iskorpit haberleri sayfasında iskorpit hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 242 iskorpit haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Aşçı olarak pişirmeyi en sevdiğim malzemelerin başında balık geliyor. Büyük levrek filetolarını soğan, sarımsak, rezene, kereviz sapı ve maş fasulyeyle birlikte pişiriyorum, buğulamalara rezene ve kişniş tohumu katıyorum. Palamuduysa en çok çiğ olarak servis etmeyi seviyorum. İyi bir zeytinyağı ve deniz tuzuna palamut parçalarını yatırıp bu mevsimde nar ve taze soğanla tatlandırıyorum.
#BalıkBodrum’da her yer kan ağlarken onlarda yer bulmak neredeyse imkânsızdı. Aile işletmesi sıcaklığını profesyonel mutfak ve servisle çok başarılı bir şekilde birleştiriyorlar. Bu başarı geçen yıl Michelin tarafından da tescillendi. Gelin Orkide Balık’ın başarısının ardındaki perdeyi biraz aralayalım bugün...
#BodrumÇanakkale son 10 yılda yakaladığı popülariteyi keşfedilecek yepyeni köyleriyle zirvede tutmayı sürdürüyor. 671 kilometre kıyısının 70 kilometreden fazlası plaj olan kentin sahilleri ormanlarla da adeta dantel gibi işlenmış. Eksilmeyen rüzgârıyla sıcak yaz günlerinin en güzel duraklarından biri olan Çanakkale’yi bu kez az bilinenleriyle anlatalım.
#ÇanakkaleBalık çok sağlıklı ve çok lezzetli bir protein kaynağı. Özellikle sonbahar ve kış aylarında tezgahları süsleyen taze balıkları yemeye doyamıyoruz. Ancak balığın hem besin değerini kaybetmemesi, hem de lezzetinin katlanması için pişirme tekniğine çok dikkat etmek gerekiyor. Zira her balığı aynı şekilde, pişirmek mümkün değil. Yanlış pişirme tekniği balığın yapısını ve tadını bozuyor, kalorisini artırıyor, sağlıklı bir öğün olmaktan çıkmasına neden oluyor. Bütün bunları göz önüne alarak sizin için “Hangi balık nasıl pişirilmeli?” sorusuna yanıt olabilecek bir rehber hazırladık. Mutlaka bir göz atın.
#Hangi Balık Nasıl PişirilmeliEkim ayı balık sezonunun en canlı aylarından biridir. BARBUNYA, ÇİPURA, KILIÇ, LEVREK, LÜFER, TEKİR, SARDALYA, PALAMUT, ORFOZ, TRAÇA çok lezzetlidir. PALAMUTUN en lezzetli zamanıdır. Peki, hangi ayda hangi balık yenir? İşte enfes balık buğulama tarifi ve yapılışı....
#BalıkModa’daki Rafine’de isteyen kahve içip yanında bir kurabiye-brownie alabilir, isteyen daha ciddi bir kahvaltı yapabilir. İsteyense güzel bir öğle ya da akşam yemeği yiyebilir. Ben hepsini yaptım ve genelde hoşnut ayrıldım. Ama hangisi olağanüstü diye sorsanız en basit olanı bana en büyük zevki verdi derim...
#KruvasanPalamut, lüfer, barbun, kılıç, sardalya ve çipura sonbaharla birlikte bol bol göreceğimiz çeşitlerden. Nasıl pişireceğinizi düşünüyorsanız Four Seasons Hotel İstanbul at the Bosphorus’taki Aqua Restoran’ın şefi Görkem Özkan’dan işin sırlarını öğrendik. Özkan “Az yağlı balıkları kızartarak, iyice yağlanmışları da ızgara yaparak değerlendirin. Sardalyayı ekmek kırıntıları ve kıyılmış taze otlarla doldurup fırınlamak da iyi bir seçenek” diyor.
#BalıkTÜRKİYE'nin denizlerinde avlanan balık miktarı 4 yılda yüzde 32 azaldı. 2019 yılında 374 bin 725,7 ton olan avlanan balık miktarı, 2020 yılında 291 bin 910,1 tona, 2021 yılında 262 bin 289,7 tona, 2022 yılında 254 bin 535,3 tona geriledi.
#ANTALYAEtiler’de açılan Arkestra’nın şefi Cenk Debensason, Michelin yıldızı almış pek çok şeften üstün. Üstün derken seçtiği malzemeleri, bunları yemekte nasıl ve ne oranlarda kullandığını ve pişirmedeki ustalığını kastediyorum. Aynı nedenle de Arkestra’nın geleceğinden korkuyor ve Cenk için endişeleniyorum. Neden mi, gelin size anlatayım...
#ArkestraLezzetiyle olduğu kadar yüksek besin değeriyle de öne çıkan balık çorbasını levrekle yapan da var, kırlangıçbalığı veya lagos kullanan da... Kimi sebze suyuyla pişiriyor, kimiyse terbiyeli hazırlıyor. Jürimiz balık çorbasının en iyilerini bulabileceğimiz adresleri seçti.
#Balık ÇorbasıKasım ayında yemesi en lezzetli olan balık türleri, sofraların baş tacı balığı bu ay bolca tüketmek isteyen kişilerce yoğun olarak sorgulanıyor. Bu konuda uzmanların görüşüne başvurmak isteyen vatandaşlar, Kasım ayında yenmesi önerilen balıkları sorguluyor. Peki, Kasım ayında hangi balıklar yenir?
#Kasım’Hayalet Ağ Avcılığı Marmara’ projesi kapsamında Marmara Adası’nda 1 yılda denizin dibinden 12 bin metrekare gırgır ağı toplandı. Projeyi koordine eden Prof. Dr. Adnan Ayaz, Marmara Adası’nda deniz dibinin ağ mezarlığı haline geldiğine dikkat çekerek “4 ay daha dalsak temizleyemeyiz” dedi.
#Marmara DeniziÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz ve ekibi 'Hayalet Ağ Avcılığı Marmara' projesi kapsamında, Marmara Adası çevresinde gerçekleştirdikleri dalış sırasında hayalet ağların deniz ekosistemine verdiği zararı saniye saniye görüntüledi. Görüntülerde hayalet ağa takılan ve ölmek üzere olan bir 'lipsoz' cinsi balığın kurtarılması da yer aldı. Prof. Dr. Ayaz, Marmara Adası'nda deniz dibinin ağ mezarlığı haline geldiğine dikkati çekip, "4 ay daha dalsak temizleyemeyiz" dedi.
#Prof. Dr. Adnan AyazÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz ve ekibi 'Hayalet Ağ Avcılığı Marmara' projesi kapsamında, Marmara Adası çevresinde gerçekleştirdikleri dalış sırasında hayalet ağların deniz ekosistemine verdiği zararı saniye saniye görüntüledi. Görüntülerde hayalet ağa takılan ve ölmek üzere olan bir 'lipsoz' cinsi balığın kurtarılması da yer aldı. Prof. Dr. Ayaz, Marmara Adası'nda deniz dibinin ağ mezarlığı haline geldiğine dikkati çekip, "4 ay daha dalsak temizleyemeyiz" dedi.
#ÇANAKKALEVücudumuz için oldukça önemli bir besin kaynağı olan balığın lezzeti mevsime göre değişiyor. Mevsimsel özellikler ve hava durumunun da balığın lezzeti ve kalitesine etki ettiği bilinen bir gerçek. Bazı balıklar bazı aylarda çok daha lezzetli oluyor. Peki, Ağustos'ta hangi balıklar yenir?
#AğustosVücudumuz için oldukça önemli bir besin kaynağı olan balığın lezzeti mevsime göre değişiyor. Mevsimsel özellikler ve hava durumunun da balığın lezzeti ve kalitesine etki ettiği bilinen bir gerçek. Bazı balıklar bazı aylarda çok daha lezzetli oluyor. Peki, Temmuz ayında hangi balıklar yenir?
#BalıkVücudumuz için oldukça önemli bir besin kaynağı olan balığın lezzeti mevsime göre değişiyor. Mevsimsel özellikler ve hava durumunun da balığın lezzeti ve kalitesine etki ettiği bilinen bir gerçek. Bazı balıklar bazı aylarda çok daha lezzetli oluyor. Peki, Haziran ayında hangi balıklar yenir?
#BalıkBayramda İstanbul’u gezmek isteyenler için Hürriyet Ekler ekibi olarak adım adım Avrupa Yakası’ndaki en güzel rotaları yazdık, geçen hafta da önce Boğaz turu yapıp sonra da Anadolu Yakası’nı gezdik. Bu hafta Ege’deki balıkçı kasabalarında huzuru bulmanın, asırlık çınarların altında kitap okumanın, yemyeşil ormanlarda bisiklete binmenin, Akdeniz’de tertemiz plajlardan denize girmenin hayalini kuranları düşündük. Ve şehri terk etmeden tatile gitmiş gibi hissedebileceğimiz noktaları yazdık. Hadi gelin; Adalar’a, Beykoz’a, Rumelifeneri’ne, Anadolufeneri’ne doğru yola çıkalım.
#İstanbul’Un En Güzel Bahar Rotalarıİskorpit balığı; Yunanca dilinde ''skorpidi'' sözcüğünden dilimize geçmiştir. Bu balık çeşidi genellikle zehirli olması ile dikkatleri çekmektedir. Dikenlerinde yer alan zehir, insan vücuduna değdiği zaman olumsuz etkilerini göstermektedir. Bu yüzden; avlama şartlarına, temizlenmesine, pişirilmesine dikkat edilmesi gerekmektedir. Peki iskorpit balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Çarpan balığı faydaları ve özellikleri nedir detayları ile derledik.
Sağlıklı beslenmek isteyenlerin vazgeçilmezi olan balık, içerdiği minareller, folik asit, fosfor ve kalsiyum gibi maddelerle sık tercih edilen besinlerden biri olmaya devam ediyor. Mevsimsel özellikler ve hava durumunun da balığın lezzeti ve kalitesine etki ettiği bilinen bir gerçek. Vatandaşlar Mayıs ayında hangi balıkların yenilmesi gerektiğini araştırıyor. Peki, hangi balık hangi ayda yenmeli? Mayıs ayında hangi balık tüketilmeli?
#MayısDünya’nın neredeyse her bölgesinde suyu çok olan ya da sıvı hale getirilmiş yemeklere çorba denir. Anadolu’da ise suyu çok olan her yemeğe çorba denmez. Sulu yemekler başlığı atında yahni, haşlama ve çeşitli aşlar da vardır. Ancak kendi mutfak kültürümüzü incelerken de bol sulu yemeklere çorba dersek yanılmayız.
#BursaToz haline getirilmiş yabanmantarı, mantar suyu ve porçini mantarıyla yapılmış bir çorba... Domates salçası yerine garum sos kullanılan, azıcık tatlı tarhana ve pekmez eklenerek pişirilmiş kuru fasulye... Köy peyniri ve parmesanlı risotto üzerinde langust... İşte, geride bıraktığımız sene ülkemde yediğim ve olağanüstü diyebileceğim birkaç lezzet...
#Gastronomi