yöresel isot salçası tarifi ve yapılışı

İsot salçası ya da diğer adıyla biber salçası özellikle Urfa ve Gaziantep yöresel lezzetleri arasında olup tüm türkiye'de yaygın olarak kullanılan bir lezzet. İsot biberinden elde edilen salça, rengi ve acısıyla temeklere farklı bir tat katıyor. İsot salçası ile biber salçası arasında sadece aroma ve çeşitlilik farkı bunmaktadır. Birisi biber salçası iken diğeri isot biberi salçasıdır. Peki, isot salçası nasıl yapılır, nerelerde kullanılır? Yöresel isot salçası tarifi ve yapılışı

Yemeklerde kullanmaya alışık olduğumuz biber salçası, genellikle kapya biberden elde ediliyor. İsot ise, kurutulma aşamasında güneşin altında daha fazla bekletilir. Kurutma işlemindeki farklılıktan dolayı da rengi siyah olur. İsot, pul biber gibi yakıcı bir acılığa sahip değildir. Peki, İsot salçası nasıl yapılır, nerelerde kullanılır? Yöresel isot salçası tarifi ve malzemeleri.

İSOT SALÇASI TARİFİ

5 kilogram isot biber

500 gram acı sivri biber (Dilediğiniz miktarda olabilir.)

3 yemek kaşığı kaya tuzu

İSOT SALÇASI NASIL YAPILIR?

Biberlerin saplarını ve çekirdeklerini iyice ayıklayın.

Hepsini iyi parçalar halinde doğrayıp aralarına kaya tuzu serperek tencereye aktarın.

Az miktarda sıcak su eklediğiniz malzemelerin tencerenin kapatıp 20 dakika kadar pişirin.

Suyunu süzdüğünüz biberlerin posasını tel süzgeçten geçirin ya da biberleri el blender’ı ile püre haline gelene kadar çekin.

Ardından biber püresini kurutmaya başlayın. Bunun için tuz eklediğiniz salçanızı geniş tepsilere koyup güneşte ya da fırında kurutabilirsiniz. Güneşte kurutacaksanız üzerine temiz bir örtü örtmeyi unutmayın.

Kurumakta olan salçalarınızı üstlerinin kabuk bağlamaması için günde birkaç kez karıştırmayı ihmal etmeyin.

Bir başka yöntem de salçayı bir tahta kaşıkla sürekli karıştırarak kısık ateşte suyu buharlaşana kadar pişirmektir.

Kavanozlara aktardığınız salçaların kapaklarını sıkıca kapatın. Salçalarınızı güneş almayan bir yerde saklayın. Kapağını açtığınız salçayı buzdolabına kaldırın.

İSOT SALÇASI NERELERDE KULLANILIR?

İsot salçası denilince akıllara çiğ köfte gelmektedir. Gaziantep ve Şanlıurfa'da isot salçası çiğköftede kullanılır. Ayrıca yemeklere de renk ve tat vermek için isot salçası domates salçası ile birlikte kullanılabilir.

 

False